Citati i misli poznatih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
254077886_4521393287939607_9174396335878398636_n.jpg

Žene su kao lutke: možeš se igrati s njima kad želiš, i baciti ih kad poželiš.
Ali znaš šta?
Pravi muškarac se nikad ne igra sa lutkama.

Meša Selimović

"Pesnik izgnan iz svoje rodne grude ima istu sudbinu one nesrećne `tice trnuljčice ... Bole ga sećanja, mori čežnja, razara tuga ...Život mu postane gorak i crn, a onda se pojavi onaj spasonosni trn koji mu probode grudi ...A on prestane da tuguje više, suze sa lica obriše, najmilozvučniju pesmicu zagudi i ne prestaje dok zora ne zarudi ...Tako silno umilnu, nebesku i finu, ali i tugaljivu, najtugaljiviju, da čak i Bog zarida i postide se ljudi za koje je život dao, otadžbinu opevao i nije se zbog tog pokajao ..."
1f622.png

PTICA TRNULJČICA - PRELEPA.jpg

"Ne govorite pesniku o ljubavi – sami osmešićete se, jer onaj ko iz grudi nije verz za voljeno biće istrgao kako bi ga, »vo vjeki vjekov«, oreolom ljubavi ovenčao, oltar joj sazdao i svojom boginjom zazvao nikada mislima, srcem i dušom nije ni voleti znao… Za pesnika, za razliku od svih drugih umetnika i običnih smrtnika, je svaka žena lepa kao Afrodita, boginja koju je rodila morska pena, mirisavija od svih hrizantema, slasnija od svih ovozemaljskih slatkarija, bleštavija od Sunca i svih drugih zvezda, blagougodnija od šapata anđela, nežnija od daška povetarca, najmilozvučnija nebeska arija, neopisivost koja svakom tananom osećanju prija i najdelotvornija lekarija, a ona, njemu voljena, jedina i nezamenjljiva žena, ona koju voli do boli, ali mu je sudbina zla ne da, zato je, prečesto da bi to bilo slučajno, tugaljivo opevava – ona je utelešenje nebesa, svetinja nad svetinjama, boginja nad boginjama i večna kraljica njegovih titravih misli, duše, guše i srca …"
✍️
❤
🤫
~ KĐK

MUDROST - JESENJIN OLUJA .jpg

"Ne govorite pesniku o ljubavi – sami osmešićete se, jer onaj ko iz grudi nije verz za voljeno biće istrgao kako bi ga, »vo vjeki vjekov«, oreolom ljubavi ovenčao, oltar joj sazdao i svojom boginjom zazvao nikada mislima, srcem i dušom nije ni voleti znao… Za pesnika, za razliku od svih drugih umetnika i običnih smrtnika, je svaka žena lepa kao Afrodita, boginja koju je rodila morska pena, mirisavija od svih hrizantema, slasnija od svih ovozemaljskih slatkarija, bleštavija od Sunca i svih drugih zvezda, blagougodnija od šapata anđela, nežnija od daška povetarca, najmilozvučnija nebeska arija, neopisivost koja svakom tananom osećanju prija i najdelotvornija lekarija, a ona, njemu voljena, jedina i nezamenjljiva žena, ona koju voli do boli, ali mu je sudbina zla ne da, zato je, prečesto da bi to bilo slučajno, tugaljivo opevava – ona je utelešenje nebesa, svetinja nad svetinjama, boginja nad boginjama i večna kraljica njegovih titravih misli, duše, guše i srca …"
✍️
❤
🤫
~ KĐK

Pogledajte prilog 1050329

:heart:

"Kada je moja Vilmica rešila da od mene ode kod zločinačkih Amera, te zveri u ljudskoj koži su ljudskoj civilizaciji naneli mnogobrojna, najveća do sada, zla, Bogu sam uputio ovu, iz duše proizašlu, detinje iskrenu, suzama umivenu, srcem zgrčenu, molitvu:

"Bože, Svevideći Oče, uteši i blagoslovi svakoga onoga ko se guši u suzama, zato što ga ostavlja ona koja ga ne voli. Pomogni, Svevišnji, Preblagi i Milostivi, mnogogrešnom rabu svome da ga to što manje boli. Amin!"
😢
~ KĐK

VILMICA I JA - KNJIGA.jpg

"I sa njom, ali i bez nje – tad mi je još crnje i teže, osećam se kao onaj Prodikov ( st.grč. Πρόδικος, oko 465–415. god. st. e., antičko grčki filozof, ubrajamo ga među starije sofiste) Na raspuću Herakle…

Kada je kraj mene savest mi um ovim pitanjem zagrizuje:

»Koji će ti k . – ona vara te ?!«

a kada je nema užasno mi nedostaje …

Da li je ona Areta (Αρετε lat. virtus = Vrlina, svakolika ljudska milina…), ili Kakia ( Κακια = Poročna, pregrešna, dno dna od pakla…) samo dragi Bog zna …

Kako-god, biće da mi je ona suđena, bolju i ne zaslužujem ja …"
✍️
😉
~ KĐK

ARETE I KAKIA2.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back