Crtuckam po malo raduckam :) :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
не иде ми. или су ми преблизу очи, или крива уста или нешто с носем...сваки пут ми баба испадне ко заостала у развоју :sad2:

Ako nisi, vec, vrhunski majstor ili "prirodni" talenat (to mu dodje kao apsolutni sluh, a onda ti ne treba ni merenje ni anatomija) moras da meris i kod fotke i kod zivog modela, ja citao,
a sto mu dodje na ono sto je i @dekao napisao: "Pre svakog crtanja treba razmeriti viziranjem položaje svakog elementa na slici. To je pola posla. I više od pola!",
olovkom pa od - do i tako redom, ili mreza, a to ce ti bolje objasniti akademci (malo dosadno ali "fercera" :) ) , ili na nacin kako radi Charles Bargue (vidi P.S.) , slicno mrezi....

Negde sam procitao da je Leonardo delio ljudsko lice na nekoliko hiljada delova (polja) dok je slikao... pa sad vidi ....koji "manijak" :)

P.S. Evo i jednog linka, u pitanju je knjiga Charles Bargue-a, Drawing course, ako si gledala na History kanalu, onu seriju o Van Gogu, tu se
pominje da je Gog iz te knjige ucio da crta, tako sam i ja za nju saznao, tui ima razvijen jedan poseban metod crtanja (u stvari tako su radile "stare skole"), razmeravanja, sencenje itd.,
najpre precrtavanje sa gotovih crteza (panela) odlivaka, a zatim ide na figuru i metod crtanja figure, mada, u tekstu navodi da treba poznavati i anatomija, koju on ne obradjuje,
Vazno: Obavezno procitati tekst i uputstva!, teksta nema mnogo.

Pojednostavljeno govoreci, kurs crtanja se sastoji u precrtavanju panela u razmeri 1:1; panele treba uvecati na minimum 40 x 60cm, jer se preporucuje precrtavanje ugljenom,
tj. ostampati na stampacu najmanje sa dimenzijama 40 x 60 cm; na levoj strani panela dat je sematski prikaz rada, precrtava se desna strana panela (pozeljno ugljenom),
a u tekstu je data metodologija precrtavanja... u trecem delu data je metodologija crtanja muske figure, a na kraju metodologija crtanja odlivaka i zivog modela...
ovo je prepricano onoliko koliko se secam teksta, mada sam ga davno citao, tekst treba procitati, metodologija je data u koracima (koliko se secam) ....
a autor BBC-ijevog serijala o Van Gogu, Waldemar Januszczak (istoricar umetnosti), zapazen i po drugim autorskim serijalima o umetnosti koje je radio za BBC,
u pomenutom serijalu knjigu nazva "akademija u knjizi", http://www.zczfilms.com/
U svakom slucaju, ovo je "posao" za ljude dobrih zivaca i strpljenja, a sa cim se ja ne mogu pohvalit, a posteno receno i lenstina sam...i ;),

link za download knjige:

http://www.***********/zip/q3h2ef7c/charles_bargue_drawing_course.html

Poslednja izmena:
Ako nisi, vec, vrhunski majstor ili "prirodni" talenat (to mu dodje kao apsolutni sluh, a onda ti ne treba ni merenje ni anatomija) moras da meris i kod fotke i kod zivog modela, ja citao,
a sto mu dodje na ono sto je i @dekao napisao: "Pre svakog crtanja treba razmeriti viziranjem položaje svakog elementa na slici. To je pola posla. I više od pola!",
olovkom pa od - do i tako redom, ili mreza, a to ce ti bolje objasniti akademci (malo dosadno ali "fercera" :) ) , ili na nacin kako radi Charles Bargue (vidi P.S.) , slicno mrezi....

Negde sam procitao da je Leonardo delio ljudsko lice na nekoliko hiljada delova (polja) dok je slikao... pa sad vidi ....koji "manijak" :)

P.S. Evo i jednog linka, u pitanju je knjiga Charles Bargue-a, Drawing course, ako si gledala na History kanalu, onu seriju o Van Gogu, tu se
pominje da je Gog iz te knjige ucio da crta, tako sam i ja za nju saznao, tui ima razvijen jedan poseban metod crtanja (u stvari tako su radile "stare skole"), razmeravanja, sencenje itd.,
najpre precrtavanje sa gotovih crteza (panela) odlivaka, a zatim ide na figuru i metod crtanja figure, mada, u tekstu navodi da treba poznavati i anatomija, koju on ne obradjuje,
Vazno: Obavezno procitati tekst i uputstva!, teksta nema mnogo.

Pojednostavljeno govoreci, kurs crtanja se sastoji u precrtavanju panela u razmeri 1:1; panele treba uvecati na minimum 40 x 60cm, jer se preporucuje precrtavanje ugljenom,
tj. ostampati na stampacu najmanje sa dimenzijama 40 x 60 cm; na levoj strani panela dat je sematski prikaz rada, precrtava se desna strana panela (pozeljno ugljenom),
a u tekstu je data metodologija precrtavanja... u trecem delu data je metodologija crtanja muske figure, a na kraju metodologija crtanja odlivaka i zivog modela...
ovo je prepricano onoliko koliko se secam teksta, mada sam ga davno citao, tekst treba procitati, metodologija je data u koracima (koliko se secam) ....
a autor BBC-ijevog serijala o Van Gogu, Waldemar Januszczak (istoricar umetnosti), zapazen i po drugim autorskim serijalima o umetnosti koje je radio za BBC,
u pomenutom serijalu knjigu nazva "akademija u knjizi",

Inace ovaj kurs je priprema za crtanje skulptura.
Prvo crtate sa tih slika,onda sa crteza starih majstora(postavljeni su u toj knjizi),pa skulpture,i na kraju ljudi. :)
Takodje vam je potreban lenjir,visak(ili neka tanka sipkica).Gumica,ali najbolje knegla(ona gnjecava).
Posto nisam mogao nigde da istampam,ja sam pricvrstio na zid stafelaj,i stavio pored monitor.E sad slike skrinsutirate,i onda ih izokrenete na bok(ili vec kako ce biti najveca) i onda je maximalno uvecate preko celog ekrana.
Onda namestite mesto u sobi gde cete stajati sa distance,i proveravate sa distance sta crtate.
Da ne tupim pise u knjizi kako. ;)
Najbolje ako imate gde istampati te crteze pa ih onda precrtavati.

Posto nisam mogao nigde da istampam,
....
Najbolje ako imate gde istampati te crteze pa ih onda precrtavati.

Veci formati mogu da se stampaju i sa stampacem A4

ako znate da koristite photo shop i adobe acrobat postupak je jednostavan i sledeci:

1. otvorite sliku koju hocete da crtate (stampate) u photo shop-u
2. Korigujete parametre slike, osvetljenje, kontrast, raspored tonova
3. alatkom Crop odsecete beline da biste dobili tacne dimenzije panela
2. podesite dimenzije: u fajl meniju nadjete Image >image size > i tu podesite dimenzije, zadrzavate proporcionalnost (obavezno cekirati sva tri kvadratica na dnu prozora)
3. snimite korigovani fajl u format pdf: File > Save as > odaberete> format: pdf

Otvorite fajl u adobe akrobatu
a onda ispostovati "donju" proceduru,

1. odaberete File > Print
2. izvrsite sledeca podesavanja u dijalog prozoru komande Print
3. izaberite print current page ili current view
4. dole odaberete Tile large page
5. scaling, 100% je po difoltu, odaberete uvecanje (ili umanjenje), ono sto vam odgovara
6. print,
7. stampane listove sastaviti (zalepiti)

tako cete sa A4 stampacem dobiti format koji god zelite,
naravno na vise stranica A4, sa kojih isecete "viskove" i zalepite

ako nekome nije jasno kako? iz ovoga gore napisanog neka pita....pa cemo detaljnije (mislim da je jasno, mada ne rade svi adobe paket, sto je normalno i ocekivano :) )

Kurs je u stvari put - priprema za crtanje "zivih" modela!!! u studiju, kako se kaze na pocetku
III dela- PRIPREMA ZA AKADEMSKO CRTANJE - PRAKTICNE STVARI: kopiranje crteza (
strana 140);
malo je "ispreturano", pa je moj savet da se prvo procita ceo tekst, bez obzira u kom se delu knjige nalazi, pre nego sto se pristupi crtanju.

Poslednja izmena:
Veci formati mogu da se stampaju i sa stampacem A4

ako znate da koristite photo shop i adobe acrobat postupak je jednostavan i sledeci:

1. otvorite sliku koju hocete da crtate (stampate) u photo shop-u
2. Korigujete parametre slike, osvetljenje, kontrast, raspored tonova
3. alatkom Crop odsecete beline da biste dobili tacne dimenzije panela
2. podesite dimenzije: u fajl meniju nadjete Image >image size > i tu podesite dimenzije, zadrzavate proporcionalnost (obavezno cekirati sva tri kvadratica na dnu prozora)
3. snimite korigovani fajl u format pdf: File > Save as > odaberete> format: pdf

Otvorite fajl u adobe akrobatu
a onda ispostovati "donju" proceduru,

1. odaberete File > Print
2. izvrsite sledeca podesavanja u dijalog prozoru komande Print
3. izaberite print current page ili current view
4. dole odaberete Tile large page
5. scaling, 100% je po difoltu, odaberete uvecanje (ili umanjenje), ono sto vam odgovara
6. print,
7. stampane listove sastaviti (zalepiti)

tako cete sa A4 stampacem dobiti format koji god zelite,
naravno na vise stranica A4, sa kojih isecete "viskove" i zalepite

ako nekome nije jasno kako? iz ovoga gore napisanog neka pita....pa cemo detaljnije (mislim da je jasno, mada ne rade svi adobe paket, sto je normalno i ocekivano :) )

Kurs je u stvari put - priprema za crtanje "zivih" modela!!! u studiju, kako se kaze na pocetku
III dela- PRIPREMA ZA AKADEMSKO CRTANJE - PRAKTICNE STVARI: kopiranje crteza (
strana 140);
malo je "ispreturano", pa je moj savet da se prvo procita ceo tekst, bez obzira u kom se delu knjige nalazi, pre nego sto se pristupi crtanju.

Ma ja sam imao Ink jet stampac koji mi bio jako skup.Izracunao sam da mi jeftinje da platim nekome da mi istampa,tj. da idem do fotokopirnice.
Samo nikako da odem,a ovo sto sam napisao mi dobro za prvu pomoc. :)

P.S: inace ovo ce sigurno da bude prebaceno na kako da crtam samo da vidi Virginija. :D

.. ma .. svejedno .. redi or nat hir aj go ..

.. odmah da kažem .. zeznula sam položaj glave .. a i oblik .. poprilično ..
.. a .. nota bene .. i proporcije .. :lol:
.. nos zglajznuo u stranu ..

.. al *** .. ne mogu da nađem gumicu ..
.. uzeću ponovo .. :mrgreen:

001ulv.png

.. baj d vej .. skener nešto zeza .. ne vidi se dobro ..
.. nekako je .. preosvetljeno .. u stvarnosti je drugačije ..

.. e .. sad sam potrefila oblik proporcije nagnutost .. al su babu prebili pa joj je modro jedno oko .. :lol:
(.. *** .. nemam gumicu .. probala prstom napravila još gore .. :lol: )

.. daklem .. sad je kao .. što se tiče matematike .. bliža ..
.. al je oko stradalo ..

.. ček za apload .. :mrgreen:

Одрадисмо бабу. :lol: Добро, ја нисам поставила, ал углавном ко је био заинтересован урадио је.
Чини ми се да је јун већ почео јелте, па мислим да би требало неко нешто да предложи.
Ја ћу цртати сто посто јер сам сад на распусту па имам времена :)

Ovo sam nacrtao u mypaintu samo da pokazem nesto. :D

Ovake slike treba birati kada birate za crtanje.
-Ima skoro pola senke- pola svetlosti.
-Ima medju tonove.

Kada se crta ovakva slika konacni crtez ima veliku dubinu.
Ovo pogotovo vazi za crtanje crnom.

Gledam na fejsu sto me zadivljuje koliko dobrih umetnika pravi ove greske.
Odrade tehnicki super ali ima malu dubinu jer je radjeno sa fotke koja je siromasna senkom.

Primeri:

il_fullxfull229818158-1.jpg

catherine_zeta_jones_drawing_by_jasminas-1.jpg

Tehnicki super odradjeni,vidi se znanje crtanja ali slike su siromasne dubinom.
Foto modeli i poznate licnosti se fotografisu sa jakim svetlima i te slike su ne upotrebljive za crtanje.
Fali im skroz taman ton na licu.

Uopste nije bitno koliko nam se fotka svidja ako je ne upotrebljiva za crtanje i slikanje.
A ovo je dobar primer:
cinnamon__a_portrait_drawing_by_patispri-1.jpg

rembrandt-drawing-1.jpg

ingrid1-1.jpg

Leonardo-Angel-Turin-1.jpg

Naravno svako ima pravo da predlozi sta hoce,ja sam samo hteo da dam savet. :D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back