Čime se grijati ove zime?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako je trenutno stanje sa energentima, ništa nam ne preostaje nego da se ove zime grijemo uz pomoć svijeća a griju kažu i tople riječi :mrgreen:

Enormna poskupljenja plina, i ogreva kao što su ugalj, drva i pelet, sve više nas tjera u razmišljanje čime ćemo se grijati ove zime?
Mnogi već razmišljaju da grijanje prebace na struju a neki su to već uradili..

U želji da prođu što jeftinije, kupujući ogrev od uličnih prodavaca, mnogi građani dobijaju drvo loše kalorične vrijednosti, a pri istovaru često ne odgovara plaćenoj količini.
Prevaranti imaju svoje lažne metre, na kamionima slažu drvo u malo većim razmacima, ili imaju posebnu tehniku slaganja i mjerenja. Mnogi prevareni kupci su naknadno ustanovili da su dobili metar do dva manje nego što su platili.
Slicna situacija i kod nas. Kupujem odpatke iz tvornice. Imaju bolju kaloricnu vrijednost, samo nisu za slaganje jer ima svakakvih komada. Ako si domaci dobijes vecinom velike komade, a ako si doseljenik kao ja postoji velika mogucnost da dobijem manje komade. Sva sreca davno sam se naucio pricati :mrgreen:
Metar drva kod nas dode 450 iliti 7029.66, a u gradu ide do 550kn ili 8591.81 za 1m3. Peletima se cijena digla, ali ne znam koliko.

Opraštamo u ime dobra :D
Pa tko gospodinu premijeru ne bi oprostio.

ooooo.gif

Energenti u Srbiji poskupeli i za 100 odsto​

Međunarodna agencija za energiju upozorila je više puta da će zima u Evropi biti veoma teška, a tu situaciju koriste srpski trgovci ogrevnim drvetom i peletom da bi brzo i mnogo zaradili!

Rat u Ukrajini izazvao je brojne probleme u svetskoj ekonomiji, a najveći udarac zadao je tržištu energenata. Ekonomska kriza paralisala je svetska tržišta i džepove građana i iako ne postoji proizvod koji nije poskupeo, čini se da najveće glavobolje, ali i opravdanu bojazan građana šta će biti do zime, zadaju cene čvrstih goriva.

Kako se približava grejna sezona, cene sve više rastu, pa je tako ekološko gorivo, tj. pelet, u odnosu na prošlu godinu, poskupeo za 100 odsto, dok su ogrevna drva, u zavisnosti od grada, poskupela za više od 25 odsto po kubnom metru, a kako tvrde prodavci, dodatni rast cena ovog energenta se tek očekuje.

- "Cena peleta je nepodnošljiva. Početkom prošle sezone, negde na proleće, pelet je mogao da se nađe i za 170 evra, međutim, kako sada čujem, cena je oko 350 evra za tonu. Nama za jednu sezonu treba oko 10 tona, pa je računica jasna. Kako stoje stvari, trebaće mi oko 3.500 evra samo za grejanje. To je apsurd. Tražim alternative i najverovatnije ćemo se grejati na ugalj ili drva. Mislim da su ove opcije, u ovom trenutku, daleko isplativije. Ako i to poskupi, ne znam šta ćemo onda da radimo. Stvarno sam zabrinuta i iskreno, plašim se onoga što nas čeka na zimu,," kaže jedna sagovornica.

Cene ogreva nerealne
Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta, kaže da su cene nerealne, i mišljenja je da je sada vreme da se uključe nadležne inspekcije da ne bi došlo do potpune eksplozije na ovom tržištu.

- Cene ogrevnog drva i peleta su nerealno visoke i ne opravdavaju troškove u lancu u kom se formiraju. Potražnja je ekstremno visoka, a tu najveći benefit prave trgovci, u lancu koji kreće od JP "Srbijašume", preko proizvođača, pa do trgovaca. Samo u periodu od 15. maja do 28. juna konkretno cene peleta su porasle za šest do osam hiljada, a da razloga za to nije bilo. Trgovci prebacuju loptu na proizvođače, a oni kažu da su skupe sirovine, i tako se sve vrti ukrug. Stoga mislim da je vreme da se u ovu problematiku uključe čak i nadležne inspekcije - kaže profesor Glavonjić i ističe da je potez Vlade Srbije da zabrani izvoz peleta i drva bio dobar, ali nedovoljan:

- Mi smo ranije izvozili svega jedan odsto ukupnih količina drva i 11 odsto peleta koji smo imali, te stoga to nije uspelo da smiri tržište. Odluka Vlade možda bi trebalo da bude produžena, ili da se pozovu ključni ljudi iz lanca koji smo pominjali i da se organizuje razgovor kojim će se zaustaviti dalji rast cena. Dodaje da poziva na savest same trgovce, ali i nadležne, jer su nam, kako kaže, svaki metar i kubik dragoceni.

Ugalj​

Veliki rast cena beleži i ugalj. Iako je prošle sezone tona uglja mogla da se nađe i za 8.000 dinara, u ovom trenutku ne postoji opcija jeftinija od 11.280 dinara.

Prema podacima do kojih smo došli od jednog stovarišta iz Beograda trenutne cene su sledeće:

• Ugalj lignit "Kolubara" (Komad) - 11.280,00
  • Ugalj lignit "Kostolac" (Komad) - 11.280,00
  • Ugalj lignit "Kovin" (Komad) - 12.120,00
  • Lignit sušeni "Kolubara Vreoci" (Kocka) - 15.480,00
  • Mrki ugalj "Breza" (Kocka) - 20.700,00
  • Mrki ugalj "Soko" (Kocka) - 16.560,00
  • Mrki ugalj "Banovići" (Kocka) - 23.160,00
  • Mrki ugalj "Banovoći" (Orah) - 23.160,00
  • Mrki ugalj "Štavalj" (Kocka) - 16.056,00
  • Mrki ugalj "Đurđevik" (Kocka) - 19.044,00
  • Mrki ugalj "Miljevina" (Kocka) - 21.960,00

Struja, lož ulje i propan butan​

Struja je jedan od retkih energenata koji je zadržao staru cenu, međutim, evidentno je da će do poskupkljenja doći. Svakako, grejanje na struju je prema mišljenju brojnih stručnjaka neisplativo. Za grejanje stana od 60 kvadrata za šest meseci na TA peć bi po sadašnjim cenama koštalo oko 55.000 dinara, i to ukoliko bi se ona punila samo noću. Ako bi se TA peć dopunjavala i danju po nekoliko sati, to bi sezonsku cenu grejanja povećalo za čak oko 40 odsto, pa bi iznosila oko 79.000 dinara.

Znatno skuplje od grejanja na struju uz pomoć TA peći, jeste etažno grejanje na struju, koje se sada često ugrađuje u novim zgradama.

Ono podrazumeva da svaki stan ima svoj mali sistem za grejanje, odnosno kotao, cevi i radijatore, a grejanje stana od 60 kvadrata na ovaj način, gde se struja po jeftinijoj tarifi može slabo iskoristiti, moglo bi šestomesečni račun da izgura na čak 140.000 dinara.

Prenosi Srbija danas

Back