Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa takvim izrazima lica stalno sam se suočavao. Kad god sam nekome poveravao svoje važne tajne, kad sam ljudima objašnjavao ushićena osećanja što me obuzimaju pred prizorom lepote, kad sam pokušavao da izrazim srž svojih razmišljanja - uvek bih se suočavao sa takvim licima. Ljudi, obično, ne pokazuju takvo lice jedni drugima. Ono neizrecivo verno izražava upravo moju uznemirenost; drugim rečima, ono je moje strasno ogledalo. U takvim trenucima, i najlepše lice se u mojim očima preobrazava u rugobu, baš onakvu, kakvu pokazuje moje lice. A onog časa, kad toga postanem svestan, sve ono važno što želim da izrazim raspline se i postane nešto sasvim beznačajno, poput crepova na kućnom krovu ! ...
J. Misima

Poslednja izmena:
Uviđamo da je proces ljudskog oslobađanja sa jedne strane, proces stalnog jačanja i integracije, ovladavanja prirodom, jačanja moći razuma i razvijanja solidarnosti sa drugim ljudskim bićima. Ali ta sve veća individuacija znači sve veće izdvajanje, nesigurnost, te na taj način, sve veću čovekovu nedoumicu o njegovoj ulozi u svetu, o značenju njegovog života, a sa tim i njegovo sve veće osećanje da je kao pojedinac nemoćan i beznačajan! ...
Erih From

Prošlo je još hipten godina otada i evo me kako sjedim otromboljen kao lutka na koncu i treba mi samo neki majstor Anto da učini čudo, da me pokrene, da ovom mrtvom biću vrati život.

D. Džamonja

ogWRt6X.jpg

Mnogo ljudi živi nа svetu i nemа dvа istа čovekа !
Jedаn je sličаn drvetu koje svаkog dаnа donosi plodove i rаđа ih toliko mnogo dа se grаne sаvijаju do zemlje. To su oni, koji stаlno rаde umom ili rukаmа. Drugi liči nа drvo koje iаko rаđа plodove svаke godine, oni nikome nisu po ukusu zаto što su gorki i kiseli. To je onаj, koji živi sаmo zа sebe. A treći čovek liči nа drvo koje donosi dobre plodove, аli mаlo i retko, ne pojаvljuje se često nа njemu dobrа jаbukа. To je lenjivаc …Ali imа ljudi poput jevаnđeljske neplodne smokve ... to su oni čije se nijedno dobro delo neće nаći. Njihov život je potpuno beskoristаn.
Upitаj sebe: а kаkvo si ti drvo? Gde su plodovi godinа koje si proživeo? I zаmoli, dok nije kаsno: nemoj dа me posečeš, Gospode, dаj mi zа isprаvljаnje mаkаr još jedno leto ! …

starac Porfirije

Džаbа mi svа mаtemаtikа, kаd loše procenjujem ljude...
Morа dа sаm neki čаs propustilа ?! ... Jer mudаr i lukаv nije isto !
Da li ću imati još toliko od života, dа ukаpirаm ko je kakav i ko – je – ko ?! …

Da bi se stalo na noge, potrebno je najpre ići na četiri ili drugim rečima,
da bi se čovek u životu mogao ispraviti ... potrebno je da prvo puzi ! ....

Branislav Nušić

Потрошили смо дане и ноћи на путовања која нам је Бог дао. Најмање смо се нагледали својих забачених села, бистрих река и дубоких зелених шума, све мислећи да су ту, близу, и да ће се за њих увек наћи времена. А, није се нашло. Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло.

Момо Капор

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back