Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tumblr_m8iew9pBDn1rdqqeso1_500.jpg

Pobuna nije nikakav zahtev za svemoćnom slobodom.
Naprotiv, ona vodi proces protiv svemoćne slobode.
Pobunjenik hoće da se prizna činjenica kako sloboda ima granice
gde se nalazi neko ljudsko biće, jer je granica upravo moć pobune tog bića.

A. Kami

Poslednja izmena:
Anais Nin

"Ljubav nikad ne umire prirodnom smrću. Umire jer joj ne znamo obnoviti izvor. Umire od sljepoće, pogrešaka, izdaje. Umire od bolesti i rana; umire zbog dosade, gubitka svježine i sjaja."

Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voljeti...
Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time.
..

(Herman Hesse)"

Što tako čamite?
Hajde,drage moje,lepote moje,budite pametne!
U vašim žilama teče vilinska krv...
Zato budite vile!
Pustite srcu na volju bar jedanput u životu,zaljubite se do usiju u nekog vilenjaka i bućnite glavačke u vrtlog- da svi samo zinemo od cuda!
ČEHOV

Ma smrt je jeziva,kaze se za neke smrti ali ma smrt je smejurija,takođe se kaže sred kikotanja.
Kikotanje potiče otuda, što se govori o konačno upokojenom neprijatelju ili o nekome veoma udaljenom,o nekome ko nam se zamerio ili ko odavno boravi u prošlosti,o nekom rimskom caru,o nekom čukundedi,ili pak o nekom moćniku u čijoj se rogobatnoj smrti jedino vidi još uvek žilava,još uvek ljudska pravda koju u suštini priželjkujemo svima pa i nama samima.
Kako se radujem toj smrti kako mi je žao zbog nje,kako je slavim.Ponekad je za smejanje dovoljno da pokojnik bude neznanac, o čijem neizostavno smešnom udesu čitamo iz novina, jadničak, kaže se kroz smeh, smrt kao prikazivanje ili predstava onoga o kome je vest, priče koje se pričaju ili čitaju ili čuju, doživljene kao pozorište, uvek ima neki stepen nestvarnosti u onome o čemu nas obavštavaju - kao da se nikad ništa ne dešava do kraja, čak ni ono što nam se dešava ... a ne zaboravljamo......Čak ni ono što zaboravljamo !...

Xavijer Marijas

Sve je u životu pomereno malo u levo ...i okrenuto naopačke. Treba samo biti dovoljno pametan i ćutati, ne pitati ništa, već pustiti odgovore da se sami uvuku u glavu, jednom... Uvek postoji pravo vreme za prave stvari. Strpljenje je odlika velikih, mudrih i srećnih....i ako je sreća vrlo individualno - relativna ! ... ;)

Ah, sve je nerazumljivo i u suštini tužno, iako je i lepo. Ništa se ne zna. Živi se tako i ide po zemlji, ili se jaše kroz šume, a poneke stvari gledaju čoveka sa tolikim očekivanjem i obećavanjem, tako bude čežnju: neka zvezda uveče, neki plavi zvončić, neko jezero zeleno od ševara, oči nekog čoveka ili neke krave, i ponekad se čini...kao da se istog trenutka mora desiti nešto dotle neviđeno, a ipak odavno priželjkivano, kao da sa svega mora spasti koprena; ali onda to prolazi, i ništa se ne zbiva, i zagonetka se ne rešava niti iskrsava tajna čarolija, i na koncu ostariš i izgledaš prevejan kao otac ili mudar kao opat, a možda ni tada još ništa ne znaš i dalje jednako čekaš i osluškuješ....
Herman Hese

Sat je odbijao dvanaest... I bilo je dvanaest
udaraca lopatom o zemlju ...
To je moj čas! - kriknuh - ... A tišina
odgovori: - Ne boj se; ti nećeš
vidjeti kako pada posljednja kaplja
koja treperi u vodenoj uri.
Još ćeš mnoge časove prospavati
na tom starom žalu,
a onda ćeš jednog vedrog jutra spaziti
svoj čamac privezan za drugu obalu.

Machado, Antonio

"Pitaju me ponekad sta sam mogao da uradim da bih izazvao manje bola i omogucio ljubavi da zivi,umjesto sto sam je unistavao,
kao i one koje su tu ljubav prema meni gajile.Neki prijatelji misle da ce me spasiti od odgovora na to pitanje nalazeci mi izgovor u baksuzluku:
to je,kazu oni,zato sto mi izabrana zena nije odgovarala,zato sto je u sebi imala nesto nepodnosljivo za mene,i da mi preostaje da,
bez zaljenja i bez stida,cekam da sretnem onu koju cu voljeti i koja ce me ispuniti.Oni hvale jasnocu moje inteligencije,prefinjenost mojih analiza i
ne sumnjaju da ce te kvalitete jednog dana prepoznati neka zena,koju necu povrijediti i koja nece mene povrijediti,zena sposobna da upotpuni moju dusu...
Kamij Lorans "Ni ti ni ja"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back