Црквена хералдика

Ovo je ipqk grboliki amblem. Svi pokušaji da se uradi kratki elegantni blazon su bezuspješni pa ne može biti grb, mada jesu korišćeni elementi na groliki način.
Шта је на грбу грколико?Мени више личи на оне неуспеле покушаје комунистичких аутора да направе грб, само фале срп и чекић и евентуално нека фабрика у даљини.

тако је. то им је грб председника републике, где је како кажу- главни мотив сунце:

''Left without the main arguments, the other solution was to turn to the symbols which were already accepted. The sun as a symbol was already accepted and is found on the flag and as one of the main motifs in the anthem of Macedonia. It is present and dominant in the state “Coat of Arms” also.''
http://heraldika.org.mk/MkHerald-4.pdf

а да ли је то сунце?! није :lol:

ево како гласи блазон:
''The blazon of the Coat of Arms is as follows: Gyronny of 16 Or and Gules, a bezant fimbriated Gules.''
''Блазонот на грбот е: штит поделен на вртешка од 16 злато и црвено, завртено за половина. Во средината безант 6) обрабен црвено.''

Bezant, Besant or Besaunte. A round flat piece of gold, which was the current coin of Byzantium. Supposed to have been first introduced into coat armour at the time of the Crusades. It is sometimes called a "Talent," the emblem of Justice, and equal dealing among men.
http://www.heraldryclipart.com/db.html

дакле, у грбу председника републике се налази златник, на не сунце :lol: с обзиром да као објашњење термина bezant у мекедонском тексту наводе- 6) Златен диск (а на енглеском мудро ћуте), очигледно је да свесно лажу :mrgreen: и које је тумачење шарже у грбу председника? не верујем да га имају ни грбоносац ни ''хералдичари'' :lol:

ето какви проблеми настану кад се прво уради емблазон, па се на основу таквог (обично лошег) емблазона саставља блазон грба. настане фалсификат (с обзиром и да историју фалсификују, ово са грбом дође као сасвим примерено).

о гранчицама тзв. ''македонског храста'' нећу ни да трошим речи.

што се тиче грба ''МПЦ'', саставили су га тако да су у њега уметнули не само охридску цркву као шаржу, него су ставили детаље икона и све могуће предмете који за њих имају одређени значај, па су тако направили историјски колаж а не грб (који је по дефиницији речник симбола, а не скуп реалних објеката). дакле, хералдички примитивизам.

Ne znam da li su primetili i one trožire levo i desno. Deluju pomalo falusno.

HAHA da , upravo to i meni palo na pamet :D
Можда и онај венац около да додају.

Видим, захваљујући колегама Statler and Waldorf и FORMICA пре свега, да римокатоличка црква има прилично сређену хијерархију грбова, што се тиче црквених великодостојника наравно, међутим грбови појединих дијацеза су им запуштени мало, зато ми је и пао у очи овај бањалучке дијацезе па сам га постовао.

Zapravio je kod katolika to najbolje sređeno.

ево занимљив текст на Католичкој енциклопедији- Ecclesiastical Heraldry.

иначе, не треба заборавити да у европским протестантским монархијама, где је црква државна иституција (Енглеска, Данска, Шведска, немачке кнежевине...) црквена хералдика траје у непрекинутом континуитету од средњег века до данас. ево савремених примера, који својом лепотом и једноставношћу надмашују своје римокатоличке пандане:

fast-pers.jpg

fast.jpg

soederberg-pers.jpg

soderberg.jpg

http://www.zovko.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=17

Poslednja izmena:
Uvijek zaboravljam na te protetstante, anglikance i druge, crakve nijesu u središtu moga interesovanja.

Da, protestanti su svi pa se nazivaju, Anglikanci, Presbyterian, Baptist etc. Inače zasnivaju se na malo naprednijim shvatanjima i malo više fer praksama nego u glavoj crkvi pa su tako ti pastori postali simboli tih pravaca i kasnije crkava. Problem je što za rezultat imaju haotičnu podelu i organizaciju a tek praksa se razlikuje maltene od okruga do okruga :D

Mislim da nije ništa bitnije uticalo to sve na heraldiku

Остао сам помало изненађен када сам угледао ову слику. Испред једног манастира у Републици Српској поред српске заставе налази се још једна застава чији мотиви у овим бојама мене једино подсећају на грб Солуна из Грбовника Лорда Маршала (енг. Lord Marshals Roll) с краја XIII века. Али ако је тако, није ми јасно какве то везе има са једним манастиром Српске православне цркве?

Волео бих да чујем мишљење осталих,
а ако будем у прилици да одем до тог манастира,
нећу пропустити прилику да упитам неког за објашњење. :)

Претпостављам да је ова тробојка застава СПЦ а ова друга не знам којим поводом је овде.О ком манастиру се ради?

Прва застава нема никаква друга обележја на себи (кажем то на основу још пар фотографија где се она јасније види), па према томе не можемо говорити о застави Српске православне цркве, већ се само можемо двоумити да ли је у питању српска народна застава или застави Републике Српске? Али добро, то у овом случају и није толико важно.

Иначе, у питању је Манастир Дуга Њива, код Модриче. :)

"Ne znaju oni mnogo po tim manastirima o tome. "

Не знам да ли си мислио баш оно што си овде написао, јер си, у суштини, овде написао да по "тим манастирима" живе неки дебили који немају појма ниочему. Вероватно зато што нису одрасли у западњачко-либералном свету као и ти, па су глупи јер верују у неке глупости, и нису просвећени атеисти, што је данас модерно. Молим те да промислиш пре него што напишеш нешто.

"Ne znaju oni mnogo po tim manastirima o tome. "

Не знам да ли си мислио баш оно што си овде написао, јер си, у суштини, овде написао да по "тим манастирима" живе неки дебили који немају појма ниочему. Вероватно зато што нису одрасли у западњачко-либералном свету као и ти, па су глупи јер верују у неке глупости, и нису просвећени атеисти, што је данас модерно. Молим те да промислиш пре него што напишеш нешто.

Ne razumem razlog ove izjave pune neke frustracije. Kazem zato sto sam iz razgovora sa tim ljudima video da nemaju pojma o tome. U manastiru Manasiji nisu imali pojma da mi odgovore koja je zastava na kapiji i onako uspaniceno mi odgovarali da je to zastava manastira i jos neke odgovore, a u stvari je zastava na osnovu grba Despota Stefana Lazarevica. Jos sam im pomagao tamo nesto i ispricao sta ja znam o nekim stvarima i zahvalili su mi se puno onako stvarno iskreno i cisto.

Takodje i po ostalim manastirima gde sam se nasao u obilasku gde je god trebalo nesto ( igrom slucaja se zadesi ) tu sam pomagao tim ljudima ( cak sam menjao i svece gore na palileju kad me zamolili ), a tom prilikom i pricao sa njima o stvarima koje me interesuju. Tako da znam prilicno dobro o cemu pricam. Jedan je Kreator za sve i ja postujem sve organizacije i religije koje su posvecene verovanju i ucenju o tome, ali to je moja privatna stvar. Ne naturam to drugima na nos ili da jos gore silim nekog zato sto u nesto drugacije veruje, pa cak i da je ateista.

Ne znam po cemu si to sve zakljucio, ali te molim da mi se tako vise ne obracas. I donosis neke ishitrene zakljucke bazirano na svojoj trenutnoj emotivnoj situaciji.

Можда има везе са Светим кнезом Лазаром.
http://eparhijazvornickotuzlanska.info/index.php/2013-06-18-07-35-42/manastir-duga-njiva

Prva je nacionalna zastava srpske nacije, jer na sebi osim boja nema nikakvi drugi dodatak. Druga zastava je zapravo crkveni baner, na grbu SPC sa gornje adrese, u grbu SPC je na donjoj polovini štita, na bileom polju zlaqtni krst za ognjilima između krakova, uravo kao je pikatano na zastavi.

Prva je nacionalna zastava srpske nacije, jer na sebi osim boja nema nikakvi drugi dodatak. Druga zastava je zapravo crkveni baner, na grbu SPC sa gornje adrese, u grbu SPC je na donjoj polovini štita, na bileom polju zlaqtni krst za ognjilima između krakova, uravo kao je pikatano na zastavi.

То би било разумљиво да је су крст и оцила на застави златни, али овде су ти симболи црвени, и то тотално мења могућу симболику заставе.

Онда то није банер јер је узет само један детаљ са грба СПЦ и то у погрешној боји, што је Ројалиста већ напоменуо.

Сад управо сазнадох за једну занимљивост која би нам могла разјаснити порекло ове заставе у манастирској порти. Наиме, ову заставу користи једна секта, одељена од Српске православне цркве, чији су чланови познати као Акакцијевци.

И заиста, ако мало боље погледамо по интернету и друштвеним мрежама, наћи ћемо још фотографија са овом заставом, а у њиховом опису наводе је као заставу Српске истински православне цркве, како званично називају своју верску заједницу. Ко би то рекао? :)

Сад управо сазнадох за једну занимљивост која би нам могла разјаснити порекло ове заставе у манастирској порти. Наиме, ову заставу користи једна секта, одељена од Српске православне цркве, чији су чланови познати као Акакцијевци.

И заиста, ако мало боље погледамо по интернету и друштвеним мрежама, наћи ћемо још фотографија са овом заставом, а у њиховом опису наводе је као заставу Српске истински православне цркве, како званично називају своју верску заједницу. Ко би то рекао? :)

Tacno sam znao da je nesto tako u tom stilu :D

То би било разумљиво да је су крст и оцила на застави златни, али овде су ти симболи црвени, и то тотално мења могућу симболику заставе.

Viđi stvarno su crveni. U prvi mah mi se učinilo da su zlatni. U ovom slučaju moguće da je neki posebni znak crkve.

Онда то није банер јер је узет само један детаљ са грба СПЦ и то у погрешној боји, што је Ројалиста већ напоменуо.

Da sad sam primjetio.

Ovo mi je potpuno nepoznato.

Poslednja izmena:
Ovo mi je potpuno nepoznato.

Искрено, и не завређује пажњу да би било познато. У први мах сам помислио нешто друго, па сам поставио то питање у нади да ћемо доћи до неког занимљивијег одоговора. Овако, у најбољем случају, дошли смо до онога што Battlecat одмах претпоставио. :)

Back