Crnogorac koji nije bio Srbin

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko te ovde ne ubeđuje da si srpskog porekla, zato što tako nešto ne postoji, jer nacionalnost kao sama nacionalnost je apstraktan pojam i kao takav nije "opipljiv".

Ono što je... diskusija... do sada je u stvari čisto dokazivanje da nisi Kelt, možda si Ilirskog/Slovenskog/Turskog nekog n-tog porekla, svakako, ali šanse da si Kelt su nula...

Šanse da sam turskog porekla su nula, jer mi niko u familiji nema crne oči niti azijatske crte lica, svi smo plavooki sa izraženim evropejskim karakteristikama. Keltskog porekla bih mogao biti i verovatno jesam, u kombinaciji sa ilirsko-slovenskim poreklom.

Poslednja izmena od moderatora:
Godine 1860. ubijen je knjaz Danilo Petrović. On je za svoje vladavine naredio da se Srbi venčavaju sa starosedeocima. Ko su bili starosedeoci? Oni Crnogorci koji su bili tu pre poraza na Kosovu 1389. i masovnog dolaska Srba u crnogorska brda. Ti starosedeoci bili su keltsko-ilirskog porekla i Srbi se sa njima nisu ženili. Ako se neko preziva Andesilić - osnova njegovog prezimena je keltska. Našao sam na google nekog američkog pisca irskog (keltskog) porekla sa imenom George Andes. Kolika je sličnost između prezimena Andes i Andesilić. Ogromna. Dakle radi se o istom, keltskom poreklu. To su vam Crnogorci koji nikada nisu bili Srbi. Ono jeste da su primili jezik i kulturu, ali poreklo im nije slovensko.

:shock:
Zanima me kada će ljudi shvatiti da su na Balkan došli Sloveni, a ne Srbi i da Sloven nije jednako Srbin. Postoje i drugi Sloveni ovde. Drugo, i u današnjoj Srbiji je bilo drugih plemena. Treće, volela bih da znam za jedan narod u svetu (barem ovom delu gde ima ljudi i oduvek je bilo mešanja, a ne onim "graničnim" krajevima gde na 100km imate dve osobe) koji može da tvrdi da je 100% onog kova za koje se izdaje. Npr. da Srbi imaju samo slovenske krvi, Englezi anglo-saksonske, itd. Ko zna istoriju, zna o čemu govorim. A i oni koji je ne znaju mogu da pretpostave šta pišem, onako čistorazumski.

Poslednja izmena:
Godine 1860. ubijen je knjaz Danilo Petrović. On je za svoje vladavine naredio da se Srbi venčavaju sa starosedeocima. Ko su bili starosedeoci? Oni Crnogorci koji su bili tu pre poraza na Kosovu 1389. i masovnog dolaska Srba u crnogorska brda. Ti starosedeoci bili su keltsko-ilirskog porekla i Srbi se sa njima nisu ženili. Ako se neko preziva Andesilić - osnova njegovog prezimena je keltska. Našao sam na google nekog američkog pisca irskog (keltskog) porekla sa imenom George Andes. Kolika je sličnost između prezimena Andes i Andesilić. Ogromna. Dakle radi se o istom, keltskom poreklu. To su vam Crnogorci koji nikada nisu bili Srbi. Ono jeste da su primili jezik i kulturu, ali poreklo im nije slovensko.

Tih starosedeoca ima 10%. :whistling:

Šanse da sam turskog porekla su nula, jer mi niko u familiji nema crne oči niti azijatske crte lica, svi smo plavooki sa izraženim evropejskim karakteristikama. Keltskog porekla bih mogao biti i verovatno jesam, u kombinaciji sa ilirsko-slovenskim poreklom.

Овакво резоновање има много "рупа"... Као прво, ако ти је неки 10-ти или 15-ти предак по мушкој линији заиста и био келтског порекла (а то не знамо), то не говори пуно о теби, нити тебе чини истим тим што ти је био тај предак. На пример, ако је 15-ти предак неког црнца био белац, то га не чини белцем.

Друго, име не значи аутоматски и порекло. Срби поред словенских носе и имена која су пореклом из других језика. Да ти се тај предак звао Теодор, да ли би те то чинило Грком, пошто је Теодор грчко име?

Треће, турско порекло и физичка појава уопште не морају имати везе једно с другим, јер су и Турци такође једна целина настала интеграцијом различитих расних и етничких елемената.

Ево, рецимо, да ли је средњовековни српски кнез Брајан био келтског порекла? Српско име Брајан, келтско име Брајан. Брајко, Браца, Брацан, Брајан... биће неке варијанте и верзије изведене из брат? Српски брат, ирски bráthair... на санскрту bhratar. Ирски Бран, српски Брана, Брано, Бранислав, Браниша... глагол бранити. Презиме Брановић... све Келти, јел' да? Келтски Дан, српски Дане... дан. Па још и Данска и Германи. Да помињем келтско име Пикси, и нашег Пиксија "из Ниш"? Замисли да неки његов потомак, кроз 5-6 векова, провали да је Келт, јер му се пра-пра...-деда звао "Пикси". :lol: Ирски Кулин, и босански Кулин-бан... Ирско Дули и наш Дуле... те "науке" везе с везом немају.

Ja znam da nisam srpskog porekla, dao sam vam nekolicinu dokaza, potvrdio ovu temu - i ne vidim zašto bih se dalje raspravljao u prazno.

Нема ту доказа, а тема се тиме само разводњава. Није поента у томе да се утврди нека строго-прецизна дефиниција шта је то Србин, већ проста ствар да се утврди да ли је икада постојала иједна иоле значајнија личност са територије данашње Црне Горе, која се није сматрала делом исте народне целине са православцима Србије, Босне, Херцеговине, Далмације и осталих крајева, а који су се називали и зову се "Србима".

Sa strane, ovo pitanje je postavljano na politici ali odgovora nije bilo - tako da prebacujem ovdje, na istoriju. Da li se poznaje jedan crnogorski pojedinac koji sebe nije smatrao Srbinom (prije 1970.-ih godina ili do tog negdje perioda), u bilo kom smislu i nikada u cijelom svom životu?

Da li se ijedan jedini Crnogorac smatrao Srbinom prije Njegosa?
Prije nego je Njegos po zadatku izmislio Srbe u Crnoj Gori.

http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/vuk/vkaradzic-srbi.html
Vuk Karadžić: SRBI, SVI I SVUDA

i

http://www.rastko.org.yu/istorija/garasanin_nacertanije.html
Ilija Garašanin: Načertanije

Бла Бла Бла...

Боље ти пронађи барем једно 5-6 историјских личности из Црне Горе да су за себе говорили да су Црногорци, а да нису Срби... о томе је тема, а остале глупарије о Келтима и боји очију као мерилу (не)европејства комотно обрисати са теме.

Или се таквим офтопицима жели рећи да не постоји ниједан историјски забележен Црногорац који није Србин? Можда је и то поента оволиког причања о свему осталом...

Овакво резоновање има много "рупа"... Као прво, ако ти је неки 10-ти или 15-ти предак по мушкој линији заиста и био келтског порекла (а то не знамо), то не говори пуно о теби, нити тебе чини истим тим што ти је био тај предак. На пример, ако је 15-ти предак неког црнца био белац, то га не чини белцем.

Друго, име не значи аутоматски и порекло. Срби поред словенских носе и имена која су пореклом из других језика. Да ти се тај предак звао Теодор, да ли би те то чинило Грком, пошто је Теодор грчко име?

Треће, турско порекло и физичка појава уопште не морају имати везе једно с другим, јер су и Турци такође једна целина настала интеграцијом различитих расних и етничких елемената.

Ево, рецимо, да ли је средњовековни српски кнез Брајан био келтског порекла? Српско име Брајан, келтско име Брајан. Брајко, Браца, Брацан, Брајан... биће неке варијанте и верзије изведене из брат? Српски брат, ирски bráthair... на санскрту bhratar. Ирски Бран, српски Брана, Брано, Бранислав, Браниша... глагол бранити. Презиме Брановић... све Келти, јел' да? Келтски Дан, српски Дане... дан. Па још и Данска и Германи. Да помињем келтско име Пикси, и нашег Пиксија "из Ниш"? Замисли да неки његов потомак, кроз 5-6 векова, провали да је Келт, јер му се пра-пра...-деда звао "Пикси". :lol: Ирски Кулин, и босански Кулин-бан... Ирско Дули и наш Дуле... те "науке" везе с везом немају.

neje iz nish
iz pasipoljanu :D

Ja nisam istorijska ličnost, ali sam na prvoj strani dokazao da sam Crnogorac koji nije srpskog no keltsko-ilirskog porekla.

Као прво, ниси ништа доказао. Као друго, не говори се о пореклу, него о сматрању себе нечим. Као треће, то како ти сам себе као анонимни форумаш сматраш, није уопште битно, јер бих и ја онда могао да лупим како постоје и Срби који себе не сматрају Србима, и да сам ја један од њих.

Тема јасно каже, а говори се о периоду, вишевековном, када је изјашњавање по Црној Гори било слободно, и незагађено 20-вековним теоријама о југословенским народима и нацијама, и цепању једне целине на милион под-целина, где свака вуче порекло, неко од Илира, неко од Трачана, неко од незнамкога.

P.S. И ниси одговорио на питање да ли име одређује националност, и да ли је особа оног етничког порекла ког је био 15-ти предак пре 300 или 400 година, или је ту ипак прича мало сложенија...

Ja ti lepo dadoh primer za jedno crnogorsko prezime (a ima ih na desetine) koji imaju keltsku osnovu. To da je prezime Andesilić nadogradnja prezimena Andes ne možeš pobiti ni sa milijardu šarlatanskih mapa.

Мој профа је Андесилић, и стално говори о томе како је србин и о јуначкој прошлости своје породице. Има лик неког претка који је погину у борби против турака у 16. веку. Иначе је са Дурмитора.

Normalno, sve stvari imaju svoje uzroke i posljedice, a evo što je bilo kasnije, kako su izmišljeni Srbi ijekavci, kako su izmišljeni Srbi zapadno od Tara - Drina:

Srpska nacija, ova sadašnja, je napravljena po ova dva programa.
Evo ta dva programa u kojim su teoretski smišljeni Srbi zapadno od Tara - Drina, koji prije ova dva programa nijesu postojali zapadno od navedene linije.
Uživajte.

http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/vuk/vkaradzic-srbi.html Vuk Karadžić: SRBI, SVI I SVUDA

i

http://www.rastko.org.yu/istorija/garasanin_nacertanije.html Ilija Garašanin: Načertanije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back