Crne slike poznatih slikara

1280px-John_Martin_-_The_Last_Judgement_-_Google_Art_Project.jpg

The Last Judgment (1853)
John Martin

Vladimir Veličković (1935-2019)

1628590473683.png

Завршио је Архитектонски факултет у Београду.
Сели се у Париз 1966. године.
За професора на École Nationale Supérieure des Beaux-Arts у Паризу је изабран 1983. године и на том месту остаје до 2000.
За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године.
Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности,( Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres.)
Изабран је 2005. за члана француске Академије лепих уметности , ( Први је Србин члан ове Академије)

Преминуо је 29. августа у сплитској болници .
Сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду.
Постхумно је 2020. добио награду Музеја града Београда .

kul-Velickovic.jpg

Svet Vladimira Veličkovića je svet strave i užasa, svet pakla, mraka i skoro beznađa.
Izlaza nema. Ljudi bez glava, bez lica, ili likova deformisanih kao na slikama Frensisa Bejkona.
Kuke i konopci. Raspeća. Degradacija. Zveri. Psi, pacovi, gavrani. Spaljeni, crni predeli. Zgarišta.
Krvavi plamenovi u daljini. Pakleni horizonti pod sivim, tmurnim nebom s koga ništa dobro ne dolazi.
Ni zraka sunca. Nigde plavetnila. Olujni oblaci.

velickovic-5.jpg

„Moja umetnost dolazi iz srca i ono što me čini srećnom je čitanje i tumačenja mojih slika.
Kada stvarate, ulažete sebe u umetničku formu i, kada to odjekne kod nekoga,
najbolji je osećaj koji možete imati kao umetnik. "

Hidden Velvet

Hidden Velvet1

.

Hidden Velvet3

Meka, bleda ruka ovlaš drži ružu, dok leptir sedi na vrhu prsta, a zmija klizi između njih.
Delikatne loze bršljana obeležavaju stranice knjige koja se otvorila ilustracijom zloslutne figure koja izlazi iz zamračene unutrašnjosti.
Lako se izgubiti u ovim gorko -slatkim kontrastima lakoće i mraka, cvetanja, lepršavog života i tišine smrti i
skrivenog straha upoređenog sa osećajem spokoja.

Back