Centar Srbije

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Republički geodetski zavod izračunao da je središte Srbije na 8 kilometara zapadno od centra Kragujevca l Reporter Pressa u centru zatekao samo mulj, blato i đubre. Meštani već spremili „projekte" za razvoj turizma

CENTAR-SRBIJE-1.jpg


Republički geodetski zavod izračunao je da se geografski centar Srbije nalazi na oko osam kilometara zapadno od centra Kragujevca, na pola puta između sela Drača i Male Pčelice. Opštini Kragujevac predloženo je da to mesto iskoristi za promociju turizma, kao što je to običaj u velikom broju zemalja.
Reporter Pressa zaputio se juče u „središte Srbije" i video da put do njega vodi kraj njiva i hrastovih šuma, pored potočića pred izdisajem i sve vreme blatnjavim seoskim putem. Kraj centra su, tu i tamo, mini deponije, sa otpadom od proizvoda napravljenih širom Srbije, lobanjama krava i svinja...
Meštani hoće put i vodu
Centar Srbije nalazi se u ataru sela Drača, koje je postojalo još za vreme neolita, i gde žive čuveni proizvođači vina. Najbliže centru Srbije, na kilometar i po, žive braća Jagličić, najpoznatija familija u selu.

Kažu da su, eto, i oni, prvi put u životu, postali stanovnici centra, makar ovog. Dragoljub Jagličić je penzioner, a ideja o dolasku turista u selo i pokazivanju centra Srbije ne čini mu se baš bliskom.
- Možda nešto i bude, ako država razreši kesu pa napravi put i uvede nam vodu, a ne samo da pola sela ima vodovod. Još kada bi sredili i staru školu, sa koje su otpali i prozori i vrata... Ma, da se ovde otvori jedan hotelčić, bio bi stalno pun. Možda kafana, pa da se zove „Centar Srbije" - razvija Dragoljub preduzetnički duh na licu mesta, ispred štale u dvorištu.
Kako se ideja o centru države usred Drače brzo razvija, Dragoljub se lako prisetio šta se još ima videti u kraju.

CENTAR-SRBIJE-2.jpg


- Ovaj potok u kotlini zove se Treskavac, bio je nekada poznat po lekovitoj „živoj vodi". Pričalo se da je domaćin odavde odveo kraj potoka bolesnog vola da pase, a ovaj od paše odma' ozdravio. Dolazio je i narod tu da se kupa... Onda se rodio plan da se gradi banja, ali nakon Drugog svetskog rata priča o banji je zaboravljena - priča Dragoljub.
Vest o centru Srbije u centru Šumadije, usred sela Drača, gradska turistička organizacija munjevito je prihvatila, a do podne već je napravljen spisak onoga što bi ovaj kraj mogao da ponudi.

CENTAR-SRBIJE-3.jpg


- Ovakva atrakcija u Drači je fenomenalna vest, a selo ima potencijal za turizam. Zimu ćemo iskoristiti da sa meštanima, koji se sada odmaraju od radova, krenemo u priču o razvoju turizma. Na toj lokaciji imamo ostatke arheoloških nalazišta jer se tu živelo još u vreme neolita. Ovde je u povoju lovni turizam jer ima fazana i vukova. Imamo domaćinstva sa posebnim vinarijama, nadaleko poznatim. U selu postoje stara stabla, davnašnji zapisi, te ćemo i na legendama u vezi s njima graditi turizam u ovom kraju.

U blizini su i manastiri Drača i Divostin. Sa nekom manifestacijom, kakve smo osmislili za druga sela, i od Drače bismo mogli mnogo da napravimo, samo da se naši seljaci malo pokrenu - kaže Snežana Milisavljević, direktorka turističke organizacije.

Deponije prekrile centar
I ona je mišljenja da je teško turizam razvijati kad centar Srbije „pada" na blatnjavi put i mini-deponije kraj njega. Meštani i sami priznaju da je grad mnogo puta ulagao pare da očisti deponije iz centra Srbije.
- Pod hitno ćemo se time pozabaviti, jer planiram što pre goste Kragujevca da počnem da vodim u centar Srbije. Problem ćemo rešiti u saradnji s lovcima, koji su nam i prošle godine pomogli oko uređivanja vodopada u okolini grada - kaže Snežana.

CENTAR-SRBIJE-4.jpg


Selo Drača, prema poslednjem popisu, imalo je 828 stanovnika u oko 270 domaćinstava. Meštani kažu da sada u selu žive uglavnom stari i nešto onih koji su u kragujevačkim fabrikama ostali bez posla. Najveći deo atara ovog sela je pod njivama, a deo pod voćnjacima i vinogradima.


DRUGI NAPRAVILI ATRAKCIJE
U Sloveniji je seoce Spodnja (Donja) Slivna, popularno nazvano Geos, iskoristilo privilegiju da bude središte države i postalo meka za turiste iz zemlje i inostranstva. Skoro da nema Slovenca, posebno političara, koji nije pohodio „centar" države. Da li će i kada Boris Tadić, Mirko Cvetković i ostali srpski političari posetiti Draču, i kojim putem, pokazaće vreme.

Kako su stručnjaci izračunali
U Republičkom geodetskom zavodu rekli su juče da se po najjednostavnijem pristupu za geografski centar neke zemlje uzima srednja vrednost iz maksimalne i minimalne vrednosti geografske širine i geografske dužine.
- Smatra se, međutim, da je pravilan pristup onaj kod koga se određuje tačka težišta konture koja predstavlja državnu granicu teritorije. Pošto je ta granica po pravilu nepravilnog oblika i obično na nekim delovima prati tok reke, vrhova planina i slično, koriste se razrađene formule kojima se iz niza koordinata kojima je opisana državna granica dobijaju koordinate težišta - kažu u Zavodu.
Samo desetak dana pre kraja prošle godine, za centar Srbije bilo je proglašeno selo Jabučje, tri kilometra istočno od Kragujevca, ali je greška otkrivena pre nego što su meštani za to i saznali.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...ess+na+licu+mesta:+Ovo+je+centar+Srbije!.html
 
..vukojebina neka...

Pa šta?
Dobra ideja za oživljavanje turizma: rustikalna kafanica, hotelčić, wellness potočić i sl....:D
Što ste odmah podrugljivi?
Znamo mi da je Beograd centar sveta, ali pustite i ovima kojima je u životu dato samo da imaju centralnu tačku između geografske dužine i širine, da dođu malo do izražaja:mrgreen:
 
Pobuna u Šumadiji: U tri sela tvrde da su centar Srbije!

Informacija da se centar Srbije nalazi u ataru sela Drača, na osam kilometara od centra Kragujevca, izazvala je juče u Šumadiji zabunu i negodovanje, jer na privilegiju da budu centar zemlje pretenduju još dva šumadijska sela!

mapa.jpg



Reč je o Vlakči, na oko dvadeset kilometara od Kragujevca, i Jabučju, nekoliko kilometara istočno od grada. I jedno i drugo selo imaju „dokaze" za svoje tvrdnje.
U Vlakči kažu da svako dete i starac znaju, i to već pola veka, da je centar Srbije na međi između sela Vlakča i Čumić. Aleksandar Jovanović, predsednik saveta mesne zajednice Vlakča, kaže da je to proverena informacija.
- Pre godinu dana sam na predavanju održanom na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu, na temu regionalizacije Srbije, čuo podatak da je geografski centar Srbije na međi između Čumića i Vlakče. Na mestu gde je centar Srbije postojala je i oznaka, kamen međaš, koji je neko u međuvremenu sklonio. Osim kamena, na tom mestu, na brdu Svetinja, nedaleko od benzinske pumpe, postoji stub visok četiri i širok jedan metar sa velikom sijalicom na vrhu. Verovatno je centar Srbije sada na drugom mestu jer su proračuni rađeni nekom novom metodom - kaže Jovanović.
RGZO: Tačno smo izračunali
Meštani sela Jabučje nisu ni stigli da saznaju da su bili centar Srbije, jer su to bili tek nekoliko dana. Vest da su baš oni u centru objavljena je u medijima sredinom decembra prošle godine, ali se ispostavilo da je izračunavanje bilo nedovoljno precizno jer je rađeno drugačijom metodom.
- Najnovija informacija da je centar Srbije na putu između sela Male Pčelice i Drača preciznija je jer je primenjen postupak izračunavanja kakav se koristi u drugim slučajevima u svetu - saopštio je Republički geodetski zavod.
Tako, bar za sada, centar Srbije ostaje na pola seoskog puta Male Pčelice - Drača, na samom putu ili u nekoj od njiva domaćina iz Drače. Meštani Vlakče i Jabučja, kojima je slava zamalo izmakla, kažu da utvrđivanje centra države, bar za njih, nije završeno.
Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Vladimir Milenković rekao je za Press da je, na žalost meštana svih drugih sela, centar Srbije ipak između sela Drača i Male Pčelice. On je objasnio da je centar određen jednom od pet najpouzdanijih matematičkih metoda koje se koriste u svetu.
- Centar ćemo mi obeležiti kamenom pločom, dok je na opštini Kragujevac da razvije infrastrukturu i da tu tačku promoviše - rekao je Milenković.
Ministarstva pomažu
Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja spremno je da kroz akciju „Očistimo Srbiju" uredi ovu lokaciju.
- U toku ove godine biće organizovana još jedna akcija „Veliko spremanje Srbije", kada će volonteri, građani, zaposleni u državnoj upravi, nevladine organizacije i institucije čistiti smeće i sa te lokacije - kažu u tom ministarstvu.
U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ističu da Kragujevac i njegova okolina imaju veliki potencijal za seoski turizam i da bi promocija geografskog središta mogla značajno da doprinese promovisanju ovog dela naše zemlje.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...i:+U+tri+sela+tvrde+da+su+centar+Srbije!.html
 

Back
Top