Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hleba!? Zar je to dosta, glupani? ... Nije ti sva sreća ako imaš hleba. Ko je bio taj glupan što je delenje bogatstva nazvao srećom ovoga sveta? Ti sanjari, revolucionari, mogu doduše srušiti današnji poredak i sazdati drugi, ali ako svakom' odrežu komad hleba, neće ni jednu radost dodati čoečanstvu i ni jednu mu muku neće skinuti. Još bi i proširili nesreću na zemlji, te bi jednoga dana zajaukali od očajanja i najgori jadnici, pokrenuti iz mirnog zadovoljstva svojih nagona, da budu dignuti k'nezasitnim mukama strasti. Ne, jedino ti je dobro ne biti, ili, ako te ima, biti dno, kamen, još manje ... peščano zrno ...koje može krvariti prolaznicima pod petom ! ...
Emil Zola

Poslednja izmena:
Prvi put sam sve ovo ispričao jednoj djevojci, i prvi put ovako, u nekoj vezi, od početka do kraja !

Tako sam i sam sebi složio razložnu priču, koja se dotle gubila u komešanju odvojenih dijelova, u magli zebnje, u nekom zbivanju van vremena, možda i izvan nekog odredjenog smisla, kao težak san koji ne mogu ni da prihvatim, ni da odbacim.
A zašto baš njoj, i zašto o ovome, nisam mogao ni sam sebi objasniti.
Učinilo mi se da zna slušati, razumjeti svakako neće, a slušanje je važnije od razumijevanja.
Iskustvo me naučilo, da ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možeš obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osećanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna tačna riječ, zato je i tražiš, osjećaš da je negdje u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tuđem licu, u tuđem pogledu, kad počne da shvata.
Slušalac je babica u teškom porođaju riječi. Ili nešto jos važnije. Ako taj drugi želi da razumije.A ona je željela, i više nego što sam se nadao. Dok sam pričao, s njenog lica je nestalo vedrog izraza, koji me možda i naveo na neočekivani razgovor, a zamijenilo ga nešto nenadno zrelo, i tužno.
Rekla je samo: – Bože ... kako su ljudi nesrećni ! ...

M. Selimović

Um zaboravlja. Srce uvek pamti. I kad ti se cini da nije tako, i ponekad ni ne znas sta se tacno dogodi, samo te zaboli, makar na trenutak. Rana zaraste, oziljak ostane. Uvek. I to je dobro. Sto vise oziljaka imas, bio si i hrabriji pred zivotom. Tako da je oziljak u stvari tvoja pobeda. Valjda je tako. Ja bar tako verujem. Jer lepe stvari bole, a zivot je, bez obzira na sve... Lep...

Zivot je ...
Zivot je prilika - iskusi je
Zivot je lepota - divi joj se
Zivot je san - ucini ga stvarnim
Zivot je izazov - suoci se s njim
Zivot je zadatak - izvrsavaj ga
Zivot je igra - igraj se
Zivot je dragocen - neguj ga
Zivot je bogatstvo - cuvaj ga
Zivot je ljubav - uzivaj je
Zivot je tajna - pronikni je
Zivot je obecanje - ispuni ga
Zivot je tuga - nadidji je
Zivot je himna - pevaj je
Zivot je borba - prihvati je
Zivot je tragedija - uhvati se s njom u kostac
Zivot je avantura - usudi se
Zivot je sreca - zasluzi je
Zivot je zivot - brani ga

Majka Tereza

MismoobojenalikMAntic-1.gif

- - - - - - - - - -

kdjwd3-1.jpg

Човек мора да има неко место које му је драго зато што је његово, и зато што је заштићено, свет је пун замки кад си без ослонца.

Gajio sam ideal demokratskog i slobodnog društva u kojem svi žive zajedno u harmoniji.

- Nelson Mendela

- - - - - - - - - -

Teškoće su, najzad, samo prepreke koje valja prevazići.

- Ernest Šaklton

Jedna od životnih tajni je biti iskreno ono što jesi. Ono što drugi žele da budeš, ono što si bio i ono što bi jednog dana mogao postati… sve su to fantazije. Biti iskreno ono što jesi znači odreći se iluzija i suočiti se hrabro sa sadašnjošću.
Bil Purdin

Voljela bih da si uvijek uz mene. Da si na mojoj strani. I kad sam razdražena. I kad nisam u pravu. I kad nismo sami. I kad sam nepravedna. Pređi preko moje zlobe, umiri me tihim dodirom, ne mučim te bez razloga. Ako ne znaš, sve je uzalud.
Meša Selimović, Tišine

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back