Ciganska kafana " Kod veselog Delije "

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Beograđanin Marko B., jedan od najboljih ljudi za obezbeđenje u svetu, u ekskluzivnoj ispovesti za Pressmagazin otkriva tajne posla kojim se poslednjih šest godina bavi u Bagdadu

Profesionalci... Najtraženiji su ljudi iz vojske i policije jer imaju predznanje i taktičku obuku

Bagdad u poslednjih šest godina svakako nije mesto na kojem biste voleli da se nađete ukoliko vam se nije smučio život ili niste spremni da platite mnogo dolara, kako bi vas u turističko razgledanje grada poveli najobučeniji specijalci, čija je najveća koncentracija danas upravo u tom gradu.

Biznis... U Iraku radi 100 firmi za obezbe|enje, u poslu glavni Englezi i Amerikanci

Kako bismo preneli makar deo priče o iračkom paklu, ekipa Pressmagazina poslednjih meseci dala se u poteru za srpskim „plaćenicima", za koje smo čuli da su među najcenjenijim „privatnim vojnicima". Stupili smo u kontakt s ukupno sedmoricom naših ljudi. I stalno smo dobijali isti odgovor - ukoliko želite autentičnu priču, onda vam treba samo Marko B. iz Beograda, specijalac, jedan od najboljih ljudi za obezbeđenje u Iraku. Samim tim i u svetu.

Oprez... Često se ne zna ko je običan građanin a ko terorista

Znali smo da u Srbiju dolazi u februaru i čekali smo nekoliko meseci. Posle brojnih preporuka i provera, našli smo se početkom nedelje u jednom beogradskom kafiću. Kamera je bila zabranjena, često nam je isključivao i diktafon, iako bi prevariti ovakvog čoveka bilo slično kao i otići u Bagdad bez obezbeđenja.

To smo pokušali da mu objasnimo na početku našeg razgovora, ali jak stisak ruke, prodoran pogled i neverovatan intelekt iza jake, baš jake građe ništa nije hteo da prepusti slučaju.

Uigran tim... Svako zna svoje dužnosti, sve lokacije su prethodno proverene, a pripreme traju najmanje 24 sata

Tražio nam je autorizaciju, iako nam nije otkrio ni svoje prezime. Dao nam je slike koje treba da dočaraju makar deo Iraka koji nikada ne vidite na televiziji, deo izvan takozvane Zelene zone. Pokazao nam je i neke druge, iako za njih nismo imali dovoljno želuca.

Marku to nije problem. U Iraku je punih šest godina, od ulaska američkih trupa do evo njihovog polako najavljenog odlaska. A kako sam kaže, da biste upoznali jednu ovakvu zemlju, potrebno vam je bar pet godina. Danas već može da govori arapski, malo teže da čita, a nama savetuje da ukoliko želimo da upoznamo islamski svet krenemo od Damaska, a završimo u Saudijskoj Arabiji. Onda će nam postati jasno zašto se nikad živ ne bi predao fundamentalistima, ali i zašto priprema za „jedno obično" obezbeđenje raznih novinarskih, političkih i biznis ekipa izgleda baš ovako:

- U Iraku postoji bar 100 firmi koje se bave obezbeđenjem. I sve one su registrovane u iračkim ministarstvima trgovine i finansija, što znači da su potpuno legalne. Glavne firme za obezbeđenje drže Englezi i Amerikanci. Globalni igrači su Amerikanci, a operativno su najbolji nesumnjivo Englezi. Ja radim za jednu poznatu englesku kompaniju. Kadar je izuzetno kvalitetan, reč je o bivšim SAS-ovcima, koji su se prevremeno penzionisali ili su izašli iz službe. Otišao sam na preporuku, iako sada već ima sve više ljudi, koji se bukvalno prijave preko interneta. Pošalju svoj CV i dobiju posao.

Najtraženiji su ljudi iz vojske i policije. To je normalno, pošto su oni već prošli neke osnovne taktike. Imaju predznanja. Samo što se u ovom slučaju ta tehnika dovodi do nivoa i potreba određene firme. Znate i sami da su naši ljudi poznati po hrabrosti i snazi, ali da su slabi političari. Vole da planu. Englezi su najbolji političari i zato na taktičkom i organizacionom planu od njih možete najviše da naučite.

Za moju glavu 10.000 dolara

Bagdad je ranije imao oko osam miliona stanovnika, sada nešto manje od šest miliona. Neki od njih su odlazili u Siriju ili na sever Iraka. Postoji deo Bagdada u koji ni ljudi iz grada ne zalaze. Zove se Al Sadra siti. Njegov otac je bio jedan od poznatijih mula, sveštenika. Tamo su uglavnom došljaci. Najgore je donedavno, ipak, bilo u Mosulu, drugom po veličini gradu. Tu je bilo najviše Sadamovih generala i pristalica. Do pre dve godine u Mosulu je važilo pravilo da ako donesete dokaz da ste ubili ekspata (nas) ili dokažete da ste ga zarobili, dobijete 10.000 dolara.

Svi timovi imaju odličnu pripremu, logistika je izvanredna. Ide se do najsitnijih detalja. Mi to zovemo od „nule do 100". Jer obezbeđenje se ne zasniva na tome da imate 25.000 ljudi oko sebe, već da ste pokriveni ako se nešto desi. To podrazumeva da imate evakuacioni plan, a ako taj plan ne radi, onda imate „bek-ap" plan, pa ako i taj ne radi, da imate rezervni „bek-ap" plan. To znači da su sve rute pokrivene, da su svi obavešteni o tome. I da u slučaju da se nešto desi imate neposrednu podršku. Dakle, to nije obezbeđenje kao kod nas. Danas svi imaju mobilne telefone, tako da u mestu kao što je Bagdad od trenutka dok vas uoče do eventualnog napada ne prođe puno vremena.

Što se tiče same pripreme obezbeđenja, ona traje najmanje 24 sata. To je minimum minimuma koji podrazumeva da su prethodno uvežbane sve rute, evakuacioni planovi, da se zna sve o klijentu - od krvne grupe do najsitnijih detalja. Naši timovi su uvežbani do savršenstva. I svako zna šta mora da radi u kojoj situaciji. Dakle, od komandnog kadra do izvšioca.
U jednom timu, u zavisnosti od profila klijenta koga obezbeđujemo, postoji najmanje četiri eksperta, uz korišćenje lokalaca. To su Iračani lojalni nama. Pokriveni smo radio-vezom i svako zna svoje dužnosti. Obezbediti jednu lokaciju, ipak, ne znači samo fizički biti s klijentom. Sve lokacije su unapred proverene i uvek se traže druge bezbednosne lokacije, da u slučaju ako se nešto desi može da se obavi evakuacija. Postoje tri prstena obezbeđenja. Prvi, neposredni pratioci su komandni kadar, koji je uz klijenta, drugi prsten su svi oko njega i treći predstavlja neposredne mere zaštite!

Нервира ме то што неки људи мешају Спорт и Политику и то што се не разумеју у Политику

bili primetio sam da si ti spomenuo politiku onako sa strane, ako hoces mogu da te citiram...nesto u fazonu nemojte da mesate ali ratka mladica treba uhapsiti...
znaci ako ne zelis neko drugi da to radi nemoj ni ti...

bili primetio sam da si ti spomenuo politiku onako sa strane, ako hoces mogu da te citiram...nesto u fazonu nemojte da mesate ali ratka mladica treba uhapsiti...
znaci ako ne zelis neko drugi da to radi nemoj ni ti...

Све је почело око Младића е онда је Цар,алекса почеле да ми говере како сам издајица

hahahaahahahahahahahaa
ae objasni mi kako treba da se kurcim ... molim te ...
a i gde se ja to kurcim ?
Napolju ?

Да напољу се курчиш,а када се већ курчиш онда неког истуци,или како ти кажеш ајде на ферку,наравно не самном да се потучеш,јер ти самном не можеш да се тучеш,ајде добро могу да те пустим да ме испичкаш.

Ti se ni ne druzis sa mnom, vidjas me samo u parkicu, a ne pada mi na pamet da se peglam sa nekim iz parkica ...
I nemoj ti meni da govoris, mogao sam neki dan noge da ti polomim, ti da smes ti bi izasao, a ne bi mene podjebavao ...

1'-изашао сам

2'-ниси никако могао да ми ноге поломиш

3-ја тебе не подјебавам него ти мене

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Dajte bre pukoh od smeha hahahah

Да напољу се курчиш,а када се већ курчиш онда неког истуци,или како ти кажеш ајде на ферку,наравно не самном да се потучеш,јер ти самном не можеш да се тучеш,ајде добро могу да те пустим да ме испичкаш

:worth::worth:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back