Црква босанска

Bosanska crkva nije bila ni pravoslavna ni katolicka vec je od strane obe crkve ocijenjena kao hereticka tj. krivovjerna crkva sa brojnim paganskim simbolima... sam papa je vodio krstaske ratove protiv te crkve u Bosni i sve ih izgubio dok su ih Nemanjici progonili iz Raske. Kraj price, svaka druga prica je neozbiljna.

рођаче, једини ко је овде неозбиљан си ти.
а колико је твоје (не)знање (не)озбиљно види се по оном линку који си горе поставио. не би било лоше да уместо што пребираш по исламистичким сајтовима, узмеш нпр. неку од књига што на ту тему пишу професори у Сарајеву.. и онда дођеш да разговараш са нама, а до тад иди на пдф политика и тролуј до миле воље.

Црква босанска је била државна црква у средњевековној Босни, као Жичка архиепископија у Рашкој. тај политички значај не смемо губити из вида ако желимо да је сагледамо из свих углова. она је свакако словенска по свом богослужбеном поретку и највероватније источног обреда.

Ne vec starija koja je ocigledno inspirisala Svetoga Savu u to vreme Raska pripada Ohridskoj episkopiji.
Zica ce doci malo kasnije.

не знам о каквом уједињењу говориш?!
Хумска кнежевина се развијала одвојено од Босне све до бана Стјепана II- ни о каквом уједињавању се не може говорити.
а име Херцеговина добија тек са Стјепаном Косачом у XV веку.

Mislim na Zahumlje , Travuniju i td......

рачунање времена од рођења Христовог је везано за целу Римску цркву, Босна која је била њена канонска територија ту није никаква специфичност.
Византијски календар је различит од јеврејског, иако време рачунају од постанка света.

Koliko ja znam Vizantijski kalendar je bio prihvacen Jevrejski uz male dopune i mislim da je tako bilo i u Rimu.(u to vreme)

Црква босанска је имала стабилну хијерархију и утврђено учење. не ради се ниокакваој групи секти, а поготово не паганских култова. то је била хришћанска црква.

Naravno da je bila Narodna crkva kao sto je bila i Srpska Narodna docnije SPC
a da je bilo sekti bilo je i sam cin uvozenja disidenata u zemlju govori o tome medjutim to je off od ovoga sto ti zelis da pricas pa necu o tome.
Pogledaj na nedtu simbole srednjovekovne Bosne pogledaj simbole pronadji njihovo izvorno znacenje i mislim da cemo se sloziti oko ovoga.

Ali ne bash:

Први познати босански бан био је Борић (1150—1163), који је као вазал Мађарске ратовао с Византијом у Браничеву. Он је био свргнут с власти, јер је у династичким борбама Мађарске био на супротној страни од краља победника, Стефана IV. Босна је тада за кратко време дошла поново под врховну власт Византије. Нови, у народу веома омиљени бан Кулин (1180—1204), борио се успешно заједно с Мађарима и Србима против византијске превласти. Иначе је његова мирна владавина запамћена као доба сређености и благостања. Кулин је оптуживан да је штитио богумиле, па чак и да је и сам прешао у њихову веру, али се јавним одрицањем ослободио неприлика. Његови наследници, који нису имали његову владарску вештину, имали су због тога велике проблеме с папинском куријом и Мађарима, јер су допуштали народној цркви несметан развој. Бан Матеј Нинослав (1233—1250) је чак одолео једном опасном крсташком рату против њега и његове земље. Једва је остао на власти и то помоћу изјава оданости римској цркви.

.

паганске елементе можемо пронаћи и у српском фолклору и одређеним верским ритуалима. али то не значи да смо пагански народ.

Naravno o tome pricamo o nasem proto Hriscanstvu koje nije moglo da ide bez primesa paganstava!

секта и канонски непризната црква- нису исти појмови.
црква је црква, а секта је секта.
секта је обично једна аморфна структура предвођена харизматским вођом.

Naprotiv jeste isto i zbog toga napominjem jer se ovaj termin cesto slucajno ili namerno zloupotrebljava kako kod nas tako i medijski.

Citavo Hriscanstvo je bila jedna odbacena Judaisticko Mesijanska sekta koja je u korenima imala ziliotski Mesijanski pokret i kuminirala na kraju Hriscanstvom kao totalnim slomom i razdvajanjem od njenih korena.

није имала ништа јачи пагански утицај од тадашње (а и данашње) православне цркве.
било какав гностички утицај се не види у сачувнаим писменим споменицима те цркве.

католичка црква (као и православна) је догматске норме доносила у зависности од тога које се теолошко питање у том тренутку покретало. ново време- нови изазови. а што се тиче теолошких разлика између православних и католика- оне су много веће него што се то на први поглед чини.

Немањићи су се ширили према богатом византијском југу и истоку, Босна је остала у залеђини. али то не значи да је ''залеђина'' била мирна, напротив!

1.) Kako znam poznat je jedan spis i mi znamo mali broj bogumila za jevrejskim/latinskim/grckim imenom.

2.) U srednjem veku si mogo biti katolik a dosta se razlikovati od oficialne verzije. I mogo si imati sopstvenu organizaciju unutar katolicke crkve ko sto su imali veliki broj monahsi odreda. Inace vise kraljeva su uspeli da odvoje sopstvenu crkve de fakto od Rima ili Avingiona. Naprimer Ludwig XIV.

3.) Srbija se okrenula ka Jug, a veci sukoba su Bosanci izazvali. Inace kakvo bi imalo protivljene SPC protiv bosanske crkve, kad je cak pravoslavna vlastela ponekad radila pobune protiv kralja.

Poslednja izmena:
Da ali podatak koji stavljas kao kanonsko kanonsko priznanje crkve je usledilo posle upada Ugara krstasa i nebrojanih zlocina i proterivanja Bosanskog stanovnista.

Ja ga kao takvog ne mogu drzati kao legitimnog ili bih onda razdvojio prvu Bogomilsku Bosansku crkvu Kulina Bana i tu posle upada Krstasa o kojoj ti pricas tj. kanonski priznatoj Bosanskoj crkvi pod Jurisdikcijom Rima.

не може се говорити о било каквој ''цркви бана Кулина'' одвојеној од Рима. Босна је била и пре њега, а и после њега само једна римска црквена провинција (иако због одређених околности у многочему специфична). значи, на почетку ХIII века у Босни не постоји никаква засебна и одвојена цркава.
заређивање домаћих словенских епископа се наставља и после истраге коју је спровела Курија и Билинопољске изјаве из 1203. – тако нпр. дубровачки надбискуп Леонард 1209. за босанског епископа посвећује домаћег глагољаша (ћириловца) Драгоњу, а касније и Владимира. словенски епископи на босанској столици остају све до 1232. кад је свргнут дотадашњи словенски епископ и доведен латински- Ivan od Wildeshausena (угарски доминикански провинцијал) који је требао да спроведе реформу по строгом римском моделу. словенско свештенство заједно са народом је стављено ''ван закона''. ново црквено седиште успостављено је у Брду у жупи Врхбосна, где се започело са градњом катедрале која је требала бити видљиви израз нове црквене политике. настају две црквене структуре, једна (латинска) у Врхбосни и друга (словенска) у Моштрама. тако је дошло до шизме, чије се последице у виду неканонске цркве протежу све до пада средњевековне босанске државе.

Poslednja izmena:
Ne vec starija koja je ocigledno inspirisala Svetoga Savu u to vreme Raska pripada Ohridskoj episkopiji.
Zica ce doci malo kasnije.

овде говоримо о значењу цркве као институције за једну средњевековну државу.

Mislim na Zahumlje , Travuniju i td......

Хум и Травунија долазе под власт босанског бана тек ратним освајањима Стјепана II. до тада су се развијали одвојено од Босне.

Koliko ja znam Vizantijski kalendar je bio prihvacen Jevrejski uz male dopune i mislim da je tako bilo i u Rimu.(u to vreme)

није тачно. Римска црква је рачунала време од Христовог рођења. провери.
Византинци су само преузели од Јевреја идеју за рачунање времена, а не и сам календар.

Први познати босански бан био је Борић (1150—1163), који је као вазал Мађарске ратовао с Византијом у Браничеву. Он је био свргнут с власти, јер је у династичким борбама Мађарске био на супротној страни од краља победника, Стефана IV. Босна је тада за кратко време дошла поново под врховну власт Византије. Нови, у народу веома омиљени бан Кулин (1180—1204), борио се успешно заједно с Мађарима и Србима против византијске превласти. Иначе је његова мирна владавина запамћена као доба сређености и благостања. Кулин је оптуживан да је штитио богумиле, па чак и да је и сам прешао у њихову веру, али се јавним одрицањем ослободио неприлика. Његови наследници, који нису имали његову владарску вештину, имали су због тога велике проблеме с папинском куријом и Мађарима, јер су допуштали народној цркви несметан развој. Бан Матеј Нинослав (1233—1250) је чак одолео једном опасном крсташком рату против њега и његове земље. Једва је остао на власти и то помоћу изјава оданости римској цркви.

.све је ово тачно, само ми овде говоримо о црквеној, не о политичкој историји.

Naravno o tome pricamo o nasem proto Hriscanstvu koje nije moglo da ide bez primesa paganstava!

слажем се.

Naprotiv jeste isto i zbog toga napominjem jer se ovaj termin cesto slucajno ili namerno zloupotrebljava kako kod nas tako i medijski.
Citavo Hriscanstvo je bila jedna odbacena Judaisticko Mesijanska sekta koja je u korenima imala ziliotski Mesijanski pokret i kuminirala na kraju Hriscanstvom kao totalnim slomom i razdvajanjem od njenih korena.

Црква босанска није секта зато што није настала као секта. настала је као црквена провинција Рима у доба христијанизације под ученицима Ћирила и Методија.

ево још нешто за размишљање-
да ли сте видели слике сачуваних богослужбених књига Цркве босанске (нпр. Хрвојев мисал или Хвалов зборник)?
по лепоти минијатура и писмености састављача може се рећи да су део једне врло богате црквене и просветне традиције.
далеко од тога да су творевина неке секте која се скривала у босанским брдима.
то указује да су постојали снажни црквени центри са развијеним скрипторијумима. да је постојало врло учено свештенство.
и коначно, да је стајало прилично економско богатство иза свега тога.

Kakav je interes Srbije i SPC da ocrne bosansku crkvu izvan verskih kanona.

цркве се често међусобно не трпе, ни тад као ни данас. не трпе се ни оне које су у канонском јединству, а камо ли оне које су изван.
постојање једне шизматичке и вероватно у појединим (еклесиолошким) елементима јеретичке цркве на својим границама- је била опасност за званичну СПЦ.
зато је она покренула тешку артиљерију у виду оптужби и анатема.. вероватно као вид превентиве и опомене и домаћим и босанским хришћанима.

Bosanska crkva nije bila drzavna crkva Bosne, to je bosnjacka fantazija.

јесте била. иако то ниједан бан/краљ није изричито навео у писму папи или неком другом правоверном владару, све околности указују да је била.
да су хтели да је искорене- то би урадили врло лако... као што је на крају и учинио Стефан Томаш притешњен од Рима, Мађара и Турака.

ево још нешто за размишљање-
да ли сте видели слике сачуваних богослужбених књига Цркве босанске (нпр. Хрвојев мисал или Хвалов зборник)?
по лепоти минијатура и писмености састављача може се рећи да су део једне врло богате црквене и просветне традиције.
далеко од тога да су творевина неке секте која се скривала у босанским брдима.
то указује да су постојали снажни црквени центри са развијеним скрипторијумима. да је постојало врло учено свештенство.
и коначно, да је стајало прилично економско богатство иза свега тога.

Ja u to uopste ne sumnjam prijatelju ja sam samo govorio o istorijsko politickoj konotaciji Crkve Bosanske.

Da je projekat uspeo imali bi sigorno bogatiju i jasniju istoriju Balkana nego danas.

овде говоримо о значењу цркве као институције за једну средњевековну државу.

O.K. ja ne vidim sta sam pogresno rekao?

Хум и Травунија долазе под власт босанског бана тек ратним освајањима Стјепана II. до тада су се развијали одвојено од Босне.

Tako je ja sam to odgovorio na tvoje pitanje samo sam to nazvao Hercegovinom kao geografskim pojmom ne drzavom , greska moja.

није тачно. Римска црква је рачунала време од Христовог рођења. провери.
Византинци су само преузели од Јевреја идеју за рачунање времена, а не и сам календар.

Hmm imas puno o tome nije bitno ja sam samo stavio da je Crkva Bosanska tada bila bliza ovome sada nego Vizantija u to vreme , ako ti kazes za Rim da je bilo identicno onda si u pravu ali opet stoji da je onda C.B. bila bliza ovome danas nego Vizantijska.

.све је ово тачно, само ми овде говоримо о црквеној, не о политичкој историји.

A sta je znacila bilo koja crkva u to vreme bez politickog priznanja?
Sektu i jeretizam odma dobijes SS krstasku diviziju koja je pocisti do temelja.
Ti si insistirao prvo na kanonskom priznanju kada sam ja rekao na istinski duh crkve Bosanske i njenih korena ti si mi rekao da je nemoguce posmatrati odvojeno od Rima?
A Rim nije bio samo verska vec versko politicka institucija da mi niko ne zameri u pojedinim situacijama vise politicka nego verska institucija mislim najpre na crkvene poglavare.

Gde su lomace i odrani zivi ljudi i spaljeni ja ne vidim Hrista samo politiku i zversto u ime onoga koji nam je to zabranio da radimo.

Црква босанска није секта зато што није настала као секта. настала је као црквена провинција Рима у доба христијанизације под ученицима Ћирила и Методија.

U redu ali sve vere i crkve su nastale prvo kao sekte pa kada su priznate postale su zvanicne religije ne vidim zasto u slucaju C.B. bi bio drugaciji slucaj.

NickFreak, слажем се са твојим виђењем проблема ЦБ.. можда сам био само непрецизан и нејасан у свом ставу по том питању.

елем, сматрам да је потпуно нетачно и површно гледање које је промовисао Рачки, а касније наставили и неки други историчари, да је ЦБ нека јеретичка секта богумилског порекла, дуалистичке теологије, бунтовничког и антифеудалног карактера са паганским елементима. да је сродна сличним таквим јеретичким покретима у Европи тог доба итд.
ово гледиште је неодрживо и напуштено од модерне историјске науке.. осим код неких идеолошки профилисаних и усмерених псеудонаучника.

ЦБ је хришћанска црква која је настала крајем 9. и у 10. веку, на темељима мисионарског рада ученика солунске браће- као и друге цркве међу Србима и Хрватима. то је црква која баштини ћирило-методијевску традицију, као хрватски глагољаши нпр., али у оквиру Римске јурисдикције. њен развојни пут је по многочему специфичан због географског положаја и политичких прилика. а то и јесте овде тема. очекујем да дођемо до неких података и закључака, како би разбили уврежена и махом неоснована мишљења о тој појави у нашој средњевековној историји.

NickFreak, слажем се са твојим виђењем проблема ЦБ.. можда сам био само непрецизан и нејасан у свом ставу по том питању.

елем, сматрам да је потпуно нетачно и површно гледање које је промовисао Рачки, а касније наставили и неки други историчари, да је ЦБ нека јеретичка секта богумилског порекла, дуалистичке теологије, бунтовничког и антифеудалног карактера са паганским елементима. да је сродна сличним таквим јеретичким покретима у Европи тог доба итд.
ово гледиште је неодрживо и напуштено од модерне историјске науке.. осим код неких идеолошки профилисаних и усмерених псеудонаучника.

ЦБ је хришћанска црква која је настала крајем 9. и у 10. веку, на темељима мисионарског рада ученика солунске браће- као и друге цркве међу Србима и Хрватима. то је црква која баштини ћирило-методијевску традицију, као хрватски глагољаши нпр., али у оквиру Римске јурисдикције. њен развојни пут је по многочему специфичан због географског положаја и политичких прилика. а то и јесте овде тема. очекујем да дођемо до неких података и закључака, како би разбили уврежена и махом неоснована мишљења о тој појави у нашој средњевековној историји.

Ma razumemo se druze , svako dobro , pozdrav! :ok:

crkva u bosni imala je veze sa pravoslavljem koliko i papa sa islamom

pod direktnom papinom ingerencijom, desetinama franjevackih samostana i stotine isusovackih crkava

ovdje je na djelu klasicna povijesna predstava:
kad su heleni toliko ispizdili perzijsko carstvo,onda su ovi doticni u svako novo osvojeno mjesto brisali iz temelja tragove
njihovog postojanja.
ista stvar se desava u bosni.mislite da ako su crkva i crkveni objekti unisteni,povijesni dokumenti spaljeni,da se moze pisati
nova povijest...varate se

Definitivno je bio zacetak onoga sto je Sveti Sava uoblicio i legalizovao pod kapom Rima i Carigrada.

Radilo se o rano Hriscanskoj crkvi a postojalo je i sekti i zbog toga ljude zbunjuje ovo pa sam gore bas rasclanio , Bogomili Kulina Bana su bili Hriscani za ostale ne znam! ili pak pojedine!

pod direktnom papinom ingerencijom, desetinama franjevackih samostana i stotine isusovackih crkava

kad su heleni toliko ispizdili perzijsko carstvo,onda su ovi doticni u svako novo osvojeno mjesto brisali iz temelja tragove
njihovog postojanja.
ista stvar se desava u bosni.mislite da ako su crkva i crkveni objekti unisteni,povijesni dokumenti spaljeni,da se moze pisati

Citaj sta pise ko je spominjao pravoslavlje?????

Samo ispaljujes strele iz lukova ni ne citas...........................!

pazi,hriscani smo svi,samo ti se mala greska potkrala,bosna je bila katolicka od pokrstavanja isto kao i duklja gdje se katolicanstvo ocuvalo samo u primorju

bogumili koji su dosli su bili sekta i nista vise.da su bili ista vise,evropa bi uzorala bosnu

naziv CRKVA BOSANSKA nije nista drugo nego isticanje drzavnosti u odnosu na ostale drzave koje su u jednu ruku izgubile samostalnost,kao sto je croazija
CRKVA je stup drzavnosti....bosanska je bila i ostala katolicka, sa svojim zastitnikom sv Ilijom

pazi,hriscani smo svi,samo ti se mala greska potkrala,bosna je bila katolicka od pokrstavanja isto kao i duklja gdje se katolicanstvo ocuvalo samo u primorju

bogumili koji su dosli su bili sekta i nista vise.da su bili ista vise,evropa bi uzorala bosnu

naziv CRKVA BOSANSKA nije nista drugo nego isticanje drzavnosti u odnosu na ostale drzave koje su u jednu ruku izgubile samostalnost,kao sto je croazija
CRKVA je stup drzavnosti....bosanska je bila i ostala katolicka, sa svojim zastitnikom sv Ilijom

Crkva jeste bila stub drzavnosti ali je mi na Balkanu tada nismo imali tate su nam bile ili Rim ili Carigrad a o ozbiljnom pravoslavlju ili katolicanstvu u to vreme bilo gde na Balkanu se ne moze govoriti....

Боже каквих све глупости овај човек, или бољеречено ТРОЛ, наприча :roll:

фрањевци у Босну долазе тек на крају 13. века, а фрањевачка провинција Босна сребрена се оснива 1339. године.
шта је са историјом те Цркве пре доласка фрањеваца? избрисана, не постоји?

njihovog postojanja.

шта је писац хтео да каже.. осим да је у школи некад учио нешто о грчко-персијским ратовима.. а и то што је научио, како видимо, врло је оскудно.

нико не спори канонску надлежност Римске цркве у средњевековној Босни.
али ми овде говоримо о ономе шта се десило после шизме у тој провинцији 1232. године, као и ономе што је томе претходило.
делатност фрањеваца, као и пре њих доминиканаца, није овде тема.

са овим се слажем. та малобројна секта која се склонила у Босну, брзо је ишчезла.. ако је тамо уопште и постојала.

naziv CRKVA BOSANSKA nije nista drugo nego isticanje drzavnosti u odnosu na ostale drzave koje su u jednu ruku izgubile samostalnost,kao sto je croazija CRKVA je stup drzavnosti....

Еcclesia bosniensis јесте била државна црква у Босни, то сам већ навео горе.
али та Еcclesia bosniensis није била католичка- била је у расколу (шизми) са Римом и његовим канонским епископом у Ђакову.

bosanska je bila i ostala katolicka, sa svojim zastitnikom sv Ilijom

ето колико ти (не)знаш, а упињеш се нешто да кажеш. па се саплетеш..
заштитник Босне је Свети Григорије (Гргур) Чудотворац кога је управо папа Пије II 1461. године прогласио партоном Босне.. дакле- источни светац, a уз њега је најпоштованији био Григорије Нисијски, брат Василија Великог- дакле још један источни светац.
толико о томе.

Definitivno je bio zacetak onoga sto je Sveti Sava uoblicio i legalizovao pod kapom Rima i Carigrada.

Radilo se o rano Hriscanskoj crkvi a postojalo je i sekti i zbog toga ljude zbunjuje ovo pa sam gore bas rasclanio , Bogomili Kulina Bana su bili Hriscani za ostale ne znam! ili pak pojedine!

тачно тако!
једина разлика је та што се у Рашкој у то исто време појавио један Свети Сава који је постојећој Цркви дао облик и усмерење, мудро правећи споне и са Римом и са Цариградом, а у Босни то није био случај.. па је због тога тамошња Црква кренула другим путем, и на крају ишчезла.

Хрвати су такође имали свог Св. Саву. то је био Гргур Нински.. али он није имао подршку владара, и ствар је пропала, а хрватски глагољаши ишчезли.

тачно тако!
једина разлика је та што се у Рашкој у то исто време појавио један Свети Сава који је постојећој Цркви дао облик и усмерење, мудро правећи споне и са Римом и са Цариградом, а у Босни то није био случај.. па је због тога тамошња Црква кренула другим путем, и на крају ишчезла.

Хрвати су такође имали свог Св. Саву. то је био Гргур Нински.. али он није имао подршку владара, и ствар је пропала, а хрватски глагољаши ишчезли.

Pa da a katolicanstvo je bilo netolerantno na bilo kakvu autokefalnost vec centralisticka vlast Rima a sluzba iskljucivo na latinskom tako je doslo i do pojave Anglikanske crkve koja se sa tim nije mirila.

Back