Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postoji li prošlost, ili je sadašnjost zatrpava, kao korov? Ili postoji samo prošlost, jer sadašnjosti nema; spoznaćemo je tek kad prođe. Ima li u životu išta jednostavno i rješivo, ili je sve čvor i tajna?/Meša Selimović

Put - traka zemlje po kojoj se hoda peske.. Cesto se razlikuje od puta ne samo zato sto se po njoj vozi autom, nego i time sto je tek crta koja spaja jednu tacku s' drugom.. Cesta nema smisao u sebi samoj: smisao imaju samo dve tacke koje spaja.. Put je pohvala prostora.. Svaki deo puta ima smisao sam u sebi i zove nas da se zaustavimo.. Cesta je pobednicko obezvredjivanje prostora koji, zahvaljujuci njoj, danas nije nista do puka prepreka ljudskom kretanju i gubitak vremena.. Pre nego sto su se putevi izgubili iz krajolika, izgubili su se iz ljudskih dusa: covek je prestao zudeti za tim da hoda, da hoda vlastitim nogama i raduje se zbog toga.. Ni svoj zivot nije video vise kao put, nego kao cestu, kao crtu koja vodi od tacke do tacke, od cina kapetana do cina generala.. Vreme zivota mu je postalo tek prepreka koju treba savladati sto vecom brzinom..Put i cesta, to su ujedno dva razlicita poimanja lepote..U svetu cesta, lep krajolik znachi-oaza lepote, spojena dugackom linijom s' drugim oazama lepote..U svetu puteva je lepota neprekidna i stalno promenjiva, na svakom koraku govori- "Zaustavi se!"

Milan Kundera

....Tako to ide: najpre nekome oprostis nesto, a onda oprostis sebi sto si mu oprostio. Kao vakcina: primis najpre malu dozu, vrlo malu, koliko moze tvoj organizam da podnese i odjednom postajes imun i na ono najgore. I ne primetis kada si postao drugi covek, kako te se neki virusi ne doticu, kako je neki deo tebe, nezan i osetljiv, nestao zauvek. Kad jednom pomeris granice svoje tolerancije, onda je besmisleno da ih vracas nazad, jer ces sam sebi da izgledas kao budala, sto nije nimalo prijatno.....
Aleksandar Djuricic

..."Poznate i bliske stvari muče čoveka u samoći. Iz njih izvire dugogodišnje sećanje,a u sećanju je uvek puno bola i kajanja. Naprotiv,udaljene i retko viđene stvari ostavljaju čežnju, čežnju i slatku setu za onim što se samo željama miluje i samo uzdasima pozdravlja"...

Isidora Sekulić - Samoća

VqzUHjr.png

Посматрање лепоте - без обзира да ли је то на посебан начин осветљен зрак сунца, биће које зрачи или уметнички предмет - приморава нас да се, и нехотице, осврнемо на сопствену прошлост, да упоредимо себе, своју душу, с недостижном, савршеном лепотом која нам се открива.

Венецијанка
В. Набоков

Najveće i najčistije čudo, kada bi ga samo svi mogli videti, trajalo bi samo trenutak i propalo bi glatko kroz mozak čovečanstva. Što je misao više zapanjujuća, fantastičnija, mora joj se ostaviti više vremena za delovanje. Vikati "nemoguće", jer se nešto čini nemogućim, znači negovati sudbonosnu naviku odbijanja. Tu je svest puna zatvorenih bašta prema beskrajnom a unutra i napolju ... ostaje usamljeni, mali čovek ! ...
Prentis Milford

Istinu ne možemo posedovati, niti sa njom upravljati tako, da smo samo saputnici ovozemaljskih bića gde ona svetli upravo onim ... čime mi prihvatamo njeno postojanje ! ...
Tadić (ali ne ex. maneken!)

Negde daleko, na suncu, leže moje najviše težnje.Možda ih neću dosegnuti ali mogu da podignem pogled i vidim njihovu lepotu, da u njih verujem i da se trudim ... da ih sledim ma kud me one vodile ! ...
Lujza Mej Alkot

Teško je voljeti, još teže ne voljeti, a najteže je naći voljenog koji te voli. Aleksandar Sergejevič Puškin.

- - - - - - - - - -

Čovjek sanja toliko sjajnu svjetlost, koliko mračnija je noć oko njega i u njegovu srcu. Ivan Cankar

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back