Četnički zločini

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
opet pravis projekciju ali po tome si poznat...mislim da gubim volju da iznova i iznova odgovaram na tvoje gluposti....sva ta pitanje su odlicna za postaviti ih partizanima jer oni mucenici ne da nisu imali komunikacione veze nego nisu znali ni da rukuju...ovo nazivanje ''selendrama'' necu ni da komentarisem, to vec spada u tvoj domen...Svge to sto si ovde naveo odnosi se na tvoje komunjare...Upravo tim suludim jurisima koje spominjes naneli su ogromne gubitke srpskom narodu...

Kao sto sam rekao ja sam svoj cilj postigao...koga zaista interesuje istina posvetice paznju svemu sto sam navodio, a pored mnogobrojne strane literature pre svega se posluziti Samardzicevim knjigama...Posle toga gledace na tebe kao ja sada...zato je svaka tvoja pricica smesna i kratkog daha, kao sto je to i komunjarska propaganda...Ja bih bio zadovoljan da neki samo procitaju ovu i prosle teme u kojima smo ti i ja raspravljali, tj. u kojima sam ja raskrinkavao tvoje lazi i mnoge stvari ce im biti jasne, tj. uvesce ih u celu pricu...niko ovde nije lud, a vredjao bih svoju intelegenciju, kao i tih ljudi ako bi i pomislio da bi stekli drugi utisak...:mrgreen:

a ako ti imas strucne veze sa tim sajtom, mogu da zamislim koji je njegov sadrzaj...ne ne mogu da zamislim...mada mi je smesno da poverujem u to, na osnovu utiska koji sam stekao o tebi...U svakom slucaju ne mozemo a da se ne slozimo ko su najveci zlocinci na ovim prostorima...a jasno je kome je zlocin bila politika i osnova drzave, a gde su oni bili pojedinacni, i iz odmazde...

primer, ČETNIČKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA, Aleksandar Dincic:

''Zar obijač koji se vodi u kartoteci zagrebačke policije pod br. 10434 i imenom Josip Broz, inače vođa komunista, pod lažnim imenom Tito, može da se poredi sa nama kao narodni borac. Ubuduće kad hoćete Josipa Btroza isticati kao narodnog borca, odvojte ga od nas, jer sa bandom robijaša i narodnih zlotvora nemamo nikakve veze. '' (izjava Draze povodom izjednacavanja cetnika i partizana, 27.marta 1943)

Ovo je još samo jedan dokaz kako je radila četnička obaveštajna služba za vreme rata. Tačna kao sat. Pazite, četnici su čak našli i broj pod kojim se vodio Titov karton u Zagrebačkoj policiji- 10434.
On je fotografisan 1928.godine. Vladimir Dedijer je kao neku "senzaciju" kopirao ovaj karton i stavio ga u svom prvom tomu o Titu. Međutim, četnici su ga preko svojih kanala još ranije pronašli. Čak nisu pogrešili ni broj kartona što je stvarno zapanjujuće.

Četnička obaveštajna služba to je nešto što se više nikada neće stvoriti. Ona ima i svoje korene pošto je bila poznata po tačnosti i obaveštajna služba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a tek ona Apisova iz Prvog svetskog rata.

Po meni, ovi su su bili najbolji obaveštajci:

-NENAD MITROVIĆ GUSTAV (vršio sve moguće poslove)
-BORIVOJE MESAROVIĆ-AVGUST (našao Jajinačku kartoteku)
-MILAN KALABIĆ (našao nemačke skice za projekat Fau 1 i Fau2)
-DUŠAN RADOVIĆ-KONDOR (vršio obaveštajnu službu unutar samih korpusa)
-ŽARKO TODOROVIĆ-VALTER (obaveštajac iz svih centrala u Beogradu.Jedan obaveštajac kome su Nemci posvetili čak i akciju pod šifrom "Valter"
-SAŠA MIHAILOVIĆ-VILI (rad sa agentima Gestapoa)
-STEVAN LUŽAJIĆ (vršio praćenje vozova na pruzi Niš-Sofija i redovno izveštavao o odmazdama u Nišu i našao angažovanje komunista od strane Nemaca za borbu protiv četnika u Južnoj Srbiji. Javljao se pod šifrom"prijatelj iz Kluba 333" (kada javlja o vozovima ili streljanjima).
-PREDRAG VEJINOVIĆ (vršio špijunažu nemačkih sistema veze u Beogradskoj centrali)
-ZORAN VASILjEVIĆ (vršio prodor u sistem nemačkih veza u glavnoj centrali)
-ing DRAGOMIR TOMAŠEVIĆ (rad sa radio-stanicama i praćenje pošiljki u odeljenju Pošte, Telegrafa i Telefona u Beogradu)
-STANA GARDINOVAČKI (obaveštajac iz Užica i Požege koja je pratila partizane i javljala o njihovoj delatnosti)
-JELENA OBRADOVIĆ-LELA I LILI (zapisničarka sa niške železničke stanice i dostavljač svih kretanja vozova na relaciji Niš-Sofija, čplan obaveštajnog štaba 1a u Nišu)-streljana od Nemaca. Imala je 30 godina.
-ŽIVOJIN ĐURIĆ SOKRAT (obaveštajac iz Komande grada Beograda, potpukovnik i najbolje prikriveni legalizovani oficir koji nikada nije otkriven.Najzaslužniji za oružje i municiju koju je krao od nedićevaca i davao četnicima. Preživeo rat)
-MILOVAN POPOVIĆ POPA (šef Niške železničke stanice i član obaveštajnog centra "Jug", dostavljao podatke o vozovima. Uhapšen na prevaru, streljan u Jajincima novembra 1942. )
-OBRAD STEPANOVIĆ OBERT (obaveštajni organ iz Grdelice i član Niškog obaveštajnog centra 1b)
-NEŠKO NEDIĆ (obaveštajac 4 GJK u komandi nemačkog majora Vajela, odlična uloga i nikad otkriven)
-ŽIVOJIN ARSENOVIĆ (poručnik SDS, glavni obaveštajni oficir iz Požarevačke OK, veza sa Krajinskim korpusom, uhvaćen i streljan u Jajincima 30.6.1942
-RADOVAN FILIPOVIĆ (potporučnik SDS u K.Mitrovici, obaveštajni organ na Kosovskoj pruzi, uhvaćen od Nemaca i streljan 17.2.1943. u Kosovskoj Mitrovici)

Naravno ima ih još mnogo jer je Draža naročitu pažnju posvetio obaveštajnim zavrzlamama i tzv. "obaveštajnom ratu".
Najveće zasluge obaveštajaca u redovima JVUO bili su dragoceni podaci koji se susreću u pojedinim četničkim izveštajima, a takođe i oni koji su slani emigrantskoj Vladi u Londonu. Zato je rad sa četničkim dokumentima prava milina jer je 100% tačno to što se brojčano izveštava.
Da nije bilo jedanog Mesarovića, mi svakako istinu o Jijincima ne bismo ni znali jer su komunisti za obaveštajne zadatke bili jednom rečju nesposobni.

Poslednja izmena:
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,cetnicke izvestaje koje nitko do sada nije video, i koje samrdzic drzi na tavanu?
obavestajna sluzba...? pa , ti si sam rekao da je DM legalizirao cetnike....imao je punkt usred beograda (svi znali).....nego uz sve te obavestajce, osvojene gradove.....izgubio je rat...a izgubio ga je jer nije imao podrsku, cak ni u srbiji....proglas kralja petra, kojim ga je prakticki proglasio za izdajicu, je doveo do prelaza cetnika u partizane...legalizovali su se kod partizana:):):)

ne znam da li ikog ozbiljnog zanimaju tvoja tumacenja, nicim argumentovano...pogledaj i sam na sta ti se svode postovi...tu si cisto da nesto izblebetas, sebi nahranis dusu i nista vise od toga...Jasno je svakom ko iole poznaje ovu temu sta je donelu prevagu i zasto je Draza na kraju ispao ''heroj koga su izdali saveznici'', podela interesnih sfera na Balkanu i gotova prica...pricica o podrsci jos jedna je u nizu komunjarskih lazi jer ako je neko imao podrsku naroda bio je to Draza, kao sto su i cetnici u Srbiji bili znatno brojniji, cega su bili svesni pripadnici americkih i britanskih vojnih misija koji nisu mogli da veruju u izvestaje i kasniju propagandu u korist komunista, a protiv Draze, ali sve su to igre velikih sila...

Četničkih izveštaja pune su knjige i dela Dinčića i Samardžića (i u to će se uveriti oni koje zanima i opet su tvoje laži plitke i površne)

Tvoje komunjare su ukrale cak i lik popularnog Valtera
...koga sam naveo, a inace veliki Zarko Todorovic...JVUO sastavljena je od skolovanih oficira, za razliku od tvojih bandita, obijaca brava...:mrgreen:

A proglas kralja Petra danas takvi kao ti zloupotrebljavaju isto kao sto i iskompleksirani hrvatcici stalno zloupotrebljavaju da se Tesla ''uvek'' ponosio srpskim poreklom i hrvatskom otadzbinom iako je to samo jednom napisao iz kurtoazije, kao odgovor na pismo Maceku (a da ironija bude jos veca poslednja zelja mu je bila da mu se na sahrani odsvira ''Tamo Daleko'')....Tako i proglas kralja Petra posle velikih pritisaka britanske vlade na celu sa zmijom Čerčilom (koji Srbiju u ruke komunista predaje uz reci: ''sta nas briga, necemo mi ziveti u Jugoslaviji), koji kralj danima odbija da potpise ali na kraju pada pod velikom pritiskom...Kralj koji je u tom trenutku bio vrlo mlad da bi donosio neke odluke i pre svega izmanipulisan...ili cemo da slusamo opet komunjarske maloumnosti da je to uradio na svoju ruku i po svojoj volji podrzao one koji su radili na njegovom unistenju i kojima je glavni cilj bio upret upravo protiv njega...jos jedan od komunjarskih apsurda...proglasenje Draze izdajnikom je jos jedna od tvojih sitnih lazi

Tako da ponvaljam tvoji postovi su plitki, povrsni bez ikakvog znacaja...osim sto sebi povremeno nahranih dusu, ne postizes nista, osim jos koje nelogicnosti i maloumnosti kojima obiluju tvoji postovi...

i jedna potresna prica, kako je veliki Draža dočekao britansku izdaju i proglas Kralja Petra:

Poslednja izmena:
''NAJSTRAŠNIJI UDAR NANEO NAM JE KRALj...''
I pored strašnih vesti sa radio Londona, malo je ko bio spreman da poveruje u izdaju omiljenog kralja. Sa nestrpljenjem, pa još uvek i sa oduševljenjem, očekivao se njegov tradicionalni rođendanski govor. Tog 6. septembra kralj Petar Drugi punio je 21 godinu. Prethodne noći na vrhovima planina paljene su logorske vatre u obliku slova ''P''. Gde god je bilo moguće, postavljani su zvučnici da bi se kraljeva reč što dalje čula. I Centralni nacionalni komitet Kraljevine Jugoslavije priključio se slavlju, zakazavši svečanu sednicu za 6. septembar.
Ali, kraljev rođendan prošao je bez očekivanog govora. Do kašnjenja je došlo zbog Petrovog opiranja engleskim pritiscima da pozove četnike da stanu pod komandu J. B. Tita. Popustio je posle šest dana, kada je, 12. septembra 1944, preko radio Londona lično saopštio:
Dragi moji Srbi, Hrvati i Slovenci,
U ovim sudbonosnim i za Jugoslaviju velikim danima, kada pobedonosne armije Sovjetskog Saveza stoje na našoj granici s jedne strane, a američke i britanske s druge strane, kada je dan naše slobode u punom svanuću, pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedinite i pristupite Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom. Sa mojim punim znanjem i odobrenjem, kraljevska vlada dr Ivana Šubašića zaključila je važne i korisne sporazume sa tom našom narodnom vojskom, koja je jednodušno priznata, podržavana i pomagana od naših velikih saveznika, Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država Amerike.
Samo tako ujedinjeni u borbi, moći ćete sačuvati neukaljanu čast i slavu Jugoslavije i završiti konačnom pobedom najlepšu legendu hrabrosti i ljubavi za slobodu, kojom ste do sada zadivljavali svet. Vaša bratska sloga i jedinstvo razbiće sve neprijateljske planove, a vaša otaybina dočekaće teško zasluženu slobodu i uputiće se srećnijoj budućnosti mira i pravde u krugu Ujedinjenih naroda i celog slobodoljubivog čovečanstva.
Svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom ni pred istorijom.
Ovom mojom porukom vama, odlučno osuđujem zloupotrebu imena kralja i autoriteta krune, kojom se pokušavalo opravdati saradnju sa neprijateljem i izazvati razdor među borbenim narodom u najtežim časovima njegove istorije, koristeći time samo neprijatelju.
Klanjajući se žrtvama, pozdravljajući našu borbu i odajući zahvalnost našim velikim saveznicima, pozivam vas da svesrdno pozdravite pobedonosne savezničke armije, koje bi došle da vam pruže pomoć u potpunom izvojevanju oslobođenja naše otaybine.
?ivela naša velika slobodna federativna Jugoslavija!35
Posledice govora bile su još teže jer je Draža nekoliko sedmica ranije pojačao propagandu u korist očuvanja monarhije i integriteta kraljeve ličnosti. Primera radi, u proglasu svim komandantima od 27. avgusta, on piše:
Izdajte letak od reči do reči sledeće sadržine: Josip Broz Tito, po zlu čuveni neprijatelj... drznuo se da srpskom narodu daje preko radija časove iz rodoljublja. On, koji je jedino ubijao naše najbolje narodne ljude, evo šta poručuje: kralja Petra ponovo imamo da biramo posle rata, a za te izbore on, Tito, garantuje punu slobodu. Mi mu poručujemo: kralja Petra mi nemamo da biramo, jer je on naš kralj od 27. marta 1941. godine. A što se tiče slobode koju Tito garantuje, te slobode najbolje je iskusio sam narod iz svih onih pokrajina kuda je on prošao...
Samo među Srbima pretrpeli smo preko jedan milion žrtava. Tito želi da jedino srpski narod strada. To je njegov cilj, a ne borba sa okupatorom u koju stupa sad kad je na nju primoran. Sada, kada Titove horde napadaju na Srbiju da i nju unište, i kada je svoje horde popunio ustašama i drugim izrodima koji su do juče klali naš narod, on se drznuo da pokuša da oslabi naše redove nekim velikodušnim oproštajima svima koji mu priđu i koji izdaju svoga kralja i svoj narod...
Znamo mi njegove oproštaje... Koliko je veliki prijatelj srpskog naroda Josip Broz Tito, najbolje se vidi iz njegove izjave da u budućoj federativnoj Jugoslaviji svi su Hrvati ujedinjeni, a Srbi rasparčani na Srbiju predkumanovsku, Crnu Goru, Sandžak, Makedoniju, a Vojvodina, Bosna i Hercegovina prirodno treba da bude Hrvatska. I to ona Hrvatska koju je stvorio Pavelić izdajom 1941. godine. Znači, raskomadati Srpstvo na šest pokrajina, od kojih dve dati Hrvatskoj, a samim tim uništiti plod sedmogodišnjeg rata za oslobođenje i ujedinjenje.
Mi odgovaramo Josipu Brozu Titu: Živeo kralj Petar, koji je na dan 27. marta 1941. godine stupio na presto! Živelo ujedinjeno Srpstvo! ...Čvrsto zbijmo naše redove pred odlučnim događajima, koji se sada odigravaju u celome svetu
...36

Početkom septembra, kada je radio London objavio vest da je kralj potpisao ukaz o ukidanju Vrhovne komande, Draža je u raspisu svima saopštio da je to samo jedan u nizu britanskih ''trikova'', naglašavajući: ''Naročito istaći kraljevu poruku uručenu usmeno preko majora Lukačevića da... (nečitka reč, ali svakako u smislu ''verujemo'' - prim. aut) samo onome što on lično bude izgovorio preko londonskog radija. Od kako je smenjena Purićeva vlada, kraljev se glas nije čuo na radiju''.37
U noći pred kraljev rođendan Draža je kao i ranijih godina naredio loženje vatri u obliku slova ''P'' na celoj slobodnoj teritoriji, a na sam rođendan, 6. septembra, održavanje prigodnih svečanosti. On lično govorio je na centralnoj svečanosti, održanoj u Pranjanima.
Dvanaesti septembar 1944. godine bio je jedan od najtežih dana u Dražinom životu. Mada je radio vezom nekoliko dana ranije bio obavešten o predstojećem govoru, on nije verovao da će kralj otići tako daleko.
Vrhovna komanda nalazila se u selu Draginje kod Valjeva. Draža nije želeo da sluša kraljev govor, već je naredio majorima Aćimu Slijepčeviću, načelniku Ađutantskog odeljenja, i Milanu Stojanoviću, njegovom pomoćniku, da zabeleže govor i da mu potom pročitaju kraljeve reči.
U šatoru pored kuće u kojoj se nalazio Draža, dva majora su zapisala govor i sravnila prepis. Slijepčević je rekao da nema snage da tu belešku pročita Draži, dodavši papir Stojanoviću. U kuću su ušli zajedno. Stojanović svedoči:
General Mihailović je sedeo mirno, sa zaturenom šajkačom. U levoj ruci je držao čibuk i pućkao cigaretu, a kažiprstom desne ruke nekako čeprkao po stolu nedaleko od čašice rakije, gledajući preko stola u neku nedoglednu tačku. Na licu mu se čitala duševna patnja. :im smo ušli, rekao je: ''Samo čitajte''. Ja sam uzbuđeno rekao: ''Gospodine ministre, govor je strašan!'' - i pre no što sam hteo još koju reč da dodam, on me prekinu i ponovi: ''Čitajte!''
Isprekidanim i uzbuđenim glasom pročitao sam kraljev govor. Kad sam završio sa čitanjem, general Mihailović, još uvek gledajući u onu nedoglednu tačku, zgrabi šajkaču i tresnu je o pod uz reči koje nisam čuo. Prizor potresan. Posle toga okrenuo se prema nama i, smirenog i blagog izraza, ponudi nas čašicom rakije. Pošto smo zahvalili, on nas umoli da kažemo poručniku Boži Peroviću, komandantu njegove lične pratnje, da ga niko ne uznemirava do polaska koji je ranije bio utvrđen za ponoć.38

Ispred kuće, Slijepčević i Stojanović zatekoše Perovića, zatim Dražinu ''senku'' poručnika Blagoja Kovača i posilnog Miću. Svi su strahovali da će Draža izvršiti samoubistvo. Dogovorili su se da Perović, Kovač i Mića na smenu krišom posmatraju Dražu sa jabuke, čije su se grane pružale do prozora kuće. Jedan je uvek stajao uz vrata i netremice gledao onog na jabuci. Imao je zadatak da, na njegov znak, utrči unutra i osujeti samoubistvo.

Poslednja izmena:
Draža je sedeo isto onako kao kada su Slijepčević i Stojanović došli sa govorom. Pio je rakiju i palio cigaretu za cigaretom. Tako satima. Nešto pred ponoć ustao je i podigao bačenu šajkaču sa poda. Stajao je i dugo posmatrao kokardu. Onda ju je poljubio. Krenuo je ka izlazu, ali se vratio setivši se nečega. Ugasio je petrolejku i izašao. Pred vratima je stajao poručnik Perović, kome je Draža odsečno komandovao: ''Pokret!''
Sutradan, svim komandantima Draža šalje sledeći raspis:
Nj. V. kralj Petar Drugi sprečen je u vršenju svojih kraljevskih dužnosti i nije u mogućnosti da da slobodno svoju reč. Na dan 6. septembra ove godine nije čak ni govorio, kao što je svakad činio na svoj rođendan. Šubašić i hrvatska klika nastavljaju, kao i njegovi istomišljenici Pavelić i Josip Broz Tito, da čine sve što im je moguće da razbiju srpstvo. Josip Broz, još pored toga, i pobegao je iz Jugoslavije.

Na dan 12. septembra ove godine preko radio Londona napravili su najobičniji falsifikat sa kraljevim imenom, prenoseći tobože kraljev govor. Ovo je tek početak najoriginalnijim lažima ustaško-hrvatske propagande. To neće biti ni prvi ni poslednji falsifikat kraljevog govora. Ovaj kraljev govor potpuna je izmišljotina. O ovome smo bili još ranije obavešteni od od naših političara iz inostranstva, samo nismo verovali da će imati toliko smelosti da to učine.
Krvava ustaško-titovska igra produžava se: istrebljenje Srba do poslednjeg.
Srbi i Slovenci, zbijte redove, ne verujte lažima ustaško-titovskim. Niko ne sem od nas ni trenutka da zaboravi 850.000 srpskih grobova, što nam ustaše počiniše.

Sada, ustaše ulaze u Titove redove da bi produžili ubijanje i najzverskija krvološtva nad Srbima. Šubašić je ustaša. Ne damo se prevariti. Šubašić misli isto što i Pavelić.
Oni hoće granice Hrvatske na Drini. Oni hoće Srbe da rasparčaju. Srbi i Slovenci, preživećete sve opasnosti, jer smo i do sada najteže momente preživljavali zajednički. Svi svesni nacionalni Hrvati složiće se sa nama, a ubice znaju šta ih čeka. Mi ćemo produžiti svoj put, jer mi znamo šta hoćemo. Mi se borimo za slobodu zajednice i prava čoveka.
Živeo kralj Petar Drugi!
Ovo vam poručuje Draža Mihailović
.39
U prvi mah svi su bili u neverici. Na frontovima su utihnule borbe između četnika i komunista. ''Niko ne veruje da je to slobodna volja Nj. V. Kralja'', pisao je 14. septembra komandant Sarajevskog okruga pukovnik Gojko Borota, komandantu Istaknutog dela Vrhovne komande potpukovniku Zahariju Ostojiću. Međutim, već 17. septembra, sa Borotine radio stanice M. Rajković javlja Ostojiću:
Borota je u Radovi, gde ličnim kontaktom pokušava da ublaži posledice kraljevog govora, jer je nastalo nespokojstvo i veliki strah kod naših i naših simpatizera.40
Kraljev govor zadao je strahovit udarac srpskom narodu i posebno četnicima. Tek tog dana, 12. septembra 1944. godine, kroz narod i vojsku prostrujala je sablazan katastrofalnog poraza. Dr Milorad Drašković, jedan od vodećih ljudi ravnogorske omladine, svedočio je:
Na nas je strahovito delovao govor kralja Petra u kome je rekao da se priključimo Josipu Brozu Titu. Ma sa koje strane gledišta, to je bila apsolutno nedopuštena izdaja. Mi se bijemo za kralja i otaybinu, narod gine, a kralj sada govori nešto sasvim drugo. Niko nije mogao da prihvati taj kraljev govor. Neki oficiri su izvršili samoubistvo, neki su od besa pucali u radio. Tada mi je postalo jasno da idemo u katastrofu, mada mnogi nisu verovali u to, naročito Beograđani...41
U memoarima, kralj Petar je o ovom svom govoru napisao: ''Imao sam osećanje da sam izneverio svoje najbolje prijatelje, a ukazao podršku jednom pokretu koji je bio u osnovi neprijatelj monarhije i demokratskih načela''. Draža je poslao sledeću depešu srpskim političarima u inostranstvu:
Najteži i najstrašniji udar naneo nam je kralj, čijim smo se imenom zaklinjali. Bog i narod neka mu sude
.42

35 R. i Ž. Knežević, Sloboda ili smrt, 911-912.
36 AVII, ČA, K-301, reg. br. 5\1.
37 AVII, ČA, K-301, reg. br. 5\1-34.
38 Spomenica Draži, 117.
39 AVII, ČA, K-301, reg. br. 5\1.
40 AVII, ČA, K-281, reg. br. 2\1.
41 Pogledi, dvobroj 65-66.
42 R. i Ž. Knežević, Sloboda ili smrt, 373.

(Iz knjige ''General Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta'', 5. tom; takođe, iz knjige Draža 12 - mali)

PS

ima jedna zanimljiva slika kiseli koja tebe najbolje opisuje (bratski pozdrav)...mozda znas nesto o njoj ili nije tema:mrgreen:

huskamiljkovic11116lz.jpg

Poslednja izmena:
Još jedna komunjarska krađa i laž - Ko je bio pravi Valter

U partizanskim filmovima Bata Zivotinja:mrgreen: ali ko je zaista bio Valter i kako je serija ''Otpisani'' zasnovana na falsifikovanju istorijskih događaja:

Valter je potpukovnik Žarko Todorović, komandant četnickih ilegalaca u Beogradu. Akcija njegovog hapšenja, marta 1943, jeste najveća akcija koju je Gestapo uopšte izveo na Balkanu. Ipak, Valter im neposredno potom beži, u Zagreb, gde su ga odveli i pokušali da iznude priznanje o tamošnjim saradnicima. Ponovo su ga uhapsili septembra i odveli u Mauthauzen. Preživeo je najteži tretman, pa su ga, iz strahopoštovanja, postavili na najlakše mesto u logoru - da bude baštovan. Posle rata je bio pukovnik francuske armije. Preminuo je u Parizu posle 2000. godine.

Po hapšenju pravog Valtera, Gestapo je među četničke ilegalce u Beogradu ubacio lažnog Valtera. Tako je Draža, sa svojim oficirima, utrošio silnu energiju da raskrinka lažnog Valtera. Radilo se, naime, pod šiframa i u najvećoj tajnosti, a gestapovci su bili veoma opasni pošto su mnogi govorili srpski bez stranog akcenta (folksdojceri).

Za sve ovo što sam rekao postoje dokumenta, koja sam naveo u knjizi. Komunistickog Valtera, međutim, Nemci i ne pominju. Znam da je komunista Vladimir Peric imao šifru Valter, jer sam procitao njegovu biografiju. On je poginuo 6. aprila 1945. u Sarajevu, od jedne zalutale minobacačke granate. Tako su komunisti svom Valteru pripisali akcije Dražinog Valtera...

Što se "Otpisanih" tiče, dovoljno je reći da do dolaska Crvene armije u Beogradu nije ubijen ni jedan Nemac. Četničkih ilegalaca bilo je daleko više nego komunistickih. Draži nije padalo ni na kraj pameti da njegovi ilegalci u Beogradu ubijaju Nemce, zbog odmazdi 100 za jednog. Oni su imali druge zadatke, koje su sa uspehom obavljali: nabavka novca, sanitetskog i štamparskog materijala (jer je četnički pokret izdavao oko 130 listova, među kojima i jedan dnevni), a naročito obaveštajna služba.

Jedna epizoda "Otpisanih" je napravljena doslovce na osnovu dokumenata Gestapoa o četničkim ilegalcima u Beogradu. To je ono kada goniometar otkriva radio stanicu. Komunisti u Beogradu nisu imali ni jednu radio stanicu, a četnici su imali tri-četiri, koje su se šifrovano, tajno, javljale Dražinoj Vrhovnoj komandi.

Miloslav Samardžić, ''Svedok''

Poslednja izmena:
@Koca,
huskamiljkovic11116lz.jpg

ta slika je vrlo interesantna jer pokazuje dubinu tvoga neznanja,kako se zove covek na slici.?
problem sa samrdzicem i tobom (naravno), je da ne znate, gde se nalazi original slike, gde je slikana, i kada....pa posto si je stavio , klaunu, odgovori na pitanje :):):):)

ja rece da me podseca na tebe:mrgreen:

i tebe pitah za sliku...pa izvoli...iznesi sve sto si naveo...pogotovo ovo gde se sad, u ovom trenutku nalazi originalna slika...hahahah...i ti nekom ''klaun''...lol

Poslednja izmena:
Па дешавало се да су четници злочинили по Србији то није спорно.
Много се фукаре накупило тамо..

Мада код оних Титових су били још гори хоштаплери, не дао ти Бог, а шта су радили после рата да и не говорим...

Обрни-окрени сељак наебе увек у рату.

@Koca,
pokazi dubinu svog znanja...postavio si sliku,pokazi da si odgovaran, a ne papagaj

hahahahha...zasto moram svaki put da te namagrcim i napravim od tebe lazovcinu i sitnog prevaranta...dzabe kupujes vreme...ni jednog trenutka nisam rekao da znam o slici, tako da ne glumis ''klauna''...jos u prvom postu sam te pitao da li znas o ovoj slici...onda si naravno onim smesnim drugim postom pokusao kao i uvek da izokrenes pricu ali si se zajebo jer si naveo mnoge stvari koje navodno znas...

pa izvoli, pitao sam te, odgovori na sve sto si nabrojao, posto je tebi ova slika apsolutno poznata i ti znas, kad, gde, ko pa cak i gde se danas nalazi original:mrgreen:...

ajde kiseli, s nestrpljenjem ocekujem odgovor:lol:

EDIT: ajde kiseli, s obzirom da si sve vreme na forumu i da ne posecujes ni jednu temu osim ove (gde su cetnici...buaahahah) mnogo ti treba da odgovoris o slici o kojoj apsolutno znas...a?

Poslednja izmena:
kiseli ti si zaista pravi Hrvat!, kaKo bi rekao veliki Jovan Ducic, a ja priblizio ovoj situaciji, TI SI KISELI NAJHRABRIJI LIK NA OVOJ TEMI AL NE ZATO STO SE NICEGA NE BOJIS VEC ZATO STO SE NICEGA NE STIDIS:)

И џабе вам те свађе четници-партизани, после шездесет година.
Не ваљају ни једни ни други, што се мене тиче

Навалили су се на грбину народа, и препуцавали преко његових леђа, а кад Немац дође, они беже у шуму, док ови пале села и страда невин свет.

Што нису ишли у Београд да се туку са Швабама, ако су хтели, тамо их је било колико волиш,, а не они пљачкају сељака, који је тад и оголио и обосио, узимају од уста његове деца, често и туку кад не даш...

А кад наиђе Немац...Бежииииии....и оставе народ да их Швабе малтретирају..

Stojko, uz svo duzno postovanje, ne lupaj:)

Ajde samo se seti onog 100 Srba za 1 ubijenog Nemca ili 50 za ranjenog pa onda opet razmisli o ovome sto si napisao...

To kod nesretnika kiselog u domovini nije postojalo, normalno, zna se sta je predstavljala Hrvatska u II sv.ratu...izdajnicku, umobolnu klanicu...pa je lako sad ovim kiselima i halix-ima da laprdaju o jurisima i akcijama partizana...znao je Tito i ko gine u celoj prici dok je on grabio ka cilju...A jasno je zasto je bas i samo u Srbiji postojalo 100 za 1.

A je l nije Draza recimo mogo da se sepuri u Nedicevoj vladi, nego sto je pobegao u sumu kako kazes...eto jos jedan spontan dokaz apsurda komunjarske propagande o nekakvoj saradnji...smesno...

A ovde si definitivno u pravu

Мада код оних Титових су били још гори хоштаплери, не дао ти Бог, а шта су радили после рата да и не говорим...

Па то ти кажем они ко ајдуци убију Швабу из заседе, а после кад они почну да купе невин народ њих нема нигде, да га бране, али кад треба да се једе и пије, опет код сељака....

Јака ми то војска

Не кажем да је било људи који су из виших идеала или нужде отишла у шуму, и који су били добри људи, али много је било и сецикеса и бараба, која је таква била и пре рата, али је у рату је само дошла до изражаја

Još jedna komunjarska krađa i laž - Ko je bio pravi Valter

U partizanskim filmovima Bata Zivotinja:mrgreen: ali ko je zaista bio Valter i kako je serija ''Otpisani'' zasnovana na falsifikovanju istorijskih događaja:

Valter je potpukovnik Žarko Todorović, komandant četnickih ilegalaca u Beogradu. Akcija njegovog hapšenja, marta 1943, jeste najveća akcija koju je Gestapo uopšte izveo na Balkanu. Ipak, Valter im neposredno potom beži, u Zagreb, gde su ga odveli i pokušali da iznude priznanje o tamošnjim saradnicima. Ponovo su ga uhapsili septembra i odveli u Mauthauzen. Preživeo je najteži tretman, pa su ga, iz strahopoštovanja, postavili na najlakše mesto u logoru - da bude baštovan. Posle rata je bio pukovnik francuske armije. Preminuo je u Parizu posle 2000. godine.

Po hapšenju pravog Valtera, Gestapo je među četničke ilegalce u Beogradu ubacio lažnog Valtera. Tako je Draža, sa svojim oficirima, utrošio silnu energiju da raskrinka lažnog Valtera. Radilo se, naime, pod šiframa i u najvećoj tajnosti, a gestapovci su bili veoma opasni pošto su mnogi govorili srpski bez stranog akcenta (folksdojceri).

Za sve ovo što sam rekao postoje dokumenta, koja sam naveo u knjizi. Komunistickog Valtera, međutim, Nemci i ne pominju. Znam da je komunista Vladimir Peric imao šifru Valter, jer sam procitao njegovu biografiju. On je poginuo 6. aprila 1945. u Sarajevu, od jedne zalutale minobacačke granate. Tako su komunisti svom Valteru pripisali akcije Dražinog Valtera...

Što se "Otpisanih" tiče, dovoljno je reći da do dolaska Crvene armije u Beogradu nije ubijen ni jedan Nemac. Četničkih ilegalaca bilo je daleko više nego komunistickih. Draži nije padalo ni na kraj pameti da njegovi ilegalci u Beogradu ubijaju Nemce, zbog odmazdi 100 za jednog. Oni su imali druge zadatke, koje su sa uspehom obavljali: nabavka novca, sanitetskog i štamparskog materijala (jer je četnički pokret izdavao oko 130 listova, među kojima i jedan dnevni), a naročito obaveštajna služba.

Jedna epizoda "Otpisanih" je napravljena doslovce na osnovu dokumenata Gestapoa o četničkim ilegalcima u Beogradu. To je ono kada goniometar otkriva radio stanicu. Komunisti u Beogradu nisu imali ni jednu radio stanicu, a četnici su imali tri-četiri, koje su se šifrovano, tajno, javljale Dražinoj Vrhovnoj komandi.

Miloslav Samardžić, ''Svedok''
A zar pravi Valter nije Vladimir Perovic koji se bavio specijalnim radom u Sarajevu ?

Па то ти кажем они ко ајдуци убију Швабу из заседе, а после кад они почну да купе невин народ њих нема нигде, да га бране, али кад треба да се једе и пије, опет код сељака....

Јака ми то војска

Не кажем да је било људи који су из виших идеала или нужде отишла у шуму, и који су били добри људи, али много је било и сецикеса и бараба, која је таква била и пре рата, али је у рату је само дошла до изражаја

ima istine al ako je neko prouzrokovao bespotrebne srpske zrtve to su bili komunisti (prvo ih prouzrokovali, a posle svojom rukom ''stvarali'')...Upravo oni i kritikuju Drazu da je u jednom trenutku bio pasivan prema Nemcima, a sto je bilo najlogicnije i najrazumnije jer je bilo suludo vrsiti jurise na Nemce (100 za 1) ali se zato vrsene diverzije i sabotaze koje su znacajno ''doprinele saveznickoj stvari'' i cekao kljucni trenutak iskrcavanja saveznika kada treba krenuti u konacni juris...Opet videli smo i ko je gradove oslobadjao ali sa minimalnim brojem zrtava...glupan halix se u jednom postu hvalio o nekom ogromnom stradanju partizana...upravo to, Tito nije stedeo zivote, niti je mario za srpske zrtve...

A ovo sto sam boldovo si u pravu...naravno da je bilo svakakvih svuda, kako kazu fukara u takvim situacijama radi sta mu se prohte ali se kod Draze gledalo osloboditi se takvih i ima gomile primera, ili se kaznjavali itd...

''NAJSTRAŠNIJI UDAR NANEO NAM JE KRALj...''
Samo među Srbima pretrpeli smo preko jedan milion žrtava. Tito želi da jedino srpski narod strada. To je njegov cilj, a ne borba sa okupatorom u koju stupa sad kad je na nju primoran. Sada, kada Titove horde napadaju na Srbiju da i nju unište, i kada je svoje horde popunio ustašama i drugim izrodima koji su do juče klali naš narod, on se drznuo da pokuša da oslabi naše redove nekim velikodušnim oproštajima svima koji mu priđu i koji izdaju svoga kralja i svoj narod...
Znamo mi njegove oproštaje... Koliko je veliki prijatelj srpskog naroda Josip Broz Tito, najbolje se vidi iz njegove izjave da u budućoj federativnoj Jugoslaviji svi su Hrvati ujedinjeni, a Srbi rasparčani na Srbiju predkumanovsku, Crnu Goru, Sandžak, Makedoniju, a Vojvodina, Bosna i Hercegovina prirodno treba da bude Hrvatska. I to ona Hrvatska koju je stvorio Pavelić izdajom 1941. godine. Znači, raskomadati Srpstvo na šest pokrajina, od kojih dve dati Hrvatskoj, a samim tim uništiti plod sedmogodišnjeg rata za oslobođenje i ujedinjenje.

Eto a nekome je je trebalo 50 godina da shvati o čemu se radi.
Nije ovde problem ni Draža ni Tito ni kralj Petar II nego Jugoslovenstvo ili Jugoslavizam.Lepo je Dučić sve objasnio u svojoj knjizi Verujem u Boga i u Srpstvo.
Sve su to pogubne posledice stvaranja haotične višenacionalne države sa tri dominantne religije koje su bile jako uticajne među narodom,država koja nije ni funkcionisala između dva rata sa maloletnim kraljem i vladom koja je izgubila kompas.A za vreme rata još veća katastrofa čak i četnici i kralj se i dalje bore za Jugoslaviju :dontunderstand: kakva ironija.
Iz svega bi mogli da izvučemo pouku da u vreme nacionalnih država prvo se stvara takva država pa potom njeno društveno uređenje tako bi možda i ti posleratni izbori bili verodostojni.
A što se zločina tiče trebalo bi razgraničiti pojedinačne ratne zločine od genocidne politike a genocidnu politiku i rasne zakone na ovim prostorima imala je samo NDH.

Hm, ovo što Vi ovde radite više nema nikakve veze sa istorijom, ova tema Vam je postala poligon za medjusobno prepucavanje i vredjanje. Tema ide pod ključ, a Vi ubuduće malo korigujte svoj rečnik da i ostale teme ne bi doživele istu sudbinu. Pozdrav.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back