Covek nekad i sad

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.725
Uzecu prost primer...

Gojaznost.

Nekad coveku si mogao da kazes da je gojazan, debeljko, ugojio si se i slicno, naravno i zeni.
To bi u psihi doticne osobe bilo prihvaceno kao nelagodna primedba okoline ili kao dobronamerna opaska.
U svakom slucaju bi reakcija bila ili konstruktivna, mora ovo mora ovo ali nikako da se nakanim, imas li nesto sto pomaze i slicno , ili odbrana, trudim se ali ne ide, u pravu si, nije zdravo , vec sam digla ruke i slicno...

Danas je podrazumevano da si jako nekulturan, jako bezobrazan i zao ako tako postupis prema nekoj osobi, ona se jako naljuti, cak te i zamrzi.Krene cak i distanciranje i slicno...

E, sad ovo nije tema koju sam postavio cisto da bi videli kako su kriterijumi ponasanja promenjeni i nacin zivota zahtevniji i drugaciji nego koliko neko ko organizuje ili nudi ili radi sa ljudima danas mora da bude izvestacen u ponudi i usmeravanju tih ljudi.

Ukratko to bi se moglo nazvati wannabe logika poslovanja.
Da li znate da se svaka nova metoda pravljenja lekova odmah prvo proveri i razradi na pravljenju sredstava za mrsavljenje?
SVAKA, cak i genska.
Ebes insulin i secerase, oni su tek na trecem mestu po vaznosti.

Da ne pricam npr o nekom dobronamernom menjanju organizacije zivota, funkcionisanja, servisa ili poslovanja...Sve to mora da prodje logiku egotripa i EMOtripa savremenog "gojaznog" (uopste nije gojazan nego je osetljiv po pitanju svojih nedostataka ili sposobnosti) coveka.

Postali smo previse osetljivi kao ljudi.
Jedno je da nekom kazes da je svinja debela (sto niko zdravorazuman ne radi obicno), a drugo je da kazes "nabacio si koje kilo".

Prvo je uvreda, ruganje, ili u nekom slucaju prijateljska sala (u zavisnosti od koga dolazi), drugo je komentar, mozda nepozeljan, ali nikako zao.
Nije ni lako smrsati, posebno ako je tu stvar genetike u pitanju, jer znam ljude i teretana i rintanje ceo dan i dijete, i nista. Sad moguce je da su takvi ljudi, iskompleksirani malo, posebno jer se trude da smrsaju a ne ide, pa onda osetljivo reaguju na komentare "opustio si se malo" ili sta vec.

problem je nastao onog momenta kada su svi poceli da tumace "slobodu govora" na svoj nacin. od tog momenta svako misli da ima pravo na sve. otuda je nastala i sebicnost, i toliko vredjanje, i manjak tolerancije, pa i ova kvazi politicka ravnopravnost. visak slobodnog vremena i neograniceni pristup internetu su omogucili nesmetano bavljenje tudjim zivotima, traganje za sitnicama da bi se digla "buna protiv vetrenjaca i ostalih mitskih bica", a i nicanje samoprozvanih novinara. zivi bili, mir u svetu, sve najbolje zelim borcima za zastitu ljudskih kompleksa i podrzavanje svega, bilo loseg ili dobrog, totalno nebitno jer "svako moze da radi sta hoce jer su speci"

a i zena
ja kazem moja prababa rodila njih 8 radila njivu i sve to
daj pomerite dupe na desetinu od toga
m kakvi ti si pecinski covek prababa ti je bila rasplodna krmaca itd
pa sad ti reci burazeru sta je to

Ako danas hoces da pomognes ne smes...

Zato sto ce da se vodi kao nelegalna finansijska transakcija, neprijavljen porez ili neregistrovana delatnost...

Formalizam je sledeci korak koji se javio , posle svesti o sebi , tj EGO, jer ono sto sam prvo pomenuo se moze nazvati svest o sebi u svemu....ili EGO...
Tada osecanja vise nisu osecanja vec sta su ta osecanja bila meni, ko ih je uzrokovao, kako ja izgledam sa njima drugima i sve u svemu to se onda zove emocija, jer stalno centrira ili zumira gde je tu osoba...

Dakle formalizam je sledeci korak....a ono sto donosi formalizam nije uredjenost kako se misli vec zaklanjanje...

Tako se neznanje zaklanja ili skriva iza diploma,
Ili da bolje kazem sve je postalo pranje...

Kod nas se peru pokrane pare, zlato, firme, zgrade, drzavni fondovi kroz prodavnice, lance, nekretnine.
U svetu se svuda peru pare opljackane preko pozicije moci i politickih funkcija, to je sad postalo pravilo.
Diplomama se pere neznanje.
Standardima u proizvodnji se pere nekvalitet.
Sarenilom na pakovanju se pere neispravna hrana.
Produkcijama se peru fals pevaci i ukus bez ukusa.
Prestiznim nagradama se pere dug i razne globalne zavere.
Pateticnim i laznim obecanjima o ljubavima koje ne postoje se pere strah od samoce.
Kad neko cist podigne glas ostali se sjate da ga operu u buci i guzvi koju naprave a da ne ispadne da su protiv...

Uzecu prost primer...

Gojaznost.

Nekad coveku si mogao da kazes da je gojazan, debeljko, ugojio si se i slicno, naravno i zeni.
To bi u psihi doticne osobe bilo prihvaceno kao nelagodna primedba okoline ili kao dobronamerna opaska.
U svakom slucaju bi reakcija bila ili konstruktivna, mora ovo mora ovo ali nikako da se nakanim, imas li nesto sto pomaze i slicno , ili odbrana, trudim se ali ne ide, u pravu si, nije zdravo , vec sam digla ruke i slicno...

Danas je podrazumevano da si jako nekulturan, jako bezobrazan i zao ako tako postupis prema nekoj osobi, ona se jako naljuti, cak te i zamrzi.Krene cak i distanciranje i slicno...

E, sad ovo nije tema koju sam postavio cisto da bi videli kako su kriterijumi ponasanja promenjeni i nacin zivota zahtevniji i drugaciji nego koliko neko ko organizuje ili nudi ili radi sa ljudima danas mora da bude izvestacen u ponudi i usmeravanju tih ljudi.

Da li znate da se svaka nova metoda pravljenja lekova odmah prvo proveri i razradi na pravljenju sredstava za mrsavljenje?
SVAKA, cak i genska.

Da ne pricam npr o nekom dobronamernom menjanju organizacije zivota, funkcionisanja, servisa ili poslovanja...Sve to mora da prodje logiku egotripa i EMOtripa savremenog "gojaznog" (uopste nije gojazan nego je osetljiv po pitanju svojih nedostataka ili sposobnosti) coveka.

otkud ti to da i ranije nije bilo osetljivih ljudi...
s tim da ih ima ipak danas vise..al sve zavisi kako sta i kom kazes...ja uvek kritiku gledam da upakujem kod ljudi koji su osetljivi...
al niko.meni da se seti da upakujexD
nego poenta je da se danas lepota postavlja kao imperativ jer je lepota laka za iskoriscavanje tj koliko nepotrebni proizvoda i sminke u svetu ima...
plus ljudi koji imaju komplekse su oni koji nece vreme trositi na dr stvari plus ce te komplekse leciti hranom koja ima opet plus xD tri tone hemije koja lako goji i navlaci...
i onda imas debelu ribu koja place u wc i sliva joj se panda sminka jer nije popuoarna ko ostale hot ribe u kraju..a zapravo je u pocetku bila normalna cak i lepa...
msm....
realno najgori problem je sta se propagira kao popularno...od toga mnoge kompanije zive...ziveli kompleksi ojhaaaa.

Ova zatvorena tema i Borcica su mi tacno otkrili ono sto mi smeta u drustvima Balkana...
Ne veruje covek da nacionalna tumacenja istorije , koja su totalno razlicita od realnosti , mogu da uticu na drustveni zivot naroda toliko dugo.
Jer nije najveci problem u tome sto se negira ovaj ili onaj dogadjaj, sto se izokrene ovo ili ono , ko je poceo i ko je kriv...
Problem je sto narod mora ostati ponosan na svoj narod.
I da to ne stvori podele unutar naroda...

Jedan od Balkanskih naroda je to lepo resio ali bas zbog toga mi se ne mili ni malo , ne zbog zlocina koji su pocinjeni, vec zbog kolektivne osobine da mogu vrlo lako da prihvate pogodno serviranu pricu iako logicki ne stima i vrlo lako puca po savovima, ali zbog jedinstva unutar svojih sunarodnika, spremno to cine.
To daje nacionalnu , opste drustvenu karakteristiku na tom podrucju...neminovno...

Drugi narodi nisu tako uspesni u odrzavanju jedinstva niti u uspesnom prihvatanju istorijske istine, makar i malo demagoski oblikovane terminima uzrok i posledica sto je prihvatljivo , ali na zalost nikad ne stane na tome....Uvek se krivac, valjda okurazi pa kad mu prodje mala laz, on tera i tera , gura sve vece lazi i od sebe pravi junaka...legendu..

Tako su otkrili i onog sto je na koncertu isao redom i ubadao nozem posetioce.....sa zvezdare momak.....i nije toliko lud niti blentav u obicnom zivotu...kako bi se moglo zakljuciti iz ucinjenog, sto je porazavajuce jer ima toliko potencijalnih pocinilaca...
Ali bukvalno je bilo tesko , tacnije nemoguce otkriti ga, da nije sam hvalisavo pricao o ucinjenom nedelu....eto koliko je bio uhodan u zlocin, profilno je sitna baraba, to je najpribliznije...
Jer niti je planirao , niti je pocinio to sa nekim, niti je otisao u drustvu na koncert, jednostavno je flipnuo podsvesno jer podsvesno je svestan dogadjaja koji su u javnosti tumaceni drugacije, od zeca pravimo tigrove, od lavova mace...

Samo ostaje da nagadjamo kad je od gesta bunta prema javnoj slici idile , posto je najverovatnije to ucinio prvenstveno iz tog motiva, presao podsvesno ili svesno u drugi motiv eksploatisanja svog dela, a to je da od male mace malo uziva i da je tigar...

Svedoci ste da brojne mace svakodnevno pokusavaju da izgledaju kao tigrovi....
Kod naroda koji je navikao da prihvata i postavlja svoju imidz sliku nezavisno od istine, ali zavisno od kolektivne odluke, postoje odmah jasno ocrtani sabloni kako se to cini.
Kod ostalih naroda na Balkanu, to nije tako, vec je parola kako se ko snadje, tj prvi prolazi, drugi mozda, treci ne, cetvrti ne, peti opet prolazi itd...

Balkan je inace ispao poligon za mnogobrojne socioloske studije, a ova o kolektivnoj istoriji podeljenoj po narodima je nova , prilicno neocekivano izrodjena, socioloska posledica na veci broj ljudi, tj na drustva....
Ne, nije ni blizu slicna grizi savesti kao kod pocinioca pojedinacnog krivicnog dela, ili strahu da bude uhvacen, ovo jeste po uzroku slicno ali psiholoski totalno razlicito dejstvo...
Ovde ga ipak navodim da bi ga eliminisali iz sagledavanja covek nekad i sad....ako je moguce....jer mi nije zelja da tema bude Balkanac nekad i sad...
Bure baruta sad i uvek i slicne parole...

Ima jedna stvar koja se ne menja generacijama, a to je da kad odskocis odmah te udruzeno za glavu skracuju. To je u genima ovog naroda i ne moze se promeniti. Svuda ima toga, ali ovde je to na nivou bolesti. Znaci, dijagnoza je nemogucnost spavanja i osecaj neverovatne zavisti, jer je neko iz okruzenja ostvario bitan cilj ili je dosao u posed necega bitnog, te se krene u udruzeni podli napad i podmetanje, ne bi li se taj koji odskace zaustavio. Ukratko, lecenje sopstvenih kompleksa napadanjem onoga kojem dobro ide.

Ljudi vole da idealizuju prošlost ... naročito onu koju nisu proživeli.
Idealizovana prošlost, idealizovani "nekadašnji" ljudi ... spadaju u domen mitologije.
Ljudska priroda stara je koliko i sam čovek, a sva nadogradnja kreće se uporedo sa novim saznanjima, i to - nažalost - ne uvek dobro i kod svakog čoveka.
Ljudi su bili ranjivi, emotivni, hladni, plemenititi, dobri, zli .. oduvek. Oduvek je bilo korupcije, licemerja, krađa i užasnih zločina, ali nije bilo sredstava brze komunikacije pa se o tome nije znalo više nego na nivou glasina. Konačno, treba imati u vidu da na ovoj planeti živi 7 milijardi ljudi, a pre svega dva veka bilo nas je oko milijardu. Koliko puta se uvećao procenat onih, ne tako dobrih? Ili debelih i mršavih?
Gojaznost? Pa naravno da se stav po tom pitanju promenio, prevashodno zbog promene estetskih kriterijuma. I dan-danas u nekim delovima komšijske (evropske!) Grčke uvredljivo je reći devojci da je vitka, jer se višak kilogama i dalje smatra statusnim simbolom, tj, znakom blagostanja. Reći ovde ženskoj osobi da ima lepe oči kao kamila ili krava bilo bi protumačeno kao uvreda, ali u izvesnim azijskim i afričkim zemljama je to kompliment.
No, ako ovdašnjoj ženi zlurado (a zluradost se nasluti) kažete da se ugojila (sa nagoveštajem da joj kilogrami loše stoje i tobože ste zabrinuti za njeno zdravlje), to je svakako uvredljiva konstatacija ... osim ako niste veoma, veoma bliski, ili lekar koji brine o njenom zdravlju. Jer, ko vam je dao pravo da komentarišete njen (ili njegov) izgled i dajete savete ukoliko niste prethodno eksplicitno upitani s njene/njegove strane? To je isto kao kada nekoga pitate "A kolika ti je plata?" Ili "S kim se ti yebeš, koliko često, gde i kakav/kakva je u krevetu?" I da, na kraju, osmotrimo recipročnu situaciju: neko, s kim niste naročito bliski, konstatuje da loše izgledate, ili vam kaže kako imate užasno veliki nos; da li biste uljudno, s osmehom, počeli da mu se pravdate zbog svog izgleda i loše genetike, ili biste bili povređeni? Šta se, koj ****, njega/nju tiče vaš nos? E upravo se zbog tih revnosnih korektora tuđe lepote ljudi odlučuju na estetske operacije: zato što su, okruženi vajnim estetičarima, izgubili samopouzdanje i žele da postanu "neko drugi".
Smatra se, znate, da je anoreksija nova bolest, nastala u XX veku.
No, postoji obrazac za sazrevanje: kada dovoljno odrastete i upoznate sopstvene slabe tačke, istrenirate se da ignorišete takve "komplimente". Shvatite da je srž problema u ljudima koji radije primete trn u tuđem oku nego balvan u svom (svoje krive noge, loše zube, sitne oči, tanka usta i, nadasve, karakter). Postoji i opcija ciničnih odgovora (ako uopšte hoćete da se bakćete takvim osobama): kažete, npr, nešto u ovom fazonu

12376358_1019509838126445_670769292431059196_n.jpg

Korektnost, diskrecija i pristojnost odlike su socijalne inteligencije.

p.s. Patak, ona tema je zatvorena jer su je zatrpali nekonstruktivnim političkim prepucavanjima.

Poslednja izmena:
Ne vidim razlog zbog čega bih bilo kome prigovarao bilo šta što nema veze sa mnom, pogotovo debljinu. Obično mi idu na živce ljudi koji šetaju svetom puni otrova koji bi izlili na nekog ko im ništa nije skrivio, i čije fizičke ili psihičke karakteristike ne umanjuju njihov kvalitet života, ali se čine pogodni za napad, slabi da se odbrane ond nekog ko hoće da ispadne bolji i ljepši odmeravajući se sa nekim ko ima, bar u njihovim očima nepodnošljiv socijalni hendikep.:evil:

Критичка мисао, никакве везе нема са критизерством , осим заједничког лингвистичког корена.
Слаби људи само из личних страхова и недостатка сопствених живота забијају трње у друге људе који их окружују. Успут, то је плебејска забава, која се проширила на друштво.

Слаби људи само из личних страхова и недостатка сопствених живота забијају трње у друге људе који их окружују.

Uvek se napada jaci, a cesto udruzeno, mucki, perfidno.. jer ne moze drugacije. Koren svega toga lezi u zavisti i strahu. Cesce je u pitanju cista zavist za koju sam vec rekao da je, u ovom podneblju, na nivou bolesti. Posle napada, napadaci se osecaju da su eto i oni nesto postigli, jer su izvredjali/ponizili nekoga ko je ustvari 10 svetlosnih godina iznad njih. Ja bi to sve poslao u njivu da im motikom izbijem zavist iz glave.

Postali smo previse osetljivi kao ljudi.
Jedno je da nekom kazes da je svinja debela (sto niko zdravorazuman ne radi obicno), a drugo je da kazes "nabacio si koje kilo".

Prvo je uvreda, ruganje, ili u nekom slucaju prijateljska sala (u zavisnosti od koga dolazi), drugo je komentar, mozda nepozeljan, ali nikako zao.
Nije ni lako smrsati, posebno ako je tu stvar genetike u pitanju, jer znam ljude i teretana i rintanje ceo dan i dijete, i nista. Sad moguce je da su takvi ljudi, iskompleksirani malo, posebno jer se trude da smrsaju a ne ide, pa onda osetljivo reaguju na komentare "opustio si se malo" ili sta vec.

e meni su baš ti koji ti to govore nekulturni
kao da žena/čoek nemaju ogledalo i vagu
šta imaš kome govoriti...pusti ljude da žive
bliskoj osobi možeš reći, ali čak i tad samo ako si siguran da ćeš kod nje pokrenuti pozitivnu promjenu

Uzecu prost primer...

Gojaznost.

SVAKA, cak i genska.

Da...komentari na račun nečijeg izgleda(debljine u konkretnom slučaju) su po pravilu "dobronamerni".Tu se nadovezuju komentari o godinama,sposobnostima,odlukama...sve iz najbolje namere.

Back