Cikicna istorija

Dionys

Iskusan
Poruka
5.135

http://www.arheofutura.rs/author/todor_vulic/

U medjuvremenu se otkrilo bezbroj autora koji su pisali o ciklicnoj istoriji, pocev od Platona koji je tvrdio da se drustvena uredjenja smjenjuju sve dok iz demokratije ponovo ne nastane monarhija.
Ako se sve u svemiru okrece oko iste ose i na neki nacin ponavlja, zar nije pitanje za svakog: sta to mi dozivljavamo cega nije vec bilo prije nas?
Pa i kad pljunemo sa visine, nasa pljuvacka se podijeli u dva dijela i jedan se okrece oko drugog. I nemoj da mi sad slucajno neko pljune na temu i na taj nacin potvrdi moju temu.

Zar nije lijepo znati da je sve predvidljivo i da je sve sto je bilo vrijedno proucavanja, a da ova sadasnjost nije nista zbog cega bi se trebalo odbacivati proslost ili buducnost, nego je sadasnjost samo jedan djelic predvidljive buducnosti?

Ove matematicke predstave ne govore u detalje. Mislim da se to zove kliodinamika. Recimo, ovaj je pokusao da prikaze graficki kliodinamiku i mislim da je promasio mnogo toga, bas zato sto nije pratio detalje:

Po meni, najdetaljnije je pisao Jakob Burckhardt o Grcima i iz toga se mogu izvlaciti zakljucci i o drugim narodima.

Zar nije lijepo znati da je sve predvidljivo i da je sve sto je bilo vrijedno proucavanja, a da ova sadasnjost nije nista zbog cega bi se trebalo odbacivati proslost ili buducnost, nego je sadasnjost samo jedan djelic predvidljive buducnosti?
Нажалост, Срби осећају по леђима чињеницу да се историја не понавља. На крају свега, остаће срушена Европа и у њој Арапи са козама.

Back