Čime i na koji način je Hitler finansirao svoju ratnu mašineriju?

Za snagu i velicinu njegove ratne masine se zna. Mene zanima da li neko zna na koji nacin je Nemacka to finansijski izdrzavala. Teorije da je USA finansirala Hitlera kao i teorija da je finansiranje poteklo od opljackanih Jevreja, po meni ne drzi vodu.

Slazem se , mada razne su teorije bile, nije moguce da tek tako jedna zemlja krenu opusteno u osvajanje Sveta...

Nije mu bila potrebna pomoc sa strane - Nemacka je zemlja sa jako puno resursa, jako bogata, i sa veoma radnim ljudima, i sa odlicnim smislom za organizovanje posla, a minimalnom korupcijom, i maksimalnom odgovornoscu svakoga na svom poslu.
A matorci (80+ godina starosti) pricaju kako su starije generacije bile tri puta vrednije od ovih danasnjih...tako da, eto ti odgovora.

Za snagu i velicinu njegove ratne masine se zna. Mene zanima da li neko zna na koji nacin je Nemacka to finansijski izdrzavala. Teorije da je USA finansirala Hitlera kao i teorija da je finansiranje poteklo od opljackanih Jevreja, po meni ne drzi vodu.

Financirali su ga Ford i Krup dok nije došao na vlast .Poslije se uglavnom financirao pljačkom .
Nije on pljačkao samo Jevreje nego i sve ostale koje je okupirao .
Evo ti link o pljačkanju Jevreja u Srbiji .

http://www.intermagazin.rs/koliko-su-blaga-nacisti-opljackali-za-vreme-ii-svetskog-rata-u-srbiji/

evo još i ovo :
http://www.blic.rs/riznica/istorije/cije-je-zlato-pocela-svada-oko-blaga-iz-nacistickog-voza/ms8jgqx

Poslednja izmena:

Радило се, није се крало, није се срало, мрсило и тртомудило у радно време, свако је имао свој део одговорности, и ето успеха.

- - - - - - - - - -

Odneli su samo iz Beograda mnogo zlata i drugih vrednosti.

Јес', дошли до Москве захваљујући злату српске гологузије. :roll:

Радило се, није се крало, није се срало, мрсило и тртомудило у радно време, свако је имао свој део одговорности, и ето успеха.

- - - - - - - - - -

Јес', дошли до Москве захваљујући злату српске гологузије. :roll:

Mnogi se i dan danas dive Hitlerovoj masineriji straha...

ja sam pitao za finansiranje vojne sile koja je bila toliko jaka i pre opljackane i jedne zemlje. koga zanima, neka pronadje snagu vermahta plje pljacke i otimacine. od 1935-1945 vermaht je sluzilo 18,2 miliona ljudi. drugi svetski rat je hitler zapoceo sa 5 miliona ljudi pod oruzjem + tehnika...

Negdje od sredine 19. st. Nijemci su bili najsposobniji narod narod na svijetu. Sve najbolje. Kad ih je Hitler bio okupio nakon izgubljenog rata, imao je s čim računati.
Od bogate zemlje do naroda koji je u većini parametara nadilazio Francuze, Ruse, Amerikance, Engleze....

No, zinuo je previše- htio je u 20 godina ostvariti što drugi za 200-300 godina. Osim tog, nisu baš bili toliko tehnički superiorni. Hitler je bio hazarder, i
u vojnom pogledu, sjekira mu je pala u med nakon preuzimanja vojnih tvornica u Češkoj. Isto, uza svu moć, samo su čeličane u Pittsburghu u 2. svj. ratu
proizvodile više od cijele njemačke produkcije čelika.

Ukratko- moćna zemlja sa iznimno kvalificiranim stanovništvom, i to nabrijanim, može jako puno. No- ne može protiv cijeloga svijeta...

Back