Citati i misli poznatih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hech.jpg

непознати аутор

Smatrajmo lične stvari tajnama i ostanimo potpuni stranci čak i prema bliskim prijateljima.
Ako se okolnosti promene, njihovo znanje i najbezazlenijih sitnica o nama može oslabiti naš položaj.

Šopenhauer

"Što se čitanja tiče, ja nisam mahnit gutač knjiga. Istovremeno, ne držim do toga da budem po svaku cenu dobro informisana, toj sam maniji modernog vremena odolela. Proza je moja velika slabost, ali sam s vremenom toliko istančala svoj sluh, da malo toga novog mogu da čitam, ne samo od onog što se kod nas piše, no i u svetu. U svojoj biblioteci nemam nijednu knjigu koja je kupljena da bi se samo jednom pročitala, i to se ne tiče samo proze."

Mirjana Miočinović (1935-2025)

"Za vreme se kaže da je nepovratno. To je istinito samo u tom smislu, kako se obično kaže, „da se ne može vratiti prošlost“. Ali šta je tačno „prošlost“? Da li je ona ono što je prošlo? I šta „prošlo“ znači za čoveka koji je za svakoga od nas prošlost nosilac svega onoga što je trajno u sadašnjosti i u svakom tekućem trenutku? U određenom smislu, prošlost je daleko stvarnija, i u svakom pogledu postojanija i gipkija nego sadašnjost. Sadašnjost ističe i nestaje kao pesak među prstima, dobijajući težinu samo u prisećanju. Prsten kralja Solomona nosi natpis „Sve će proći”; za razliku od toga, ja želim da podvučem da se vreme u kontekstu moralnih posledica u suštini vraća unazad. Vreme ne može nestati bez traga jer je ono subjektivna, duhovna kategorija; vreme koje smo proživeli se utiskuje u našu dušu i iskustvo zgusnuto u tom vremenu."

Andrej Tarkovski

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back