- Dragi moj - rekao mi je jednom, ne kod kuće nego negde na ulici, posle dužeg razgovora; pratio sam ga. - Dragi moj, ne možeš voleti ljude onakve kakvi oni jesu. A ipak moraš. I zato im čini doro, pošto obuzdaš svoja osećanja, zapušiš nos i zatvoriš oči (ovo poslednje je neophodno). Trpi od njih zlo i pri tome se ne ljuti na njih, ako možeš, ''seti se da si i ti čovek''. Naravno, treba da budeš sa njima strog, ako ti je dato da budeš bar malo pametniji od proseka. Ljudi su po svojoj prirodi niski i spremni su da vole iz straha; nemoj se predavati takvoj ljubavi i nemoj prestajati da pezireš. Negde u Koranu Alah naređuje prorpoku da gleda na ''nepokorene'' kao na miševe, da im čini dobro i prođe pored njih - ovo je malo oholo, ali tačno. Treba umeti prezirati čak i onda kada su dobri, jer su najčešće tada rđavi. O, dragi moj, kažem ti to po sebi! Ko je bar malo pametan ne može da živi a da ne prezire sebe, bio pošten ili nepošten - svejedno. Ne možeš ljubiti bližnjeg svoga a da ga ne prezireš. Po mom mišljenju, čovek je stvoren bez fizičke mogućnosti da ljubi bližnjeg svoga. Tu je poredi neka greška u rečima od samog početka, i ''ljubav' prema čovečanstvu'' treba shvatiti samo kao ljubav prema onom čovečanstvu koje si ti sam stvorio u svojij duši (drugim rečima, stvorio si samoga sebe i ljubav prema samom sebi) i koga, zato,nikada neče ni biti u stvari
Dostojevski - Dečko