Cenovnik Božji

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не лупај. Још пре рата у Краљевини Србији и Југославији, постојао је таксалник донесен од стране министарства вера и износ према пореском стању које је свако православно домаћинство требало да издвоји за издржавање Цркве.

Vladika Artemije odredio sebi platu 144.000 dinara
Autor: Ž. Jevtić | Foto:FoNet | 11.09.2009. - 07:55

artemije-v.jpg

Vladika raško-prizrenski Artemije prima iz budžeta platu veću i od premijera i predsednika Srbije. Od novca građana Srbije episkop mesečno „zarađuje“ 144.000 dinara, saznaje „Blic“. Ova Episkopija godišnje inkasira preko pola miliona evra državnih para, a od te sume plaćaju se i vladičini kuvari i vozač.

Zar ljubav bozija ima cenu? :rtfm: :lol: :lol:

Edit Smatram da je mnogo postenije izlepiti cenovnike da bi ljudi znali kolika je ljubav bozija i da li im se vise isplati da plate krstenje, vencanje itd. ili kupe psa.

Poslednja izmena:
Vernici ne gledaju na to bash tako... "I oni moraju od nechega da zive" ili "vidi 'tog i tog', kolika je njemu tek plata". Ona pricha sa trnom i balvanom...
A chinjenica je da ima vecu platu od predsednika drzave.

Ne gledaju, ali ako bi se cene povecale, a stanje u drzavi je poznato, broj otpustenih ljudi, broj ljudi na ivici egzistencije pitanje je koliko ljudi ce placati ljubav boziju?
Npr. organizuju se ona kolektivn vencanja i to pred maticarem, mogi od parova koji su se tako vencali nisu imali novca da plate pojedinacno vencanje.

Izgleda da njih ne hvata ova ekonomska kriza.
Plate, obnova voznog parka... Neko reche, Isus je mogao na magarcu da putuje, ovim nashim popovima treba besan auto/dzip. A zashto? Zato shto su (mnogi)vernici toliko zaslepljeni da ce bahato ponashanje popova relativizovati. Upravo na tu kartu ide to razbacivanje parama. Otezu sa izgradnjama crkvi da bi izmuzli josh para od (lako)vernika. Drzava(znachi ne samo pravoslavci) im finansira plate:
To je praktično dotacija države. Eparhija raško-prizrenska tako od države mesečno inkasira 3.972.082 dinara ili godišnje 47.903.309 dinara, što je 516.000 evra.

Ja nisam vernik. Možda (tačnije, sigurno) ne znam dovoljno o verama koje vladaju u svetu, ali mogu da kažem za pravoslavlje da je, u osnovi, vera koju treba poštovati, jer ne ugrožava prava drugih ljudi, odnosno onih koji ne veruju ili su druge vere, te ljude koji veruju, po svojoj osnovi, čini boljim ljudima.

Ipak, iako problem nije u veri, ljudi su jednostavno takvi (pa i oni "Božji") da od svega mogu da naprave dobar posao, da mogu dobro da zarade na tuđoj muci.

Pitam se da li iskrenim vernicima smeta što samo malo fali da se po crkvama izlepe cenovnici za "usluge" (ili bez navodnika?).

Meni to jako smeta, iako nisam vernik. Jednostavno, ono materijalno je zavladalo i onima koji posreduju između ljudi i Boga, u težnji da, navodno, razviju ono duhovno u njima. :confused: Još veći problem je to što cene tih usluga nisu uopšte naivne. Možda cenovnik ne bi ni bio problem da su cene simbolične (premda sam cenovnik nema nikakvog smisla).

Zato se, isto tako, pitam, da li sveštenici, koji tarifiraju usluge u crkvi, uopšte veruju u Boga? Možda veruju da im je sam Bog poslao cenovnik? :think:

Moje je mišljenje da ili ne veruju ili su u dilemi, ali da iskreno veruju, ovo se ne bi dešavalo.
(izuzeci uvek postoje, naravno).

Želim da čujem stav vernika o ovome. Da li postoji način na koji ovo može da se opravda (mada sumnjam)?

P.S. Verovatno ima sličnih tema, ali nisam uspeo da nađem.

ne bije niko nikog po ushima da ostavi milostinju ili kupi nesto u crkvi

i Hrist se razbesneo na prodaji zeceva, jagnjadi, golubova i ostalih zivotinja u hramu za zrtvenik

sve je to svedeno na ceremoniju jer su ljudi prosti i vecina cesto samo kroz neki proces spoznaje sopstvena osecanja ili teznje pa koriste materijalne postapalice za duhovne stvari

ko na tome zaradjuje nek mu je na cast i obraz

cenovnik je ljudski izrazen u novcu ali Bozji nije

Bog i novac ne idu zajedno jer Bog svet nije naplatio novcem a ljudi isti prodaju za novac

Izgleda da njih ne hvata ova ekonomska kriza.
Plate, obnova voznog parka... Neko reche, Isus je mogao na magarcu da putuje, ovim nashim popovima treba besan auto/dzip. A zashto? Zato shto su (mnogi)vernici toliko zaslepljeni da ce bahato ponashanje popova relativizovati. Upravo na tu kartu ide to razbacivanje parama. Otezu sa izgradnjama crkvi da bi izmuzli josh para od (lako)vernika. Drzava(znachi ne samo pravoslavci) im finansira plate:

Nisma vernik pa ne znam, ali to sto neki smatraju da je ok to sto popovi rade u sustini strah tipa "ne huli, nemoj tako........." , a svoj koren moze imati i u tome sto su se nekada narocito u nerazvijenim delovima ucitelji, lekari i popovi uzdizali u nebesa. Ili cak i njihovo verovanje i misli tipa "sve bog vidi, oteto prokleto.......", po meni je to nedostatak sange da se bore.

ne bije niko nikog po ushima da ostavi milostinju ili kupi nesto u crkvi

i Hrist se razbesneo na prodaji zeceva, jagnjadi, golubova i ostalih zivotinja u hramu za zrtvenik

sve je to svedeno na ceremoniju jer su ljudi prosti i vecina cesto samo kroz neki proces spoznaje sopstvena osecanja ili teznje pa koriste materijalne postapalice za duhovne stvari

ko na tome zaradjuje nek mu je na cast i obraz

cenovnik je ljudski izrazen u novcu ali Bozji nije

Bog i novac ne idu zajedno jer Bog svet nije naplatio novcem a ljudi isti prodaju za novac

Evo, i tebi da kažem - naslov teme je ironičan. Ja poštujem iskrenu veru.

Vladika Artemije odredio sebi platu 144.000 dinara
Autor: Ž. Jevtić | Foto:FoNet | 11.09.2009. - 07:55

Vladika raško-prizrenski Artemije prima iz budžeta platu veću i od premijera i predsednika Srbije. Od novca građana Srbije episkop mesečno „zarađuje“ 144.000 dinara, saznaje „Blic“. Ova Episkopija godišnje inkasira preko pola miliona evra državnih para, a od te sume plaćaju se i vladičini kuvari i vozač.

Nije ti naslov teme dobar, inace slazem se sa iznetim. Crkva prva treba da deli muke i nevolje sa narodom, a ne da sebi odredjuju visoku platu.

Uhvatili se vl.Artemija koji je ostao na KiM, a koliko njih je zbrisalo odozdo, pa u Srbiji primaju plate za fiktivna radna mesta.

Neki čak i za više poslova.

Vernici ne gledaju na to bash tako... "I oni moraju od nechega da zive" ili "vidi 'tog i tog', kolika je njemu tek plata". Ona pricha sa trnom i balvanom...
A chinjenica je da ima vecu platu od predsednika drzave.
"Shta sam rekao"
:ceka:

Uhvatili se vl.Artemija koji je ostao na KiM, a koliko njih je zbrisalo odozdo, pa u Srbiji primaju plate za fiktivna radna mesta.

Neki čak i za više poslova.

TVRTKO, stoji to, ali malo je nepristojno da prima onoliku platu, zar ne?
Malo umerenosti ne bi bilo na odmet? :think:
Inače, meni uopšte ne smeta da država finasijski podržava eparhiju raško-prizrensku, čak taj potez podržavam i pozdravljam, iako nisam pravoslavac.

Nije verovao ni onaj Bugarin što je radio za UN, pa zatražio u prodavnici nešto na blgarskom, a Šipcima ličilo na srpski...

Jadni narod nemaju sluha za jezike.
Hocesh da kazesh da svaki Shiptarski prodavac drzi oruzje ispod pulta pa chim dodje neki Srbin a on DRM!?
I odkud znash zashto je ubijen? Prodavac ti rekao?

Back