- Poruka
- 38.209
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Зар већина стећака није заправо у Херцеговини (што у данашњој БиХ, што у ЦГ, што на југозападу Србије), а не у Босни?
Pop Dukljanin kaze da je Bosna srpska ili se i tu slazes.
u tom trenutku jeste bila srpska.....od sarajeva do zenice
u tom trenutku jeste bila srpska.....od sarajeva do zenice
Па то и јесте Босна у средњем веку - између Дрине, Саве, Врбаса и отприлике Требевића на југу.
da,ali mislim na malo raniji period
Зар већина стећака није заправо у Херцеговини (што у данашњој БиХ, што у ЦГ, што на југозападу Србије), а не у Босни?
Тако да ако испред речи стећци треба да стоји присвојни придев, онда је то херцеговачки, а не босански.![]()
Crkva Bosanska jereticka Pravoslavna sekta koja je u svom ucenju pokupila i delove Manihejske doktrine Slaborganizovana i pod stalnim pritiskom i Istocne i Zapadne crkve nestala je i u Bosni vec krajem XV veka.
Херцеговина (тј Захумље) је део Босне од 1325, док најстарији евидентирани стећци потичу из околине Столца и Требиња, са краја 11. и почетка 12. века. Дакле 200-250 година пре него се Босна проширила на те просторе.![]()
Pola Crne Gore je Stara Hercegovina , kadu su stećci nastajali Hercegovina je bila dio Bosanske kraljevine (potom vilajeta Bosna), pa su stećci
po tome bosanski.
Pošto se danas naša država zove Bosna i Hercegovina naravno da su stećci bosanskohercegovački .
Херцеговина (тј Захумље) је део Босне од 1325, док најстарији евидентирани стећци потичу из околине Столца и Требиња, са краја 11. и почетка 12. века. Дакле 200-250 година пре него се Босна проширила на те просторе.
To "Hercegovina tj Zahumlje" nije istinito.Херцеговина (тј Захумље) је део Босне од 1325, док најстарији евидентирани стећци потичу из околине Столца и Требиња, са краја 11. и почетка 12. века. Дакле 200-250 година пре него се Босна проширила на те просторе.
To "Hercegovina tj Zahumlje" nije istinito.
Nekada su bile Paganija, Travunija , Zahumlje , nije bilo Hercegovine.
Nije bilo Hercegovine sve dok Stjepan Vukčić Kosača nije uzeo germansku titulu herzog radi ženidbe sa bavarskom princezom. A Kosača je bio bosanski vazal , vojvoda Tvrtkov.
Nijedan stecak na Radimlji nije okrenut u pravcu istok - zapad, kako se okrecu katolički ili pravoslavni grobovi. Stećci na Radimlji okrenuti su u pravcu sjeverozapad - jugoistok, i okomito na taj pravac.
NAJSTARIJI ZAPIS SA STEĆKA IZ 1094 GODINE
Radimlja,Stolac
"Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam.
Ti,koji procitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima nista,do ponovo ti sam.
Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti,ili ne najti.
I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.
I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Clovjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bjese susa,pa u nebu ne bjese ni jedne suze za me."
http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/Epitaf1094g.html
Nije bilo Hercegovine sve dok Stjepan Vukčić Kosača nije uzeo germansku titulu herzog radi ženidbe sa bavarskom princezom. A Kosača je bio bosanski vazal , vojvoda Tvrtkov.
Nijedan stecak na Radimlji nije okrenut u pravcu istok - zapad, kako se okrecu katolički ili pravoslavni grobovi. Stećci na Radimlji okrenuti su u pravcu sjeverozapad - jugoistok, i okomito na taj pravac.
Radimlja,Stolac
"Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam.
Ti,koji procitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima nista,do ponovo ti sam.
Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti,ili ne najti.
To ne pije vodu. Sve to sta kazes vazi i za SPC i opet SPC jasno o njima govori kao jeretskim izrodima
I prica o politickim razlozima isto ne pije vodu za vreme Kulina Bana ustvari nije toliko ni Ban branio Bogumile ko njegova zena koja je bila iz porodice Nemanjica. Jedan rasko-bosanski dispens se ne moze videti do Urosa Silnog.
Ostaje pitanje sto se SPC protivi protiv te crkve kad nema nekog razloga. Inace da slavis liturgiju kako hoces nije nikakva bila prepreka u srednjem veku i prica o koristcenu latinskog se do Reformacije nije ni toliko gledala.
U okviru toga ostaje da si ti zamenio jednu legendu za drugom.
Šta uopšte znači to "Pravoslavna sekta" ?
"KORIJENI
Po svom ustrojstvu i ucenju "Crkva bosanska" pripada katarsko-patarenskom pokretu ciji korijeni sezu daleko u proslost. U to vrijeme, izviruci iz Male Azije, javlja se vise razlicitih ucenja temeljenih na duhovnim spoznajama koji s jedne strane objedinjuju kulturu grckih, azijskih, rimskih i egipatskih misterija, a s druge strane nalaze izvor u rijecima Isusa, Evandjeljima i Pavlovim poslanicama. Ta razlicita ucenja u pocetku individualno vrlo jaka, s vremenom se, kako im prvobitni impuls slabi, medusobno priblizavaju i ujedinjuju u jedan ezoterijski pokret svoje epohe na podrucju Mediterana, kasnije nazvan gnosticizam. Gnostici zlo poistovjecuju s materijalnim, a dobro s duhovnim svijetom, smatraju da se covjek mora posvetiti asketizmu te da treba posjedovati "sofiju", odnosno mudrost, da bi se oslobodio okova ovoga svijeta.
Zbog primjesa starih ucenja gnostici su blizi obrazovanim ljudima tog vremena te su kao takvi bili veliki suparnici krscanstvu. U trecem stoljecu Perzijanac Manes (216.-277.g.) na dualisticku gnozu nadovezuje elemente Zoroastrove religije, budizma i krscanstva. Osnova njegove religije je dualizam: vjerovanje u vjecitu borbu Svjetla i Tame, dobroga i zlog boga.
Gnosticko i manihejsko ucenje je cvjetalo sve dok krscani nisu dosli na vlast. Poslije toga su bili primorani skrivati se, ali su neprestano vrsili podzemni utjecaj .
Iako su se razlicite gnosticke skole vremenom razvodnile, njihova ucenja su i dalje zivjela, podrzavana od grupa koje su isto tako bile pod utjecajem manihejstva. Jedna takva jaka struja pojavila se u 7. stoljecu u Armeniji pod imenom pauliciani, odnosno pavlicani. Pod njihovim utjecajem nastaje u 10. stoljecu u Bugarskoj bogumilstvo, nazvano po popu Bogumilu. Pod razlicitim imenima pavlicanski se impuls iz bugarske i Dugmathije siri dalje na zapad i istok pod razlicitim imenima: katari u dijelu Francuske i uz Rajnu, albigenzi uz gradove Albi, Argena i Tolouse, patareni u Italiji i hrvatskom primorju te krstjani u Bosni i Humu."
Te grupe stvorile su skoro jake struje misljenja jer su pocele razvijati jednu intenzivnu aktivnost prozelitizma na cijelom krscanskom Zapadu, pa i na Istoku. Tokom mnogih godina djelovale su samo kroz tajna bratstva, no pocevsi od 12. stoljeca dale su otvoreno na znanje svoja ucenja, cime su izazvale brojne konflikte, koliko religiozne toliko i socijalne. Javni poredak i krscanska Crkva nasli su se tako ugrozeni pred tim duhovnim pokretima. "
http://www.camo.ch/korjeni_i_ucenje.htm
Radimlja,Stolac
Šta uopšte znači to "Pravoslavna sekta" ?
"KORIJENI
Po svom ustrojstvu i ucenju "Crkva bosanska" pripada katarsko-patarenskom pokretu ciji korijeni sezu daleko u proslost. U to vrijeme, izviruci iz Male Azije, javlja se vise razlicitih ucenja temeljenih na duhovnim spoznajama koji s jedne strane objedinjuju kulturu grckih, azijskih, rimskih i egipatskih misterija, a s druge strane nalaze izvor u rijecima Isusa, Evandjeljima i Pavlovim poslanicama. Ta razlicita ucenja u pocetku individualno vrlo jaka, s vremenom se, kako im prvobitni impuls slabi, medusobno priblizavaju i ujedinjuju u jedan ezoterijski pokret svoje epohe na podrucju Mediterana, kasnije nazvan gnosticizam. Gnostici zlo poistovjecuju s materijalnim, a dobro s duhovnim svijetom, smatraju da se covjek mora posvetiti asketizmu te da treba posjedovati "sofiju", odnosno mudrost, da bi se oslobodio okova ovoga svijeta.
Zbog primjesa starih ucenja gnostici su blizi obrazovanim ljudima tog vremena te su kao takvi bili veliki suparnici krscanstvu. U trecem stoljecu Perzijanac Manes (216.-277.g.) na dualisticku gnozu nadovezuje elemente Zoroastrove religije, budizma i krscanstva. Osnova njegove religije je dualizam: vjerovanje u vjecitu borbu Svjetla i Tame, dobroga i zlog boga.
Gnosticko i manihejsko ucenje je cvjetalo sve dok krscani nisu dosli na vlast. Poslije toga su bili primorani skrivati se, ali su neprestano vrsili podzemni utjecaj .
Iako su se razlicite gnosticke skole vremenom razvodnile, njihova ucenja su i dalje zivjela, podrzavana od grupa koje su isto tako bile pod utjecajem manihejstva. Jedna takva jaka struja pojavila se u 7. stoljecu u Armeniji pod imenom pauliciani, odnosno pavlicani. Pod njihovim utjecajem nastaje u 10. stoljecu u Bugarskoj bogumilstvo, nazvano po popu Bogumilu. Pod razlicitim imenima pavlicanski se impuls iz bugarske i Dugmathije siri dalje na zapad i istok pod razlicitim imenima: katari u dijelu Francuske i uz Rajnu, albigenzi uz gradove Albi, Argena i Tolouse, patareni u Italiji i hrvatskom primorju te krstjani u Bosni i Humu."
Te grupe stvorile su skoro jake struje misljenja jer su pocele razvijati jednu intenzivnu aktivnost prozelitizma na cijelom krscanskom Zapadu, pa i na Istoku. Tokom mnogih godina djelovale su samo kroz tajna bratstva, no pocevsi od 12. stoljeca dale su otvoreno na znanje svoja ucenja, cime su izazvale brojne konflikte, koliko religiozne toliko i socijalne. Javni poredak i krscanska Crkva nasli su se tako ugrozeni pred tim duhovnim pokretima. "
http://www.camo.ch/korjeni_i_ucenje.htm
СПЦ настаје тек 1219. године, а оптужбе Босанске цркве за јерес потичу из периода непосредно пре тога.
ја само желим да се хришћанство на подручју западног Балкана сагледа у мало ширем историјском контексту,
јер 13ом веку претходе векови хришћанства, а то се не може избрисати (нити превидети).
богумили су једно, Црква босанска је нешто сасвим друго.
каква легенда?! ја не тврдим да је та црква православна, аман!! то свакако није.
али треба да утврдимо шта јесте.
Ovo apsolutno nije tačno i gimnazijalac može oboriti ovu teoriju...
Ovo se može odnositi na bugarske bogumile... ali nikako na crkvu bosansku, odnosno bosanske krstjane, koji priznaju sveto trojstvo, krst, svete tajne, ikone, svece, npr. Svetog Jovana Krstitelja (kojeg bogumili na istoku i patareni na zapadu ne poštuju...)