Четничке казнене формације ''Црне тројке''

Што се Митровића тиче он је пре рата био у савезу комуниста, укључио се у устанак српског народа од почетка, прешао је у четнике када су му наредили да мора да напусти терен Зенице који је бранио од усташа и крене са главним штабом, зато су га комунисти ставили на листу за ликвидацију заједно са његовим људима.Августа 1943 нападају га јаке партизанске снаге и он покушава преговорима да реши ситуацију мирним путем, уздајући се у то је познавао неке од комуниста како из тог краја тако и вођа Темпа и Мошу Пијаде, алу су га на превару заробили и убили.
Зеничким четничким одредом од тада командује Јово Лакић.
Kako je "poginuo" Golub Mitrović, opisao je William Deakin u svojoj knjizi:
"Opisao sam kako sam, zajedno sa komandantom divizije i njegovim štabom, posmatrao izviđanje železničke pruge u sumrak 31. jula.
Za vreme te noćne akcije partizani su zarobili komandanta Zeničkog četničkog odreda, Goluba Mitrovića, i dvojicu iz njegovog štaba.
Suočio sam se sa ovom grupom zarobljenika na jednom šumskom proplanku. Predloženo je da ih lično saslušam. Ovo je bio prvi i jedini takav slučaj. Odbio sam. Britanci nisu mogli biti sudeonik u građanskom ratu. Dokaz je bio jasan. U moju dužnost nije spadalo ispitivanje zarobljenih četnika koji treba da budu pogubljeni.
Okrenuo sam se i otišao među drveće. Kratki pucnji iz puške završili su taj slučaj. Krenuli smo napred pored tri tela posle nekoliko minuta.
Partizanski štab je bio nezadovoljan ovakvim mojim držanjem. Ja sam još ranije predvideo takvo sučeljavanje, i znao sam da ću morati da zauzmem takav stav, od koga nisam nikad odstupio, po cenu neshvatanja i izvesne zlovolje od strane naših partizanskih saveznika.
Oni su osećali da mi vodimo drugačiji rat, da Britanci snose odgovornost za produžavanje građanske borbe svojom podrškom Mihailoviću i četničkom pokretu čak i onda kad su suočeni s njihovom saradnjom s neprijateljem.
O tome se moglo raspravljati u Kairu. Tamo je mesto, činilo mi se, da se donese odluka, a nikako da je donosi jedan oficir, sam na bojnom polju u atmosferi građanskog rata, koji Britanci nisu još "zvanično" priznavali.
Kad sam se iz ove ekspedicije vratio u Titov Vrhovni štab, javio sam Kairu, 12. avgusta: "Prva divizija zarobila je štab zeničkih četnika, koji su branili za Nemce prilaze Sarajevu. Oduzeta dokumenta su kod mene. Slede prevodi tekstova koji dokazuju saradnju s Nemcima i ustašama. Štab je predložio da ja ispitujem četničke vođe. Kategorički sam odbio dodir s njima."
U ovoj akciji zaplenjeni su i proučeni spisi Zeničkog četničkog odreda. Oni su pokazivali u malom tragediju mesnih prilika u Bosni od ustanka 1941. godine.
Ova mala jedinica dobila je ime po varoši Zenica, centru kombinata fabrika čelika, koje su radile za Nemce i čija je proizvodnja predstavljala značajan privredni faktor. Komandant, Golub Mitrović, prvobitno je vodio četu jedne od prvih partizanskih jedinica u ovom rejonu. U proleće 1942. on se odmetnuo i obrazovao vlastiti četnički odred. Kratko vreme posle toga zarobio je i pobio grupu hrvatskih partizana - rudara iz rudnika Husino, jakog komunističkog centra - a nedavno je dočekao u zasedi jednu patrolu Sedme divizije i ubio komesara i celu grupu.
Ovaj četnički odred bio je sada u sastavu grupe odreda koja je operisala u istočnoj Bosni pod rukovodstvom majora Baćovića, Mihailovićevog komandanta za istočnu Bosnu i Hercegovinu.
Većina ovih četničkih odreda - što se jasno videlo iz zaplenjenih dokumenata - već se bila sporazumela sa Pavelićevim vlastima o uzajamnom nenapadanju, primajući, nemarno s obe strane, oružje i potrebe za operacije protiv partizana. Ali senka ustaških pokolja, koji su izazvali prvobitni ustanak četnika i partizana u Bosni u leto 1941. teško je pritiskala ove kompromise i izazivala trvenja i mržnju među borcima ovih bosanskih srpskih četničkih grupa.
Komandant Zeničkog odreda u pismu od 18. oktobra 1942. ukazuje na nesporazume između štaba i hrvatskih vlasti. Učinio sam sve što sam mogao da otklonim ovu nesuglasicu i da poboljšam odnose između ovog odreda i Hrvata. Ovaj štab je tražio posredovanje Nemaca u Zenici. Tamošnja nemačka komanda zahtevala je pismeno da zenički četnički komandant ide pod njihovom zaštitom u komandu nemačke divizije u Sarajevo. Ovaj štab je tražio da se prvo dobije odobrenje od komandanta majora Baćovića, ali Nemci su odgovorili da nemaju vremena. Štab je zato odlučio da pošalje Goluba Mitrovića u Sarajevo ne čekajući odobrenje.
Četvrtog maja sklopljen je sporazum između predstavnika zeničkog četničkog štaba i majora Pohe (Poche), koji je radio u ime nemačkih vojnih vlasti. Njegov glavni cilj bio je da se izvrše neophodne detaljne pripreme kako bi četnici preuzeli od Nemaca čuvanje železničke linije i mostova u ovom rejonu. Ovde su ih zatekle partizanske snage."

Svako ko je pisao loše o četnicima je mavodno kovao zaveru protiv njih. Postoje slike, dokumenta i svedočenja o saradnji četnika sa okupatorima. Vi revizionisti ste kao žena uhvaćena na delu u preljubi koja poriče svoje neverestvo, tako mi delujete.
https://jenikirbyhistory.getarchive.net/topics/chetnik+collaboration+with+axis+occupation
https://picryl.com/topics/chetnik+c...on/world+war+ii+forces+of+italy+in+yugoslavia
https://jenikirbyhistory.getarchive...ii/chetnik+collaboration+with+axis+occupation
Писали су углавном комунисти са намером дискредитације краљеве војске а како би дошли на власт и добили савезничку помоћ.
Већина тих фотографија нема никакве везе са четницима ДМ или ЈВуО, на шта сам ти већ скренуо пажњу, а део је исте пропаганде.
Samo si zaboravio da kažeš da je Mitrović učestvovao u pučevima u Bosni protiv partizana.
Каквих пучева?

Нема говора о четничким пучевима, једини који су издали заједничку борбу су били сами комунисти, не могу припадници регуларне војске да изврше пуч у истој војсци него они који су гледали партијске интереса што су комунисти и радили, и то је разлог што су и Митровић али и други напустили партизане и њихову политику.Википедијска сплачина заснована на комунистичким изворима, рекао сам ти батали википедију ништа нећеш знати.

Sve su to četnici Koste Pećanca? Ne bih rekao da je to baš tako.
На некима, друго су фотографије на којима или нема усташа или нема четника, или фотографија не представља сарадњу, а на оној познатој где се приказује како наводно усташе и четници пију нема Дреновића, за већину се не зна ни ко је на сликама ни где је сликано ни када, и то користити као доказ неке сарадње је бесмислено.

На некима, друго су фотографије на којима или нема усташа или нема четника, или фотографија не представља сарадњу, а на оној познатој где се приказује како наводно усташе и четници пију нема Дреновића, за већину се не зна ни ко је на сликама ни где је сликано ни када, и то користити као доказ неке сарадње је бесмислено.
Znači Nemci i Italijani su sve vreme rata oblačili ljude u četničke uniforme i slikali se sa njima jer im je bilo dosadno? Teško je poverati u tako nešto.

Znači Nemci i Italijani su sve vreme rata oblačili ljude u četničke uniforme i slikali se sa njima jer im je bilo dosadno? Teško je poverati u tako nešto.
Четници као герилска војска нису имали стандардне униформе, баш као и партизани, носило се сељачко одело углавном, чак већина није ни имала ознаке.Могу да ти поставим и ове твоје са петокракама заједно са окупатором, има и тих слика, не знам можда су и њих облачили Немци у партизанске униформе или су им можда давали немачке, једноставније је као Врховном штабу на Сутјесци по писању истог Дикина.
Ненасловљено.jpg

http://www.yugopapir.com/2015/05/william-deakin-borbena-planina-2-deo.html

Четници као герилска војска нису имали стандардне униформе, баш као и партизани, носило се сељачко одело углавном, чак већина није ни имала ознаке.Могу да ти поставим и ове твоје са петокракама заједно са окупатором, има и тих слика, не знам можда су и њих облачили Немци у партизанске униформе или су им можда давали немачке, једноставније је као Врховном штабу на Сутјесци по писању истог Дикина.
Pogledajte prilog 1727275
http://www.yugopapir.com/2015/05/william-deakin-borbena-planina-2-deo.html
''Verovatno'' - Nema logike da bi se Tito i Vrhovni štab obukli u nemačke uniforme jer bi poginuli od prijateljske vatre svojih partizana a to bi i demoralisalo njegove borce, delovalo bi kukavički. Vrhovni štab se nalazio uvek u centru partizanskih snaga. Tako je bilo i na Sutjesci.

Tito_and_Ivan_Ribar_in_1943.jpg

''Verovatno'' - Nema logike da bi se Tito i Vrhovni štab obukli u nemačke uniforme jer bi poginuli od prijateljske vatre svojih partizana a to bi i demoralisalo njegove borce, delovalo bi kukavički. Vrhovni štab se nalazio uvek u centru partizanskih snaga. Tako je bilo i na Sutjesci.

Pogledajte prilog 1727286
Има логике ако планирају да се пробију кроз немачке линије.То је и била грешка Броза што је најбоље јединице држао уз себе уместо да их одмах пошаље у пробој, отуда и велики губици.Глуп за тактику само је гледао своје д.пе.
++++++
Ево ти још сарадње четника и Немаца.
Ненасловљено.jpg

* 13. oktobar, 17,20: Operativno odeljenje obaveštava Komandu 15. brdskog korpusa:
”Jači četnički napad bacačima granata i topovima 105 mm na Jabučko sedlo, Mesiće i Rogaticu. Rogatica napadnuta sa svih strana. Divizija se pomera na liniju Pale, Mokro, Sokolac. Treći bataljon u povlačenju ka Renovici, Prači. Posada Rogatice ima naređenje da se probije prema Sokolcu, Mokrom.”

Има логике ако планирају да се пробију кроз немачке линије.То је и била грешка Броза што је најбоље јединице држао уз себе уместо да их одмах пошаље у пробој, отуда и велики губици.Глуп за тактику само је гледао своје д.пе.
Nema logike jer bi stradao od prijateljske vatre. A i imaš sliku ranjenog Tita u partizanskoj uniformi. On tako "glup" pobedio u ratu a Draža tako "pametan" sve bitke od partizana izgubio.
* 13. oktobar, 17,20: Operativno odeljenje obaveštava Komandu 15. brdskog korpusa:
”Jači četnički napad bacačima granata i topovima 105 mm na Jabučko sedlo, Mesiće i Rogaticu. Rogatica napadnuta sa svih strana. Divizija se pomera na liniju Pale, Mokro, Sokolac. Treći bataljon u povlačenju ka Renovici, Prači. Posada Rogatice ima naređenje da se probije prema Sokolcu, Mokrom.”
Džabe sve to kada su stupili u kolaboraciju sa najvećim zlom koje je svet ikada video.

Nema logike jer bi stradao od prijateljske vatre. A i imaš sliku ranjenog Tita u partizanskoj uniformi. On tako "glup" pobedio u ratu a Draža tako "pametan" sve bitke od partizana izgubio.
То је претпоставка генерала Литерса.Дража је успео већину својих људи да извуче из немачког обруча на време, сем Ђуришића и његових који су заробљени и оних Баћовићевих у Херцеговини.Док је Броз страдао са његовима јер је неспособан.Победио је у грађанском рату јер су га Совјети довели на власт, као и други диктатори у источној Европи, ђавола би сам урадио нешто.
Džabe sve to kada su stupili u kolaboraciju sa najvećim zlom koje je svet ikada video.
Кад то 1945!

Док је Броз страдао са његовима јер је неспособан.Победио је у грађанском рату јер су га Совјети довели на власт, као и други диктатори у источној Европи, ђавола би сам урадио нешто.
Partizani su isprašili četnike zajedno sa Nemcima i Italijanima na Neretvi i kasnije u istočnoj Hercegovini. Četnici su bili nesposobna vojska navikla da se izležava i opija po planinama Balkana, vojska koja se nije kalila u borbama.
Кад то 1945!
Još od 1941!

Partizani su isprašili četnike zajedno sa Nemcima i Italijanima na Neretvi i kasnije u istočnoj Hercegovini. Četnici su bili nesposobna vojska navikla da se izležava i opija po planinama Balkana, vojska koja se nije kalila u borbama.
Аха јесу и онда четници остали и даље у Херцеговини а партизани најурени у неке црногорске врлети.
И то ти је тачно, познато је да су Немци штампали потернице за својим сарадницима.
1642673721-Draza-Mihailovic-na-nemackoj-poternici-1943-Foto-D.Ciric-i-B.Stanic-Vreme-na-zidu.jpg

Nego što? Daj jednu neistinu koju sam širio...dok ti zoveš sve živo falsifikatima, neistinama kako bi "objasnio" četničke zločine
Истина у последње време се само клибериш па је тешко проценити шта мислиш.Упитао сам те да нам објасниш злочин у Вранићу али си остао нем, па ето чекам те историјске чињенице.За остало мораћеш конкретно да бих знао на шта мислиш.

Аха јесу и онда четници остали и даље у Херцеговини а партизани најурени у неке црногорске врлети.
Partizani nisu najureni iz Hercegovine nego su krenuli u južnu Srbiju.
И то ти је тачно, познато је да су Немци штампали потернице за својим сарадницима.
1642673721-Draza-Mihailovic-na-nemackoj-poternici-1943-Foto-D.Ciric-i-B.Stanic-Vreme-na-zidu.jpg
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Састанак_у_Дивцима

Најурени и то у кањон Пиве и Таре.
Od propale vojske četnika? Ne bih rekao:
"Do kraja marta OGD je stigla na liniju Drina — Sutjeska — Gacko. Pokušaj da se odmah pređe preko Drine bio je neuspješan, međutim, u borbama kod Drine OGD je porazila četničke jedinice i italijanske jedinice iz 1. alpske divizije „Taurinenze”. Nakon ovoga, OGD je skrenula na jug, prešla Pivu i do 24. aprila stigla u rejon Šavnika, u planinski i besputni teren sjeverne Crne Gore. Iscrpljenim partizanskim divizijama i ranjenim vojnicima bio je potreban odmora, a OGD je dobila kratak predah."
https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Битка_на_Неретви
Аха и после тога опет потерница.
Mihailović_poternica_1941.jpg
Džabe mašeš poternicama kada je Draža postao kolaboracionista. Zaigrao se "Čiča" i za to platio glavom. Nažalost u smrt poveo i više hiljada ljudi.

Od propale vojske četnika? Ne bih rekao:
"Do kraja marta OGD je stigla na liniju Drina — Sutjeska — Gacko. Pokušaj da se odmah pređe preko Drine bio je neuspješan, međutim, u borbama kod Drine OGD je porazila četničke jedinice i italijanske jedinice iz 1. alpske divizije „Taurinenze”. Nakon ovoga, OGD je skrenula na jug, prešla Pivu i do 24. aprila stigla u rejon Šavnika, u planinski i besputni teren sjeverne Crne Gore. Iscrpljenim partizanskim divizijama i ranjenim vojnicima bio je potreban odmora, a OGD je dobila kratak predah."
https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Битка_на_Неретви
Džabe mašeš poternicama kada je Draža postao kolaboracionista. Zaigrao se "Čiča" i za to platio glavom. Nažalost u smrt poveo i više hiljada ljudi.
Мани се ти википедије, и после битке на Неретви Херцеговина остаје у четничким рукама.
Знаш ли још неког сарадника окупатора са две немачке потернице?Пре бих рекао да ти као следбеник комунистички ревидиране историје немаш никакав аргумент како би то објаснио.

Мани се ти википедије, и после битке на Неретви Херцеговина остаје у четничким рукама.
Hercegovina nije cilj partizana. Oni se sklanjaju odatle pod pritiskom Nemaca i prelaze u teške crnogorske planine. Taj potez pokazaće se kao ispravan jer Nemci tamo nisu mogli da kapitalizuju svoju brojčanu nadmoć.
Знаш ли још неког сарадника окупатора са две немачке потернице?Пре бих рекао да ти као следбеник комунистички ревидиране историје немаш никакав аргумент како би то објаснио.
Nemci su znali kolika je baraba bio Draža i da mu data reč ništa ne znači. Ali to ne znači da nije bio kolaboracionista.

Hercegovina nije cilj partizana. Oni se sklanjaju odatle pod pritiskom Nemaca i prelaze u teške crnogorske planine. Taj potez pokazaće se kao ispravan jer Nemci tamo nisu mogli da kapitalizuju svoju brojčanu nadmoć.
Nemci su znali kolika je baraba bio Draža i da mu data reč ništa ne znači. Ali to ne znači da nije bio kolaboracionista.
Јесте била, јер су очекивали искрцавање савезника на Балкану, и отимањем Херцеговине од четника, као и касније Црне Горе, су планирали да им се супроставе ако се то деси.Немци су и организовали обе операције, и Бело и Црно, са истом намером да почисте обе гериле на Балкану како би се лакше супроставили савезницима ако дођу овде.Како партизани нису успели да узму Херцеговину пробали су Црну Гору, и у Црној Гори се одбија рат између четника и партизана који је прекинула немачка операција Црно.Дража се извукао уз мале губитке јер је уочио велике непријатељске снаге на време, Броз уз велике, јер није имао појма шта ради, фокусирао се на четнике а заборавио да прати кретање Немаца, и јер је био уљуљкан проразумом са Немцима из Загреба, који су Немци на Сутјесци прекршили.
Ово ти је добро, :rotf: неискрени сарадник окупатора са две немачке потернице, са породицом у логору, са савезничким официрима у својим штабовима, спашава савезничке пилоте и Немци стрељају његове људе:
Objava 25 pristalica.jpg
Objava 150 pristalica2.jpg
Objava 13 pristalica.jpg
objava 150 pristalica.jpg
Objava 50 pristalica.jpg
objava 250 pristalica.jpg
Objava 20 pristalica.jpg
јединствен случај "сарадника окупатора" или комунистичке бесмислене пропаганде у коју и данас неки верују.

Броз уз велике, јер није имао појма шта ради, фокусирао се на четнике а заборавио да прати кретање Немаца, и јер је био уљуљкан проразумом са Немцима из Загреба, који су Немци на Сутјесци прекршили.
Taj sporazum nikada nije stupio na snagu niti je ikada potpisan, to je vaša četnička mitomanija. Vaš paralelni univerzum. I Đilas i Velebit su u onom klipu rekli da im je cilj bio južna Srbija jer su čuli da je tamo jak partizanski pokret.
јединствен случај "сарадника окупатора" или комунистичке бесмислене пропаганде у коју и данас неки верују.
Najobičniji manipulator koji je mislio da može sve oko sebe da dribla. Osoba prevelikih ambicija za svoje intelektualne i liderske sposobnosti.

Супротно теорији завере Дејвида Мартина, [ 10 ] савезнички командант у Медитерану се врло мало ослањао на информације прикупљене преко SOE . Имао је неколико извора квалитетних и свеобухватних информација:

Савезнички стручњаци су успели да дешифрују немачке кодове серије Ултра, тако да је генерал Вилсон свакодневно на свом столу имао извештај о немачком радио-саобраћају. Базил Дејвидсон из SOE је изјавио да су почетком 1943. године , очигледно одлуком неке више команде, ти извештаји почели да стижу до SOE :
Мислим да смо почели да примамо пресретнуте поруке почетком јануара 1943. и да су вероватно почеле да стижу на мој сто већ почетком јануара. Било је веома јасно да су то били пресретнути телеграми „Sicherheitsdienst-а“ у Југославији, тако да су то биле изузетно вредне информације... То су били телеграми са, на пример, садржајем попут овог: „Партизани који су раније били у X или Y крећу се ка Z. Шаљемо четнике против њих.“ Још један фактор од историјског значаја јесте да су ова обавештења одиграла веома велику улогу у одлуци премијера (Черчила), која се догодила када је стигао у Каиро у фебруару 1943. године, да покрене промене у нашој политици. [ 11 ]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Serbia

Back