Clive Barker

Kod nas su, pored pomenute dvojice, pisci horora uglavnom zanemareni. Dobro Lavkraft, Po, ali se domaći izdavači ne bave ovom oblašću previše. Tako i sam King, uglavnom se prevode i objavljuju novija dela, koja nisu baš previše reprezentativna, i ne daju odgovor na pitanje zašto je King kultni horor pisac. Nikom ne pada na pamet da prevede npr. Kristinu, Groblje kućnih ljubimaca, Salem`s Lot, Isijavanje itd. Den Simons piše dobre horore. Pesma boginje Kali ili Strvinarska osveta.

Od Simonsa je vrh Leto noci, a 2 deo knjige, koji je za nijansu losiji, ali i dalje skroz ok , zove se Ukleta zima

Barkerova Igra prokletstva je ok. A za Utkani svet je on sam crtao ilustracije (koliko me sećanje služi). Ali ono što je meni čudno je da su sada (zadnje 2-3 godine) izdavači krenuli da objavljuju taj žanr, ali uglavnom žlj dela vezana za vampire. Ne mogu sada da se setim naslova, ali ima dosta objavljenih knjiga na tu temu. Koje i nisu baš nešto. A ima moćnih horor knjiga, bez obzira što većina ljudi to svrstava u šund i kič. Možda treba pratiti gde je i šta radi Goran Skrobonja, on je poštovalac ove vrste literature. Ja sam pokušavala da nadjem njegovu zbirku horor priča "šilom u čelo" i preko interneta, knjižara.com, ali je nigde nema.

Ma oni imaju u tom velikim izdavačkim kućama timove ljudi koji prate ''potrebe društva'' i po tome nalaze pisce koji pišu ono što je u trendu...Trenutno su u trendu ''Vampiri'' ali u obliku nekakve bljuzge žanrova od akcije do romantične drame...Nije ni čudo što se Barker povukao i piše samo za gej populaciju...Makar je uvek bio dosledan:cool:

Dosta se slazem sa tobom, ali neke od njegovih knjiga su dobre.
moyda je temu trebalo da stavim na film, jer su njegovi filmovi*pisao scenario bolji, recimo Hellraiser

Ja volim Hellraiser, ali mi je kraj bezveze, kad Julije vise nema i Kirsty postaje glavni lik i jure je po hodnicima, ko da gledam neki slasher sa teenage junakinjom :thumbdown:
Bolja je prica po kojoj je uradio film, Hellbound Heart. Tamo je Kirsty drugacija i mnogo podnosljivija.

Back