"Crvena Hrvatska"

nije bioskopski avatar koji si gledao prije klistiranja,nego onaj gdje si nabrojao nepostojanje kroata sa drugu stranu duvanjskog polja.

nisam ni sumnjao,podvijen rep i laje wau wau

Мислиш ово?

books

Шта се мени обраћаш, мацане, ископај Вјекослава Ђорђића па њега питај што је тако писао, а био је учен човек, ( ух колико је Срба католика пронашао, можда је и дида био међу њима?) имао приступ ватиканској књижници, а мецена му био Штросмајер:

books

Мислиш ово?

books

Шта се мени обраћаш, мацане, ископај Вјекослава Ђорђића па њега питај што је тако писао, а био је учен човек, ( ух колико је Срба католика пронашао, можда је и дида био међу њима?) имао приступ ватиканској књижници, а мецена му био Штросмајер:

books

opet se blesav pravis i stavljas gluposti koja odlicno opisuje tvoju nemoc

nemoj da se ponavljam,pitao sam te vezano za tvoju milenijsku glupost,kako je moguce da su lijevo od duvna croati,a hrvatski vladar i njegovo sjediste daleko desno.

daleko je srbija od zapadnog balkana,koliko se god ti trudio

Poslednja izmena:
opet se blesav pravis i stavljas gluposti koja odlicno opisuje tvoju nemoc

nemoj da se ponavljam,pitao sam te vezano za tvoju milenijsku glupost,kako je moguce da su lijevo od duvna croati,a hrvatski vladar i njegovo sjediste daleko desno.

daleko je srbija od zapadnog balkana,koliko se god ti trudio
I kako objasniti prisustvo Srba sa hrvatske strane te navodne granice, kad im kasnije prilike nisu išle na ruku? Ili su to Hrvati koji su se opredjelili za lojalizam ortodoksnom hrišćanstvu, a ne za buntovni reformatorski Rim?

I kako objasniti prisustvo Srba sa hrvatske strane te navodne granice, kad im kasnije prilike nisu išle na ruku? Ili su to Hrvati koji su se opredjelili za lojalizam ortodoksnom hrišćanstvu, a ne za buntovni reformatorski Rim?

ja nisam ni spominjao tu granicu,nego kolega iz daleke srbije

koje prisustvo srba,sta kako?

Poslednja izmena:
ja nisam ni spominjao tu granicu,nego kolega iz daleke srbije

koje prisustvo srba,sta kako?
U temi "Ko su splitski vlaji?" Srebrena je navela:
Према подацима из “Далматинске хронике” задарског надбискупа, наводи се да је 1371. године прешло из Босне много српског народа који се настанио у брјеговитим странама Далмације. Тих Срба, “Влаха-шизматика”, бивало је све више, тако да су забиљежени у Задру, Шибенику, Обровцу а стигли су и пред зидине града Трогира .

Kao što sam i tamo primjetio, i prije i poslije 1371. su iz tih krajeva ljudi bježali u Bosnu. Zašto bi 1371. bili dobrodošli?

U temi "Ko su splitski vlaji?" Srebrena je navela:
Према подацима из “Далматинске хронике” задарског надбискупа, наводи се да је 1371. године прешло из Босне много српског народа који се настанио у брјеговитим странама Далмације. Тих Срба, “Влаха-шизматика”, бивало је све више, тако да су забиљежени у Задру, Шибенику, Обровцу а стигли су и пред зидине града Трогира .

Kao što sam i tamo primjetio, i prije i poslije 1371. su iz tih krajeva ljudi bježali u Bosnu. Zašto bi 1371. bili dobrodošli?

bilo je vlaha i u manjoj mjeri srba.po stranim autorima 1/3 srbi,ostalo vlasi pravoslavni.naseljavali su se i ranije od te godine.

bojim se da ne razumijem pitanje

bilo je vlaha i u manjoj mjeri srba.po stranim autorima 1/3 srbi,ostalo vlasi pravoslavni.naseljavali su se i ranije od te godine.

bojim se da ne razumijem pitanje

Немојте се пачати у ствари које не разумијете, колега, удрите по беванди и не наручујте више наруквице са именима Порга , Буга и Туга, слабо иду. Милисав је чешће "хрватско" име од Порге.

Немојте се пачати у ствари које не разумијете, колега, удрите по беванди и не наручујте више наруквице са именима Порга , Буга и Туга, слабо иду. Милисав је чешће "хрватско" име од Порге.

...Tada se Zaharije uplaši te pobjegne u Hrvatsku, a Bugari su poslali poruku »županima« da oni trebaju doći k njima I primiti Časlava (Tzeesthlabos) za svoga kneza pa prisegom su ih prevarili i odveli čak do prvog sela, odmah svezali te ušli u Srbiju, i uzeli sa sobom sveukupan narod i stare i mlade, i odveli su ih u Bugarsku, a samo neki su pobjegli i otišli u Hrvatsku i zemlja ostade pusta. Zatim, u to vrijeme ti isti Bugari pod Algobotourom uđoše u Hrvatsku ratovati i tamo su oni svi bili pobijeni od Hrvata. Sedam godina kasnije Tzeesthlabos je pobjegao od Bugara sa još četvoricom i ušli su u Srbiju iz Preslava (Presthlabon) i našli su u zemlji ne više nego samo 50 ljudi, bez žena ili djece, koji su preživljavali lovom. S ovima on je zaposjeo zemlju i poslao poruku imperatoru Bizantinaca, tražeći njegovu pomoć i potporu i obećavajući da će mu služiti, i biti poslušan njegovim zapovijedima kao što su bili i kneževi prije njega. I otada unaprijed, imperator Bizantinaca neprekidno mu je činio dobročinstva, tako da su Srbi živeći u Hrvatskoj I Bugarskoj i drugim zemljama koje je Simeon rastjerao pridružili se njemu kad su čuli za sve ovo....

malo zahvalnosti kolega za zbrinjavanje izbjeglica i podmećanje leđa....

bevanda ko med,navrati

Verujem da ste svi imali prilike da čujete o "koloritetu" Hrvatske.

Interesuje me, iz pouzdanih istorijskih izvora - šta znamo o "Crvenoj Hrvatskoj" ?

Odavno ste zavrsili raspravu pa ja samo da dodam.
Crvena Hrvatska se pominje samo u Ljetopisu popa Dukljanina i to na DVA mesta i nigde vise.Tako da uzimajuci u obzir verodostojnost
ovog dokumenta vise je nego ocigledno da nije NIKAD postojala bas kao i Bela Kroatija.

Odavno ste zavrsili raspravu pa ja samo da dodam.
Crvena Hrvatska se pominje samo u Ljetopisu popa Dukljanina i to na DVA mesta i nigde vise.Tako da uzimajuci u obzir verodostojnost
ovog dokumenta vise je nego ocigledno da nije NIKAD postojala bas kao i Bela Kroatija.

To nije baš tačno. Spominje se samo u jednoj od dvije verzije LJPD, a docnije se u srednjem vijeku još javlja u Dalmatinskoj hronici Andrije Dandola, kao i dalje u istoriji Flavija Bionda. To je što se tiče srednjeg vijeka.

U novom vijeku ima masa spomena, uglavnom od dubrovačkih autora.

Back