Citati i misli poznatih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
MUDROSTI - DOSTOJEVSKI.jpg

Ivo Andrić:
Ljudi koji čisto i bezgranično vole ne pomišljaju lako da se ma šta oko njih menja, a ponajmanje sam predmet njihove ljubavi. Oni merom večnosti mere prolazne i promenljive pojave oko sebe. A njihova smelost biva nagrađena, jer im sve oko njih izgleda večno i nepromenljivo, i tako sa tom divnom iluzijom provode i svršavaju svoj vek, oslobođeni najvećeg ljudskog zla, užasa od prolaznosti.
Auguste TOULMOUCHE (1829-1890) - Catherine La Rose  (2).jpg

„Na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo da je nasred pustinje ili usred velikog grada. A kad se te osobe sretnu i njihovi se pogledi ukrste, prošlost i budućnost gube svako značenje. Postoji taj trenutak i nevjerojatna sigurnost da je sve stvari pod suncem ispisala jedna ista ruka, ruka koja je stvorila po jednu dušu, blizanku za svaku osobu.”

Šekspir

"Mora da sam svih ovih godina bila uspavana lepotica i pojela sam bila, očigledno, otrovnu jabuku. Ne znam ko mi je uvalio tu otrovnu jabuku?Mama?Škola?Svi muškarci u mom životu? Aleksandar, moj bivši muž?One uzaludne ljubavi koje su došle posle njega?Ideologija levice na kojoj je odrasla ela moja generacija, da niko ne treba nikoga da vodi?Tito?Nebitno je sada. Sada znam. Sada doživljavam prosvetljenje. Gde su otišle one penzionerke, da im kažem da stvarno ne mrzim muškarce?
Shvatila sam, napokon! Radi se o nečem drugom.
Feminizam ubija romantiku. Feminizam ubija velike muške poteze. Feminizam je sranje!
Da me niko ne čuje, to je jedno veliko sranje.
Hoću da dodješ po mene, uhvatiš me za ruku i odvedeš me negde i da ne znam gde, samo da zažmurim i ti da me vodiš, da prvi put u životu osetim kako je to biti prava normalna žena."
M.B.Mojsilović - Tvoj anđeo čuvar

"Veoma su česte noći kad nemir ne da usnuti. Nemir koji je isprva sladak i drag, a što duže zalazi u noć biva sve teži i mučniji.
Teško je po dušu da osjećanja koja su vezana uz događaje našeg života ne umiru zajedno s tim događajima. Nego i kad nestane lica i krajeva koji su bili podlogom osjećanjima, ona ostaju živa i svježa, i to ne u liku sjećanja nego istinita i moćna kao u dan doživljaja. A kako su izgubila svaku realnu podlogu, bude bol i čežnju, tresu dušom kao nezaštićenim stablom, hrane se nemirom srca, kradu sadašnjost i truju budućnost.
I još se često u noći pitam: otkud ovaj nemir?!"

Ivo Andrić

"Mudri znaju da uživaju, misaono celim bićem se predaju, u, dražesno-čarobnim, svetovima žene i knjige. Samo tada zaboravljaju na sve druge životne brige i želja im je, uvek mnogo jaka, da se što više užive i briljantno odigraju ulogu glavnog junaka … Oni koji to ne znaju i, onako slučajno, u te, prelepo-očarljive, svetove zalutaju, ne mogu u tim svetovima da uživaju, jer im je volja mlaka i život im je namenio ulogu bedaka … " ❤✍🤫 - Krstan Đ. Kovjenić

KNJIGA - DAMA1.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back