Citati i misli poznatih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
24232474_1179284465505906_3473094416921876622_n.jpg

"Filozofija ne može da posluži kao sredstvo za druge, a da time ne propadne. Onaj koji postavlja pitanje o upotrebljivosti filozofije ne misli više na filozofiju, nego nju lišava njene biti u polaznom stavu pitanja. Filozofija je izvor. Ja stojim u njoj ili je, tuđ njoj, samo gledam spolja. Iz nje se može sve ispitivati; a ona je, otvorena i nedovršena kao proces, samouveravanje moguće egzistencije, koja se sebi pojavljuje u tubivstvu"... Karl Jaspers

"Saznanje je u svim svojim uobličavanjima psihički doživljaj: saznanje subjekta koji saznaje. Njemu nasuprot stoje saznati objekti. Ali kako saznanje može biti sigurno u svoje slaganje sa saznatim objektima, kako ono može da prevaziđe sebe i da pouzdano sretne svoje objekte? U saznanju postaje zagonetka ona, prirodnom mišljenju sama po sebi razumljiva, datost objekta saznanja...
...Otkud znam ja, onaj koji saznajem, i kako mogu ikad pouzdano znati da ovi saznajni akti nisu samo moji doživljaji već da postoji i ono što oni saznaju, da uopšte postoji nešto što bi se kao objekat moglo staviti nasuprot saznanju?" Edmund Husserl

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back