- Poruka
- 6.825
Da vidimo neki ubedljiviji dokaz. Mani se komparativne lingvistike, to je klizav teren.....![]()
Jeste klizav ali nije zanemariv ako su u pitanju stara prezimena a ne novokomponovana.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da vidimo neki ubedljiviji dokaz. Mani se komparativne lingvistike, to je klizav teren.....![]()
Jeste klizav ali nije zanemariv ako su u pitanju stara prezimena a ne novokomponovana.
Može i on biti poreklom Kelt, jer Škoti su Kelti.

Jao, Kelti... Kelti su davno otišli, a i ti što su ostali nisu naseljavali područija zapadno od Drine (mada nisu ni došli do Drine, ali nema veze), ali za Ilire si u pravu.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Celts_in_Europe.png
Svi hotje da budu Kelti danas...
Godine 1860. ubijen je knjaz Danilo Petrović. On je za svoje vladavine naredio da se Srbi venčavaju sa starosedeocima. Ko su bili starosedeoci? Oni Crnogorci koji su bili tu pre poraza na Kosovu 1389. i masovnog dolaska Srba u crnogorska brda. Ti starosedeoci bili su keltsko-ilirskog porekla i Srbi se sa njima nisu ženili. Ako se neko preziva Andesilić - osnova njegovog prezimena je keltska. Našao sam na google nekog američkog pisca irskog (keltskog) porekla sa imenom George Andes. Kolika je sličnost između prezimena Andes i Andesilić. Ogromna. Dakle radi se o istom, keltskom poreklu. To su vam Crnogorci koji nikada nisu bili Srbi. Ono jeste da su primili jezik i kulturu, ali poreklo im nije slovensko.
I bilo mi je sumnjivo od pocetka da su Skordisci preci danasnjih Crnogoraca...![]()

Bilo ih je uvek. Nekad manje, nekad više, ali uvek ima onih koji drugačije misle i osetjaju.
Ima i po Šumadiji ljudi koji se smatraju Šumadincima, a ne Srbima npr...

Godine 1860. ubijen je knjaz Danilo Petrović. On je za svoje vladavine naredio da se Srbi venčavaju sa starosedeocima. Ko su bili starosedeoci? Oni Crnogorci koji su bili tu pre poraza na Kosovu 1389. i masovnog dolaska Srba u crnogorska brda. Ti starosedeoci bili su keltsko-ilirskog porekla i Srbi se sa njima nisu ženili. Ako se neko preziva Andesilić - osnova njegovog prezimena je keltska. Našao sam na google nekog američkog pisca irskog (keltskog) porekla sa imenom George Andes. Kolika je sličnost između prezimena Andes i Andesilić. Ogromna. Dakle radi se o istom, keltskom poreklu. To su vam Crnogorci koji nikada nisu bili Srbi. Ono jeste da su primili jezik i kulturu, ali poreklo im nije slovensko.

Šanse da sam turskog porekla su nula, jer mi niko u familiji nema crne oči niti azijatske crte lica, svi smo plavooki sa izraženim evropejskim karakteristikama. Keltskog porekla bih mogao biti i verovatno jesam, u kombinaciji sa ilirsko-slovenskim poreklom.
Ирски Кулин, и босански Кулин-бан... Ирско Дули и наш Дуле... те "науке" везе с везом немају.Ja znam da nisam srpskog porekla, dao sam vam nekolicinu dokaza, potvrdio ovu temu - i ne vidim zašto bih se dalje raspravljao u prazno.
Šanse da sam turskog porekla su nula, jer mi niko u familiji nema crne oči niti azijatske crte lica, svi smo plavooki sa izraženim evropejskim karakteristikama. Keltskog porekla bih mogao biti i verovatno jesam, u kombinaciji sa ilirsko-slovenskim poreklom.
Sa strane, ovo pitanje je postavljano na politici ali odgovora nije bilo - tako da prebacujem ovdje, na istoriju. Da li se poznaje jedan crnogorski pojedinac koji sebe nije smatrao Srbinom (prije 1970.-ih godina ili do tog negdje perioda), u bilo kom smislu i nikada u cijelom svom životu?
Tih starosedeoca ima 10%.![]()
Бла Бла Бла...
Овакво резоновање има много "рупа"... Као прво, ако ти је неки 10-ти или 15-ти предак по мушкој линији заиста и био келтског порекла (а то не знамо), то не говори пуно о теби, нити тебе чини истим тим што ти је био тај предак. На пример, ако је 15-ти предак неког црнца био белац, то га не чини белцем.
Друго, име не значи аутоматски и порекло. Срби поред словенских носе и имена која су пореклом из других језика. Да ти се тај предак звао Теодор, да ли би те то чинило Грком, пошто је Теодор грчко име?
Треће, турско порекло и физичка појава уопште не морају имати везе једно с другим, јер су и Турци такође једна целина настала интеграцијом различитих расних и етничких елемената.
Ево, рецимо, да ли је средњовековни српски кнез Брајан био келтског порекла? Српско име Брајан, келтско име Брајан. Брајко, Браца, Брацан, Брајан... биће неке варијанте и верзије изведене из брат? Српски брат, ирски bráthair... на санскрту bhratar. Ирски Бран, српски Брана, Брано, Бранислав, Браниша... глагол бранити. Презиме Брановић... све Келти, јел' да? Келтски Дан, српски Дане... дан. Па још и Данска и Германи. Да помињем келтско име Пикси, и нашег Пиксија "из Ниш"? Замисли да неки његов потомак, кроз 5-6 векова, провали да је Келт, јер му се пра-пра...-деда звао "Пикси".Ирски Кулин, и босански Кулин-бан... Ирско Дули и наш Дуле... те "науке" везе с везом немају.
Ja nisam istorijska ličnost, ali sam na prvoj strani dokazao da sam Crnogorac koji nije srpskog no keltsko-ilirskog porekla.
Ja ti lepo dadoh primer za jedno crnogorsko prezime (a ima ih na desetine) koji imaju keltsku osnovu. To da je prezime Andesilić nadogradnja prezimena Andes ne možeš pobiti ni sa milijardu šarlatanskih mapa.