Црквена хералдика

Нашао сам о чему се ради. Те заставе су део тог споменика, који се налази поред манастира, и он нема везе са самим манастиром. То је споменик Требавском четничком корпусу, а поред њега налази се и споменик борцима Битке за коридор који живот значи. Споменик је мало дорађен и додате су му заставе. Ево како је изгледао 2006. године:

Spomenik_Trebavskom_cetnickom_korpusu__Duga_njiva.jpg

Ево још један нови грб из области црквене хералдике. Искрено, на први поглед сам помислио да је у питању један од оних грбова са althistory.wikia.com, али сам се после уверио да није, припада епископу Андреју Вујисићу. Аутор грба је проф. Грујић, а грб је регистрован код Burke’s Peerage & Gentry International Register of Arms.

Оно што ме у изненадило чим сам га угледао, јесте употреба грба Мрњавчевића, у првом и четвртом квадранту. Због тога сам и помсилио да је у питању нека фикција, али после видим да се у и Регистру наводи да је армигер (наводно) потомак Мрњавчевића:

The Arms were devised by Royal Herald (Serbian Royal House), Ljubodrag Grujic, to associate the armiger, who is a descendent of the noble Mrnjavcevic family, (represented in the first and fourth quarters), with the Lordship of the manors of St John and Castlerigg upon Derwentwater and Deandraw in Alston Moor. The second and third quarters refer to the arms of the Earls of Derwentwater, the original owners of the manors now owned by the armiger.

:think:

.. Оно што ме у изненадило чим сам га угледао, јесте употреба грба Мрњавчевића, у првом и четвртом квадранту. Због тога сам и помсилио да је у питању нека фикција, али после видим да се у и Регистру наводи да је армигер (наводно) потомак Мрњавчевића:

:think:

неозбиљно, најблаже речено.

Није, заборавио си браћу Краљевића Марка. Мислим да је могуће, а ако не знамо то не значи да није могуће или да није било.

да би се неко позивао на овакво наслеђе, неопходно је да докаже сродство признатим родословом, потврђеним историјским изворима, а не породичним легендама. непосредни потомак краља Вукашина, свакако би био сензација. иначе, без родослова, грб је лаж и кривотворина, јер не говори истину. а његов носилац је самозванац, па био он владика или обични лупеж.

да би се неко позивао на овакво наслеђе, неопходно је да докаже сродство признатим родословом, потврђеним историјским изворима, а не породичним легендама. непосредни потомак краља Вукашина, свакако би био сензација. иначе, без родослова, грб је лаж и кривотворина, јер не говори истину. а његов носилац је самозванац, па био он владика или обични лупеж.

То је тачно, али како знаш да нема? Да ли си приметио да је г. Грујић искоришћен за остварење и регистрацију тога грба. Питање је да ли је имао неку потврду или је саучесник лажних армигера којих вероватно има, али не можемо тврдити да јесу док се то не докаже. Знам да има неколико племића који се позивају на краљевску канцеларију Петра Другог Карађорђевића у Швицарској шесдесетих година прошлог века и г. Грујић је то могао проверити пре него је ушао у посао око грба. Интересује ме како је грб описан, да ли би могао то пронаћи?.

То је тачно, али како знаш да нема? Да ли си приметио да је г. Грујић искоришћен за остварење и регистрацију тога грба. Питање је да ли је имао неку потврду или је саучесник лажних армигера којих вероватно има, али не можемо тврдити да јесу док се то не докаже. Знам да има неколико племића који се позивају на краљевску канцеларију Петра Другог Карађорђевића у Швицарској шесдесетих година прошлог века и г. Грујић је то могао проверити пре него је ушао у посао око грба. Интересује ме како је грб описан, да ли би могао то пронаћи?.

треба проверити да ли је грб регистрован и код Српског хералдичког друштва. не верујем да би тамо без утврђеног и доказаног порекла прихватили новог армигера грба Мрњавчевића. уколико се ради о непосредним потомцима краља Вукашина, то значи да Србија међу њима има и законитог претендента на круну. у овом случају, признање права на грб уједно је и признање статуса и права на престо. самим тим и својеврсни изазов владарском дому Карађорђевића. за мене је ово криминал.

што се тиче хералдичког уметника - није на њему да проверава родословне таблице. он само израђује ликовну представу грба према блазону који му армигер донесе. да ли је се ради о лажном армигеру, то треба да утврде они који грб региструју, пре него га прихвате или одбаце.

што се тиче хералдичког уметника - није на њему да проверава родословне таблице. он само израђује ликовну представу грба према блазону који му армигер донесе. да ли је се ради о лажном армигеру, то треба да утврде они који грб региструју, пре него га прихвате или одбаце.

Као хералдичког уметника није, али као Херолда краљевског Дома Србије јесте. Питање је да ли је то радио пре него је постао службени херолд краљевког Дома Србије.. Ипак би требали покушати да видимо има ли неки документ о Андријашу и Иванишу Мрњаћевића. Има докумената да су прешли у Свето Римско Царство али детаља нисам могао наћи.

Није, заборавио си браћу Краљевића Марка. Мислим да је могуће, а ако не знамо то не значи да није могуће или да није било.
Само што грбоносац који планира да поседује овакав грб мора да зна да ли је потомак Мрњавчевића или није, мора да зна родослов који ће га одвести до те браће краља Марка, не састављају се грбови према нечијим жељама.
Баш бих волео да видим те доказе, мада ми се чини да је у питању једна фарса, питање је и како је све то прошло поред Грујића.

Тражио сам на интернету да ли има нешто више о овом пројекту, али осим онога што стоји на сајту Burke’s Peerage & Gentry International Register of Arms, изгледа да нема. Што се тиче г. Грујића, његова улога у томе можда и уноси највише недоумица, јер с једне стране реч је о хералдичару и уметнку са репутацијом, а с друге стране прихватио се израде грба са елементима који покрећу многа питања.

Не верујем да је грб регистрован код Српског хералдичког друштва, пошто су они већ дуже време фактички неактивни, а не верујем ни да би једно овакво хералдичко прегнуће прошло без обавештења на сајту Центра за истраживање православног монархизма, да је рађено у оквиру самог Центра. Према томе, највероватније је да се ради о личном ангажману г. Грујића, иако то у пракси ништа не мења на ствари. :p

+++

Мислим да сам нашао извор одакле инспирација за грб Мрњавчевића.

moracani.jpg

На приложеном можете видети да се на почетку четвртог ступца помиње презиме Вујисић. О овој генеалогији било је речи на теми Pleme Kuči. Родослов је иначе преузет из књиге Божидара Кљајевића, Становништво пљеваљског краја. Нисам имао прилику да се детаљније упознам са садржајем исте, али мислим да то свакако није довољно поуздан извор да се његови наводи узимају здраво за готово.

Poslednja izmena:
Мислим да сам нашао извор одакле инспирација за грб Мрњавчевића.

moracani.jpg

На приложеном можете видети да се на почетку четвртог ступца помиње презиме Вујисић. О овој генеалогији било је речи на теми Pleme Kuči. Родослов је иначе преузет из књиге Божидара Кљајевића, Становништво пљеваљског краја. Нисам имао прилику да се детаљније упознам са садржајем исте, али мислим да то свакако није довољно поуздан извор да се његови наводи узимају здраво за готово.

Ima toga kod Erdeljanovića i drugih etnologa...to su ti ona narodna predanja, ista po kojima su i mnogi danas porijeklom od cara Licinija. :D

Ima toga kod Erdeljanovića i drugih etnologa...to su ti ona narodna predanja, ista po kojima su i mnogi danas porijeklom od cara Licinija. :D

Дакле, осим сачуваног предања, конкретних доказа за те тврдње нема. За генеалогију то и није толико опасно, јер на крају крајева, предања су полазна тачка сваког истраживања. Али за хералдику, тако нешто је чисти апсурд.

Право је рекао Stalter and Waldorf, неозбиљно, најблаже речено. :p

Остао сам помало изненађен када сам угледао ову слику. Испред једног манастира у Републици Српској поред српске заставе налази се још једна застава чији мотиви у овим бојама мене једино подсећају на грб Солуна из Грбовника Лорда Маршала (енг. Lord Marshals Roll) с краја XIII века. Али ако је тако, није ми јасно какве то везе има са једним манастиром Српске православне цркве?

Волео бих да чујем мишљење осталих, а ако будем у прилици да одем до тог манастира, нећу пропустити прилику да упитам неког за објашњење. :)

Сад управо сазнадох за једну занимљивост која би нам могла разјаснити порекло ове заставе у манастирској порти. Наиме, ову заставу користи једна секта, одељена од Српске православне цркве, чији су чланови познати као Акакцијевци.

И заиста, ако мало боље погледамо по интернету и друштвеним мрежама, наћи ћемо још фотографија са овом заставом, а у њиховом опису наводе је као заставу Српске истински православне цркве, како званично називају своју верску заједницу. Ко би то рекао? :)

врло је могуће да су пратили наше хералдичке теме на Крстарици. има неколико ''акакијеваца'' који су активни овде на форуму. није искључено да смо ми кумовали знамењима једне расколничке секте. а ја сам их сматрао прикладним за знамења СПЦ :(

а кад већ говоримо о застави СПЦ, сматрам да би право решење било- на белом пољу црвени крст између четири црвена огњила. не видим разлог да се народне боје налазе и у црквеним знамењима. тетраграм је већ нешто друго, јер је и преузет из црквене хералдике. с тим што би ради дистинкције прибегли инверзији боја.

Гусаре, пробај да обрнеш боје на малом штиту, тек да видимо како би то изгледало.

Ево, инвертовао сам ја боје:

srbijan.jpg

Poslednja izmena:
врло је могуће да су пратили наше хералдичке теме на Крстарици. има неколико ''акакијеваца'' који су активни овде на форуму. није искључено да смо ми кумовали знамењима једне расколничке секте. а ја сам их сматрао прикладним за знамења СПЦ :(

Немам воље сад да истражујем откад датирају прве употребе ове заставе, али сасвим је могуће да су то покупили негде одавде са форума, да не говоримо о томе како би се један овакав предлог идеално уклопио у причу о Истинској. :D

Трагајући за неким грбовима на нету, случајно сам налетео на грб Епархије Темишварске Српске Православне Цркве (барем тако пише). До сад га нисам видео. Допада ми се како анђели изгледају.

http://cdn.serbia.com/wp-content/uploads/2014/04/Grb-eparhije-dvor-u-Temišvaru.jpg

Трагајући за неким грбовима на нету, случајно сам налетео на грб Епархије Темишварске Српске Православне Цркве (барем тако пише). До сад га нисам видео. Допада ми се како анђели изгледају.

http://cdn.serbia.com/wp-content/uploads/2014/04/Grb-eparhije-dvor-u-Temišvaru.jpg

Јесте, то је грб Темишварске епархије Српске православне цркве. Ако се не варам, овај се налази на згради седишта епархије, која је била обнављана током последњих пар година. Концем 2011. године сам био у посети Темишвару и забележио још два примерка епархијског грба, први је из Саборне цркве, а други са зачеља поменуте зграде.

Пошто је зграда тада била обложена заштитном фолијом, горе приказани грб нисам могао да сликам. Видим да има још слика, па ево погледајмо:

1. http://www.panoramio.com/photo_expl...hoto_id=59445852&order=date_desc&user=5733458
2. http://www.panoramio.com/photo_explorer#user=5733458&with_photo_id=59445857&order=date_desc

Poslednja izmena:
Бејах прошле године у Манастриу Грабовцу у Мађарској, али тек јуче видех ову занимљивост на сликама, па рекох да поделим.

1468574_740436126049721_7575630296440388509_n.jpg
У питању је практична употреба хералдике, конкретно на овом примеру видимо грб Будимске епархије на владичанском скиптару, а нешто слично не знам да сам видео још од портрета патријрха Јосифа Рајачића.

То је овај грб, у реконструкцији Драгомира Ацовића:

image.jpg
Осим тога, кад смо већ код епархијских грбова, видим да нисмо пропратили овде нови-стари грб Епархије славонске, кога је реконструисао Срећко Никитовић:

slavonska-00v.jpg
А пошто је црквена хералдика у дефициту, ево да се подсетимо како је изгледао и грб некадашње Епархије бококоторске, дубровачке и спичанске.

Screen_Shot_06_21_16_at_10_14_PM.jpg
Њена је наследница Епархија захумско-херцеговачка која нема никакав грб.

Ovo je grb Krusevacke eparhije..
Moze li nesto vise o ovome, kao i kakav je bio njihov grb kroz istoriju?

Pogledajte prilog 425428

ово је скандал!

откад је то епископ крушевачки поглавар владарског ордена Св. кнеза Лазара?

преосвећеном Давиду мало епископска митра, па би и царску стему да натакне. да није гротескно, било би преслатко z:lol:

ово је скандал!

откад је то епископ крушевачки поглавар владарског ордена Св. кнеза Лазара?

преосвећеном Давиду мало епископска митра, па би и царску стему да натакне. да није гротескно, било би преслатко z:lol:

Otkad ima porodica koje sv. Savu slave kao krsnu slavu.

Otkad ima porodica koje sv. Savu slave kao krsnu slavu.

То је орден који је резервисан за краља и престолонаследника. Може да се нађе и на династичком грбу владајуће династије, и нигде више. Барем, колико ја знам...
Нема то везе са славом.

Ovo je grb Krusevacke eparhije..
Moze li nesto vise o ovome, kao i kakav je bio njihov grb kroz istoriju?
То није грб Епархије крушевачке. Проверио сам званичну интернет презентацију Епархија, и ни трага том грбу. Ако је судити по интернет презентацији, Епархија нема грб.

Предлажем коментаторима да провере чињенице пре коментарисања.

---

Сасвим неповезано, али осећам потребу да поменем да су хералдички кринови на нашем новом грбу изузетно лепи.

Poslednja izmena:

Back