Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Život je putovanje u kome ogromna većina nesvjesno luta, a samo malo njih imaju jasne puteve pred sobom. (Božidar Knežević)

- - - - - - - - - -

Naš život, kad se gleda u početku, izgleda beskrajan; ali kad se pogleda s kraja puta, onda se vidi da je vrlo kratak. (Arthur Schopenhauer)

wcbLB.png

jAUw4.png

Poslednja izmena:
Da li odista smatrate da je slabost popustanje pred iskusenjem?
A ja vam kazem da postoje uzasna iskusenja koja zahtevaju snagu
i hrabrost da bi im se covek prepustio.
Staviti citav zivot na kocku zarad samo jednog trenutka. Sve rizikovati
u magnovenju - bilo da se radi o uzitku ili moci - ne, u tome nema nimalo slabosti.

O. Vajld

Nikada nisam usamljeniji nego kad otvorim srce nekome prijatelju, zato što onda još
jace osecam da je jaz nepremostiv. Taj covek je tu; ja vidim njegove jasne oci koje
me gledaju, ali ništa ne znam o njegovoj duši koja je iza njih. On me sluša. Šta li misli?
Jest, šta misli? Ti ne znaš kakva je to patnja! Možda me on mrzi? Ili me prezire? Ili mi
se ruga? On misli o onome što mu kažem, procenjuje me, podsmeva mi se, osuduje me,
nalazi da sam prosecan ili glup covek. Kako da saznam šta misli? Kako da saznam da li i
on mene voli onako kako i ja njega volim? i šta li se kuva u toj maloj okrugloj glavi?
Velika je tajna neznana misao nekog bica – misao skrivena i slobodna, koju mi ne
možemo saznati, ni upravljati njome, ni potciniti je, ni pobediti je!
Gi de Mopasan

Vi me pitate za ljude.
Oduvijek je bivalo da su iskusenja silazila na svijet i da je covjek covjeku zlo cinio,
da je cvijece venulo i da su nevini stradali, da su pjesnici govorili jezikom tajnovitim
u polujasnim slikama, pa kad vam govorim o cvijecu, zasto me pitate za ljude?

Andrić

Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom? Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o ...mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina ko ja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u
koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš.

Meša Selimović

Без обзира да ли је то негде записано, знам да ћу успети. Ако то није предодређено, преодретићу. Ако стигнем до границе, прецртаћу је, ако наиђем на крају, створићу од њега нови почетак.

"Ko ljudima sve veruje, prolazi rdjavo; ko ništa ne veruje, još gore."

"Kako da se očuvaš i održiš medju ljudima, kojima nije toliko važno šta je čovek po sebi, šta ume i zna,
ni kakav je u toku dugih godina, svakog dana, pri svakom poslu i na svakom mestu,
nego šta može i sme da kaže, u jednom trenutku, na jednoj stranici novina, o sebi i o drugima."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back