Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikad nema onih koje trazis.
Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je , da ne boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji. Ovako se mjesaju utvare i zivot, pa nema ni cistog sjecanja, ni cistog zivota. Dave se i osporavaju, neprestano.
Gde ce se zatvoriti taj krug u kom se strast hrani a ne trosi?
‘Oborio sam pogled, nikad covjek ne smije misliti da je siguran ni da je umrlo ono sto je proslo. Ali zasto se budi kad mu je najmanje potrebno.
Covjek treba da se odrice svega sto bi mogao da zavoli, jer su gubitak i razocarenje neizbjezni. Moramo se odreci ljubavi, da je ne izgubimo. Moramo unistiti svoju ljubav, da je ne uniste drugi. Moramo se odreci svakog vezivanja, zbog moguceg zaljenja. Misao je surovo beznadna. Ne mozemo unistiti sve sto volimo, uvijek ce ostati mogucnost da nam to uniste drugi.
Gdje su zlatne ptice ljudskih snova, preko kojih se to bezbrojnih mora i vrletnih planina do njih dolazi?

Derviš i smrt

Verujem da se sve događa s razlogom! Ljudi se menjaju, da biste naučili da ih pustite. Stvari ne idu kako treba, da biste znali da procenite kada ste u pravu. Verujete u laži, da biste na kraju naučili da ne verujete nikome osim sebi. Ponekad, dobre stvari propadaju, tako da možete očekivati da će više dobrih stvari pasti i na vas.

(Merilin Monro)

citatbol.jpg

Ako osoba koju voliš drhti kad je uzmeš u naručje,
Ako su njene usne na tvojim vrele kao žar,
Ako joj se prekida dah u tvom naručju,
Ako su joj oči suzne i imaju tako čudan sjaj..
Beži od nje ..ima GRIP!!

PUN MESEC - sreda, 28. novembar 2012.

Kao što je jezero duboko, prozirno i neuznemireno,
tako i mudri kad reč Istine čuju, smireni postaju.

Dhammapada, strofa 82

Rečeno je da je neposredno posle probuđenja Buda bi sklon tome da ne podučava. Možda je mislio da to nema smisla, imajuću u vidu u kojoj meri istrajavamo u stvaranju patnje sami sebi i drugima. I kako dalje gomilamo tu patnju, okrivljujući za to druge. Međutim, uprkos našoj evidentnoj nepromišljenosti, Buda je posle razmišljanja, imajući u vidu i našu patnju, promenio odluku i odlučio da krene u podučavanje Dhamme. Kada nesebična mudrost vidi patnju, nesebično saosećanje jeste odgovor. Posmatrajući bića izgubljena u lavirintu navika sviđanja i nesviđanja, Buda je učinio sve što je u njegovoj moći da se ona oslobode. Pošto su oslobođeni naklonosti i odbojnosti, Probuđeni su u stanju da bez prepreka sagledaju svako svoje iskustvo. Ne radi se o tome da oni ne osećaju isto što i mi osećamo, već samo to da se oni ne izgube u tom iskustvu.

S ljubavlju
monah Munindo

anjali.gif

"Niko ne zna šta znači roditi se i živeti na ivici između dva sveta,
poznavati i razumevati jedan i drugi, a ne moći učiniti ništa da se oni objasne među sobom i zbliže,
voleti i mrzeti i jedan i drugi, kolebati se i povoditi celoga veka,
biti kod dva zavičaja bez ijednoga, biti svuda kod kuće i ostati zauvek stranac;
ukratko: živeti razapet, ali kao žrtva i mučitelj u isto vreme."

Ivo Andrić

Tajni zakoni naseg najintimnijeg zivota, oni sto nas podjednako upucuju na vjecnost i na prolaznost, nigdje nisu tako prisutni kao u osjecaju ljubavi. Moje saznanje ljubavi prolazilo je kroz razlicite faze, od srece do bola, od ushicenosti do rezignancije, ali nikada nisam pokusavala da tu najljepsu ljudsku sposobnost, sposobnost voljenja, ocrnim, osumnjicim ili ismijem. U godinama mladosti ljubav je pjevala kao ptica, brujala je u meni kao vjecna muzika; sada, zrele godine je jos dublje shvacaju i postuju. Ne znam sto bih jos mogla dodati kao uzgredno objasnjenje, osim da je iskustvo ljubavi sazeto iskustvo samoga zivota.

Vesna Parun

O, samo to ne…
Prkoseci zakonu gravitacije, u njenom oku je blistala malena suza, a onda se ipak otkinula i nestala putujuci kraj nosica.
Znam, more je potopilo Atlantidu, i, krckajuci stene kao lešnike, išaralo lokalnu planetu. Brzaci lome turbine, a mutne velike reke nakrive šešir, pa potope Kinu i Indiju kao veliki veš. I nikom ništa…
Ali, suza je kraljica. Suza je najmocnija vodena sila.
Trudeci se da to ne deluje nervozno, lupkao sam neki takt, pokušavajuci nezrelo da privucem njenu pažnju.
Neuspešno…
Ne znam kadaje pocela da me gleda, ali nije prestala ni kada sam podigao glavu i pogledao je ravno u oci
Oni koji su nekad uspeli da vrate osmeh na lice na kom još ima tragova suza, znaju kako je to dobar osecaj

Balasevic
Tri posleratna druga

-Ne volim ljude koji se izvlače iz svega kao kišne gliste. Bez ožiljka i bez ogrebotine. Komedijaši.

-Opasno je naginjati se nad tuđom prazninom, a u pustoj želji da se u njoj, kao na dnu bunara ogleda svoje vlastito lice; jer i to je taština. Taština nad taštinama.

DANILO KIŠ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back