Crni humor

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.565
Negde sredinom 1950te drug Staljin drži govor pred Sovjetskim kogresom.
Pošto se aplauz završio i svi su utihnuli, neko od članova partije slučajno kine.
Iako nije bilo toliko glasno, Staljin upita publiku: Ko je kinuo?
Niko ne odgovara te Staljin naredi da se prvi red odvede na streljanje.
Ubrzo zatim se kroz hodnik se čuju odjeci pucnjave i vriske.
Staljin ponovo upita: Ko je kinuo? I opet se niko ne javlja.
Staljin naredi da se i drugi red odvede na streljanje.
Ubrzo zatim se kroz hodnik ponovo čuju odjeci pucnjave i vriske.
Staljin po treći put pita: Ko je kinuo?
Neko iz zadnjeg reda odluči da se žrtvuje za ostale drugove, te diže ruku i reče: Ja sam druže Staljin!
Na to mu Staljin sa smeškom odgovara: Nazdravlje druže :)

U osnovi verovatno svi znamo šta je to crni humor (i nema sumnje da ga masa nas koristi). U nekim situacijama se može posmtrati i kao mehanizam odbrane i kao način suočavanja sa neprijatnim emocijama, takođe kao koren može imati i traume iz naše prošlosti.

Da li crni humor otkriva "zdravu" sposobnost nošenja sa realnošću ili prikriva nedostatak empatije?
Postoji li razlika između razumevanja i uživanja u crnom humoru? Šta to govori o ličnosti?
Da li osobe koje se bave profesijama izloženim stresu (npr. lekari, psihoterapeuti, vatrogasci) češće koriste crni humor? Ako da - zašto?
Gde povlačimo granicu između humora koji pomaže i humora koji povređuje?

...dolazi Cigo kod sudije da se razvede i sudija ga upita
sta je razlog Cigo te se razvodis
gosn. sudija
moram se razvesti jer zena mi je luda
eto pitajte je nesto
sudija upita Cigovu suprugu,
ko je ovo na fotografiji drugarice/ bilo je Titovo vrijeme /
-Djeneral Draza gospodine, eto gosn. sudijo
ona za svaku budulu kaze ,- Djeneral Draza...

Danas sam se na poslu baš naslušao crnjaka od kolega pa me je to navelo na ovu temu.
Nešto što primećujem jeste da u stresnim situacijama ljudi dosta češće potegnu za crnim humorom no inače.
Tipa baš ovaj koji sam naveo mi je danas pao na pamet jer smo uočili neki žešći propust i iz nadzora su tražili ko je kriv?
Šef nas postroji sa: "Neka istupi junak, da ga ja lično ubijem"

Osim ovoga deluje mi da se ljudi kod nas dosta često ustručavaju javno da pričaju crnjake?
Među poznatom ekipom - da, ali ovako u nepoznatim krugovima i ne baš, valjda zbog straha od nečije osude ili pak da će ih drugi smatrati ludima?

Da li crni humor otkriva "zdravu" sposobnost nošenja sa realnošću ili prikriva nedostatak empatije?

Da. Crni humor nekada pomaže da se ljudi lakše suoče, ne samo sa realnošću već i sa tužnim događajima.

Verovatno postoje i osobe koje iza crnog humora kriju nedostatak empatije.

Da li osobe koje se bave profesijama izloženim stresu (npr. lekari, psihoterapeuti, vatrogasci) češće koriste crni humor? Ako da - zašto?

Mislim da je osobama koje se bave profesijama izloženim stresu prija crni humor, tačnije češće ga koriste.

Zašto? Oni brinu o životima ljudi i ne smeju da naprave grešku. Psihijatri i psihoterapeuti slušaju priče o teškim sudbinama. I svi oni pokušavaju da eliminišu svoj stres tako što koriste crni humor.

Gde povlačimo granicu između humora koji pomaže i humora koji povređuje?

I za pravi humor i za crni humor postoje granice. Sve dok neko ne povređuje druge kad priča neki vic-crni humor, on je dobar.

Niko, po meni, ne može da se šali na račun tuđe bolesti, porodičnih odnosa, tužnih događaja.

Ukoliko se sama osoba koja je doživela jaku traumu ( izgubila blske članove porodice, npr ) ne šali i ne koristi crni humor, ne bi trebalo ni drugi to da čine u prisustvu te osobe.

Uhapsili blokadera Žuċu i skupio se narod ispred zatvora u Beogradu

- pustite Žuću iz zatvora, Žuća je nevin

Dolazi upravnik zatvora i obrati se okupljenima:

- Žuća od noćas više nije nevin, ajmo sad fajront

Hahahahahahaha
Ovi mi zvuči kao da bi moglo da se uklopi u film Profesionalac. A i primetio sam nešto da je u našim starim filmovima bilo dosta crnog humora - kontam da je za to postojao meki razlog?

Није поента теме да доказујемо хумор црњацима.
Сви их знао гомилу.
Неки су симпатични а неки не баш.
Разлог због којег људи користе црну хумор мене занима.
Лично сматрам да је то нека комбинација
терања страха од нечег ружног што може да нам се деси
и борба против стреса у којој је хумор снажно оружје.

Back