Црква босанска

A u kojim su to latinskim zemljama proganjani bogumili? :think: U Bugarskoj i Srbiji jesu. Samo ne znam kakve veze imaju ti bogumili sa crkvom bosanskom? :think:

Na osnovu čega tvrdiš da su bogumile prihvatili u Bosni? Koliko imamo spomena bogumila u Bosni u istorijskim izvorima? Da ti pomognem - mnogo manje nego što imamo prstiju na jednoj ruci ;)

Bogumilski stećci :roll: Idemo ponovo - zašto bosanske krstjane vezuješ za bogumile? Na osnovu čega poistovjećuješ bogumile i bosanske krstjane, kada već znamo da se učenje bogumila znatno razlikovalo od učenja bosanskih krstjana? Na osnovu kojih istorijskih izvora zaključuješ da su bogumili prognani u Bosnu - još si pustio mašti na volju pa umišljaš nekakav topao doček?

Па видиш да је човек изгубљен за човечанство, после 350 постова њему и даље није јасно како је оспорено да су богумили исто што и Црква босанска. И што је најгоре не занима га ни да прочита.

Него, како мислиш u kojim su to latinskim zemljama proganjani bogumili? Ако под "латинским земљама" мислиш на католичке земље, па сигурно знаш да су прогањани таман као и у Немањиној Рашкој? Да је читав један крсташки рат био против њих.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albigensian_Crusade

x795px-13st_Radimlja.jpg.pagespeed.ic.A7ncHH0teW.webp

Je su li to ovi bogumilski stećci ;

Ne moras nam govoriti o svom odrazu u ogledalu :lol: vec mi lepo reci ciji su strecci, da li su svetosavski? Valjda na to pitanje imas odgovor kada vec potenciras pricu o njima.

Aman jarabi, nuto hajvana , Gde sam ja tvrdio da su stećci svetosavski ?

Kozma Prezviter bugarski crkveni "pravovernik" koji je krajem X veka napisao besedu o bogumilima ("Beseda na novojavljenu jeres bogumilu") - znači na samom izvorištu bogumilstva - između ostalog govori o tome kako ovi ne štuju krst časni jer je on po njima simbol patnje Isusove i kao takav ne može biti predmet štovanja :

Dimitrije Oblolenski , Bogumili , strana 135-136, MISL Zagreb 2009.

Prema tome sad se uspravi i ponovo pogledaj stećke iz Radmilja ali pazi da ne lupiš tintarom o krstaču.

Poslednja izmena:
Него, како мислиш u kojim su to latinskim zemljama proganjani bogumili? Ако под "латинским земљама" мислиш на католичке земље, па сигурно знаш да су прогањани таман као и у Немањиној Рашкој? Да је читав један крсташки рат био против њих.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albigensian_Crusade

Dualisti u Francuskoj su se nazivali katarima ili albižabnima a ne bogumilima. Dualiste pod imenom bogumila smo imali samo na Balkanu.

Dualisti u Francuskoj su se nazivali katarima ili albižabnima a ne bogumilima. Dualiste pod imenom bogumila smo imali samo na Balkanu.
Kakve veze ima kako su gde nazivali kada je to sve jedna te ista stvar. Pa piše i na viki-linku koji sam priložio.

The Cathars were a medieval Christian sect with a neo-manichaean philosophy, a heretical gnostic sect, holding that matter was evil and only spirit was good; this was a fundamental challenge to the notion of incarnation, central to Roman Catholic theology. It originated from a reform movement within the Bogomil churches of Dalmatia and Bulgaria calling for a return to the Christian message of perfection, poverty and preaching. They became known as the Albigensians as it gained many adherents in the city of Albi and surrounding area in the twelfth and thirteenth century.[1]

Ima i na srpskom.

Почетком 13. века, хришћанске заједнице Европе, које су обухватале павлићане и богумиле на истоку и катаре на западу, биле су повезане у мрежу која се протезала од Црног мора до Атлантског океана.[6]

To je kao da kažeš da su u Italiji 1922. godine na vlast došli nacisti.
Заиста сам испрва мислио да је посреди можда само терминолошки неспоразум али сада видим да је проблем са тобом озбиљнији. Написао си да су богумили прогоњени само у Бугарској и Србији а да у "латинским земљама" нису. Када сам скренуо пажњу да су прогоњени били у Француској подједнако сурово - што је општепознато - ти си кренуо нешто да петљаш.

Не знам шта уопште хоћеш да кажеш. Да постоји нека битна разлика између катара и богумила? У томе ћеш бити усамљен.

Или хоћеш да оптужиш средњевековну српску (и бугарску) државу на суровост која се на другим меридијанима није дешавала? :per:То већ више личи на тебе, али као што рекох, то је просто нетачно, и ти то наравно знаш.

Aman jarabi, nuto hajvana , Gde sam ja tvrdio da su stećci svetosavski ?

Kozma Prezviter bugarski crkveni "pravovernik" koji je krajem X veka napisao besedu o bogumilima ("Beseda na novojavljenu jeres bogumilu") - znači na samom izvorištu bogumilstva - između ostalog govori o tome kako ovi ne štuju krst časni jer je on po njima simbol patnje Isusove i kao takav ne može biti predmet štovanja :

Dimitrije Oblolenski , Bogumili , strana 135-136, MISL Zagreb 2009.

Prema tome sad se uspravi i ponovo pogledaj stećke iz Radmilja ali pazi da ne lupiš tintarom o krstaču.

Ja opet ne vidim poentu tvoje besede. I na linku pise da bogumili nisu stovali krst casni a I sama struktura stecaka pokazuje da nisu pravoslavni.

Aj da mi se lepo izvinis sad.

Ja opet ne vidim poentu tvoje besede. I na linku pise da bogumili nisu stovali krst casni a I sama struktura stecaka pokazuje da nisu pravoslavni.

Aj da mi se lepo izvinis sad.

Napregni mozak iz sve snage pa pokušaj da razumeš poentu.

Jel ovo bila tvoja rečenica ;

Zvanicno NIJEDAN dokaz ne postoji da je crkva Bosanska bila zvanicno priznata hriscanska crkva i da svi oni bogumilski stecci sirom BiH to pokazuju, kao i docek koji su prognani bogumili pronasli u Bosni jer su bili slicni sa bogumilima bosanskim, ako ne i isti.

Znači pišeš o nekakvim bogumilskim stećcima a ja te pitam ;

Je su li to ovi bogumilski stećci ;

795px-13st_Radimlja.jpg

Kao što se može videti ;
Kao prvo ; da nigde ne tvrdim da su stećci pravoslavni niti svetosavski kako mi već po ko zna koji put podmećeš.
Kao drugo -sama poenta ; da se na slici stećaka iz Radmilja može videti krstača koja samo što ti oči ne izbije .

E sad pošto se nadam da si naprego mozak i povezao činjenicu da su bogumili mrzeli krst ( a dao sam ti citate Kozme prezvitera sa samog izvorišta bogumilstva ) i fakat da na stećcima postoje ili urezani ili su isklesani krstovi onda će ti valjda kliknuti nešto u mozgu pa ćeš skontati da ti stećci nisu bogumilski . Čiji su?, to je drugo pitanje - čiji god da su sigurno nisu bogumilski.

Bosna je od Kulina Bana pa do pada pod Otomansko carstvo bila u najvecoj meri bogumilska, i sebe nazivali kristjanima, ukljuciv tu i samo Kulina sa dvorjanima. Ako i nisu svi bili bogumili, ostali su pripadali zapadnom hriscanstvu.

Хвала што си се имало обавестио о верским приликама у средњовековној Босни пре него што си почео да наричеш стогодишње заблуде.

Bosna je od Kulina Bana pa do pada pod Otomansko carstvo bila u najvecoj meri bogumilska, i sebe nazivali kristjanima, ukljuciv tu i samo Kulina sa dvorjanima. Ako i nisu svi bili bogumili, ostali su pripadali zapadnom hriscanstvu.

Kakve veze to ima za Srbima zapadno od Drine. Pored toga da kristijani najverovatnije nisu bili bogumila.

Poslednja izmena od moderatora:
Хвала што си се имало обавестио о верским приликама у средњовековној Босни пре него што си почео да наричеш стогодишње заблуде.
Ovo sto si ti izrekao je cist prostakluk. I versko-sovinisticki fanatizam koji blokira tvoj zdrav (ako je) razum
.

Kakve veze to ima za Srbima zapadno od Drine. Pored toga da kristijani najverovatnije nisu bili bogumila.
"Najverovatnije"!? Argumenat par ekselans. (ko se jos ovde sluzi takvim argumentima?). Inace, bogumilstvo ima i te kakve veze i sa Srbima i sa Hrvatima i sa velikim delom Evrope, prvenstveno njenog juznog dela.

Poslednja izmena:
O
"Najverovatnije"!? Argumenat par ekselans. (ko se jos ovde sluzi takvim argumentima?). Inace, bogumilstvo ima i te kakve veze i sa Srbima i sa Hrvatima i sa velikim delom Evrope, prvenstveno njenog juznog dela.

Samo sto u bosanskoj crkvi nema ni d od dualizma koji oznacava bogumile. Nadjeni su valjda cak i citati starog zaveta u artefaktima koji se pripisuju bosanskoj crkvi.

Ucenje bogumila je sledece zao bog je stvorio ovaj svet, a dobar bog (Isus) je dosao da nas izbavi od toga. Stari Zavet je delo stvoritelja sveta koji je zao.

Samo sto u bosanskoj crkvi nema ni d od dualizma koji oznacava bogumile. Nadjeni su valjda cak i citati starog zaveta u artefaktima koji se pripisuju bosanskoj crkvi.

Ucenje bogumila je sledece zao bog je stvorio ovaj svet, a dobar bog (Isus) je dosao da nas izbavi od toga. Stari Zavet je delo stvoritelja sveta koji je zao.
Bez veze, cisto naklapanje. Mozes li ti to da dokumrntovano elaboriras. Samo bez ovog jakog argumenta - "VALJDA CAK".

Ovo nije tačno. Ta stara teza, koja je u srpskoj istoriografiji ostala dobrim dijelom odomaćena zahvaljujući Ćirkovićevom naslijeđu, a uopšteno zbog Solovjeva, napuštena je i argumentovano pobijena. U ozbiljnoj istoriografiji koja se bavi proučavanjem srednjovjekovne Bosne, nema ni govora o Bosanskoj crkvi kao o bogumilskoj.

Ovo sto si ti izrekao je cist prostakluk. I versko-sovinisticki fanatizam koji blokira tvoj zdrav (ako je) razum.

Tо што на основу своје необавештености и критике исте поптуно паушално закључујеш (уосталом и изјава и претходног цитата ти је била иста) да сам некакав шовиниста само показује колики си џибер.

Но тема о средњовековној Босни, (политичко-)верским приликама у њој и свега везаног има овде на претек, па ако ти је испод части да прелисташ новију стручну литературу, макар се удостоји да бациш поглед на неке од тема пре него што наставиш да вршиш дефекацију по свом труду и писанију других чланова форума.

Tо што на основу своје необавештености и критике исте поптуно паушално закључујеш (уосталом и изјава и претходног цитата ти је била иста) да сам некакав шовиниста само показује колики си џибер.

Но тема о средњовековној Босни, (политичко-)верским приликама у њој и свега везаног има овде на претек, па ако ти је испод части да прелисташ новију стручну литературу, макар се удостоји да бациш поглед на неке од тема пре него што наставиш да вршиш дефекацију по свом труду и писанију других чланова форума.

Ček, ček...ja tek sada vidim, pa on napisao čisti prostakluk i versko-šovinistički fanatizam???

Pa koji je njemu problem?

Zaista me neki ljudi prosto začuđuju.

Back