Ciscenje pragova gitare

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.326
Gledam ovaj video na Gibson TV o ciscenju pragova gitare i "upadne mi u oci" da lutier stavlja papirnu lepljivu traku na (bridge post), most, ili drzac mosta na gitari, da se most ne bi pomerao sa obzirom da nema tenzije zica koje drze most na mestu (1.00 min u videu) . Ja to nikada nisam radio a da budem iskren do ovog videa nisam ni znao da treba.....ako treba. Da li to neko radi? I kada smo vec kod ciscenja pragova ko sta koristi? Licno, limunovo ulje, mada znam da svako "mineralno ulje" moze biti korisceno, nisam do ovog videa znao da eto i ulje za bebe spada pod mineralna ulja i da moze biti korisceno za pragove. Koliko dugo ostavite ulje da se upije u drvo pre nego sto ga obrisete. Takodje, u ovom videu on koristi zicanu vunu za ciscenje. Uvek sam bio skeptican i rezervisan prema koriscenju zicane vune.

Gledam ovaj video na Gibson TV o ciscenju pragova gitare i "upadne mi u oci" da lutier stavlja papirnu lepljivu traku na (bridge post), most, ili drzac mosta na gitari, da se most ne bi pomerao sa obzirom da nema tenzije zica koje drze most na mestu (1.00 min u videu) . Ja to nikada nisam radio a da budem iskren do ovog videa nisam ni znao da treba.....ako treba. Da li to neko radi?

Nema tu pravila, ako tremolo hoće da ispada kad se skinu žice, traba ga nekako fiksirati. Ja imam floating tremolo i ostavim jednu oprugu iza da drži (inače su 3 kad ima žica). Ti se slobodno snađi na način kako ti najviše odgovara, nema tu pravila.

I kada smo vec kod ciscenja pragova ko sta koristi? Licno, limunovo ulje...

Ulje nije za čišćenje pragova već za hidrataciju drveta. Za našu klimu obično ne mora da se koristi, jedino ako baš ne primetiš da je drvo suvo. Ja koristim limunovo ulje (dunlop fretboard 65, to kupiš i traje ti ceo život) a da li mogu da se koriste druge vrste ulja, tipa zejtina i sličnog, nemam pojma, guglaj ;)

Gledam ovaj video na Gibson TV o ciscenju pragova gitare i "upadne mi u oci" da lutier stavlja papirnu lepljivu traku na (bridge post), most, ili drzac mosta na gitari, da se most ne bi pomerao sa obzirom da nema tenzije zica koje drze most na mestu (1.00 min u videu) . Ja to nikada nisam radio a da budem iskren do ovog videa nisam ni znao da treba.....ako treba. Da li to neko radi? I kada smo vec kod ciscenja pragova ko sta koristi? Licno, limunovo ulje, mada znam da svako "mineralno ulje" moze biti korisceno, nisam do ovog videa znao da eto i ulje za bebe spada pod mineralna ulja i da moze biti korisceno za pragove. Koliko dugo ostavite ulje da se upije u drvo pre nego sto ga obrisete. Takodje, u ovom videu on koristi zicanu vunu za ciscenje. Uvek sam bio skeptican i rezervisan prema koriscenju zicane vune.

I ja sam pomislio da si mislio baš na pragove, na metal. I to mora da se čisti (polira). Neki put to radim sa žičanov vunom i za pragove i za "fretboard" i premažem limunovim uljem. To radim samo kad vidim da je drvo suvo, ili ako su pragovi (fretboard) štrokavi.

I ja sam pomislio da si mislio baš na pragove, na metal. I to mora da se čisti (polira). Neki put to radim sa žičanov vunom i za pragove i za "fretboard" i premažem limunovim uljem. To radim samo kad vidim da je drvo suvo, ili ako su pragovi (fretboard) štrokavi.

Poliranje pragova se obično radi u servisima, i nije baš jeftino, cirka 50-60e... ali ima i jedna seljačka metoda, moj izum... brzo je i jeftino, samo mora da se skine vrat kompletno. I onda nađeš neki tepih u kući, idealno itison, pa trljaš levo desno. I posle 5 minuta sve se sija ;)

Zicana vuna nije losa za ciscenje pragova ali treba zastititi magnete ako je koristis. Postoje i gumice za poliranje, neki majstori koriste i ulje od kamelije za hidrataciju vrata.

Back