chubura u beogradu

Demetra

Zainteresovan član
Poruka
370
studiram arhitekturu i trenutno radim na jednom projektu, a tice se odnosa Chuburaca prema transformaciji tog dela grada.Kako ljudi koji zive na Chuburi prihvataju, dozivljavaju nove oblike savremene arhitekture koji zamenjuju udzerice? pomogla bi mi misljenja svih zainteresovanih za ovu temu, a pozeljno je da se ne bave arhitekturom kao profesijom.

bilo bi od velike pomoci kada biste izrazili stav prema jednom odredjenom projektu, radjenom za deo bloka prekoputa parka, izmedju ulica Novopazarske, Maksima Gorkog i Makenzijeve.
projekat je radjen kao studentski rad ove godine. linkovi za neke od priloga projekta:

http://www.flickr.com/photos/marijakovljanic/4919639772/
http://www.flickr.com/photos/marijakovljanic/4919040351/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/marijakovljanic/4919036389/in/photostream/

p.s. nisam bas sigurna da je ovo dobar poforum za temu, vodilo me je to sto mi treba misljenje Beogradjana. Hvala unapred svima.

Капирам само последњу фотку, односно план зграда преко пута Чубурског парка.
Мени се не допада, као лего коцкице које су ту привремено решење, једноставно ми се не уклапају.
Тај ред зграда би ишао негде до кафане Соколац, аутентичној чубурској кафани.
Можда је то архитектонски супер технички, стручно, не разумем се.
Чубура ће дуго остати каква јесте због немогућности да се збрну сви људи из бројих кућица и дворишта. Људи су навикли на свој крај баш какав је ;)

odlicno ovo izgleda....Ali bice to "rovovska borba"...
znas ima jedsn grafit koji oslikava njihovu ljubav prema svom kraju ČUBURA JE RAJ !

kao sto rece razvigor malo njih ce da se pomiri sa tim da moraju da napusaju bukvalno dedovinu ne bi li se iz kuceraka uselili u stanove...
novo doba nova resenja stanovanja (robovanja prostoru) :(

promene su neophodne ali ja vecina nas jako tvrdokorna i rigidna po pitanjima promene zivotnog prostora.

i kako da nam arhitekte(urbanisti) ulepsaju grad kada mi sami to necemo?

@yioim
bas o tome i raspravljam u radu, zapravo, manje vise raspravljam.. vise je kao neki kriticki osvrt, ali su mi vazna misljemja trecih lica... :) zapravo ljudi za koje je...

hvala na komentarima... od velike ste poci... ali kad bi se jos jedno tri nasla.. :P :))) bila bi divota... :))))

Na slikama nije oslikan duh Cubure, dakleM, lepo izgleda, ali bas kao u svim evropskim gradovima, potrebno je postovati duh grada/dela grada, ovo je vise za n.bgd. Cubura/Vracar iako ih sada unistavaju, ipak su nesto drugo.

Poslednja izmena:
Naime,tvoj projekat je nadasve sjajan,sto se mog nestrucnog misljenja tice-odlicno resenje postojeceg problema.
Ali,moram se sloziti da je to vise u duhu nekog N.Bga nego Cubure.Mislim da tu duugo nece nista biti drasticno menjano,kao sto je neko vec rekao u prethodnom postu bice to velika borba urbanizacije i lepote duha starog Beograda,u ovom slucaju-Cubure koja treba ostati sacuvana.

evo i ja kao neko ko od kvalifikacija ima samo ljubav prema chuburi da dam svoj doprinos mislim da je taj deo vec dosta unakazen nekim ranijim radovima i da ako hocemo bar malo da se ugledamo na civilizovan svet treba nesto i sacuvati a ne pretvarati u mermer i staklo. Naravno restauracije i osavremenavanje u duhu postojeceg su uvek dobrodosli. Izvini ovo nije struka vec samo emocije

Ja sam uvek voleo vise kafane iza coska nego one u glavnim ulicama. Mozda je pice losije ali se vise popije ali su ljudi sigurno bolji pa se to iskompezuje i ostane viska za lepa prijateljstva:kafa:

Back