Codex Alimentarius: Јавно упозорење грађанима Србије!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto se ne objavi i vise puta ponovi u sredstvima informisanja sta je GMO i kako se obelezava, pa i u svakoj prodavnici u kojoj se prodaje zakonski obaveze da za GMO mora na vidnom mestu
Ако обележе видно и да је ГМО како би продали произод? :) Овако увале ти ГМО и да не знаш, нажалост.

Ja bih nešto na ovu temu dodala, s tim što se ogradjujem od toga da je gmo u pitanju. Da li je, da li nije, ali činjenice govore za sebe. Dakle...
U porodici mog muža pčelare generacijama. Svi imaju svoja zanimanja, ali su svi i pčelari. Vole ljudi, a što sam duže u tome, sve više i ja shvatam zašto i sve više i ja volim. Elem, zna se, s proleća bagremov, a kasnije livadski med. Sa bagremovim i dalje nema problema, prvi je generalno slabiji, drugi boljeg kvaliteta, ali to je normalno. Ali livada... sele se pčele čim jedna paša prodje, idu na drugu. U okviru toga, standardna je i suncokretova paša. E, tu su problemi.
Lično nisam videla, ali pričaju muž i svekar - sleti pčela na cvet suncokreta, obavi šta obavi i ... ne može da se odlepi!!!!! Kao ono što gledamo u emisijama o prirodi, kada insekt sleti na lepljivu biljku mesožderku, e tako i ovo izgleda. Sirota pčela na kraju tu i ugine, ali seme je toliko masno i lepljivo da nema šanse da se odlepi.
Gmo? Ne znam, ali strava me hvata kada pomislim i na tu mogućnost...

Атакуалпа, моје мишљење је да су у питању заштитна средства пестициди, хербициди.. којим се накнадно прскају културе. Наравно то је само моје мишљење које не мора бити тачно. Све је више штеточина које временом постају резистентни.

Атакуалпа, моје мишљење је да су у питању заштитна средства пестициди, хербициди.. којим се накнадно прскају културе. Наравно то је само моје мишљење које не мора бити тачно. Све је више штеточина које временом постају резистентни.

Ok, nisam ja ni tvrdila da je gmo ili šta drugo. Samo sam opisala šta se dogadja. I to zadnjih godinu-dve, pre toga nije. Neka su i zaštitna sredstva, opet je strašno. Od toga posle prave ulje, na kome mi pržimo hranu. Kakve otrove sve nećemo pojesti, užas!

Читао сам у неком часопису да зрачења од мобилних телефона и сви ти њихови предајници штетно делују на пчеле. :(

Kako da ne. I ne damo mobilni i njihovi predajnici, već i dalekovodi i sve što emituje elektromagnetno zračenje. Dezorijentiše ih i ne znaju da se vrate u košnicu. Zato postoji preproruka da se košnice smeštaju minimum 500 m od dalekovoda, po mogućnosti i dalje. DA to nije samo prazna priča, vidi se i po prinosu meda. A bogami i po brojnosti populacije u košnicama zavisno od uslova držanja, tj. mesta gde su odnete na ispašu. Poznato je da su pčele vrlo osetljive.

I sada kako ćemo prati zube?

P!

1035-1.jpg

811-1.jpg

ovakvih pasti za zube ima u bolje snabdevenim prodavnicama zdreave hrane, na pr. u "Bio spajzu",
sve su na bazi biljaka i na sadrze fluor! Ova mala zuta kosta 86 dinara, a tuba 277. Stavlja se dosta manje od hemijskih pasti na cetkicu i traje duze, isplati se u svakom slucaju,

Путер се увек може набавити на пијаци од приватних млекара, а и у њиховим продавницама, бар у НС-у.
Иначе несташица млека решена је увозом млека у праху, које помешају са водом и ...то вам је то.
Мсм само по себи није то нека трагедија, али га онда опет стерилишу на 100 степени и такво млеко нам продају као свеже, без обавештења о пореклу, што је ипак крмећи!

Ja sam prestao da kupujem mleko.

Genetski modifikovana hrana je velika opasnost po zdravlje ljudi i celog ekoloskog sistema. Ovakve genetske manipulacije ugrozavaju ne samo coveka vec i sve zivotne forme. Genetska zagadjenost kada se jednom dopusti, vise se nikada ne moze ocistiti.

Gmo moze da uzrokuje neocekivane, trajne promene u prirodi hrane, kao porast nivoa proteina koji predstavljaju rizik za zdravlje. Inzinjeringom se ukloni nezeljena osobina iz jedne biljke, ali novonastala forma ima nepredvidljiva svojstva. Ljudsko telo nije programirano za ovakve forme hrane.

Postoji velika opasnost od alergijskih i toksicnih reakcija. Praksa da se ukrsta genetski materijal biljaka i zivotinja, kreira visok nivo toksina. Moguce je da se stetni efekti godinama nece otkriti, mi nemozemo predvideti posledice ovakvih genetskih manipulacija na zdravlje. Unosenjem ovakve hrane u nase telo, strani geni koji su u laboratorijama ubaceni u seme, sada imaju mogucnost da se ugrade, preskoce u genetski materijal zivotinja koje se hrane ovakvim semenom. Konzumacijom mesa porekla od ovakvih zivotinja hranjenih sa gmo ili konzumacijom voca, povrca, zitarica koje su modifikovane genetski nas genetski materijal je izlozena meta: strani geni mogu da preskoce na nas genetski kod i da ga izmene.

Ovo nije bez posledica. Javljaju se karcinomi, neplodnost, epidemije novih bolesti.

Opravdanje koje se namece javnosti kao izgovor za uvodjenje gmo jeste potreba da se nahrane gladni. Ovo zvuci kao surova sala, gm usevi proizvode zapravo manje nego konvencionalni.

Srbija ima uslova da proizvede dva puta vise nego sto je potrebno da bi se prehranilo njeno stanovnistvo.

Proizvodjaci hrane potpuno ce postati zavisni od korporacije koja prodaje gm seme. "ko kontrolise hranu, kontrolise i svet"

Ako kao pojedinci ne mozemo istog trenutka uticati na to kako se ponasaju mocne korporacije, mozemo sad odmah uticati na svoj izbor. Pocnimo da uzgajamo sami svoju organsku hranu na svojoj njivi, u svom dvoristu, basti, na krovu svoje zgrade i kuce, na balkonu, u prozorima. Cuvajmo organsko seme.

ima li neko spisak genetski modifikovanih proizvoda u srbiji? koliko da znam sta da ne kupujem
Mislim da ne postoji takav spisak..ne znam ni ko moze da ga napravi
A kako mozes da znas je li neko strpao GM soju npr u mesnu preradjevinu ?
To niko nece napisati u deklaraciji
a uvoz GM soje kod nas je dozvoljen
I sve uvezene i jeftine namirnice su mi vrlo sumnjive.

Mislim da ne postoji takav spisak..ne znam ni ko moze da ga napravi
A kako mozes da znas je li neko strpao GM soju npr u mesnu preradjevinu ?
To niko nece napisati u deklaraciji
a uvoz GM soje kod nas je dozvoljen
I sve uvezene i jeftine namirnice su mi vrlo sumnjive.

Ima neki zeka, soja mleko. Kakav je zeka da li neko zna ? On se uvozi .

Ima neki zeka, soja mleko. Kakav je zeka da li neko zna ? On se uvozi .

"Zajic"...sojino mleko.
Uvoz je mislim iz Ceske..ja sam ga kupovala kao alternativu redovnom mleku jer moj suprug ne podnosi laktozu.
Ukus mu je ok u odnosu na ono sto proizvodi Sojaprotein ono je bljak-fuj

Ps..nemam pojma da li je "Zajic" od GM soje..
inace Sojaprotein je proizvodila koliko ja znam organsku soju..e sad u zadnje vreme sta se desava nemam pojma stvarno

Poslednja izmena:
"Zajic"...sojino mleko.
Uvoz je mislim iz Ceske..ja sam ga kupovala kao alternativu redovnom mleku jer moj suprug ne podnosi laktozu.
Ukus mu je ok u odnosu na ono sto proizvodi Sojaprotein ono je bljak-fuj

Sto se ukusa tice tu se slazem s tobom ali pitanje je da li je to GMO ? Cena mu se nije menjala znacajnije a ostale cene su divljale.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back