Književnost Čitalački klub

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izašli su mi na ratz više pdf-ovi i čitanje na ekranu. A i engleski, iskreno :malav: Ne sećam se kad sam zadnji put čitao nešto na srpskom
IMG-20230318-140416.jpg

:smeker:
Pošto sam kupio istu ovu knjigu, upravo sam provalio da na naslovnoj stranici piše Bernard, a ne Bernhard :lol:

Sa negativnim kritikama ću se složiti, na previše mjesta tokom čitanja sam morao sebe da ubijedim da sam povjerovao u ono što je pisac zamislio, bez obzira što je izvedba bila prilično loša.

Već samo fatalno zaljubljivanje u prvom dijelu, ne da ga nisam osjetio, nego bukvalno ravna linija. A to je činjenica koja je trebala da iznese prvi dio.

Okupljanje kod Irene, pri čemu je isto označeno kao neki njen plan, takođe je dosta naivno, i bez neke stvarne poente na kraju, jer nakon svih godina i emocija, dva prva ljubavnika su otišli nazad svojim životima kao da ih se sve ne tiče mnogo, a prilikom dolaska je najavljivano čudo.

Ništa, ni neki specijalni dijalozi, niti bilo šta vrijedno pomena, kao da je i to htio da što prije okonča, kako bismo došli do poslednjeg dijela koji je, po meni, najbolji, što svakako i nije bio pretežak zadatak.

Tu sam najviše razmišljao o glavnom liku, o tome kako nam je hladno predstavio svoju ženu; poginula je, bila je pijana, a da ni on sam ne zna otkud to. Kao da su više bili cimeri, nego ljubavnici i partneri.

Pa onda kada se pohvali kako mu je kćerka slomila ruku, ali da ipak nije plakala, kao da je to nešto normalno.

Potpuna hladnoća, koja se ipak kasnije objašnjava činjenicom da se pokojne majke sjeća kroz samo dvije situacije, a da je sve ostalo u njegovom djetinjstvu bilo servisne prirode (odlična usluga, ništa mu nije nedostajalo u tom smislu!), ali bez ljudske topline.

I eto, tek tako, sada brine o Ireni na samrti, planira da brine i o njenoj kćerki, koja opet nekako nije dobila pozivnicu da se pridruži svima njima na ovom kraju svijeta.

I naravno, Irena opet nestaje, a naš glavni junak, koji je ipak tražio closure višedecenijske priče, sada jednostavno prihvata da je Irena ispala sa čamca i utopila se, nema potrebe ni da se cima oko potrage, sahrane i sl.

Sve u svemu... meh.

Al sam ubola knjigu :zcepanje:

A mogla sam bilo koju njegovu, nego eto, ova mi prva pade na pamet.

Ja ću je pročitati svejedno, al' bi bilo dobro da se bira nešto drugo da pripremimo i to što pre.
Ništa lično, svakako ne žalim što sam je pročitao :D

Valjalo bi da imamo neki presjek, da znamo koga još (osim tebe) čekamo da pročita knjigu, pa ako smo gotovi, taman da biramo sledeću, nema potrebe da čekamo mjesec dana.

Иначе ја сам прочитао тек неких 40-ак страна. Тако да још увек не могу ништа детаљно да кажем. Стил је лак за читање, има неку тензију, и то би засада било то...

Ništa lično, svakako ne žalim što sam je pročitao :D

Valjalo bi da imamo neki presjek, da znamo koga još (osim tebe) čekamo da pročita knjigu, pa ako smo gotovi, taman da biramo sledeću, nema potrebe da čekamo mjesec dana.

Znam da nije lično :lol:

Zato i kažem da možete već da birate drugu, tj. možeMO a vi onda nemojte glasati za moj predlog više :rotf: jer se više manje dosta vas već izjasnilo i iznelo utiske oko knjige tako da ne morate uopšte mene da čekate, ja ću knjigu dovršiti ili sad ili kasnije. I verovatno ću biti jedina kojoj se sviđa :mrgreen: ali i to je za ljude

Znam da nije lično :lol:

Zato i kažem da možete već da birate drugu, tj. možeMO a vi onda nemojte glasati za moj predlog više :rotf: jer se više manje dosta vas već izjasnilo i iznelo utiske oko knjige tako da ne morate uopšte mene da čekate, ja ću knjigu dovršiti ili sad ili kasnije. I verovatno ću biti jedina kojoj se sviđa :mrgreen: ali i to je za ljude
Nije bitno kome se sta svidja.
Svako ima svoje misljenje.
Licno, nisam ni ocekivao Tolstojev stil.
Ja i volim ove laganije knjige.
:cao:

Poslednja izmena:

Back