Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
slika.jpg

Olimpijska poruka, u celini, glasi "Najvažnija stvar na Olimpijskim igrama nije pobediti, već učestvovati, kao što najvažnija stvar u životu nije trijumf, već borba. Suština je ne da osvojite, već da se borite dobro". Nju je De Kuberten sastavio posle odslušane propovedi pensilvanijskog biskupa koji je održao službu pred početak četvrtih Igara, u Londonu 1908.

No, najvažnija stvar u životu nije borba sa nekim... tamo nekim, već pre svega sa sobom i svojim slabostima, sa svojim predrasudama i sopstvenim strahovima. A jednu od najvećih takvih pobeda izvojevao je Australijanc Bobi Pirs, na Olimpijskim igrama održanim 1928. godine u Amsterdamu.

sa izvora: 'Blic'

Gotovo sam ubeđen da nikad nisam budan. Ne znam da li ne sanjam kad živim ili ne živim dok sanjam, i nisu li san i život u meni dve izmešane, ukrštene stvari čijim se međusobnim prožimanjem obrazuje moje svesno biće.
Ponekad, usred aktivnog života u kome, kao i svi drugi ljudi, jasno sagledavam sebe, okrzne me neko čudno osećanje sumnje; ne znam da li postojim, osećam da je lako moguće da sam nečiji tuđi san, učini mi se, s gotovo telesnom opipljivošću, da bih mogao biti lik iz nekog romana, koji se kreće, nošen dugim talasima pripovedačkog stila, kroz stvarnost jedne opštirne pripovesti ! ...

Fernando Pesoa

Čemu bi uopšte život trebalo da vodi? Kad već hoćeš da čuješ šta mislim o tome, reći ću ti: samo bez aplauza, molim! Neću da utucam ovaj svoj životić u nekom neprestanom čekanju. Šta radiš celog bogovetnog dana, samo nešto čekaš? Platu, večeru, proleće, letovanje, zimu, da provri ručak, da se ugreje peć, maturu, pa fakultet, pa muža, pa decu, pa unuke, pa kišu, pa sunce, pa da prestane vetar, pa da otplatiš kredit, pa da ti se očiste dosadni gosti iz kuće, pa da poče predstava, da počne neka televizijska masaža - i šta si radio? Ništa! Neprestano si nekog đavola čekao i on je stvarno stigao jednog dana, taj đavo, mislim, ali sorry, bilo je već kasno.
Hoću da mi se sve dešava odmah. Evo sada ! Hoću da ćutim i slušam muziku koja mi se dopada i da ništa ne čekam, već samo da postojim, tako nekako - da osećam ruke, noge, zube, nepce, kosu; jednom rečju ... oću da baš sad' živim, ako si razumeo šta oću da kažem ?! ...

M.Kapor :heart:

Čovek je konopac, razapet između životinje i natčoveka, - konopac iznad ponora.
Jedan opasan prelazak, jedno opasno putovanje, jedan opasan pogled unatrag, jedno opasno oklevanje i zastajanje.
Šta je veliko na čoveku, to je da je on most a ne cillj: šta se na čoveku može voleti, to je da je on i prelazak i zalazak.

Ja volim one koji ne umeju da žive, osim kao oni koji zalaze, jer su to oni koji prelaze.
Ja volim velike prezritelje, jer su veliki poštovatelji, i strele čeznuća za drugom obalom.
Ja volim one, koji ne traže tek u zvezdama razloge da zađu i da budu žrtvovani:
nego se žrtvuju zemlji, da bi zemlja jednom postala natčovekova ! ...

Zaratustra :ok:

Ljubav je stvar osećanja, a ne volje. Ne mogu voleti zato što hoću, a još manje zato što moram, stoga je obavezna ljubav glupost.
Kant
Žena dokazuje svoju ljubav prema muškarcu požrtvovanjem, a on svoju – glupostima.
Knud Fjordo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back