Čistota duše

zar je toliko teško shvatiti sledeću misao - NE MOGU DA HOĆU ŠTA HOĆU. :)

Ako ovo cak i ne primenimo na tezu slobodne volje nego samo na smisao recenice, sta ovo treba da znaci? Negacija samog sebe?
Verujem da na tvom trenutnom nivou razvoja ovo izjava ima smisla, ali razmisli malo sta je to u tebi sto te ogranicava. Jesu li to tvoje ili tudje ideje?
Verujem da ces naci odmah stotine protivteza i poceti da mi dokazujes suprotno ali ustedi sebi trud i pocni da MOZES sve sto HOCES.

Ako ovo cak i ne primenimo na tezu slobodne volje nego samo na smisao recenice, sta ovo treba da znaci? Negacija samog sebe?
Verujem da na tvom trenutnom nivou razvoja ovo izjava ima smisla, ali razmisli malo sta je to u tebi sto te ogranicava. Jesu li to tvoje ili tudje ideje?
Verujem da ces naci odmah stotine protivteza i poceti da mi dokazujes suprotno ali ustedi sebi trud i pocni da MOZES sve sto HOCES.

Ovo je tako lepo rečeno da ću dodati samo ovo ... Truman, da li si tu rečenicu napisao zato što je to sudbina, ili zato si tako HTEO i MOGAO? :think:

pređi na pdf Filozofija tamo je lepo objašnjeno ( i mnogo ozbiljnije nego ovde ) o čemu se radi.
A sad pogledaj ovu rečenicu koju sam podvukao i onu rečenicu koju sam u prethodnoj rečenici i pokušaj da uočiš razliku.

Koliko laskamo sebi kad kazemo? ...Mozemo sve sto hocemo ...
Koga lazemo i radi kog cilja ?
Podsticemo sebe na jaku volju, Zato sto nam ponestaje...Sto je imamo sve manje ...
Treba lijepo zavarati sebe necim sto daje nadu da se ne gasimo i kad nas vise nema u nasem mogucem okruzenju .
Puno je nevidljivih stvari i to sto su nevidljive ne znaci da i ne postoje...
Tu negdje treba traziti odgovor ,kuda nam dusa ide poslije naseg kraja ovozemaljskog zivota...

Neko je rekao kako je prihvatanje sudbine zapravo nedostatak hrabrosti da se učini nešto sa životom.
Moja analiza rečenice "sve se može kad se hoće" jednostavna je i ako se setimo da je jednostavno rešenje najčešće ono pravo, glasi ovako: "sve se može" je mogućnost izbora koji imamo, a "kad se hoće" je sloboda volje.
Ako pričamo o sudbini kao cilju do kog svako od nas mora da dođe, onda verujem u sudbinu, ali prihvatanje dobrih ili loših siutacija u životu po izgovorom "tako sudbina htela i nisam mogla ništa" je u mom rečniku dizanje ruku i nogu od života.
Sloboda volje je dar od Boga, Alaha, kosmičke sile, velikog duha, Bude ... nebitno kako ćemo nazvati kreativnu silu. Tvrditi da je sve predodređeno sudbinom i da mi samo treba da plutamo rekom života pa gde se nasukamo, je vređanje same kreativnosti. Istina, mnogi zloupotrebljavaju slobodu volje, ali ne bismo mi sad ovde palamudili da se neko nije, vođen upravo tom slobodom izrazio, pa podelio sa nama, pronašao pa podelio sa nama, pa čak po cenu da ga ispljuju, izvređaju i nemojmo zaboraviti sve one koji su život dali ne bi li izrazili svoju slobodu u bilo kojoj formi.
Šta sada radimo? Ono što proizilazi iz slobode mišljenja i volje da se izrazimo je želja da nametnemo jedni drugima svoje mišljenje ne bi li se osećali superiornim bićima koji imaju slobodu da čine šta im je volja. Forum je tako lep primer za to, gde svi zapenimo kada neko pokuša da nam pokaže da grešimo, što naravno ne bismo mogli bez slobode volje. To čini život lepim, to je uticaj koji imamo jedni na druge, to je želja da budemo posebni u svakom smislu, besmrtni ... zato i većina nas veruje u život posle smrti :D

:mrgreen:
Филозофе(знаш ти ко си)...
Ако нешто ХОЋУ и МОГУ, мојом вољом ћу то остварити...
Никаве тезе доконих људи који су преминули прије пар вијекова неће помоћи.
Могао бих и ја да остављам линкове на моје омиљене серије о космосу.
Зашто?
Кога занима,наћи ће...
Што се тиче чистоте душе,сами можемо да се увалимо у проблем и да се избавимо.
Ако сами нешто не желимо, ни Бог не може помоћи.
Аск, енд ју шел рисив. Нок, енд д дор вил би опенд...
Извињавам се на ћирилично транскрипту енглеске верзије добро познате истине.
:heart:

sta ako ja zelim da to sto se desi nema uzrok i posledicu i da ne bude odredjeno motivom
kucanjem i pitanjem
sta ako ja zelim da budem majmun i da mi padne avion na glavu a ja ne poginem?
ja to HOCU, vidis, a je l ja to MOGU?
o kakvoj volji ti pricas?
pa sama cinjenica da ja zelim da budem govori da moja zelja ima motiv: zelju da zelim.
nema slobodne volje, ako pod njom podrazumevas izbor izmedju 2 ili vise opcija, ako pod njom podrazumevas izbor u okviru datih mogucnosti, onda to nije sine to.
to je samo zelja koja se vremenom pretvara u zudnju i postoji isto toliko mogucnosti da je ostvaris, koliko i da je ne ostvaris. nista nije u tvojim rukama

slobodne volje nema i kad pokusas da intuitivno razumes ovu ideju,
a ne samo kvaziintelektom, tj prenaglasenim radom misaonog centra, onda ces mozda shvatiti da nisi odgovoran za ono sto radis, jer ti sve sve desava, vec si odgovaran iskljucivo za ono sto jesi, ako uopste jesi
ti ne mozes ni da odredis da l ce kisa sutra padati a kamoli da slobodno delas jer tvoje telo, koje 'dela', je, kao i kisa, slika u svesti subjekta

Poslednja izmena:

Truman je rekao da ides na forum filozofija ili na moju temu "Sloboda volje"

http://forum.krstarica.com/threads/286498&highlight=sloboda+volje

Stvar je zapravo veoma jasna kada se ukaze na nju.
Sloboda postoji u bicu "esse" dok u delovoanju vlada nuznost.
Ono sto mi osecamo u sebi kao slobodu jeste daleki odjek nase inteligibilne slobode ili naseg sopstva. Izvan pojave svi smo slobodni ali u pojavi nuznost vlada.
Sto se tice toga "Mogu da cinim sta hocu" vec sam odgvorio a evo opet:

Ako hoces mozes , mozes da izidjes na ulicu i dubis na glavi ili da opljackas banku. Mozes ako hoces. Ali da bi to hteo moras imati dovoljno jak motiv. Bez toga, niti ces dubiti na glavi , niti ces opljackati banku. Znaci da nemas moc i slobodu nad tvojom voljom.

Kao sto se bilijarska kugla nece pokrenuti sama od sebe a da je ne udari neko stapom..tako ni ti ama bas nista neces uraditi svojom voljom a da na tu volju nije uticao neki spoljnji motiv. Pa jel ti to zoves slobodom?

Naravno, mozda ce ti pasti na pamet da mi dokazes da imas slobodnu volju i da stvarno izadjes i dubis na glavi.. Ali zelja da mene ubedis delovace u tom slucaju kao motiv.. Medjutim ta zelja je isuvise slaba da te natera da opljackas banku ili da napustis sve, i odes u daleki svet. Za tako nesto moras sacekati da naidje neki jaci motiv...kada ces to i pozeleti ali ne svojom voljom sam od sebe, vec zarad motiva koji je nastupio.

Očito da se ove rasprave vode jer pričamo o istoj stvari koju gledamo sa različitog apsekta. Svejedno ... ko želi da priča o slobodi volje, neka pogleda link koji je Ozi već nekoliko puta postavio :D

Recimo ja HOCU da kupim auto, stan, avion, brod... Ili mozda samo da otputujem u Japan (za Srbiju je i to SF). E sad, ja to NE MOGU da uradim prosto jer nemam novca, ali Marko Miskovic ili Bred Pit to vec mogu da urade, ako im se hoce (ne razmatram da li hoce ili ne, ali ako hoce mogu).

E sad, da lebdimo ili budemo nevidljivi mozemo da 'ocemo svi, ali tesko da ce od toga nesto biti.

Vidite, slobodna volja u onom apsolutnom smislu na materijalnom planu ne funkcionise bas tako prosto. Ipak, iz sekunda u sekund mi cinimo izbore ovo-ili-ono-ili-... I vecina nas ide linijom manjeg otpora, ustaljenog, po inerciji, sto zapravo umanjuje ulogu slobodne volje.

BTW, u astrologiji se smatra da slobodna volja utice svega oko 5% kod coveka, sve ostalo je uslovljeno drugim faktorima. Pa ipak, tih 5% je zapravo kljucno - to je jedini "motor" kojim mozemo da se izvucemo iz ovog mulja u kome obitavamo.

Ja verujem da postoje mesta kao raj, pakao i cistiliste!!!
Raj je verovatno neko beskrajno mesto zemlja gde su svi besmrtni i tamo zive svi oni koji su zavrsili karieru na zemlji, oni koji su primljeni, koji su zasluzili ali isto tako verujem da cak i tamo ako nesto zaseres mozes biti prognan bas kao i adam i eva jer kad su oni izbaceni nista nije cudno da ne mogu i drugi da budu izbaceni!!!

Oni koji su izbaceni idu u to cistiliste tamo da se bore i da se dokazu koliko su vredni i koliko zasluzuju da se vrate u raj a ako ne zasluze onda odlaze u pakao!!!
A neki verovatno odma idu u to cistiliste?

U pakao idu svi oni koji nisu uspeli da se izvuku iz cistiliste i oni koji su bas za zivota zabrljali i zajebali i verovatno je pakao podeljen na sektore kao u Danteovoj bozanskoj komediji!!!
Moje je neko verovanje da mozes i iz samog pakla da se izbavis izadjes i odes u cistiliste, pa da se tamo boris za raj...

Tako ja zamisljam zagrobni zivot vecnost............

Ja verujem da je dusa smestena u mozgu to je ta neka tacka koja pokrece mozak a posle mozga sve ostalo!!!Masina je samo materija koja ne funkcionise bez coveka!

Tako je dusa povezana sa telom i posto je ovo neki materijalni svet kakvim ga mi zovemo gde valdaju odredjeni zakoni ako nas neko izreseta puskom, pogodi u srce, tintaru dusa nailzi verovatno na prekide gde vise ne mozes plako da pomeris ruku, nogu telo, i onda se ona polako odvaja od tela sve dok telo ne bude skroz bez funkcije i tek onda posto vise ne moze da se poveze sa telom ona odlazi na drugi svet gde ne vladaju ti materijalni zakoni i tada postajemo besmrtni, verovatno dobijamo neko novo telo onakvo kakvo je dusa zapamtila dok smo bili u tom materijalnom svetu, verovatno ona tad dobije onu pravu formu naseg izgleda i onda Bog odredi da li mozemo i da li smo tokom zivota zasluzili da odemo u raj pakao ili cistiliste!!!Zivot je u neku ruku valjda samo nase stvaranje i test da li zaslusujemo taj neki raj pakao ili cistiliste i dok zivimo mi se borimo, mucimo se u ovom materijalnom svetu da sto lakse prodjemo kroz njega, formiramo kroz njega svoju licnost, vrednost cinimo zla i dobra dela pa posle toga sve kad se izracuna onaj odozgo vidi sta ce s nama i gde ce da nas smesti jer nece svako da vrslja rajskom bastom!!!
Eto to je neko moje razmisljanje i nadam se da ce tako i da bude!!!!!

A djavo ko djavo je bio ljubomoran na ljude zato sto je bog ljude najvise voleo vise od andjela jer su ljemu ljudi bili najdrazi i on se zato pobunio protiv boga jer nije mogao to da podnese i zato je i naveo coveka na prvi greh!A on je bio prvi andjeo i zbog toga je bog isterao i stvorio mu pakao gde je i sada njegov takozvani zatvor za sca vremena!Zatvoren je tamo zajedno sa svojim andjelima koji su ga podrzali i pruzali otpor kad su culi da ce bog da ga istera i to je bio taj rat koji djavo nije mogo da dobije nikako vec samo pruzio mali otpor bogu i ostalim poslusnim andjelima!Naravno bog je kaznio i coveka sto je pao u greh i njega je isterao iz raja ovde da se tokom svog stvaranja covek muci, zasluzi raj tokom zivota ili ne!Ako ne priznamo boga i cinimo grehe tokom zivota bez iskrenog pokajanja i nas ce tamo da baci u pakao gde se djavo izivljava sa svojim andjelima na duse koje su pale i zgresile koje je on odvukao tamo!

Tako je pricao moj profesor iz veronauke!A takodje je rekao da je vecina otisla tokom tog rata u pakao sa sotonom a i da je i dobar broj tokom bezanja pobeglo krisom sa adamom i evom na zemlju jer oni drugi andjeli navodno nisu mogli da proteraju svu bracu pa iz sazaljenja su ih pustili da pobegnu na zemlju!
A oni naravno opet su bili za svog tamnog gospodara preko koga sad komuniciraju direktno sa njim kao sto bog iz raja cuje svoje andjele tako i satana cuje ove svoje demone na zemlji!I rekao je da demon moze da udje i da se materijalizuje u coveka ali vrl vrlo tesko, da mora da nadje bas odgovarajucu zrtvu i uz to da dobije pristanak od zrtve sto je veoma tesko ali ne i neizvodljivo!Ono sto vidjamo ono zaposedanje i exocizam o su sve jeftini i neuspeli pokusaji da demon dobije telo!A kad demon nekako u tome uspe zrtva odlazi naravno u pakao!Tako sam ja cuo od profesora a bio sam 4 gd na veronauku u srednjoj i bas smo sve ucili kod njega od praznika do ovakvih stvari!

U al sam se raspisao malo sam skrenuo s teme ali eto neka necu da brisem posle tolkog kucanja:D

Mislim da se Dusa moze procistiti od bilo cega. Verujem da ne postoji kazna, sudija, bog, sudnji dan i te fore.
Postoji ravnoteza, da. Nesto kao karma. I reinkarnacija. Jer bez reinkarnacije nista ovde nema smisla.

Sve se moze ispraviti.

Mislim da se Dusa moze procistiti od bilo cega.

Delimo isto verovanje :)

Verujem da ne postoji kazna, sudija, bog, sudnji dan i te fore. Postoji ravnoteza, da. Nesto kao karma. I reinkarnacija. Jer bez reinkarnacije nista ovde nema smisla.
Sve se moze ispraviti.

Postoji ravnoteža, ali neko ju je morao postaviti, zar ne? Neka viša intelegencija definitivno, da li je to Bog, neka druga vasionska civilizacija, kreativna sila ili nešto četvrto, mislim da sa sigurnošću niko ne može da tvrdi. Na karmu gledam kao na šansu da ispravimo te greške, na putu ka savršentvu. Sve se u univerzumu reciklira, tako i mi, kako fizički, tako i duhovno.

Upravo zbog toga nisam želela da se na ovu temu gleda iz religijskog aspekta. Ne želim da imenujem ijednu religiju, ali ne moram da naglašam šta može da se desi čoveku ukoliko je loše apsorbuje. Naše bitisanje uopšte zavisi od odnosa između suprotnosti, tako naš svet funkcioniše, pa i mi sa njim ... sve loše ima u sebi dobrog i obrnuto. Tako i religija ima svoje propuste i ono što meni lično smeta je koliku kontrolu može da ima nad čovekom u smislu da se svaki čas preispituje da li je nešto dobro ili loše, svaki postupak, pa čak i svaka misao je pod autoprismotrom non-stop 24h dnevno, a svaka religijska reč se smatra apsolutnom istinom. Takvih ima mnogo i njihov život nije lak i mada znam da im je nametnut, takođe znam da ga žive po sopstvenom izboru. Međutim, to je sasvim druga tema.
Slobodna misao i zaključci donešeni na osnovu ličnih iskustava i osećaja je ono što čoveka čini individuom. Verujem da se duša može očistiti i van ovog života jer naša bit neće nestati nikada. Nisam samo jednom čula kako je čak i suicidna misao smrtni greh i ako je to slučaj, onda će se jako malo ljudi naći u raju.

не знам како да тему о животу након живота изузмеш из религије, то је просто немогуће, јер свака религија се бави тим питањем.

питање по чистоти душе, како се чисти и да ли се може очистити након физичког живота ти си у ствари дотакла римокатоличку догму где постоји чистилиште. а пре тога си свесно или несвесно дотакла јинг и јанг. дакле ипак се не може по овом питању изузети религијски аспект.
нисам читао све постове на овој теми, па бих те замолио да заузмеш стартну позицију и да ми кажеш каква је чиста, а каква је прљава душа?
по ком обрасцу да кренемо у неистражене делове живота и физичке смрти?:D

не знам како да тему о животу након живота изузмеш из религије, то је просто немогуће, јер свака религија се бави тим питањем.

Da, svaka se religija bavi tim pitanjem, ali postoje i individualna mišljenja o tome koja bih volela da čitam. E sad, slažem se da se religija mora spomenuti jer je ovo ipak duhovna stvar, ali ne u fanatičnom smislu, što se ovde često dešava.

питање по чистоти душе, како се чисти и да ли се може очистити након физичког живота ти си у ствари дотакла римокатоличку догму где постоји чистилиште. а пре тога си свесно или несвесно дотакла јинг и јанг. дакле ипак се не може по овом питању изузети религијски аспект.

Dotakla sam ja i naučna objašnjenja i svašta nešto :lol: Nisam spomenula čistilište u katoličkom smislu, ali kako ti ne bih detaljno objašnjavala, trebalo bi da odgledaš film oko kog se vrti ova tema kako bi shvatio o čemu se radi, ili bar trailer :lol:

нисам читао све постове на овој теми, па бих те замолио да заузмеш стартну позицију и да ми кажеш каква је чиста, а каква је прљава душа?
по ком обрасцу да кренемо у неистражене делове живота и физичке смрти?:D

Kad gledaš na ovu temu tako bukvalno, odn. čista i prljava duša, ne znam šta da ti kažem. Rekao si da sam spomenula jin-jang i jesam, svesno, pa s'toga ne verujem da postoji apsolutno čista i apsolutno prljava duša. Svi mi u sebi imamo i dobro i zlo i takvi i napuštamo ovaj svet. S'tim u skladu, smatram da svaka duša ima šansu da se iskupi.
Ako osoba izvrši samoubistvo, da li to automatski znači da nema šansu za iskupljenje? Eto, sa religijskog aspekta gledano, nema ... šta više, takav čin se oštro osuđuje na večni pakao. Moje pitanje je ... ako je osoba bila dobra čitavog svog života i na trenutak je izgubila vezu sa čim god i izvršila samoubistvo, da li se sve dobro koje je ta osoba predstavljala poništava? ili zaista ima šansu da ispravi grešku. Lično osećam i verujem da takve osobe imaju bezbroj šansi da poprave štetu koju su naneli sebi i drugima. Nije sve tako isključivo i prosto kao što se predstavlja. Ovaj život je kompleksan i realan, i na jedan problem imamo razne solucije, pa za koju se opredelimo je na nama da odlučimo. Ne znam zbog čega bih verovala drugačije za duhovni svet, jer ako verujem da postoji, onda je za mene isto tako realan kao i ovaj svet u kom sada živim.

Da, svaka se religija bavi tim pitanjem, ali postoje i individualna mišljenja o tome koja bih volela da čitam. E sad, slažem se da se religija mora spomenuti jer je ovo ipak duhovna stvar, ali ne u fanatičnom smislu, što se ovde često dešava.

шта значи индивидуална мишљења, како МИ замишљамо живот после живота?

Dotakla sam ja i naučna objašnjenja i svašta nešto :lol: Nisam spomenula čistilište u katoličkom smislu, ali kako ti ne bih detaljno objašnjavala, trebalo bi da odgledaš film oko kog se vrti ova tema kako bi shvatio o čemu se radi, ili bar trailer :lol:

не знам помоћу којих инструмената може нешто духовно да се докаже?
какво је католичко чистилиште?

Kad gledaš na ovu temu tako bukvalno, odn. čista i prljava duša, ne znam šta da ti kažem. Rekao si da sam spomenula jin-jang i jesam, svesno, pa s'toga ne verujem da postoji apsolutno čista i apsolutno prljava duša. Svi mi u sebi imamo i dobro i zlo i takvi i napuštamo ovaj svet. S'tim u skladu, smatram da svaka duša ima šansu da se iskupi.
Ako osoba izvrši samoubistvo, da li to automatski znači da nema šansu za iskupljenje? Eto, sa religijskog aspekta gledano, nema ... šta više, takav čin se oštro osuđuje na večni pakao. Moje pitanje je ... ako je osoba bila dobra čitavog svog života i na trenutak je izgubila vezu sa čim god i izvršila samoubistvo, da li se sve dobro koje je ta osoba predstavljala poništava? ili zaista ima šansu da ispravi grešku. Lično osećam i verujem da takve osobe imaju bezbroj šansi da poprave štetu koju su naneli sebi i drugima. Nije sve tako isključivo i prosto kao što se predstavlja. Ovaj život je kompleksan i realan, i na jedan problem imamo razne solucije, pa za koju se opredelimo je na nama da odlučimo. Ne znam zbog čega bih verovala drugačije za duhovni svet, jer ako verujem da postoji, onda je za mene isto tako realan kao i ovaj svet u kom sada živim.

ајд да разјаснимо да не буде све шарено и метафорично.
душа се рађа или се ствара?

мислим да ова тема није лоша, али не бави се суштином, а то је како уопште душа настаје, рађа, ствара или шта већ.
да ли је душа цело живо биће или део бића?

ја бих волео на та питања да чујем одговор, ако може:)

шта значи индивидуална мишљења, како МИ замишљамо живот после живота?
не знам помоћу којих инструмената може нешто духовно да се докаже?
какво је католичко чистилиште?
ајд да разјаснимо да не буде све шарено и метафорично.
душа се рађа или се ствара?
мислим да ова тема није лоша, али не бави се суштином, а то је како уопште душа настаје, рађа, ствара или шта већ.
да ли је душа цело живо биће или део бића?
ја бих волео на та питања да чујем одговор, ако може:)

Eh, ako može ... može da se proba :lol: Ne znam samo zašto mi se čini da te moji odgovori neće zadovoljiti i da ćeš preko njih postaviti još zilion pitanja :think: No, idemo :)

Da, kad sam rekla individue, mislila sam na "VI" :)
Kada su naučna objašnjenja u pitanju, već sam pisala o tome, ali tebe mrzi da čitaš, pa ću se ponoviti ... energy Bob :lol:
Ti si spominjao katoličko čistilište, pa bih ja tebe zamolila da daš objašnjenje za isto :)
Da li se duša rađa ili stvara, to samo Bog zna da ti kaže ... moje mišljenje je da nam je duša data od Boga od trenutka začeća. Sam čin začeća je magičan i mi smo mnogo više od rezultata spoja muške i ženske polne ćelije.
Duša smo mi, naša prava suština ... dar koji je samo delić nečeg što ne možemo ni da pojmimo, ali ne prestajemo da pokušavamo :)
Ajd sad na ista pitanja ti daj odgovore, individuo ;)

Mi smo sami sebi sudije i svaku kaznu za naša dela određuje upravo naša savest.

Kad posle niza ponovljenih popravnih konačno stanemo pred svoju savest i kažemo sebi; "E sad je dobro", onda konačno postajemo pčele.

Poslednja izmena:
Mi smo sami sebi sudije i svaku kaznu za naša dela određuje upravo naša savest.

Kad posle niza ponovljenih popravnih konačno stanemo pred svoju savest i kažemo sebi; "E sad je dobro", onda konačno postajemo pčele.

Baš tako. Savest će nam reći da li ispravno postupamo ili ne i tada možemo sa sigurnošću da kažemo da li je čista ili nije.
Svesno ići kroz život znači odgovorno donositi odluke.

Eh, ako može ... može da se proba :lol: Ne znam samo zašto mi se čini da te moji odgovori neće zadovoljiti i da ćeš preko njih postaviti još zilion pitanja :think: No, idemo :)

Da, kad sam rekla individue, mislila sam na "VI" :)
Kada su naučna objašnjenja u pitanju, već sam pisala o tome, ali tebe mrzi da čitaš, pa ću se ponoviti ... energy Bob :lol:
Ti si spominjao katoličko čistilište, pa bih ja tebe zamolila da daš objašnjenje za isto :)
Da li se duša rađa ili stvara, to samo Bog zna da ti kaže ... moje mišljenje je da nam je duša data od Boga od trenutka začeća. Sam čin začeća je magičan i mi smo mnogo više od rezultata spoja muške i ženske polne ćelije.
Duša smo mi, naša prava suština ... dar koji je samo delić nečeg što ne možemo ni da pojmimo, ali ne prestajemo da pokušavamo :)
Ajd sad na ista pitanja ti daj odgovore, individuo ;)

http://sr.wikipedia.org/sr/Čistilište

са научне тачке гледишта само се креационисти баве животом после живота, а како знаш ја сам православац па не знам

што се тиче православља душа је како си и ти рекла живо биће суштина, а настаје оног тренутка када Бог удахне дах животни.
а раније сам био мишљења да се овим животом завршава наше постојање и да се само репродукујемо преко деце.
увек ме је бунила она Његошева: код довијека живи имао се и рашта родити, шта је мислио са тим?

Back