''Extremna mrznja'' su zvanicni citati i video snimci svestenika SPC ?
Ti kažeš: slušam sveštenike SPC. A kada si poslednji put ušla u neku pravoslavnu crkvu? Čisto da čuješ sveštenike? Možda neku propoved?
Istorija koju ti navodiš je potpuno netačna, jer je crno bela, a činjenice u izvrnute. Recimo, ako hoćeš da napadneš Sv. Savu i oca mu Nemanju za nekakva ubijanja, trebalo bi da znaš da su oni iskorenjivali dve stvari: Slovensku pagansku religiju i Bogumile. Koliko sam čitala, bogumili, i pored svega onoga što su propovedali o Hristu (a bilo je jeres), propovedali su i da ne treba dati porez i nisu priznavali državnu vlast, što priznaćeš danas ni SAD ne dozvoljavaju. Doduše danas nisu tako drakonske kazne.
Kažeš da je Crkva kriva što su se Srbi iseljavali sa Kosova? Ko je pisao tu istoriju? Albanci ili Turci? Da te podsetim, Turci ni dan danas ne priznaju genocid nad Jermenima, a Albanci svoja nedela pravdaju rečima: Srbi se sami iseljavaju (iako su im palili kuće, sena ili silovali ćerke, čisto radi tvog obaveštenja) Možda Amerikanci?
Treba da znaš da je Turska vlast bila vrlo surova prema Srbima hrišćanima i mimo ratova. Da su Srbi i drugi hrišćani na Balkanu, osim velikih poreza, ponižavanja (nadam se da si čula o pravilu prve brčne noći), otimanje devojaka, morali da trpre i tzv. danak u krvi. To je otimanje muške dece od 5-7 godina, njihovo poturčavanje i obuka da idu da ubijaju svoje rođake (pošto se ta deca nisu ni sećala često odakle su).
U to vreme su jedino sveštenici, što ti očigledno nisi znala, bili učeni, jer za hrišćane u Turskoj u to doba škola nije ni bilo. Jedino si manastiri bili mesta koja su čuvala ono što je napisano do tada. Učestvovanje Arsenija Čarnojevića u ratovima Austro-Ugarske protiv Turske je samo izraz potrebe da se narod bori protiv zuluma koji im se činio. Pošto je Čarnojvić bio i najučeniji on se i prihvatio vođstva ove bune, ali i kasnije seobe, jer je sve postalo gore po narod. E sada, suditi sa današnjeg aspekta da li je nešto u redu ili ne, pa lako je biti general posle bitke.
A sada o Mormonima. Koliko ja znam, anđeo sa zvao Moroni, a ne Moron. I koliko sam ja čitala iz Mormonske literature, koju su mi dali mormoni, ploče niko nije video osim Smita, koji čak nije dao ni originale onima koji su bili njegovi najbliži saradnici. Pri tome, da bi se čitale ploče postojao je neki prsten kroz koji se gleda pa se sve tumači, a ni to niko nije video, osim Smita. Zanimljivo je i to da su svi videli samo pismenu verziju knjige, i to protumačene, bez da je iko proverio to tumačenje. i uporedio ga sa originalom, jer su ploče bile zabranjene za sve druge osim samog Smita.
Ti ne odgovaraš kada je, po vama Hristos bio u Americi, pa ću ja. Prema vašem učenju, Hristos je bio u Americi odmah posle Vaskrsenja u Izraelu da bi i tamo propovedao svoju nauku.
Ako si već došla da propovedaš svoju veru, onda budi spremna i da odgovaraš na neprijatna pitanja. Nije lepo da ni na jedno pitanje, koje ti je postavljeno do sada nisi odgovorila.
I izvini za ovo malo istorije, morala sam, jer vidim da istoriju učiš iz Albanskih i Turskih knjiga, nešto malo muslimanskih. A o tome šta je istina u poslednjem ratu na Balkanu, pustimo istoričare da utvrde, jer period od najmanje 50 godina još nije prošao. Istina nije ni crna ni bela, već siva. Ubijani su i jedni i drugi i teći. Svi podjednako, samo se o nama mnogo više piše kao o zloćama, a drugi su imali bolji marketing. I da te podsetim, najviše izbeglica ima, ili je imala Srbija. Što je samo po sebi zanimljivo i nešto govori o ratu. Opet, zapamti
u istoriji nije sve crno-belo.