Citati koji opisuju naša osećanja

Ništa me ne čini zadovoljnim, ništa mi ne donosi utehu, sve me – bez obzira da li se dogodilo ili nije – guši. Ne želim da imam dušu i ne želim da je se odreknem. Želim ono što ne želim i odričem se onoga što nemam. Ne mogu da budem ništa, a ni sve: ja sam most između onoga što nemam i onoga što ne želim.

Fernando Pesoa

И Татјана је направила још једно откриће – ми се само правимо да волимо позитивне људе, а заправо обожавамо подлаце. Треба само слушати радио – све песме су олоповима и неваљалцима. А и старе народне песме су такође, право говорећи, биле о разбојницима. С подлацима је веселије, они не оптерећују.
(Фениксов синдром, Слаповски)

fce97010cbd7f3ae1f08052e8972dba3 copy.jpg

Primetio sam i to da između života ljudi i životinja nema druge razlike osim načina na koji se zavaravaju i ne znaju ništa o životu. Životinje ne znaju šta rade: rađaju se, rastu, žive, umiru bez razmišljanja, sećanja ili prave budućnosti. Ali, koliko je ljudi koji žive drugačije od životinja? Svi spavamo, a razlika je samo u snovima koje sanjamo, a ne u stepenu i kvalitetu sanjanja.

Fernando Pesoa

„Svako mora da ima upaljen fenjer u glavi. Da mu svetli danju i noću. Jer, ko ne svetli iznutra, taj ne živi; fenjer pomaže da bolje vidimo lica, predmete, šta se događa. On pomaže da odaberemo, nanižemo i svaku sitnicu povežemo u sliku, u pletivo; da u jednom životu otkrijemo sto drugih. Bez upaljenog fenjera nema ni reči; nema priče u kojoj život diše, jeca ili se razliva od miline.”

Bora Stanković

"Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ, a nemaš koga da psuješ, jer si sam sebe natovario."

(Tvrđava)

Back