Timosten
Aktivan član
- Poruka
- 1.073
не иде ми. или су ми преблизу очи, или крива уста или нешто с носем...сваки пут ми баба испадне ко заостала у развоју![]()
Ako nisi, vec, vrhunski majstor ili "prirodni" talenat (to mu dodje kao apsolutni sluh, a onda ti ne treba ni merenje ni anatomija) moras da meris i kod fotke i kod zivog modela, ja citao,
a sto mu dodje na ono sto je i @dekao napisao: "Pre svakog crtanja treba razmeriti viziranjem položaje svakog elementa na slici. To je pola posla. I više od pola!",
olovkom pa od - do i tako redom, ili mreza, a to ce ti bolje objasniti akademci (malo dosadno ali "fercera"
) , ili na nacin kako radi Charles Bargue (vidi P.S.) , slicno mrezi....Negde sam procitao da je Leonardo delio ljudsko lice na nekoliko hiljada delova (polja) dok je slikao... pa sad vidi ....koji "manijak"

P.S. Evo i jednog linka, u pitanju je knjiga Charles Bargue-a, Drawing course, ako si gledala na History kanalu, onu seriju o Van Gogu, tu se
pominje da je Gog iz te knjige ucio da crta, tako sam i ja za nju saznao, tui ima razvijen jedan poseban metod crtanja (u stvari tako su radile "stare skole"), razmeravanja, sencenje itd.,
najpre precrtavanje sa gotovih crteza (panela) odlivaka, a zatim ide na figuru i metod crtanja figure, mada, u tekstu navodi da treba poznavati i anatomija, koju on ne obradjuje,
Vazno: Obavezno procitati tekst i uputstva!, teksta nema mnogo.
Pojednostavljeno govoreci, kurs crtanja se sastoji u precrtavanju panela u razmeri 1:1; panele treba uvecati na minimum 40 x 60cm, jer se preporucuje precrtavanje ugljenom,
tj. ostampati na stampacu najmanje sa dimenzijama 40 x 60 cm; na levoj strani panela dat je sematski prikaz rada, precrtava se desna strana panela (pozeljno ugljenom),
a u tekstu je data metodologija precrtavanja... u trecem delu data je metodologija crtanja muske figure, a na kraju metodologija crtanja odlivaka i zivog modela...
ovo je prepricano onoliko koliko se secam teksta, mada sam ga davno citao, tekst treba procitati, metodologija je data u koracima (koliko se secam) ....
a autor BBC-ijevog serijala o Van Gogu, Waldemar Januszczak (istoricar umetnosti), zapazen i po drugim autorskim serijalima o umetnosti koje je radio za BBC,
u pomenutom serijalu knjigu nazva "akademija u knjizi", http://www.zczfilms.com/
U svakom slucaju, ovo je "posao" za ljude dobrih zivaca i strpljenja, a sa cim se ja ne mogu pohvalit, a posteno receno i lenstina sam...i
link za download knjige:
http://www.***********/zip/q3h2ef7c/charles_bargue_drawing_course.html
Poslednja izmena: