Cetnici u nasim ocima nekad i sad

Нисам љотићевац припадам онима који сматрају да је највећа грешка била сукоб добровољаца и четника,аватар је грб СДК Косовски Крст-Са Вером у Бога за Краља и Отаџбину-Добровољци
ДРАЖА,НЕДИЋ,ЉОТИЋ ЈЕДИНИ СПАС СРБИЈЕ
 
Nacionalista:
Нисам љотићевац припадам онима који сматрају да је највећа грешка била сукоб добровољаца и четника,аватар је грб СДК Косовски Крст-Са Вером у Бога за Краља и Отаџбину-Добровољци
ДРАЖА,НЕДИЋ,ЉОТИЋ ЈЕДИНИ СПАС СРБИЈЕ

Hm jako interesatno samo mislim da je sa tom pricom zavrseno kao sto i sam mozes da zakljucih nikoga od pomenutih vise nema a i mnogo toga se od tada promenilo tako da ta prica je trebala da bude aktuelna 1942god a ne sada inace Mihailovic i Ljotic su dve razlicite opcije steta je samo sto se prolivala srpska krv to je najveca tragedija...
Bitno je sada u ovim okolnostima shvatiti da se bitke ne dobijaju oruzjem vec glavom ,ne dobijaju se ratovi na bojnom polju vec za zelenim stolom...
 
Причаш глупости,СДК нема везе са СС формацијама,крајем 1944 СДК се повукао у Словенију и био је под командом његовог команданта Косте Мушицког.
Љотић није фашиста већ велики патриота и Србин Православац.
СДК је била Божја војска,духовно веома јака и они су знали шта је комунизам и против њега су се борили од тренутка када су основани дакле 14.09.1941 док су у том тренутку четници Драже Михаиловића били сарадници партизана у паљевини Србије.
 
Да се вратимо теми.

Равногорски покрет нема континуитет тако да самопрокламоване оперативце ДБ-а нећемо узети у обзир јер они по својој суштини и активностима припадају Брозовом покрету.

Примеђујем да се доста форумаша демократске провенијенције згражава Равногорког покрета који ћу даљењем тексту помињати његовим народним именом- четници.
Неки тврде да Равногрски покрет нема право на то име јер нема право на баштињење термина четници због тога што нема везе са четницима предходних генерација што је више него неистина.
Четник као појам се односи на српског националисту који се на све начине па и оружаним путем бори за ослобођење свог народа и државе, дакле Равногорски покрет је име које се односи на четнике из Другог светско рата, суштинске разлике нема јер четник је четник.
Оно што буни демократски орјентисане особе је то што је партизански покрет представљан као демократски што је ординарна глупост јер партијска војска никако не може да буде и демократска а поготову не партијска револуционарна војска која је газећи све демократске принципе оружаним путем дошла на власт и терором се одржавала на њој.
С друге стране четници као народна војска, народна по избору народа и демократска по саставу Политичког савета при Врховној Команди ЈВуО који су чинили представници парламентарних странака које је на изборима бирао тај исти народ са пуним правом носи епитет демократског покрета.
Такође је битно нагласити да су четници били војни а партизани паравојни покрет а и то је установљено демократским механизмима и нормама.
Више него икада се одражавају последице грађанског рата у Србији јер тешко да државу могу да доведу у ред они који су своју политичку личност изградили на Брозовом принципу уместо да су се водили принципима Слободана Јовановића, интелектуалца најистакнутијег међу политичарима у четничком покрету за чије се посмртне остатке боре сви припадници тзв. демократских партија а све у циљу јефтиног маркетинга.
Наравно, никоме од тих тзв. демократа не пада на памет да укине пресуду по којој се Слободан Јовановић проглашава народним издајником јер би се тако замерили својим коалиционим партнерима, сумњивом бирачком телу, континуитету породично-политичке власти а на крају крајева и својој интими.
Довољно је поменути судбину српских четника Пекића и Црњанског да би се увидело о каквим комунистичким гадовима се ради и о којој врсти манипулације је реч.

Не бих да залазим у сукоб са љотићевцима мада бих имао пуно право јер све што су досад навели нема везе са истином, али као што рекох не желим без обзира што је и СДК био партијска војска, наравно ни близу партизанској али у сваком случају партијска.

Све у свему, да су четници победили имали би континуитет демократске власти и наступ Ролинг Стонса би био уобичајена ствар као и у свакој другој држави која није имала ту несрећу да трпи комунистички политички егзибиционизам који ми и дан данас трпимо.

Радо ћу вам одговорити на сва питања поготову на питања у вез четничких ратних злочина којих јесте било, минимално али их је било, али који нису били идеја водиља као што је случај са партизанским покретом који као раволуционарни покрет није ни могао другачије него злочинома, што ратним што мирнодобским.
 
Najmasovniji pokret u Srbiji od 1941g bio je ravnogorski pokret
Najdisciplinovaniji su bili Ljoticevci i Komunisti gvozdena disciplina ideoloski obojena
Veoma bitno je bilo i to sto kod komunista je postojao centralizovan sistem komandovanja "komitet je odlucio" ovo ili ono itd, dok kod cetnika nije postojao takav nacin i iz tog razloga bilo je dosta samostalnih odluka i samovolja cetnickih komandanata...
Ne znam samo zasto ovoliko ljudi dizu prasinu oko Ljoticevaca kada je njih bilo zanemarljivo malo i nisu bili neki bitan faktor njihova ideologija je bliska Hitlerovoj ideji ali ono sto treba naglasiti ,a to je da za razliku od Bugarske, Rumunije, Hrvatske itd srpski "dobrovoljci" tj Ljoticevci nikada nisu ucestvovali ni u jednoj akciji protiv saveznika dakle na medjunarodnom planu...
Ono sto je jako bitno istaci a to je da period u Srbiji za vreme II sv. rata je bio period kada u zemlji je bilo jako malo obrazovanih i pismenih ljudi, neko je danas bio partizan sutra u cetnicima a vrbovao ih je recimo neko od Ljoticevaca dakle sustina je ta da su vrbovanja sa svih strana bila veoma cesta pojava tako da recimo imamo slucajeva gde neko ko je posle rata bio u partizanima ,za vreme okupacije bio je recimo u cetnicima itd itd ovo je jako nestabilno i opasno vreme tako se ne moze diskutovati na ovakav nacin kao sto se to ovde radi jer je situacija veoma kompleksna i zavisila je kao sto smo i videli od zapada i njihovih interesnih sfera sto se ogledalo i u nas, komunisti-partizani imali su uzor u SSSR i Staljina, Ljotic ideoloski blizak nemackoj i Hitleru, Cetnici-ravnogorski pokret odani srpskom kralju i saveznicima Englezima narocito itd itd sve u svemu nista nije zavisilo od nas samih vec od velikih sila koje su stavile tacku i odlucile kako ce biti...
Kada su se Nemci povukli i kada je zemlja oslobodjena od Nemaca kod nas se nastavio rat ali onaj najgori gradjanski gde su se komunisti razracunavali sa svojim politickim, klasnim neprijateljima i svima onima koji su im smetali!!!
 
oximoron:: Ne mislim da su partizani bili savrsheni ali te chetnichke ideje mi se nekako ne dopadaju.Vojislav Sheshelj je proglashen za chetnichkog vojvodu a shta on predlazhe?Napad na Hrvatsku?Rat?
Шешељ није предлагао напад на Хрватску, већ одбрану србских етничких простора које ти називаш Хрватском.

arnold lejn:: ma kakav Šešelj nema on veze sa starim ravnogorskim pokretom...
poražavajuće je to što se svi zgrožavaju kad pomeneš ravnogorce
Сви се данас згражавају једни на друге, равногорци на љотићевце и обратно, комунисти на четнике и љотићевце... Шешељ нема везе са равногорским покретом. Шешељ има везе са Србским Четничким Покретом из чијих редова су регрутовани добровољци за одбрану србског народа, деловао је све до 28 априла 1994 године као саставни део СРС.

Misha:: O tom pomenutom kvazi vojvodi necu da govorim
Ко си ти Мишо да кажеш да је он квази војвода, јеси ли то сазнао у дневним новинама, или си чуо на пијаци. Информиши се мало боље. Он је војвода, свиђало се то теби или мени.

UrosWasHere:: Seselj je proglasen za cetnickog vojvodu od strane Vojvode Djujica. U vreme kada je dobio cin vojvode Seselj(cinilo se) se zalagao za neke "plemenite" ciljeve.
Nakon sto je otkrio svoje pravo lice Vojvoda Djujic se toliko pokajao sto mu je dodelio cin vojvode da je rekao nesto u stilu da je to jedan od najvecih gresaka u njegovom zivotu.
Nazalost vise niko nije mogao da oduzme Seselju cin vojvode
Јеси ли ово сазнао од Мише :)
Војвода Ђујић није доделио већ је предао Шешељу титулу војводе, па тако као што му је није дао, тако нема право ни да му је одузме!!!
Знаш ли ти како иде процедура за додељивање титуле војводе. Ако не знаш питај па ћу ти рећи.

UrosWasHere:: Nazalost niko ne moze da mu oduzme cin vojvode kada ga jednom dobije....
Ниси у праву, титула војводе се може одузети, постоји одређена процедура и правила.

bilosta:: Ovo je bilioniti forum o četnicima na koji sam naleteo.Ne mogu da verujem da je cela nacija zaboravila na postojanje Djenerala Milana Nedića spasiocu srpskoga naroda od istrebljenja za vreme drugog rata.
У праву си брате, жив био 100 година. Не смемо заборавити ни њега, ни Дражу, ни Љотића.

Viseslav:: Napokon da cujemo i nesto civilizovanije sa tvoje strane....ne moras stalno da psujes i da se duris. I sa tobom moze lepo da se razgovara !
Где си Вишо,шта има ново у Лужицама :)

Misha:: Ljoticevaca kada je njih bilo zanemarljivo malo i nisu bili neki bitan faktor njihova ideologija je bliska Hitlerovoj ideji....... Ljotic ideoloski blizak nemackoj i Hitleru
Није истина да је Љотић био близак Немачкој и Хитлеру. Све у свему тема јесте комплексна и ту бих се сложио са тобом. Прочитај Љотићев текст: „НИ ФАШИЗАМ НИ ХИТЛЕРИЗАМ“.
Свако добро
Д.
 
Kvazi Vojvoda iz prostog razloga jer ga se odrekao onaj koji ga je proizveo pokojni Djujic...

Za Ljotica nisam rekao da je bio blizak Hitelru vec ideologiji kojom se i sam Hitler vodio...

Hvala na savetu pokusacu da procitam taj tekst iako moje misljenje o njemu nece se bitnije izmeniti...
 
Jeli drnjaca samo mi reci u cemu se razlikuje ono sto si ti rekao od onoga sto sam ja rekao? Predao, dodelio sve jedno.... Poenta je da se Djujic veoma pokajao kada je to ucinio i da ga se odrekao.

Procitaj sta sam napisao za kralja i oduzimanje titule vojvode i reci mi da li je tacno? zanima me jer nisam siguran.

Ne znam mnogo o samom cinu dodeljivanja titule vojvode, pa ako te ne mrzi napisi nesto o tome.(ukratko)
 
Kvazi Vojvoda iz prostog razloga jer ga se odrekao onaj koji ga je proizveo pokojni Djujic...
Ђујић га се није одрекао из разлога што је сматрао да Шешељ не заслужује да носи титулу војводе, већ је у питању нешто друго.

1998 кад је тобоже Ђујић "одузео" ту титулу ево шта је било: 1997 Шешељ је уствари добио изборе, а у исто време је злогласни Динко Шакић био испоручен Хрватској (???). Хрвати су из све гласа галамили да би требало и Ђујића испоручити због "ратних злочина против хрвата". Све је било спремно да се Ђујић изручи, али је CIA имао бољи план: (зло) употребити Ђујића у кампању против Шешеља, који је тада замало није постао председник Србије.Ђјујић, већ оронуо и излапео даје интервју како је направио грешку у вези Шешеља и њега лиши тог чина. То је плански урађено да се изазове раскол међу четницима и националистима уопште. Шешељ је доста ту изгубио кредибилитет у Србији и споља.

Hvala na savetu pokusacu da procitam taj tekst iako moje misljenje o njemu nece se bitnije izmeniti...
И немора да се промени одмах. Ја сам пре неколико година сматрао да је Љотић фашиста (тако су ме учили у школи), после сам прочитао гомилу књига и схватио све најбоље о њему. Ево видиш, Милана Недића су гурнули кроз прозор са другог или трећег спрата, а после су комунисти рекли да је извршио самоубиство. Брате. чувај се лажи и нек нам Бог свима помогне да пођемо путем Истине. Превише је сплетки и лажи око нас.
 
Jeli drnjaca samo mi reci u cemu se razlikuje ono sto si ti rekao od onoga sto sam ja rekao? Predao, dodelio sve jedno....
Ђујић није ОВЛАШТЕН и нема право "законски" да Шешељу одузме титулу војводе.

Ево написаћу нешто о свему томе:
Војислав Шешељ је легално и законито Четнички Војвода. Ради се о једној прљавој игри. 1989.г Шешељ је добио титулу Војводе на црквено-народном сабору код манастира Светог Саве у Либертyвилле. Војвода Ђујић НИЈЕ ДАО ШЕШЕЉУ ТУ ТИТУЛУ, него су се састали Ђујић, четничке старешине, владике и народ и ЗАЈЕДНИЧКИ се договорили и Ђујић је њему САМО ПРЕДАО ТО ЗВАЊЕ. Дакле, од 1989, Шешељ је законито ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА.
Већ сам рекао, али ајде да поновим. 1998 г. кад је тобоже Ђујић "одузео" ту титулу ево шта је било: 1997 Шешељ је уствари добио изборе, (ако се добро сећам), а у исто време је злогласни Динко Шакић био испоручен Хрватској (?). Хрвати су из све гласа галамили да би требало и Ђујића испоручити због "ратних злочина против Хрвата". Све је било спремно да се Ђујић изручи, али је CIA ималa бољи план: (зло)употребити Ђујића у кампању против Шешеља, који је тада замало није постао председник Србије (?) Ђујић, већ оронуо, сенилан и излапео даје интервју како је направио грешку у вези Шешеља и њега лиши тог чина. То је плански урађено да се изазове раскол између четнике, и националиста уопште. Шешељ је доста ту изгубио кредибилитет, и није успео постати председник, иако је добио те изборе. Анти Срби су искористили ово у Србији да и даље лају на СРС и Шешеља. Ђујић нема право да му одузма тај чин пошто га он није ни дао.
Процедура за одузимање тог чина је следећи: сазове се свеСрбски и све четнички сабор, позвати све Војводе (има их ја мислим више од 19), владике, народ, изнети све чињенице, сваки Војвода мора изнети свој став, онда тражити савет од владике (или патријарха) (можда и краља како неко рече) и онда донети коначну одлуку о одузимању или не-одузимању тог чина, а НЕ преко новина то урадити како је Ђујић `покушавао`. Према томе, Војислав Шешељ је законито и даље Четнички Војвода. Ово је јако занимљиво, и народ би требао ово да зна.
 
Da, poznato mi je to sto se tice Milana Nedica da su ga gurnuli kroz prozor i tako ubili... Ispravi me ali cini mi se da je to bilo u Djusinoj ulici mislim na taj komunisticki kazamat gde su drzali zatvorenike... Inace imam zive svedoke tih gnusnih zlodela u mojoj familiji koji su i sami preziveli komunisticku torturu, a o ubijenim da i ne govorim, tako da nikako nisam mogao da budem vaspitan u iscasenoj komunistickoj propagandi...
Sto se tice Ljotica hm pa ne znam jedan od vidjenijih Ljoticevaca moze se slobodno reci njegova desna ruka je bio ozenjen nasom rodjakom nemam bas neke reci hvale po njega,a posebno imam jednu istinitu pricu kada su u Kragujevcu streljani ljudi ,pa opet moj dalji rodjak koji je inace bio svestenik streljan gde su inace Ljoticevci bili prisutni... Taj Ljoticevac mu je rekao "oce, moja rec i mogu ti spasti zivot", a ovaj odgovara: "ako je moj zivot u tvojim rukama onda je bolje i casno umreti nego da mi ga ti spases" Toliko o njihovom ugledu... Dakle nisu bili omiljeni u narodu...

Iz tvojih usta u Bozije usi...
 
Prvo ja nikada nisam ni rekao da mu je Djujic oduzeo titulu vojvode,vec da se Djujic javno odrekao Seselja.

Drugo po N-ti put kazem: manimo se teorija svetskih zavera i zlog zapada koji se urotio protiv malih, nejakih Srba. Zar ti stvarno verujes da je CIA naredila Djujicu da kaze to sto je kazao da bi Seselj izgubio izbore? (kao u suprotnom ih ne bi izgubio... :roll: ) Zar ti ne zvuci to malo naivno?
Iako je oduka da se Seselj odlikuje 1989 doneta na nekom saboru, Djujic je, siguran sam, bio daleko najuticajniji i najpostovaniji glas tu i njegovo ime se pominje kao ime onoga ko mu je "dao" cin vojvode. Iako mozda formalno on nije sam mogao to da ucini, bez sumnje da je imao dovoljno kredibiliteta...
 
drinjaca:
Ђујић није ОВЛАШТЕН и нема право "законски" да Шешељу одузме титулу војводе..

Брате ИМА В. Ђујић ПРАВО , јер му је он и дао титулу, а Шешељ је проневерио паре које је В. Ђујић послао за Херцеговину и Книн, тако да је то разлог, Шешељ је паре дао странци својој.
 
Мишо, прочитај неке конкретније књиге и свака бајка о партизанској дисциплини распршиће се као мехур од сапунице.
Борбено и дисциплински су били нула јер нису били војска већ паравојска без командног кадра.
У борбама за Ужице Немци су имали читавих два војника губитка и то због тога што су погинули у саобраћаној несрећи пошто им се камион преврнуо због разрованог пута.
У операцији Вајс која је обухватала битку за Бихаћ и Неретву партизани су имали 8.000 погинулих док су Немци имали око 60 погинулих војника, о каквој то дисциплинованој па још и војсци ти причаш?!
Обашка што још увек лажу како су победили на Неретви.
Четници су их разбили и они су након тога потписали документ о сарадњи у случају Англо-саксонске инвазије која је била у оптицају у том периоду.
Сви немачки документи говоре о партизанској восјци као о скупини која је у војном смислу апсолутно неупотребљива.
Партизански документи сведоче о тоталном расулу као главној карактеристици те паравојне организације која пљачкашке активности својих припадника није кажњавала него усмеравала ка српском живљу и добрима.
Читај брате, знам да је заморно али читај.
 
Kod komunista tj partizana postojala je disciplina kakve veze ima njihova vojnicka vestina i snaga sa tim? Ne osporavam tvoje tvrdnje u vojnom smislu, ali kao takvi oni su ipak opstajali zato sto ih je drzala fanaticna ideologija centralizovanog sistema komandovanja, umeli su da streljaju svoje pripadnike za najmanji moguci prekrsaj imas niz takvih primera, u tom smislu disciplinovani...
 
Hmm...vidim da sam ovde malo nadglasan svom ovom chetnichkom ideologijom...al aj malo i ja :
@Drinjaca
kao prvo,shvati,ne kazhe se srBskih neko srPskih ... pitam se kada tjete ti i BL to shvatiti...mozhda moji unuci to i dochekaju...
Ajmo sada na neshto malo konkretnije.
Odbrana etnichkih prostora?Da se razumemo...Kako mozhemo da branimo neshto shto nije nashe?Mozhda smo mi tamo etnichka vetjina itd...ali nije nashe?Pripada drzhawi koja se zove hrvatska[namerno pishem sa malim h]i nazhalost ne mozhemo nishta da uradimo po tom pitanju.Inache,bitjemo svuda osudjivani kao divljaci,necivilizovani itd...i da...ono shto Sheshelj predlazhe je rat...
@pac-pac
Koncerti roling-stonesa?Na kojoj si ti terapiji?
Chetnichki rezhim je u to vreme bilo najgore shto je moglo da zavlada zemljom.Ne iz razloga shto je losh vetj shto je tada bio previshe ispred svog vremena.Mislim da je sve to izvodljivo sada,mozhda chak i u blizhoj budutjnosti...ali tada...teshko...Narodu je tada josh trebala gvozdena ruka i koliko god vi oshtro reagovali na ovo jednostavno je tako...
 
Оксиморон, концерт је био показни пример у циљу да вам приближим чињеницу да би ствари за којима српска јавност сече вене биле нормална појава да су четници победили, ако сам те преценио извини.
Не знам шта да ти понудим да би задовољио твоје прохтеве, ако су лоши за Србију Слободан Јовановић, Борисав Пекић, др Војин Андрић, Јован Дучић, Милош Црњански и много њих- све четници; јер у противно таква Србија нема ни смисла а ни перспективу што се у пракси показало као тачно.
 
Мишо, опстајали су захваљујући свом неморалу и недисциплини јер су радили исто што и усташе а ако не и горе.
Војска не пљачка и фаворизује пљачку а партизани су то радили.
Ових дана ћу искуцати Ђујићев извештај па ћеш видети које су све "врлине" поседовали партизани.
 
PAC-PAC:
Оксиморон, концерт је био показни пример у циљу да вам приближим чињеницу да би ствари за којима српска јавност сече вене биле нормална појава да су четници победили, ако сам те преценио извини.
Не знам шта да ти понудим да би задовољио твоје прохтеве, ако су лоши за Србију Слободан Јовановић, Борисав Пекић, др Војин Андрић, Јован Дучић, Милош Црњански и много њих- све четници; јер у противно таква Србија нема ни смисла а ни перспективу што се у пракси показало као тачно.
Izvini molim te...'takva Srbija' je 40 godina bila najbogatija i drzhawa sa najvishim standardom na balkanu...
 
A sada stavi prst na celo i zapitaj se da li to sto je Jugoslavija preko noci postala drzava sa jako velikim standarnom ima ikakve veze sa tim sto vecina gradjana stedi 10 meseci da bi ostisla da letovanje 10 dana u Crnu Goru. Plus sto veliki procenat ni ne ide na letovanje...(verovatno su se toliko iziveli za tih 40 godina da im je sada muka od raskosi i provodjenja).
 

Back
Top