Codex Alimentarius: Јавно упозорење грађанима Србије!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde negde sam već raspravljao o sličnim stvarima sa jednim forumašem koji je izjavio da je kućni prijatelj sa ministrom poljoprivrede lično, pa mi oprostite što sad nisam fasciniran rođakom u ministarstvu.

Šta god po ministarstvu pričali, na terenu je činjenica da se mleko u prahu ne koristi za proizvodnju mleka. Koristi se u proizvodnji nekih drugih mlečnih proizvoda, u nekim situacijama. Postoji gomila razloga za to, ali najjednostavniji za shvatiti je - cena. Pitajte rođaka pošto je kilogram mleka u prahu, koliko mleka se dobija od kilograma praha i kolika je otkupna cena svežeg mleka, pa sračunajte sami.

A ne bi bilo loše informisati se malo i o ovome

Mleko koje se prodaje kao sveže, nigde i nikad se ne sterilizuje već se pasterizuje.
Steriliše se dugotrajno mleko, a i ono se ne steriliše na 100 stepeni.

Ma da nije taj rođak neki vozač ili tako nešto?

Izgleda da bih i ja mogao raditi kao vozac. Koliko se secam prvo su u Subotici otkazali prijem mleka i to u roku od mesec dana, ko da krave posle mesec dana mogu prestati sa proizvodnjom mleka ... jer su uvezli jeftino mleko u prahu... U znak protesta nisam nekoliko meseci hteo da kupujem njihovo mleko ...

Zatim kad se smanjio stocni fond rekli su da je uvozno mleko u prahu skuplje od domaceg, pa su rekli da ce uvesti neke silne junice ...

A sve to po potrosacu, samo da bi se par ljudi obogatilo, pa makar i na racun zdravlja sugradjana ...

Ovde negde sam već raspravljao o sličnim stvarima sa jednim forumašem koji je izjavio da je kućni prijatelj sa ministrom poljoprivrede lično, pa mi oprostite što sad nisam fasciniran rođakom u ministarstvu.

Šta god po ministarstvu pričali, na terenu je činjenica da se mleko u prahu ne koristi za proizvodnju mleka. Koristi se u proizvodnji nekih drugih mlečnih proizvoda, u nekim situacijama. Postoji gomila razloga za to, ali najjednostavniji za shvatiti je - cena. Pitajte rođaka pošto je kilogram mleka u prahu, koliko mleka se dobija od kilograma praha i kolika je otkupna cena svežeg mleka, pa sračunajte sami.

A ne bi bilo loše informisati se malo i o ovome

Mleko koje se prodaje kao sveže, nigde i nikad se ne sterilizuje već se pasterizuje.
Steriliše se dugotrajno mleko, a i ono se ne steriliše na 100 stepeni.

Ma da nije taj rođak neki vozač ili tako nešto?
Млеко у праху се највише користи за производњу кондиторских производа, бар када је ,,редовно" млеко доступно.
Несташица млека јесенас није избила јер је слабо плаћано, већ га напросто није било, пошто је вишегодишњим ниским откупним ценама производња истог учињена неисплативим. Из тог разлога се нити сада млеко не може откупити јер напросто нема музних крава. Слободно реци ако ти је ово нејасно, написаћу још који пут.
Млеко добијено мешањем воде и млека у праху се може декларисати већ како то млекаре желе, а инспекције можеш окачити знаш већ где.
Или ћеш нам одржати једно краће предавање о поштењу млекара, раду антимонополске комисије и убеђењима возача који развозе мелко.
Пошто си изгледа баш близак са истима, а и сасвим евидентно упућен у рад најпоштеније од свих поштених влада, најлепшег председника.

Млеко у праху се највише користи за производњу кондиторских производа, бар када је ,,редовно" млеко доступно.
Несташица млека јесенас није избила јер је слабо плаћано, већ га напросто није било, пошто је вишегодишњим ниским откупним ценама производња истог учињена неисплативим. Из тог разлога се нити сада млеко не може откупити јер напросто нема музних крава. Слободно реци ако ти је ово нејасно, написаћу још који пут.
Млеко добијено мешањем воде и млека у праху се може декларисати већ како то млекаре желе, а инспекције можеш окачити знаш већ где.
Или ћеш нам одржати једно краће предавање о поштењу млекара, раду антимонополске комисије и убеђењима возача који развозе мелко.
Пошто си изгледа баш близак са истима, а и сасвим евидентно упућен у рад најпоштеније од свих поштених влада, најлепшег председника.

Ne razumem, zar zaista zvuči da je potrebno da Vi meni objasnite gde se koristi mleko u prahu i kako i zašto nije bilo (i još uvek nema) dovoljno mleka?
Šta znači može se deklarisati kako mlekari žele? Na tržištu postoji sveže (kratkotrajno, pasterizovano) mleko i dugotrajno (sterilizovano) mleko, nema trećeg, a nijedno od ta dva se ne proizvode tako što se sipa voda u mleko u prahu.

Ne pada mi na pamet da ovde ulazim u diskusiju o inspekcijama, zakonima i vladi, izneo sam samo konkretne činjenice iz mlekarstva kakve su u realnom radu, na terenu. Nisam ni malo upućen o radu vlade pošto ne radim u vladi već u mlekari.

Monopol u mlekarstvu očigledno postoji, i za isti je krivo upravo ministarstvo poljoprivrede i dotična vlada pa o tome možete više sa Vašim rođakom, on svakako sa tim ima više veze nego ja.
Nadam se bar da je tu bolje upućen nego u tehnološke procese u mlekarstvu.

Kolege, treba shvatiti da kada se govori o ozbiljnim stvarima, uskakanje sa raznim teorijama zavere, preuveličavanje, iznošenje tračeva kao proverenih istina i slično samo umanjuju vrednost i kredibilitet cele diskusije.
Zahvaljujući kosntatnom šumu gluposti, javnosti je lako proturiti bilo šta, jer se ne čuju oni glasovi koji upozoravaju na zaista štetne i opasne stvari, kao što su uostalom i GMO.

A ti smatraš 69 dinara za litar neprihvatljivo visokom cenom

Pa kad otkazu otkup mleka nekom ko ima stotinak i vise rasnih krava i to u roku ne pet sest pa i vise godine nego u roku od mesec dana, pa taj neko ne moze da placa samo hranu stoci a kamoli kredite i ne zna sta ce sa mlekom pa da bi steta bila manja mora oterati krave na klanicu, tada je zlocin pa tim i onaj ko je to uradio zlocinac onaj ko je na taj nacin i radi licnih interesa uvezao enormne kolicine mleka u prahu... U prethodnom postu je bilo jos po nesto ...

A sve to po potrosacu, samo da bi se par ljudi obogatilo, pa makar i na racun zdravlja sugradjana ...

Činjenica je da je naša mlekarska industrija prodata stranoj firmi. Naravno da iz toga proizilazi da je sva njena delatnost usmerena na bogaćenje nekoliko pojedinaca koji su sada vlasnici mlekara, sigurno se neće oni brinuti o tome da li mi imamo mleka ili je to mleko zdravo sve dok im mlekare donose profit.

Činjenica je da je naša mlekarska industrija prodata stranoj firmi. Naravno da iz toga proizilazi da je sva njena delatnost usmerena na bogaćenje nekoliko pojedinaca koji su sada vlasnici mlekara, sigurno se neće oni brinuti o tome da li mi imamo mleka ili je to mleko zdravo sve dok im mlekare donose profit.

A ko kontrolise rad nasih "inspektora" ? Njima se veruje na rec, a oni veruju evricima ...

:rtfm:

:rotf:

Ne razumem, zar zaista zvuči da je potrebno da Vi meni objasnite gde se koristi mleko u prahu i kako i zašto nije bilo (i još uvek nema) dovoljno mleka?
Šta znači može se deklarisati kako mlekari žele? Na tržištu postoji sveže (kratkotrajno, pasterizovano) mleko i dugotrajno (sterilizovano) mleko, nema trećeg, a nijedno od ta dva se ne proizvode tako što se sipa voda u mleko u prahu.

Ne pada mi na pamet da ovde ulazim u diskusiju o inspekcijama, zakonima i vladi, izneo sam samo konkretne činjenice iz mlekarstva kakve su u realnom radu, na terenu. Nisam ni malo upućen o radu vlade pošto ne radim u vladi već u mlekari.

Monopol u mlekarstvu očigledno postoji, i za isti je krivo upravo ministarstvo poljoprivrede i dotična vlada pa o tome možete više sa Vašim rođakom, on svakako sa tim ima više veze nego ja.
Nadam se bar da je tu bolje upućen nego u tehnološke procese u mlekarstvu.
О болдованом, само толико да млекаре могу написати на амбалажи шта хоће и да то нико неће озбиљно контролисати, таман као ни квалитет меса код Матијевића или у своје време у Карнексу,где су за потребе производње конзерви увозили месо из страних робних резерви са истеклим роком, а тамо сам ишао на праксу у средњој школи, тако да се не зајебавамо без потребе о очигледним стварима.
Сад си одједном и сам дошао до закњучка да, ето нема млека.
Дакле један мисаони експеримент за тебе:
Нема га, свеже се млеко не увози јер је скупо за транспорт, или боље речено све и да га увезеш нема ко да га плати.
И коначно нека се чак и увози!
Зашто нема декларације о томе на амбалажи, као што је рецимо имаш на тестенинама, конзервама, смрзнутој риби итд?
Отприлике толико о млеку, мисаоним експериментима итд.
А као што рекох увозимо млеко у праху.

МекДоналдз је баш одличан. Ја ћу да наставим да пазарим МекДоналдз, а ви се слободно гризите од муке на сајтовима Алекса Џоунза и Видовите Зорке.

Pa kad otkazu otkup mleka nekom ko ima stotinak i vise rasnih krava,
pa taj neko ne moze da placa samo hranu stoci a kamoli kredite i ne zna sta ce sa mlekom pa da bi steta bila manja mora oterati krave na klanicu, tada je zlocin pa tim i onaj ko je to uradio zlocinac onaj ko je na taj nacin i radi licnih interesa uvezao enormne kolicine mleka u prahu
Ni u jednom poslu nema garancije uspeha & profita. To što je neko pokušao da se bavi proizvodnjom mleka pa je propao, to je njegov problem. Neka pređe na proizvodnju šešira ili muzike, kadа se već pokazao lošim na polju mleka.

Pa kupci su ti koji donose odluku da li im se sviđa. Evo ja jutros uzeh Somboled mleko & Dr. Oetker pahuljice.

О болдованом, само толико да млекаре могу написати на амбалажи шта хоће и да то нико неће озбиљно контролисати, таман као ни квалитет меса код Матијевића или у своје време у Карнексу,где су за потребе производње конзерви увозили месо из страних робних резерви са истеклим роком, а тамо сам ишао на праксу у средњој школи, тако да се не зајебавамо без потребе о очигледним стварима.
Сад си одједном и сам дошао до закњучка да, ето нема млека.
Дакле један мисаони експеримент за тебе:
Нема га, свеже се млеко не увози јер је скупо за транспорт, или боље речено све и да га увезеш нема ко да га плати.
И коначно нека се чак и увози!
Зашто нема декларације о томе на амбалажи, као што је рецимо имаш на тестенинама, конзервама, смрзнутој риби итд?
Отприлике толико о млеку, мисаоним експериментима итд.
А као што рекох увозимо млеко у праху.

Mozda, ali
za "Imlek" znam da ima svoje farme , bila sam na jednoj u B.Maglicu..:D
Tu se jedino zapitas kako je krava u stanju da dnevno daje i do 50 l mleka :eek::lol:, ali cinjenica je da zaista se iz pojedinih krava toliko izmuze

Moj komshija vec godinama kupuje kod Matijevica meso i mesne preradjevine, virshle i sve ostalo. Sretnem ga juche a covek se ugojio 30 kilograma i ima sise! Uzasnuo sam se kada sam vido na sta lichi, popricao sam sa njime i rekao mu da oni koriste GM meso i da prestane da se truje... Rekoh, vidi kolike sise imash, kresnuce te neko :lol:

Ne znam da li ste do sada to videli, muskarac sa ogromnim sisama!

Uzasnuo se i prestaje momentalno tamo ista da kupuje :cool:

Mozda, ali
za "Imlek" znam da ima svoje farme , bila sam na jednoj u B.Maglicu..:D
Tu se jedino zapitas kako je krava u stanju da dnevno daje i do 50 l mleka :eek::lol:, ali cinjenica je da zaista se iz pojedinih krava toliko izmuze
To bi, kada sve uzneš u obzir bilo oko 15000+ litara godišnje, što bi možda moglo da je u pitanju krava veličine osrednjeg dinosaurusa, premda isti nisu bili sisari.
Drugo bi bilo da se krave hormonski tretiraju.
Treće da se namerno prikazuje predimenzionirana proizvodnja, a stvarno je u pitanju neki mutljag od redovnog mleka+napravljeno mleko od vode i mleka u prahu, ili se donosi mleko od nelicenciranih proizvođača.
I na kraju možda je najobičnija magla.

Ne, ne. Ako jedni propadnu u proizvodnji, drugi će uspeti. Ukoliko na primer domaći seljani ne uspeju da iznesu dobro & jeftino mleko,
onda to znači da je uvozno mleko bolje.

Nije nas seljak radio nestrucno, nego je nelojalna konkurencija u pitanju.

Vlade tih drzava su dotirale proizvodnju a moguce i izvoz i postigle damping cene, kada je cena niza od proizvodne. Umesto da to blokiraju nasi omrsili brkove, tj. ugradili se. To sto je par hiljada nasih ljudi finansijski unisteno njih bas briga.

Malo po malo, ili mnogo po mnogo i nas vise nema ... A ti slobodno pij uvozno mleko ...

Moj komshija vec godinama kupuje kod Matijevica meso i mesne preradjevine, virshle i sve ostalo. Sretnem ga juche a covek se ugojio 30 kilograma i ima sise! Uzasnuo sam se kada sam vido na sta lichi, popricao sam sa njime i rekao mu da oni koriste GM meso i da prestane da se truje... Rekoh, vidi kolike sise imash, kresnuce te neko :lol:

Ne znam da li ste do sada to videli, muskarac sa ogromnim sisama!

Uzasnuo se i prestaje momentalno tamo ista da kupuje :cool:

Gotovo je sada kad su mu vec narasle sise! :lol:
Uskoro ce nekima izrasti i q.. na celu! :zcepanje:

Problem je sto domaci seljani misle da zive od tog biznisa sa mlekom a imaju po 5 krava i ne pada im na pamet da prosiruju proizvodnju. E tu je nereshiv problem ;)

Od 5 krava moglo bi sasvim pristojno da se živi da nema monopolista u mlekarskom biznisu.

To ti je 100 litara mleka svaki dan pa puta 40 dinara koliko bi trebalo da bude otkupna cena ------> 4000 dinara dnevno x30 dana = 120000 dinara mesečno.

Najveći neprijatelji zdrave hrane su aušvicski način uzgoja životinja i monopol prerađivača i prodavaca.

Nekad su lepo živele porodice sa dve kravice par svinja i kokošaka .
Nerentabilnost malih proizvođača izmislili su upravo oni farmeri koji su želeli monopolsku privilegiju gušenjem mnogobrojnosti konkurencije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back