Cenovnik Božji

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Opet ignorišeš onu polovinu rečenice koja ti ne odgovara... lepo sam naglasio da pričam sa pripadnikom avramske religije, u kontekstu avramskih religija, svaka denominacija tvrdi da je ona prava, a ima ih koliko ti duša ište. Može biti da hinduisti tvrde da je njihov put ravnopravan budističkom, ali to u kontekstu avramskih religija i mog razgovora sa Samsonom i nije preterano bitno, on zna dobro na šta sam mislio, za razliku od tebe koji često omaneš.

Ma nije valjda... često omanem. :hahaha:
Nemam pojma šta je istinsko pravoslavlje, pošto svaka verska denominacija za sebe tvrdi da je jedina ispravna - to je ona zlatna nit koja vas spaja. :)
:bye:

Deder proveri još jednom, i daj mi link na post u kom sam eksplicitno rekao da su "sve religije iste"... inače je tvoj argument istinski Straw Man.

link
:bye:

Kolega, opet si omanuo... nisam rekao da su "sve religije iste"... to što određene religije imaju jednu zajedničku osobinu, uopšte ne implicira da su sve iste, već da imaju tu zajedničku osobinu.

Pročitaj pažljivije idući put, da ne omaneš opet.

А која како ти зовеш религија је по теби другачија него остале,па ти је некако ближа него остале?

А која како ти зовеш религија је по теби другачија него остале,па ти је некако ближа него остале?
Svaka je religija drugačija nego ostale... meni ni jedna nije bliska na takav način na koji ti misliš, jer nisam religiozan, ali mnoge religije u okviru svojih učenja imaju nekih moralno ispravnih stvari.

Svaka je religija drugačija nego ostale... meni ni jedna nije bliska na takav način na koji ti misliš, jer nisam religiozan, ali mnoge religije u okviru svojih učenja imaju nekih moralno ispravnih stvari.

А које имају морално исправне, а које немају морално исправне ствари?

А које имају морално исправне, а које немају морално исправне ствари?

Pa evo primera, pretpostavljam da te hrišćanstvo interesuje... u hrišćanstvu stoji, barem na papiru, poruka "voli bližnjega svoga kao samoga sebe". To je lepa poruka, iako se graniči sa utopijom. Opet, u tom istom hrišćanstvu, barem u Bibliji stoje mnoge reference na nepravedan odnos prema ženama koje su na nekim mestima predstavljene kao seksualni objekti, ili na sulude ideje da je moralno ispravno napustiti svoju porodicu da bi se služilo Isusu... to nikako nisu dobre poruke.

Za islam da ne pričam posebno, jer važi isto to.

Đainisti su ekstremno nenasilni, i to je jako dobro, ali to ide do idiotizma da ne ubijaju ni insekte koji prenose bolesti i jedu useve.

i tako...

Pa evo primera, pretpostavljam da te hrišćanstvo interesuje... u hrišćanstvu stoji, barem na papiru, poruka "voli bližnjega svoga kao samoga sebe". To je lepa poruka, iako se graniči sa utopijom. Opet, u tom istom hrišćanstvu, barem u Bibliji stoje mnoge reference na nepravedan odnos prema ženama koje su na nekim mestima predstavljene kao seksualni objekti, ili na sulude ideje da je moralno ispravno napustiti svoju porodicu da bi se služilo Isusu... to nikako nisu dobre poruke.

Za islam da ne pričam posebno, jer važi isto to.

Đainisti su ekstremno nenasilni, i to je jako dobro, ali to ide do idiotizma da ne ubijaju ni insekte koji prenose bolesti i jedu useve.

i tako...
Све у свему ма колико неке религије имају добре стране.Ти више уочаваш лоше.

Religija nije potrebna da bi neko bio dobar čovek. To je osnovna greška u koju zapadaju mnogi vernici.
Тачно.
Није потребна ради саме доброте али је неким верницима довољан разлог да буду добри то што су своје религијско веровање схватили на такав начин.
Други је користе као оправдање за лоше (неморалне, нељудске) потезе.
Тим другима треба увести фискалне касе. Чим се уведу адвокатима и таксистима, наравно...

Као што ни атеизам није потребан да би неко рационално доносио одлуке.
Pa da si rekao da ateizam nije potreban da bi neko bio dobar čovek, složio bih se 100%. Međutim, sa ovom pretpostavkom kako je napisana ne mogu, jer mora biti izmenjena da bi bila tačna: ateizam nije dovoljan, ali je potreban uslov, jer teizam (kao suprotnost od ateizma) podrazumeva bar jednu neracionalnu odluku - a to je vera u bogove.

Drugi način da se tvoj iskaz učini tačnim je ograda od svih racionalnih odluka, onda bi izjava glasila ovako: Као што ни атеизам није потребан да би неко рационално доносио неке одлуке.
A sta je tacno dobar covek? Kako ti definises dobrog coveka?
Teško pitanje, fali nam Platon. :)
Moj lični stav bi se najpribližnije mogao opisati na sledeći način: dobar je onaj čovek koji ljude oko sebe čini srećnim, nekad čak i na svoju štetu.

Ili kao što kaže Lao Ce, lepa misao o dobroti i iskrenosti:

Treat those who are good with goodness, and also treat those who are not good with goodness. Thus goodness is attained. Be honest to those who are honest, and be also honest to those who are not honest. Thus honesty is attained.

Poslednja izmena:
Свака организација наплаћује чланарину.
Проблем су они који су повремени верници, којиам је пуно нпр. 500 дин за свећење водице, а толико дневно потроше за цигарете, или они који утуку пар хиљада вера за свадбу, а хоће венчање за Џ, а да их успут не брига како се та црква одржава, па не може тако рођаци...

А ви акакијевци добијате лову од Ватикана, а онда причате како је код вас све бесплатно.

Па нису све бесплатне ствари добре

Meни неке ствари нису баш јасне.
Ако мени, као православном хришћанину, не смета да свом свештенику дајем надокнаду за "услугу", онда не знам у чему је проблем. Што каже Твртко, то је проблем повременим верницима.

Ја се много више осећам искоришћен због нпр. недавног повећања акцизе на гориво за 1 динар из којег ће да се финансира плата неког страначког ћатице или ћате у некој државној фирми или јавном предузећу губиташу или 500.000 евра плаћених Deloitte&Touche- на име обављања услуге процене НИС, процене без тендера и урађене за 15 дана (sic!).

Истина, много би било боље не наплаћивати "по учинку" и због самих "корисника" услуга, већ увести неко трајни вид финансирања од стране оних који себе сматрају православним хришћанима (то не би требало да буде државна, већ парохијска или епархијска такса, примереног износа која ће да води рачуна основици и обухвату таксе). Чујем да се тако нешто примењује у Епархији бачкој и, неко рече, у Црној Гори1.

А то, да ли ће од тих пара које узима за услуге свештеник да живи луксузно, право да вам кажем то није мој проблем. Поготову се не осећам позван да на то лично скрећем пажњу старијим свештеницима (једном млађем свештенику, свом другару са веронауке, баш сам поменуо како је саблажњиво свештеничко разбацивање колима и становима).
Јер за разлику од мог шефа, који не може у сваком тренутку да зна да ли радим или проводим време пишући постове на Крстарици, свештенички "шеф" је много обавештенији, да не кажем свезнајућ. Душе, поверене им на чување и вођење, Бог ће тражити од њих, па ће се видети колико је од духовног вођења ишло на освештавање водице, крштења, венчања, резања колача итд, а колико на пружање духовних савета и бригу за поверених им душа.

Тако да докле год свештеник на Литургији може да произнесе Анафору и молитвом призове Духа Светога на дарове којима се ја причешћујем, мени је у реду (у смислу: никакву духовну корист по себе не видим у празном причању о туђој раскалашности, тим пре што, што знајући себе, то ће пре или касније прећи у осуђивање)..

Pa da si rekao da ateizam nije potreban da bi neko bio dobar čovek, složio bih se 100%. Međutim, sa ovom pretpostavkom kako je napisana ne mogu, jer mora biti izmenjena da bi bila tačna: ateizam nije dovoljan, ali je potreban uslov, jer teizam (kao suprotnost od ateizma) podrazumeva bar jednu neracionalnu odluku - a to je vera u bogove.

Drugi način da se tvoj iskaz učini tačnim je ograda od svih racionalnih odluka, onda bi izjava glasila ovako: Као што ни атеизам није потребан да би неко рационално доносио неке одлуке.

"ја верујем у Бога (богове, имам те у виду, Калибурн :))" јесте ствар срца и разума
"ја не верујем у Бога" привидно је ствар разума. јер питање је довољности и квалитета информација на основу којих можеш донети одлуку о томе да изјавиш "ја не верујем у постојање Бога".

____
1 Реч је о епископима које разни "борци за веру" и "газиместанци" и остали оптужују за екуменизам :roll:

Poslednja izmena:
Teško pitanje, fali nam Platon. :)
Moj lični stav bi se najpribližnije mogao opisati na sledeći način: dobar je onaj čovek koji ljude oko sebe čini srećnim, nekad čak i na svoju štetu.

Ili kao što kaže Lao Ce, lepa misao o dobroti i iskrenosti:

Treat those who are good with goodness, and also treat those who are not good with goodness. Thus goodness is attained. Be honest to those who are honest, and be also honest to those who are not honest. Thus honesty is attained.

A sta cemo sa ljudima koji cine druge srecnim na njihovu stetu? Povezujes licno srecu jednih sa dobrotom drugih.

Sa druge strane navodis citat koji govori o nepristrasnosti. :think:

Ne moramo da idemo ovim putem, jer mi je zelja bila da ti ukazem da "biti dobar" je relativan pojam i biti dobar jednom, cesto znaci biti los drugom. Tako da ce mnogo toga sto jedan vernik smatra dobrim, za tebe biti lose, kao kad bi neki clan JS odlucio da misli na tvoj srecu i da se zrtvuje na tom zadatku. :lol:
Mi u principu mozemo da govorimo o nekim normama koje postujemo, ali to bi bilo i najdalje sto bi stigli u komunikaciji.:confused:

A sta cemo sa ljudima koji cine druge srecnim na njihovu stetu? Povezujes licno srecu jednih sa dobrotom drugih.

Ne moramo da idemo ovim putem, jer mi je zelja bila da ti ukazem da "biti dobar" je relativan pojam i biti dobar jednom, cesto znaci biti los drugom. Tako da ce mnogo toga sto jedan vernik smatra dobrim, za tebe biti lose, kao kad bi neki clan JS odlucio da misli na tvoj srecu i da se zrtvuje na tom zadatku. :lol:
Mi u principu mozemo da govorimo o nekim normama koje postujemo, ali to bi bilo i najdalje sto bi stigli u komunikaciji.:confused:

Opa, sad se slazes sa mnom da su dobro i zlo relativni pojmovi! Napredovao si u medjuvremenu. :mrgreen:

"ја не верујем у Бога" привидно је ствар разума. јер питање је довољности и квалитета информација на основу којих можеш донети одлуку о томе да изјавиш "ја не верујем у постојање Бога".
Problem je, zapravo, suprotan, jer leži u nedostatku i kvalitetu informacija koje su afirmativne da bi se odluka o postojanju boga (bogova) mogla nazvati razumskom. (a i dobro znamo obojica da mnogi vernici svesno priznaju da njihova vera nije bazirana na razumu.)

Siguran sam da postoji barem jedno mitsko biće u čije postojanje ti ne veruješ, a u koje neko drugi možda veruje. Razlog zbog kog taj neko veruje svakako nije nedostatak dokaza da to biće ne postoji, a razlog što ti ne veruješ je verovatno nedostatak dokaza da postoji. (pošto se dokazuju samo afirmativne tvrdnje) Dakle, njegov stav je posledica vere (verujem da postoji), a tvoj stav posledica razuma (nema validnih dokaza da to biće postoji).

Opa, sad se slazes sa mnom da su dobro i zlo relativni pojmovi! Napredovao si u medjuvremenu. :mrgreen:

:roll: Mi smo govorili o dobru i zlu iz ugla Biblije. A ti si me zamajavao ceo dan jer ne znas da kazes da tu podelu ne priznajes i da koristis drugacije podele. :lol:

Njega sam pitao da objasni svoj ugao posmatranja dobrote.

I sto se tice napredovanja, vidim da se jos uvek svadjas sa svima. :lol:

:roll: Mi smo govorili o dobru i zlu iz ugla Biblije. A ti si me zamajavao ceo dan jer ne znas da kazes da tu podelu ne priznajes i da koristis drugacije podele. :lol:

Njega sam pitao da objasni svoj ugao posmatranja dobrote.

I sto se tice napredovanja, vidim da se jos uvek svadjas sa svima. :lol:

Bas tako, ta podela je glupa. A jesi li je ti priznavao ili ne? Posto je sad ocito ne priznajes. Imas li ti neki definisan stav ili samo mutis vodu gde god stignes? :lol:

Svadjam se sa svima jer jos nisu uznapredovali kao ti. :mrgreen:

Problem je, zapravo, suprotan, jer leži u nedostatku i kvalitetu informacija koje su afirmativne da bi se odluka o postojanju boga (bogova) mogla nazvati razumskom. (a i dobro znamo obojica da mnogi vernici svesno priznaju da njihova vera nije bazirana na razumu.)

Siguran sam da postoji barem jedno mitsko biće u čije postojanje ti ne veruješ, a u koje neko drugi možda veruje. Razlog zbog kog taj neko veruje svakako nije nedostatak dokaza da to biće ne postoji, a razlog što ti ne veruješ je verovatno nedostatak dokaza da postoji. (pošto se dokazuju samo afirmativne tvrdnje) Dakle, njegov stav je posledica vere (verujem da postoji), a tvoj stav posledica razuma (nema validnih dokaza da to biće postoji).

суштина:
аргумент "разум" није универзално применљив. нити је атеизам нити је теизам потребан услов за разум.
аргумент "разум" је онолико квалитетан колико су доступне и квалитетне информације које користи и начин на који се информације обрађују

пример: однос Православне Цркве према постојању ванземаљских облика живота
став: не знамо да ли (не)постоје. немамо довољно информација

Ako gledaš sasvim površno, taj citat govori o nepristrasnosti, ali ako malo bolje razmisliš videćeš da u suštini baš govori o žrtvovanju kao preduslovu da bi bio istinski dobar (i iskren).

Dalje, čini mi se da sreća ipak ima veze sa dobrotom. Teško da neko može biti dobar čovek, a činiti druge nesrećnim?

Treće, slažem se da je dobrota relativan pojam, i da nekome možeš učiniti dobro na štetu nekog trećeg, ali tu na scenu stupa razum i procena koja je odluka bolja. Dobar čovek će se uvek truditi da učini što manje štete.

Back