Crnogorac koji nije bio Srbin

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Зашто? Изјашњавао се као Србин пре него што је полудео?

:arrow:
cizmice:
Ne...nego prije nego nije dobio odgovarajuce ministarsko mjesto.

Takodje, ako te ne mrzi, potrazhi na internetu njegove izjave iz vremena pre, tokom, a i nakon Prvog svetskog rata. Imao je on govora i govora o "konachnom ujedinjenju dve srpske drzhave" i slichno...

Uostalom, chak i da ti to ne uradish, znash i sam da ce sutra doci Slaven i poklopiti ovog Rufima Drljevicevim izjavama.

Odoh ja da kuntam...

'Ku noc...

smajlipenuginAddEmoticons08630.gif

S obzirom na to što su obje kasnije osobe bile zločinci, te domalo i Ustaše, mislim da ih ne treba ni spominjati, ali, jednostavno, ne vrijedi čak ni u jednom od ta tri slučaja. Ali hajdemo redom:

1. Ko je bio Nikola Petanović? On je bio jedan od zaboravljenih umova crnogorske emigracije, Crnogorac-Amerikanac. Ali, treba i naglasiti da je on svojim dostignućima ipak i potpuno marginalna ličnost. 1892. godine rođen, emigrirao je 1912. godine sa 20 godina u SAD na poziv svoga brata, i bavio se poezijom i filozofijom.

1918. godine je preko američkih medija čuo vijest da mu je otadžbina anektirana od strane Srbije, na šta je prosto šokiran, a od 1924. (kada je napunio 32-i rođendan) do 1931. godine se bavi političkim pokretima u crnogorskoj emigraciji s namjerom da oživi pitanje, tj. kroz 7 posljednih godina aktivnosti u svom životu.

Od 1927. do 1931. godine uređuje "Crnogorsko ogledalo" sa ovom svrhom, imenovano u protest "Ogledalu srpskom" Njegoša. Nikola Petanović je često isticao potrebu da se Crna Gora odvoji od Kraljevine SHS, iz prostog razloga što su Crnogorci i Srbi različiti kroz istoriju isuviše, i kako je država Srbija počinila brutalnu i strahovitu agresiju nad Kraljevinom Crnom Gorom. Ali, hajde da vidimo šta je on to tačno pisao:

"Činjenica je da je kako stvari sada stoje, neprijatelj nanio smrtonosni udarac Crnoj Gori tako da je lako mogao pokoriti zemlju Dušana, Ivana i Nikole."

Dakle, postavlja se pitanje ko je taj Dušan? Odgovor nije težak - car Dušan. A sada se postavlja pitanje šta znači da je Crna Gora "zemlja Dušana", kada se stavlja u isti kontekst sa Ivanom i Nikolom?

Dalje, da ne dužim o njemu prije nego što je postao aktivan u politici ka restauraciji crnogorske državnosti, evo još nečeg iz njegovih političkih govora:

"Crnogorski narod je propatio više od srbijanskog nasilja nego u velikom ratu. Neko može upitati zar nisu Crnogorci Srbi? Da, Crnogorci jesi porijeklom Srbi, ali nisu Srbijanci."

Mislim da je sve ovdje očigledno i da ne zahtjeva komentar. Za sam kraj, Nikola Petanović je od strahovito lošeg života umro u 40. godini, i sahranjen je na srpskom emigracionom groblju u San Francisku, kako je i htio.

2. Sekule Drljević. Evo nekoliko činjenica o njemu:

a) U svojoj mladosti je bio žestoki srpski nacionalista (ono što bi neki nazvali Velikosrbin). 1913. godine bio je crnogorski poslanik u Beogradu, i održao je govor povodom pobjede u Balkanskim ratovima, odnosno povratku Stare Srbije. Spomenuo je doba "najcrnje tiranije turske nad srpskim narodom u vremenu kad je srpski narod morao po pećinama da slavi Uskrs svoga srpskoga Boga i srpsko Roždestvo" i podsjetio na "epopeju slave srpskog oružja u velikom ratu, epopeju pobjeda na Kumanovu, Bitolju, Jedrenu" i da "ne treba dokazivati da nam je slatko pao ovaj novi dokaz slave srpskog oružja i srpskog heroizma."

b) napisao je knjigu "Borba za carinsku, vojnu i diplomatsku uniju izmeðu Crne Gore i Srbije" po kojoj je upravo on jedan od začetnika planova o postepenom sjedinjavanju Crne Gore i Srbije u jednu državu koje je pokrenuo kralj Nikola 1914. godine, i koje je prekinuto ratom. Dosta dobro su razrađeni planovi, sa dosta soc-realističnih tačaka decentralizma u stilu vojvođanskih socijalista, ali nema tu dvojbe da je smatrao da isti narod živi u obje države

c) Dalje, evo njegovog govora sa Crnogorske narodne skupštine povodom rata Austro-Ugarske s Srbijom, gdje upravo podnosi predlog najžešće reakcije 1914. godine:

"Davati izjavu o solidarnosti sa Srbijom, značilo bi vrijeđati jedinstvo srpskih kraljevina, jedinstvo odbrane srpskih interesa. Monarhija ne napada samo Srbiju, već preko nje napada ujedinjenje srpskih zemalja u jednu srpsku državu. Obje su srpske kranjevine sada jedno i crnogorski narod izvršiće svoju dužnost, žrtvujući sve za otadžbinu za spas i ujedinjenje Srpstva... Žalim samo što pravo još nije stvorilo takvu odredbu, da objava rata Srbiji odmah povlači za sobom i objavu rata Crne Gore. Ali, ovdje su srpske kraljevine sada jedno, i crnogorski narod izvršiće svoju dužnost, žrtvujući sve za otadžbinu Srpstva..."

Evo i skeniranog dokumenta tadašnjeg Vjesnika sa Cetinja:

vjesnik.gif

d) 1916. godine na posljednjoj sjednici parlamenta on napada kralja Nikolu da je "..kralj Nikola zaveo Crnu Goru za Goleš planinu..." i zastupnik je ideje da crnogorska država više jednostavno ne postoji, već je to okupirani dio Srbije

e) S. Drljević je proveo ostatak Prvog svjetskog rata u austro-ugarskom zatočeništvu, a tu organizuje Odbor za Ujedinjenje, okupljajući sve ratne zatvorenike u ideji da se ostvari prisajedinjenje Crne Gore Srbiji. Evo deklaracije iz 1918. godine:

"Vama je poznata istorija naše domovine... Vama su poznate krvave žrtve naših predaka i nas samih za slobodu. Vama je poznato da se svaki Crnogorac, takoreći rađao i umirao sa imenom Miloša, Marka i Dušana na ustima, tj sa imenima u kojima su najizrazitije istaknute težnje i ideali svakojeg Srbina, pa ma odakle on bio. Crnogorac se vjekovima ponosio i, ne prezajući ni pred kakvim opasnostima, borio se za te ideale. On je zaslužio vijenac učenika i borca vječnog za krst časni i slobodu zlatnu. - To su tradicije Srba i Crnogoraca."

f) Po povratku, odmah je otišao u Beograd i učlanio se u Srpsku narodnu radikalnu stranku, i ušao u vladu Stojana Protića, ali ne kao ministar, što ga je mnogo razočaralo, jer se osjećao da je mnogo uradio i da više zaslužuje

g) Kao vođa zelenaških Crnogorskih federalista, u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Crnogoraca, nije negirao srpski nacionalnit identitet crnogorskog naroda. Evo njegovog govora od 16. februara 1926. godine u skupštini:

"Tu tradiciju našoj vojsci nema ko drugi dati sem vojska, do ujedinjenja nezavisnih država Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore, dakle dviju srpskih nezavisnih država, a to je vojska srpskoga naroda... Po pojmu našega naroda postojali su samo junački Crnogorci i junački Šumadinci, postojao je samo junački srpski narod..."

h) Poslije njegovi istupi čvrstog crnogorskog nacionalizma imao oblik da su se Crnogorci razjedinili od ostalih Srba, pa da su najbolji Srbi i po tome etnički superiorniji, itd..evo jedne takve izjave:

"Srpski narod u jednom istorijskom momentu bio je sav ujedinjen, ali ujedinjen u ropstvu pod Turcima. Crna Gora odbila je to ujedinjenje i razjedinila se sa srpskim narodom zadržavši u svojoj čvrstoj hajdučkoj ruci Kosovski Krstaš barjak Boška Jugovića i državnu misao na onom snopu krševitih planina koje vise o Lovćenu kao grozd o peteljci.."

Poslije toga Crnogorci ispadaju neka iliro-srpska mješavina, pa 1941. godine kada postaje kolaboracionista i vođa Crnolatinaša u 57 godini života baš pravi Iliri, a u 60. 1944. godine kada prilazi Ustašama u Zagrebu prihvata teoriju da su Crnogorci Crveni Hrvati i zvanično

3. Što se tiče Savića Markovića "Štedimlije", on je postao Hrvat, prije nego i Crnogorac, kada je diplomirao na Zagrebačkom Sveučilištu. Ali šta ćemo, i on otpada, jer eto, do tog momenta se smatrao Srbinom vrlo vjerojatno. Nekako ljudi zaboravljao na vrlo važnu činjenicu, da je u vrijeme ujedinjenja još kao pubertetlija jedva čekao da postane Bjelaš, te da je svoju mladost od 1918. do 1923. godine proveo upravo boreći se po Zetskoj oblasti protiv Zelenaš...ovaj, terorista, odmetnika i "separatista srpskog naroda". :mrgreen:

Ili pak, pismo Mitropolita Danila Petrovića-Njegoša u Beču 2. decembra 1714. godine Gavrilu Golovkinu, poslaniku tvog voljenog Petra Velikoga kod cara Austrije:

"A sada mene su ovdje zaustavili. Ne znam šta će biti od mog života u tuđem carstvu, jer bih ja prvo sebe obeščastio, a zatim naša srpska plemena, kada bih molio pomoć od drugih..."

Ovo je vjerovatno izmisljeno, neki svetosavac je ovo izmislio, nevjerovatno bi bilo da oni tako pisu a ruski car u njegovim poslanicama ziteljima danasnje Crne Gore pojma nema da Srbi postoje na teritoriji danasnje Crne Gore. U krajnjem slucaju ako ovo postoji mislil su pod pojmom srpstvo na pravoslavlje.

Evo jos jedna poslanica Petra Velikog Crnogorcima, opet on blage veze nema o Srbima u CG.

PROGLAS RUSKOG CARA PETRA VELIKOG OD 3. III 1711. GODINE

Ne zna Ruski Car za nikakve Srbe van Srbije, zna samo za realne narode!
Nije veliki Ruski Car znao da ce se kasnije pojaviti jedan Vuk Karadzic koji ce izmisliti nekakve Srbe zapadno od Tara - Drina, da ce im taj Vuk dati jezik, da ce Vuk im reci da su isti Nislija i Kninjanin, jer im je on - Vuk dao jezik da se mogu sporazumjeti i on ih je - Vuk Karadzic proglasio za naciju.

Nista to nije znao Ruski Car, ni za kakve Srbe te 1711.

Babologija je zato što ti se ne sviđa, tj. zato što pobija tvoju agendu ovdje. Pa ti ljudi upravo i jesu koristili arhive. Risto Kovijanić:
"Podaci iz kotorskih izvora umnogome potvrđuju osnovne niti narodnog predanja o porijeklu, rodonačelnicima i precima pojedinih crnogorskih rodova i bratstava, o njihovom doseljavanju i naseljavanju, a naročito kada se tiče nabrajanja predaka, obično tačnih po 12 do 14 pasova, negdje čak po 15 do 18 pasova, od bitke na Kosovu (1389), do Balkanskog rata (1912), odnosno, do pojave Erdeljanovićeve knjige "Stara Crna Gora" (1926). Ponekad, te potvrde, naprosto, iznenađuju."

A poslije toga Kovijanić skače sam sebi u usta, nesrećni Kovijanic vaspitan na srpskoj miomaniji izvadio za sve nas dokumenta iz kotorskog arhiva koja nam pokazuju da su slavni Petrovici bili VLASI i KATOLICI!

:rotf::rotf::rotf:

PORIJEKLO DINASTIJE PETROVIĆ - NJEGOŠ

Dinastija Petrović - Njegoš, vodi porijeklo iz Drobnjaka, kako se vidi iz dokumenata koji su objavljeni u knjizi Rista Kovijanića.
Iz dokumenata se vidi da su preci Petroviæa bili Vlasi, i najvjerovatnije su bili katolici.
Znaèi dokumenta iz arhiva nam jasno kazuju, da Petrovići - Njegoši nemaju nikakvo srpsko porijeklo.

• Iz knjige SRBINA Rista Kovijanića

naslovnares24319vd.jpg

Poglavlje o precima dinastije Petrović. Ovo se u Crnoj Gori krije kao najveća tajna, za ovo u Crnoj Gori zna vrlo malo ljudi.

drobnjak1res2477zx.jpg

drobnjak2res2464pw.jpg

drobnjak3res2484wr.jpg

drobnjak4res2503xm.jpg

drobnjak5res2473bs.jpg

drobnjak6res2486uy.jpg

Znači nesrećni Risto Kovijanić ne vjeruje samom sebi, sopstvenim očima, on više vjeruje, svetosavskoj mitomaniji i babologiji, nego podacima iz arhiva.

:otkacio::otkacio::otkacio::otkacio:
:otkacio::otkacio::otkacio:
:otkacio::otkacio:
:otkacio:​

Poslednja izmena:
Ovo je vjerovatno izmisljeno, neki svetosavac je ovo izmislio, nevjerovatno bi bilo da oni tako pisu a ruski car u njegovim poslanicama ziteljima danasnje Crne Gore pojma nema da Srbi postoje na teritoriji danasnje Crne Gore. U krajnjem slucaju ako ovo postoji mislil su pod pojmom srpstvo na pravoslavlje.

Evo jos jedna poslanica Petra Velikog Crnogorcima, opet on blage veze nema o Srbima u CG.

PROGLAS RUSKOG CARA PETRA VELIKOG OD 3. III 1711. GODINE

Ne zna Ruski Car za nikakve Srbe van Srbije, zna samo za realne narode!
Nije veliki Ruski Car znao da ce se kasnije pojaviti jedan Vuk Karadzic koji ce izmisliti nekakve Srbe zapadno od Tara - Drina, da ce im taj Vuk dati jezik, da ce Vuk im reci da su isti Nislija i Kninjanin, jer im je on - Vuk dao jezik da se mogu sporazumjeti i on ih je - Vuk Karadzic proglasio za naciju.

Nista to nije znao Ruski Car, ni za kakve Srbe te 1711.

A za koga li to onda Petar ima pojma....ček, ček, pa da! Za "crnogorce, primorce, hercegovce, nikšićane, banjane, pivljane, drobnjake,..." itd...šta ti je poenta, da su ovo sve zasebne anti-srpske ne-srpske nacije? :dontunderstand:

Da li ti to zaista priznaješ da je u Crnogoraca samo mali dio stvarno Crnogorci, a ogromna većina nastala crnogorizacijom ne-Crnogoraca? :whistling:

Pismo Mitropolita Danila Petrovića-Njegoša u Beču 2. decembra 1714. godine Gavrilu Golovkinu, poslaniku tvog voljenog Petra Velikoga kod cara Austrije:

"A sada mene su ovdje zaustavili. Ne znam šta će biti od mog života u tuđem carstvu, jer bih ja prvo sebe obeščastio, a zatim naša srpska plemena, kada bih molio pomoć od drugih..."

U svakom krajnjem slučaju, zlonamjerno si (svjesno) ignorisao i ono što su sami Crnogorci, crnogorski zbor, pisali upravo tada Petru Velikome 21. oktobra 1711. godine:

"Mi, sva gore navedena plemena i starješine sve razumjesmo i Vašem carskom krilu glave priklonismo, i Vašeg poslanika, Mihaila Miloradovića, primismo za našega komandanta i pukovnika. I kako su bili njegovi stari izabrani u prva vremena pri našijeh blagočastivijeh i svetopočivšijeh carevah srpskijeh, tako i mi sa radostiju primismo vrloga i hrabroga koji se na boju dobro ponaša i nas oko sebe vrlo sokoli."

Možda pravoslavnih careva? :super:

No po toj tvojoj logici - Crnogoraca u Crnoj Gori nema! Još kao narod nisu nastali, tu su samo neka regionalna plemena i regionalne odredbe...a da to nije dokaz da oni nisu bili Srbi samo zato što u gramati nije navedeno, je dokaz gore. Ne znam jesi li ti i sam svjestan što ti tvrdiš, da su Crnogorci k'o ludi mislili da su Srbi, pa tek bio u pravu jedan car bog zna koliko udaljen zato što, bože moje, nije naveo da su Srbi (ali pri tom jeste rastočio 20-ak naroda! gdje opet upadaš u samokontradiktornost jer sve čitaš bukvalno).

Fransoa Lenorman! Super, iz njegove knjige "Turci i Crnogorci" 1866. godine, opisuje sadržaje pjesama guslara, koje je sam slušao po Crnoj Gori:

"On takođe podsjeća na stare uspomene srpske nacije, na njenu veličinu...na tragični Kosovski boj, u kojem je ovo slavno Carstvo pokleklo, pod udarom sultana Murata. Kosovska bitka je, u stvari, jedan neprestani sadržaj melanhonične poezije za Srbe Crne Gore, kao i one iz Srbije."

Poslije Lenorman prepričava crnogorsku narodnu pjesmu o Ćuprilićevom pohodu na Crnu Goru, da bi se osvetio za 50.000 izginulih Turaka u "...šumama i klancima srpskim..."

Evo još od Lenormanta:

"Kroz nekoliko godina, kad njihovi gubici budu kompletno nadoknađeni, mi ćemo čuti...ponovo o njihovim ratničkim pohodima...koji će završiti potpunim revanšom za poraz na Kosovu i ponovnim ujedinjenjem srpskog naroda."

A poslije toga Kovijanić skače sam sebi u usta, nesrećni Kovijanic vaspitan na srpskoj miomaniji izvadio za sve nas dokumenta iz kotorskog arhiva koja nam pokazuju da su slavni Petrovici bili VLASI i KATOLICI!

Dinastija Petrović - Njegoš, vodi porijeklo iz Drobnjaka, kako se vidi iz dokumenata koji su objavljeni u knjizi Rista Kovijanića.
Iz dokumenata se vidi da su preci Petroviæa bili Vlasi, i najvjerovatnije su bili katolici.
Znaèi dokumenta iz arhiva nam jasno kazuju, da Petrovići - Njegoši nemaju nikakvo srpsko porijeklo.

naslovnares24319vd.jpg

Poglavlje o precima dinastije Petrović. Ovo se u Crnoj Gori krije kao najveća tajna, za ovo u Crnoj Gori zna vrlo malo ljudi.

drobnjak1res2477zx.jpg

drobnjak2res2464pw.jpg

drobnjak3res2484wr.jpg

drobnjak4res2503xm.jpg

drobnjak5res2473bs.jpg

drobnjak6res2486uy.jpg

Znači nesrećni Risto Kovijanić ne vjeruje samom sebi, sopstvenim očima, on više vjeruje, svetosavskoj mitomaniji i babologiji, nego podacima iz arhiva.

:otkacio::otkacio::otkacio::otkacio:
:otkacio::otkacio::otkacio:
:otkacio::otkacio:
:otkacio:​

Imam nekoliko pitanja za tebe:

1. Kako Risto Kovijanić upada sam sebi u riječi

2. Umiješ li ti čitati, po čemu se zaključuje da su Petrović-Njegoši po porijeklu Vlasi i uopće gdje to Risto Kovijanić piše

3. Da su nekad u dubljoj prošlosti preci Petrović-Njegoša bili katolici ne bi trebalo čuditi, štoviše kako su od većine Srba, ne vidim gdje je tu poenta...ali opet, Risto Kovijanić nije našao nigdje u kotorskim arhivima da su Petrović-Njegoši ikada bili rimokatolici

U suštini, lažeš, nadajući se da niko ne pročita ove velike slikice što si postavio. :dash:

Poslednja izmena:
Imam nekoliko pitanja za tebe:

1. Kako Risto Kovijanić upada sam sebi u riječi

2. Umiješ li ti čitati, po čemu se zaključuje da su Petrović-Njegoši po porijeklu katolici i uopće gdje to Risto Kovijanić piše

he he he

Gospodin slaven777 ili ne zna da čita, ili ne razumije emlementarne činjenice, nije čudo što nijedan izvor ne umije da shvati, samo citira babologe i mitomane koji se predstavljaju kao istoričari.

Dakle, na osnovu dokumenata starih 500-600 godina iz kotorskog arhiva, ja ću malo većim slovima, a ti polako slovo po slovo čitaj, ukapiraćeš, Risto Kovijanić kaže:

Običavalo se dosta često u to vrijeme da se sinu daje djedovo ili stričevo ime; očevo ime davalo se dosta rijetko kod pravoslavnih, vrlo često kod katolika. Na porodičnom stablu Herakovića, odnosno Petrovića Njegoša nalazimo: Ivana Ivanova, Stijepa Stijepova, Nikole Nikolina, prema tome evo i Heraka Herakova, rodonačelnika Njeguških Herakovića...

I dalje ne kapiraš? :rotf::super::klap::rotf:

gosn Risto Kovijanić komunistički Srbin kao naučnik pozitivista iako mrčo mitoman, opaljen svetosavskim maljem u glavu, gosn Risto pošteno ipak sugerira da su preci Petrovića kao katolici došli iz VLAŠKIH SELA iz Drobnjaka na današnje Njeguše.

Dakle, "predanja" koja su Njegoš i Nidžo izmišljali po Crnoj Gori o srpskom porijeklu Petrovića i Crnogoraca čiste su nebuloze, nemaju nikakvo uporište u istoriji.

3. Da su nekad u dubljoj prošlosti preci Petrović-Njegoša bili katolici ne bi trebalo čuditi, štoviše kako su od većine Srba,

Ovdje se ne radi o dubljoj prošlosti, već o 15. vijeku.

A za koga li to onda Petar ima pojma....ček, ček, pa da! Za "crnogorce, primorce, hercegovce, nikšićane, banjane, pivljane, drobnjake,..." itd...šta ti je poenta, da su ovo sve zasebne anti-srpske ne-srpske nacije? :dontunderstand:

Jedno je sigurno, nijednog jedinog Srbina nije pomenuo, sve je pomenuo samo Srbe nije!
To vidimo 100%
Vidimo 100% bez greške razna plemena on ni u ludilu ne smatra Srbima!!!

:klap::klap::klap:
:klap::klap:
:klap:

A kako će ih smatrati kad su Srbi zapadno od Tara - Drina tek smišljeni u ova dva programa!

Vuk Karadžić: SRBI, SVI I SVUDA

i

Ilija Garašanin: Načertanije

naslovnares24319vd.jpg

drobnjak1res2477zx.jpg

drobnjak2res2464pw.jpg

drobnjak3res2484wr.jpg

drobnjak4res2503xm.jpg

drobnjak5res2473bs.jpg

drobnjak6res2486uy.jpg

• Na velikosrpskom sajtu www.njegos.org, IMA rodoslov Petrovića, koji nikad nijesam gledao do skoro, jer sam znao da neđe lažu.
    • Saopštili su tačnu genealogiju, jer naravno znaju za dokumenta iz knjige Rista Kovijanićai priznaju ih, ali Jovan Markuš koji je ovo sastavio, prećutao je da su Petrovići bili vlaškog porijekla i prećutao je da su preci Petrovića bili katolici.

Rodoslov Petrovića sa anticrnogorskog sajta njegos.org​

44.jpg

45.jpg

Ostrašćeni svetosavski publicista Markuš, nije objavio ova dokumenta iz kotorskog arhiva o porijeklu Petrovića, nije pojasnio kako je napravio genealogiju Petrovića, dakle, saopštio je poluistinu, što je isto kao neistina, ako ne i gore.

"Srpsko" porijeklo porijeklo Petrovića, što se istorije kao nauke tiče i dokumenata, ravno je nuli.
      Što se mitova, pljesmica, babologije i bajki tiče, to je druga stvar.

Na ruskom sajtu opet kristalno jasno razdvojeni Srbi i Crnogorci

Ruski istoričar Сергей Михайлович Соловьев (1820 - 1879) :
Сношения с сербами и черногорцами

Когда султан объявил войну, то сербский полковник Михайла Милорадович отправлен был для поднятия черногорцев против турок. В грамоте царя к черногорцам говорилось:

(Kada je sultan objavio rat srpski pukovnik Miahilo Miloradovič je bio poslatda podigne Crnogorce protiv Turaka. U gramoti cara Crnogorcima govorilo se):

"Известно да будет вашим благородным особам и всем народам, почитателям распятого Христа, бога нашего, чрез его же все надеемся в царствие его внити, добросердечно потрудившись за веру и церковь. Понеже турки-нечестивцы, видя наше царское величество христианскому народу доброжелательных и милостию божиею в воинских поступках преуспевательных и возимевши подозрение, будто мы намерены отбирать от них неправедное завладение и христианам, под игом их стонящим, воспомогать, осоюзились с еретиком королем шведским и нашему царскому величеству безо всякой от нас данной причины войну объявили: того ради мы, видя их такие неправды и презирая на гонение христиан, призвав бога на помощь, принуждены собирать не токмо наши войска и силы, но и прочих потентантов, союзников наших, и сего года имеем намерение идти на них войною, дабы не токмо против бусурмана отпор чинить, но и сильным оружием в средину владения его вступить и православных христиан, аще бог допустит, от поганского ига освободить. С любезно верными и искусными нашими войсками самоперсонально выступаем против врага, ибо должно презреть страх и трудности за церковь и православную веру и не только воевать, но и последнюю каплю крови пролить, что от нас по возможности и учинено будет. Притом, понеже известна нашему царскому величеству храбрость древних ваших владетелей, глубина добрых ваших христианских сердец и искусство, которое прежде сего по должности своей чрез храбрые оружия за веру в воинских случаях вы оказывали, как мы удостоверились из книг напечатанных, и во всем свете выхваляются искусства ваших народов, что Александр Македонский с малыми войсками тамошних народов многих царей побил и многие империи завоевал и бессмертную славу в военном обхождении по себе оставил; что Георгий Кастриот, сиречь Скандербег, во всю свою жизнь с немногими войсками вашего ж народа не токмо лютому поганскому зубу не допустил себя терзать, но еще на шестидесяти трех главных баталиях неприятеля наголову побил; и ежели бы прочие деспоты и владетели ваши с такими ж сердцами трудились, то не допустили бы себя в неволю и наследников своих в подданство. В нынешнее от бога посланное время пристойно есть вам древнюю славу свою обновить, осоюзившись с нашими силами и единодушно на неприятеля вооружившись, воевать за веру и отечество, за честь и славу вашу и за свободу и вольность наследников ваших. Если кто из вас в сей праведной войне потрудится, то от бога получит благовоздаяние, а от нас милость и награждение, и всякий по заслугам и желанию вашему привилегиями нашими пожалован будет, ибо мы себе иной славы не желаем, токмо да возможет тамошние христианские народы от тиранства поганского освободить, православные церкви тамо украсить и животворящий крест возвысить. Итак, если будет всякий по возможности трудиться и за веру воевать, то имя Христово прославится наивящше, и поганина Магомета наследники будут прогнаны в старое их отечество, пески и степи арапские".

http://www.magister.msk.ru/library/history/solov/solv16p2.htm

Kao što vidimo ruski car Petar Veliki ne zna za nikakve Srbe iz Crne Gore i slične kasnije izmišljotine. Prije nego je citirao cara Ruski istoričar Сергей Михайлович Соловьев (1820 - 1879) jasno kaže da je srpski pukovnik pošao da podigne Crnogorce.
Ruski istoričar Сергей Михайлович Соловьев ne kaže da je srpski pukovnik Miloradovič pošao da podigne Srbe iz Crne Gore.
Takva besmislica mu nije palo na pamet.

:super:

he he he

Gospodin slaven777 ili ne zna da čita, ili ne razumije emlementarne činjenice, nije čudo što nijedan izvor ne umije da shvati, samo citira babologe i mitomane koji se predstavljaju kao istoričari.

Dakle, na osnovu dokumenata starih 500-600 godina iz kotorskog arhiva, ja ću malo većim slovima, a ti polako slovo po slovo čitaj, ukapiraćeš, Risto Kovijanić kaže:

Običavalo se dosta često u to vrijeme da se sinu daje djedovo ili stričevo ime; očevo ime davalo se dosta rijetko kod pravoslavnih, vrlo često kod katolika. Na porodičnom stablu Herakovića, odnosno Petrovića Njegoša nalazimo: Ivana Ivanova, Stijepa Stijepova, Nikole Nikolina, prema tome evo i Heraka Herakova, rodonačelnika Njeguških Herakovića...

I dalje ne kapiraš? :rotf::super::klap::rotf:

gosn Risto Kovijanić komunistički Srbin kao naučnik pozitivista iako mrčo mitoman, opaljen svetosavskim maljem u glavu, gosn Risto pošteno ipak sugerira da su preci Petrovića kao katolici došli iz VLAŠKIH SELA iz Drobnjaka na današnje Njeguše.

Dakle, "predanja" koja su Njegoš i Nidžo izmišljali po Crnoj Gori o srpskom porijeklu Petrovića i Crnogoraca čiste su nebuloze, nemaju nikakvo uporište u istoriji.

Ovdje se ne radi o dubljoj prošlosti, već o 15. vijeku.

Dakle, sugerira da su preci Petrovića-Njeguša možda mogli biti katolici....i? Nigdje Vlaha...ako ti je jedno sugeriranje sve? :eek:

:dash:

I? Srpstvo kod Srba postaje glavna (i jedina) vjera tek u 16. stoljeću, kada zbog toga ponekad i dolazi do izjednjačenja termina Srbin i pravoslavac, upravo zbog pravoslavnog uticaja. To je već i kraj srednjeg vijeka, a kamoli dublja povijest.

• Na velikosrpskom sajtu www.njegos.org, IMA rodoslov Petrovića, koji nikad nijesam gledao do skoro, jer sam znao da neđe lažu.
  • Saopštili su tačnu genealogiju, jer naravno znaju za dokumenta iz knjige Rista Kovijanićai priznaju ih, ali Jovan Markuš koji je ovo sastavio, prećutao je da su Petrovići bili vlaškog porijekla i prećutao je da su preci Petrovića bili katolici.

Rodoslov Petrovića sa anticrnogorskog sajta njegos.org​

44.jpg

45.jpg

Ostrašćeni svetosavski publicista Markuš, nije objavio ova dokumenta iz kotorskog arhiva o porijeklu Petrovića, nije pojasnio kako je napravio genealogiju Petrovića, dakle, saopštio je poluistinu, što je isto kao neistina, ako ne i gore.

"Srpsko" porijeklo porijeklo Petrovića, što se istorije kao nauke tiče i dokumenata, ravno je nuli.
    Što se mitova, pljesmica, babologije i bajki tiče, to je druga stvar.

1. Ne krije ništa, jer nema nikakvih podataka o vlaškom porijeklu Petrović-Njegoša. A opet, ti i sam tvrdiš da su Srbi većinom Vlasi, pretpostavljam da bi ih to činilo više Srbima? :rotf:

2. Ne spominjanje "mogućnosti da su možda kojim tobože slučajem" nečiji preci bili katolici nije nikakav grijeh, niti to ima veze sa kotorskim arhivom, niti ima igdje neistine.

:dash:

Na ruskom sajtu opet kristalno jasno razdvojeni Srbi i Crnogorci

Ruski istoričar Сергей Михайлович Соловьев (1820 - 1879) :
Сношения с сербами и черногорцами

Когда султан объявил войну, то сербский полковник Михайла Милорадович отправлен был для поднятия черногорцев против турок. В грамоте царя к черногорцам говорилось:

(Kada je sultan objavio rat srpski pukovnik Miahilo Miloradovič je bio poslatda podigne Crnogorce protiv Turaka. U gramoti cara Crnogorcima govorilo se):

"Известно да будет вашим благородным особам и всем народам, почитателям распятого Христа, бога нашего, чрез его же все надеемся в царствие его внити, добросердечно потрудившись за веру и церковь. Понеже турки-нечестивцы, видя наше царское величество христианскому народу доброжелательных и милостию божиею в воинских поступках преуспевательных и возимевши подозрение, будто мы намерены отбирать от них неправедное завладение и христианам, под игом их стонящим, воспомогать, осоюзились с еретиком королем шведским и нашему царскому величеству безо всякой от нас данной причины войну объявили: того ради мы, видя их такие неправды и презирая на гонение христиан, призвав бога на помощь, принуждены собирать не токмо наши войска и силы, но и прочих потентантов, союзников наших, и сего года имеем намерение идти на них войною, дабы не токмо против бусурмана отпор чинить, но и сильным оружием в средину владения его вступить и православных христиан, аще бог допустит, от поганского ига освободить. С любезно верными и искусными нашими войсками самоперсонально выступаем против врага, ибо должно презреть страх и трудности за церковь и православную веру и не только воевать, но и последнюю каплю крови пролить, что от нас по возможности и учинено будет. Притом, понеже известна нашему царскому величеству храбрость древних ваших владетелей, глубина добрых ваших христианских сердец и искусство, которое прежде сего по должности своей чрез храбрые оружия за веру в воинских случаях вы оказывали, как мы удостоверились из книг напечатанных, и во всем свете выхваляются искусства ваших народов, что Александр Македонский с малыми войсками тамошних народов многих царей побил и многие империи завоевал и бессмертную славу в военном обхождении по себе оставил; что Георгий Кастриот, сиречь Скандербег, во всю свою жизнь с немногими войсками вашего ж народа не токмо лютому поганскому зубу не допустил себя терзать, но еще на шестидесяти трех главных баталиях неприятеля наголову побил; и ежели бы прочие деспоты и владетели ваши с такими ж сердцами трудились, то не допустили бы себя в неволю и наследников своих в подданство. В нынешнее от бога посланное время пристойно есть вам древнюю славу свою обновить, осоюзившись с нашими силами и единодушно на неприятеля вооружившись, воевать за веру и отечество, за честь и славу вашу и за свободу и вольность наследников ваших. Если кто из вас в сей праведной войне потрудится, то от бога получит благовоздаяние, а от нас милость и награждение, и всякий по заслугам и желанию вашему привилегиями нашими пожалован будет, ибо мы себе иной славы не желаем, токмо да возможет тамошние христианские народы от тиранства поганского освободить, православные церкви тамо украсить и животворящий крест возвысить. Итак, если будет всякий по возможности трудиться и за веру воевать, то имя Христово прославится наивящше, и поганина Магомета наследники будут прогнаны в старое их отечество, пески и степи арапские".

http://www.magister.msk.ru/library/history/solov/solv16p2.htm

Kao što vidimo ruski car Petar Veliki ne zna za nikakve Srbe iz Crne Gore i slične kasnije izmišljotine. Prije nego je citirao cara Ruski istoričar Сергей Михайлович Соловьев (1820 - 1879) jasno kaže da je srpski pukovnik pošao da podigne Crnogorce.
Ruski istoričar Сергей Михайлович Соловьев ne kaže da je srpski pukovnik Miloradovič pošao da podigne Srbe iz Crne Gore.
Takva besmislica mu nije palo na pamet.

Za ime boga...da li ti više stvarno vjeruješ u to što pišeš? :???:

Mogu samo da kažem da se moja prababa - inače iz plemena Bojović (whatever), doseljena u Srbiju i to još sa Kosova - se oduvek izjašnjavala kao Crnogorka. I kad bi je upitali na popisu šta je - ona je izričito odgovarala: Ja sam Crnogorka!
E sad odakle to njoj ...nemam pojma.
Prambaba je izgleda bila prvoborka - indipendist.

Mogu samo da kažem da se moja prababa - inače iz plemena Bojović (whatever), doseljena u Srbiju i to još sa Kosova - se oduvek izjašnjavala kao Crnogorka. I kad bi je upitali na popisu šta je - ona je izričito odgovarala: Ja sam Crnogorka!
E sad odakle to njoj ...nemam pojma.
Prambaba je izgleda bila prvoborka - indipendist.

Pleme Bojovići ne postoji, možda bratstvo a pleme je nešto drugo.

Žao mi je, računaju se samo istorijski dokumentovane osobe, istorijske ličnosti, a ne po koja rekla-kazala...(bez uvrede)

naravno da se ne računaju -- samo sam hteo da naglasim u ovoj temi / učinilo mi se interesatnim/, da iako se svi njeni potomci izjašnjavaju kao Srbi, ona je bila izričita kao Crnogorka /tada nije bilo propagande milove RTCG/
a možda je to i rezultat da se kao takva u Srbiji razlikuje od Srbijanki, Šumadinki...
:neutral:

naravno da se ne računaju -- samo sam hteo da naglasim u ovoj temi / učinilo mi se interesatnim/, da iako se svi njeni potomci izjašnjavaju kao Srbi, ona je bila izričita kao Crnogorka /tada nije bilo propagande milove RTCG/
a možda je to i rezultat da se kao takva u Srbiji razlikuje od Srbijanki, Šumadinki...
:neutral:
Pa svaki pripadnik nekog plemena u CG se do prije 10 godina izjašnjavao kao Crnogorac.
Moguće je da su neki ljudi imali širu svijest da su Srbi, Jugosloveni, Sloveni, to su sve razne ideologije, al su se svi prvo izjašnjavali kao Crnogorci.

Za ime boga...da li ti više stvarno vjeruješ u to što pišeš? :???:

Za ime Boga, da li ti vjeruješ u 5 dokumenata sa pridjevom srpski - do Njegoša, za nekih dakle 1300 godina od kada su došli Sloveni na ove prostore, ili vjeruješ u drugih milion istorijskih izvora / dokumenata u kojima nikakvih Srba nema???
U što vjeruješ? U 5 dokumenata sa pridjevom srpski, ili u drugih milion?

Zapis iz 1748. godine.
Tada nije bilo nijednog Srbina u Crnoj Gori, a ni blizu nje.
Poslije su izmišljeni.
Ogromno Crnogorčenje!!!
U današnjim Vilusima niko ne zna zna za ovaj dokument, dobro je sakriven od Vilusana, ja sam prije par godina poslao ovaj dokument jednom crnogorskom političaru da ga pokaže Vilusanima, rekao je da hoće, a je li, ne znam???

Zapis kako su Vilusi ušli u zbor crnogorski

Iz knjige

KnjgaIzdavaciStampariPrepisivaci_1.jpg

И од сада да су Црногорци увек

Да се зна и да је веровано како ја, владика Сава, митрополит цетињски и господин војевода Вукадин Вукотић, и сердар Сава Петровић, и сердар Станиша Радоњић, и прочи кнезови, и все обштество сената черногорскаго примамо дака Сладојевића со свема вилусама, и со свем племеном Риђанима, да су у збор черногорски, и посад да су Черногорци увлек, да буду за Черногорце понијети зло или добро, како и други Черногорци. Сије бис ва лета 1748, априла 28.

----------------------

I od sada da su Crnogorci uvijek

Da se zna i da se vjeruje, kako, ja, vladika Sava, mitropolit cetinjski i gospodin vojvoda Vukadin Vukotić, i serdar Sava Petrović, i serdar Staniša Radonjić, i ostali kneževi, i cjelokupan crnogorski Senat primamo Daka Sladojevića sa svim vilusima, i sa cijelim plemenom Riđanima da su u zbor crnogorski. I od sada da su Crnogorci uvijek, da budi spremni za Crnogorce ponijeti zlo ili dobro, kao i drugi Crnogorci.
Ovo bi ljeta 1748, 28. aprila.

------

Beograd. Narodna biblioteka, inv. br. 1148 (Knjiga baština vladike crnogorskog Save Petrovića, XVIII v.). Matić 514 (1148), 216. Uništeno 1941. godine. ZIN V 7906.

Poslednja izmena:
Pa svaki pripadnik nekog plemena u CG se do prije 10 godina izjašnjavao kao Crnogorac.
Moguće je da su neki ljudi imali širu svijest da su Srbi, Jugosloveni, Sloveni, to su sve razne ideologije, al su se svi prvo izjašnjavali kao Crnogorci.

1. Ne postoji pripadnik plemena, barem ne više (odnosno nije ni prije 10 godina), već samo potomak

2. Ne neki ljudi, već svi, odnosno većina

3. Ne postoji "prvo izjašnjavanje, drugo izjašnjavanje...itd."

Za ime Boga, da li ti vjeruješ u 5 dokumenata sa pridjevom srpski - do Njegoša, za nekih dakle 1300 godina od kada su došli Sloveni na ove prostore, ili vjeruješ u drugih milion istorijskih izvora / dokumenata u kojima nikakvih Srba nema???
U što vjeruješ? U 5 dokumenata sa pridjevom srpski, ili u drugih milion?

Zapis iz 1748. godine.
Tada nije bilo nijednog Srbina u Crnoj Gori, a ni blizu nje.
Poslije su izmišljeni.
Ogromno Crnogorčenje!!!
U današnjim Vilusima niko ne zna zna za ovaj dokument, dobro je sakriven od Vilusana, ja sam prije par godina poslao ovaj dokument jednom crnogorskom političaru da ga pokaže Vilusanima, rekao je da hoće, a je li, ne znam???

Zapis kako su Vilusi ušli u zbor crnogorski

Iz knjige

KnjgaIzdavaciStampariPrepisivaci_1.jpg

И од сада да су Црногорци увек

Да се зна и да је веровано како ја, владика Сава, митрополит цетињски и господин војевода Вукадин Вукотић, и сердар Сава Петровић, и сердар Станиша Радоњић, и прочи кнезови, и все обштество сената черногорскаго примамо дака Сладојевића со свема вилусама, и со свем племеном Риђанима, да су у збор черногорски, и посад да су Черногорци увлек, да буду за Черногорце понијети зло или добро, како и други Черногорци. Сије бис ва лета 1748, априла 28.

----------------------

I od sada da su Crnogorci uvijek

Da se zna i da se vjeruje, kako, ja, vladika Sava, mitropolit cetinjski i gospodin vojvoda Vukadin Vukotić, i serdar Sava Petrović, i serdar Staniša Radonjić, i ostali kneževi, i cjelokupan crnogorski Senat primamo Daka Sladojevića sa svim vilusima, i sa cijelim plemenom Riđanima da su u zbor crnogorski. I od sada da su Crnogorci uvijek, da budi spremni za Crnogorce ponijeti zlo ili dobro, kao i drugi Crnogorci.
Ovo bi ljeta 1748, 28. aprila.

------

Beograd. Narodna biblioteka, inv. br. 1148 (Knjiga baština vladike crnogorskog Save Petrovića, XVIII v.). Matić 514 (1148), 216. Uništeno 1941. godine. ZIN V 7906.

Ja sam prebrojao, i ispada oko 150 (posebno za tebe), što je, kao što znaš, mnogo više od 5. Što se tiče drugih izvora, koji se mogu koristiti kao neka posebna naznaka da postoje dva naroda Crnogoraca i Srba "do Njegoša", još tek treba da vidim, tj. da ih ti postaviš.

Preuveličavanjem ovdje ništa nećeš postići, nikakav efekat ne daje, ama baš ni na koga. Ne postoji milion istorijskih izvora o Crnogorcima, ako se i svi sakupe na jednu gomilu za sva vremena ikada.

No poenta i dalje ostaje nepregažena od tebe - nisi objasnio po čemu su to Petrovići-Njegoši vlaškog porijekla, niti odgovorio na samu temu - ime i prezime ličnosti. :rumenko:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back