Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moramo dotaći dno da bi smo bili slobodni...moramo sve izgubiti da bi mogli sve raditi .Jer što više stvari imamo veća su i ograničenja naše slobode. Mi ograničavamo našu slobodu zbog straha da ćemo izgubiti ono što imamo pa i ljubav.

nepoznati autor

Велика је то игра умети употребљавати неупотребљиве мисли, а још већа је игра усудити се живети неупотребљив живот.

Не веруј ако Ти кажу да сваки Твој тренутак није ни чудесан ни прави. Сваки је тренутак истина, само што понеки има лажног човека.

1170874_457565337674363_1019616625_n.jpg

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza ... koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja.
Stid te da odustaneš, muka da istraješ ! ...

Meša Selimović

Pravo je čudo kako čovek u tuđini odjedanput počne da shvata vrednost nekih stvari i reči, na koje kod kuće nije ni obraćao pažnju. Prvi put te davne godine, shvatih koliko je taj troslovni turcizam prisutan u našem svakodnevnom govoru, koliko višeslojan, nabijen svim mogućim značenjima i varijacijama. Čini mi se da ne možemo ni da sastavimo rečenicu, a da se u njoj ne nađe makar jedno bre, baš kao u Bosanaca, bolan, ili kod Dalmatinaca ono čuveno, nepostojano eeee! - koje ima hiljadu značenja i intonacija.

Rečeno sa divljenjem: On je, bre, ljudina!
Potcenjivački: Ma, idi, bre!
Izazivački: Šta je, bre?
Nežno: Ih, bre!
Sa ljubavlju: Dođi, bre.
Prepotentno: Ti ćeš, bre, da mi kažeš?

Filozofski: More, bre!
Zapanjeno: Otkud sad to, bre?
Zapovednički: "Sviri, bre! - zapovedi Hajduk Stanko Ciganima".
Epski: "Bre, ne laži crni Arapine!"

"Bre, ćutao sam, bre, vikao sam, bre, pretio - badava, sve zlo, te zlo!"

Kako, uopšte, prevesti to malo, a tako značajno bre, na bilo koji svetski jezik?
A, u njemu ima inata, ima prkosa, nežnosti i ležernosti, ima nečeg bundžijskog i obesnog, mangupskog i kabadahijskog. Ono služi da se izrazi odobravanje i divljenje, istovremeno, neodobravanje i žaljenje, služi za čuđenje, za poziv i opomenu, za iznenađenje, za podsticanje, hrabrenje, sokolenje i za preklinjanje.

U tom malom bre smo mi, sa svim manama i vrlinama - čini se, ono je naša suština. I da se nekim čudom izgubimo u svetu, izrasli bismo sigurno, ponovo, iz ta tri slova ! ...

Momo Kapor :heart::heart::heart: i ovom >bre <

"A ja sam pronašla sebe u njemu... Jesam. I sretna sam što sam ga srela, njega, koji je sve mogao da razumije. I bilo je nešto između nas što drugi nikad razumjeli ne bi, to sigurno. A silno smo željeli da to uspije, iako smo znali da neće. I nije. Rastali smo se zbog drugih te noći na jedan neobičan način, onaj način kako se nikad niko ne rastaje. Neću vam reći koji način; suludo je za objašnjavati, navest ću ga kao 'naš način'. Rastasmo se iako je to nama bilo normalno, mi smo željeli jedno drugo. A sad, sad je kraj i mi smo prihvatili to. Ne postavljajte pitanja, ne bih o detaljima. Ovo naše ne može se prihvatiti, to se samo može razumjeti ili uopće ne razumjeti. I to je sve. "

Adna Ahmić

"Čudan svijet... Ogovara te, a voli, ljubi te u obraz, a mrzi te, ismijava plemenita djela, a pamti ih kroz mnoge pasove; živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni, i sve između toga. A povrh svega, moji su i ja sam njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim, kao da o sebi govorim."

(Derviš i smrt)

Živeti u strahu, u kajanju, u stalnom strahu od straha, ne moći oka sklopiti i ne moći dušom danuti, i pri svemu tome raditi i smejati se i razgovarati, to znači za ljude kao ja živeti i uspevati među svetom.
Ivo Andric

"Došao sam na ovaj svet
i da li je on time nešto dobio?
Otići ću, a hoće li se time
štogod izmeniti?
O, kada bi mi neko mogao reći
zašto li sam ovde!
Ja, koji iz prašine dođoh
i koji se u prašinu vraćam.
Nebo će još mnogo puta izmeniti ljude.
A kad umremo, iz naše će prašine načiniti ciglu
i neko će od nje sagraditi svoj dom sreće."

Omar Hajjam,
Favim.com-cigarette-man-smoke-smoking-stranka-159625.jpg

”U ovom društvu podjednako patimo svi, i žene i muškarci, samo su uloge podeljene, i to otprilike ovako: Kad mi patimo zbog žena, to je gotovo redovno zbog toga što žene nisu onakve kakve bismo mi želeli da su. Kad žene pate zbog nas, to je uvek stoga što smo ovakvi kakvi jesmo. Ali, što je glavno, patimo svi i mučimo se često, dugo, svirepo i besmisleno. ”
I.Andric
434648.jpg

Od samoga jutra valja paziti na sebe, jer se može desiti da imamo posla sa drskim, bezočnim, licemernim, nametljivim, ozlojeđenim čovekom. Često ima takvih ljudi. Oni ne znaju šta je dobro a šta zlo.Ali, ako ja pouzdano znam u čemu je dobro i zlo, ako razumem da je zlo za mene samo ono nevaljalstvo koje ja sam učinim, onda nikakav čovek ne može da mi naškodi. Niko mene ne može primorati da činim zlo.
Marko Aurelije

Više volim da važim kao pouzdan i za plaćanje dugova sposoban čovek, čija reč važi kao potpis i zalog, i da budem ono što se ne da preskočiti, rasturiti ili potkopati ....više volim to nego sav sjaj i blještavilo u svetu. Ta je realnost osnova prijateljstva, religije i svega ! ...
Ralf Valdo Emerson

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back