Cena porodicnog zivota

Stvar je samo u tome što su izbjeglice bile snalažljivije. I što su usljed toga što nisu imali bukvalno ništa morale da rade ne birajući poslove. Za razliku od domaćih. Naravno to domaći ni u ludilu ne bi sebi priznali. Lakše je kriviti državu, izbjeglice ma sve samo ne sebe.I Ko ne želi da gradi kuću sopstvenim radom može uzeti kredit. I za 50-ak 000 evra platiti da se napravi kuća sasvim pristojne veličine i izgleda.

- - - - - - - - - -

Sta u Srbiji znaci termin "snalazljiv"?
Lopov, muljara, kriminalac, uvlakac u bulju, ratni profiter..."?
Ne moze niko, na posten nacin, ovde u Srbiji, kupiti plac i sagraditi kucu za 10 godina, a da prethodno nije imao nista.Radio sam pre 10 godina kod jednog "izbeglice" iz Bosne kao cuvar.Radio po 300 sati mesecno za 12600 dinara i to neprijavljen.Izdrzao par meseci i napustio.Necu bre ja da mu gradim kucu, na sopstvenoj grbaci, pizzda li mu materina bosanska.Aj sto gradi sebi, nego sto je gradio i drugu kucu svom sinu.Dabogda im izgorele, kad ih grade na takav nacin.Eto to su te postenjacine koje su se snasle, ali ima i bedaka koji im i dalje rade tamo.

Sta si ti nasao kod njega neposteno? So te je placao 12000?

Tako je, strah me je da ulazim u tako nesto sa "nepripremljenim" terenom.Covek bez stana je nula! Ja sam jedan od tih.A u zivotu sam iskusio sta znaci stanovati u garsonjeri bez kupatila.Krevet mi je bio kraci od nogu, pa sam morao da ih drzim u savijenom polozaju dok spavam.Ja to svojoj deci ne zelim da cinim.Nisam toliki mrzitelj dece da bi ih zarad nekog licnog zadovoljstva lisio normalnog detinjstva, pakujuci ih ko sardine po sifonjerima i fijokama.

Što će reći da imaš iracionalne strahove. Koji ti očito predstasvljaju kočnicu u određenim sferama života. Rijetko ali rijetko ko danas stekne stan prije braka. I nije takva situacija samo u Srbiji. Kada su se moji roiditelji uzeli imali su samo posao i par stvari. Pa mic po mic.

Sta u Srbiji znaci termin "snalazljiv"?
Lopov, muljara, kriminalac, uvlakac u bulju, ratni profiter..."?
Ne moze niko, na posten nacin, ovde u Srbiji, kupiti plac i sagraditi kucu za 10 godina, a da prethodno nije imao nista.Radio sam pre 10 godina kod jednog "izbeglice" iz Bosne kao cuvar.Radio po 300 sati mesecno za 12600 dinara i to neprijavljen.Izdrzao par meseci i napustio.Necu bre ja da mu gradim kucu, na sopstvenoj grbaci, pizzda li mu materina bosanska.Aj sto gradi sebi, nego sto je gradio i drugu kucu svom sinu.Dabogda im izgorele, kad ih grade na takav nacin.Eto to su te postenjacine koje su se snasle, ali ima i bedaka koji im i dalje rade tamo.

Znači da izbjeglice često nisu birale poslove. Da su radile najteže poslove od danas do sutra da bi preživjele. Za razliku od domaćih. Eto to znači. Znači da njima nije bilo teško da rade po 12 sati za 200 evra. E u tome je razlika između tebe i njih. I taj kome si gradio će imati sve. A ti ćeš na kraju ostati sam i nezadovoljan. I za svopj neuspjeh kriviti zle izbjeglice.

- - - - - - - - - -

Sto nas je sve drzao neprijavljene, a za nas uzimao 240 dinara po satu, a radnicima davao 60.Jel to posteno?Dabogda mu sve izgorelo i sahranio najmilije.

Domaći naravno to ne rade :D

Znači da izbjeglice često nisu birale poslove. Da su radile najteže poslove od danas do sutra da bi preživjele. Za razliku od domaćih. Eto to znači. Znači da njima nije bilo teško da rade po 12 sati za 200 evra. E u tome je razlika između tebe i njih. I taj kome si gradio će imati sve. A ti ćeš na kraju ostati sam i nezadovoljan. I za svopj neuspjeh kriviti zle izbjeglice.

- - - - - - - - - -

Domaći naravno to ne rade :D

Taj sto je radio za 200e 12 sati i danas isto tako radi i ostao je tonja-dronja.Govorim o profiterima koji su se nadovlacili i dan danas se dovlace iz kojekakvih rupa.

- - - - - - - - - -

Objasni mi kako je on to mogao kao izbeglica, a nije mogao neko drugi?

Zato sto je ratni profiter,eto kako.
I zato sto mu je drzava dozvolila da drzi neprijavljene radnike.Sta mislis, koliko je taj zaradio na utaji poreza?****** bi se taj "snasao" da je to radio u Nemackoj npr. vec bi i danas lezao na robiji.

Poslednja izmena:
Taj sto je radio za 200e 12 sati i danas isto tako radi i ostao je tonja-dronja.Govorim o profiterima koji su se nadovlacili i dan danas se dovlace iz kojekakvih rupa.

- - - - - - - - - -

Zato sto je ratni profiter,eto kako.

Ne, nego zao sto se drze medjusobom, a moral im je pomeren cim su izasli iz svog sela.

Isto to rade i ovi domaci kada odu iz svog sela.

Kako da zaradim sto hiljada evra za 15 godina na posten nacin u ovoj zemlji?Nikako... to ovde mogu samo kriminalci.Kad kazem za 15 godina, dakle u neko dogledno vreme da sagradim kucu za sebe, zenu i decu.Ne da je zavrsim u 70-toj, kad mi vec pop bude zakuco na vrata, vec dok jos imam snage i zadovoljstva da gledam kako deca uzivaju u onome sto sam im sagradio.
I ko je bre jos ovde sagradio kucu na posteno...Samo muljanje, ili nasledstvo.

Za kuću sem ako je ne misliš praviti u centru velikog grada ti ne treba više od 50 000 evra. U porodici u kojoj oboje rade i zarađuju po makar 400 evra to se može vratiti za15 godina.

Promašio si totalno ali totalno. Naravno da ne mislim dabilo ko treba da radi cijeli život za 200 evra mjesečno. Govorim o tome da su ti ljudi prihvatali poslove da bi preživjeli. Pa malo se odrekne, ostavi na stranu, mic po mic i ispliva se, zaradi, napravi.

- - - - - - - - - -

Ne, nego zao sto se drze medjusobom, a moral im je pomeren cim su izasli iz svog sela.

Isto to rade i ovi domaci kada odu iz svog sela.

Nemas ti pojma brate...Nisi ti radio kod njih, al ja jesam pa znam.
Bolje da ti ne kazem kako je dosao do para vlasnik firme u kojoj sada radim.Pa je onda zajebao drzavu za porez od 250 miliona dinara i zatvorio firmu,a onda otvorio drugu.Nije ni dana odgovarao za to.Ostani ti duzan jedan mesec struju, ili telefon, pa ces da vidis kako ces proci.Al takvi "snalazljivci" ojadise budzet za milijarde, pa im drzava nece nista.Sta mislis, odakle ovolike limuzine po Beogradu, sto kostaju ko pet necijih kuca?

Ponovo, domaći to kao nisu radili? I je li tebi neko branio da radiš isto?

Brane mi moj obraz i moral.A ti me huskas da postanem lopov, to bas nije lepo, a ni moralno s tvoje strane.

- - - - - - - - - -

Ti neces da budes kriminalac, znaci snadji se drugacije.

Uostalom, zasto ne prijavis tog gazdu anonimno?

Ko da oni to ne znaju, gde ti zivis moj Boljarine.Kome da prijavim kriminalca?Jel kriminalcima?

Brane mi moj obraz i moral.A ti me huskas da postanem lopov, to bas nije lepo, a ni moralno s tvoje strane.

- - - - - - - - - -

Ko da oni to ne znaju, gde ti zivis moj Boljarine.Kome da prijavim kriminalca?Jel kriminalcima?

Da. Prijavi ga anonimno, a ne da cutis. Svaki papir moze da pomeri tas na neku stranu.

Ili mu se pridruzi ako nisi alergican na lako zaradjene pare i ako te primi.

Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi.Turci su nas tukli, svabe su nas tukle, saveznici nas tukli, ako su... i treba.U ovom narodu vlada ubedjenje - razmnozi se sto vise, pa posle kradi, muljaj, otimaj i kuni se u postenje na sva usta.A odakle - pa "snaci cemo se".Mi imamo pametnih ljudi, al smo generalno glup narod.

Nemas ti pojma brate...Nisi ti radio kod njih, al ja jesam pa znam.
Bolje da ti ne kazem kako je dosao do para vlasnik firme u kojoj sada radim.Pa je onda zajebao drzavu za porez od 250 miliona dinara i zatvorio firmu,a onda otvorio drugu.Nije ni dana odgovarao za to.Ostani ti duzan jedan mesec struju, ili telefon, pa ces da vidis kako ces proci.Al takvi "snalazljivci" ojadise budzet za milijarde, pa im drzava nece nista.Sta mislis, odakle ovolike limuzine po Beogradu, sto kostaju ko pet necijih kuca?

Za to je kriva država.

- - - - - - - - - -

Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi.Turci su nas tukli, svabe su nas tukle, saveznici nas tukli, ako su... i treba.U ovom narodu vlada ubedjenje - razmnozi se sto vise, pa posle kradi, muljaj, otimaj i kuni se u postenje na sva usta.A odakle - pa "snaci cemo se".Mi imamo pametnih ljudi, al smo generalno glup narod.

Izvini ali to možeš govoriti u svoje ime.

Nemam snage da se raspravljam sa vama.Vi podrzavate kriminalce, ili ste placeni da ih ovde podrzavate, a mene pitate zasto i ja nisam jedan od njih...Vama izgleda odgovara sav ovaj haos u zemlji, zato sto ste neposteni i ko zna kako ste se vi "snasli" u zivotu.
Ja sa takvima nemam sta vise da pricam.

Ni na šta te ja ne huškam. Imam i ja vrlo sličnih primjera u okruženju. Ali ne patim za tim što nemak kao oni. Moj obraz i savjest su čisti. Ne zavidim im ali i ne mislim da su oni odgovorni za moje finansijsko stanje.

- - - - - - - - - -

Moze, al da zive samo njih dvoje u toj kuci...i da jedu leba i mast.

Nije tačno. E sad ako ti težiš ka tome da imaš kuću od 200 kvadrata, voziš nov bmw, ljetuješ na Bahamima to je nešto drugo. Ako zarađuješ 800 evra a mjesečno daješ 250 evra na ratu kredita ostaje ti 550 evra. Nisu ogromne pare ali gladan nećeš biti.

Ni na šta te ja ne huškam. Imam i ja vrlo sličnih primjera u okruženju. Ali ne patim za tim što nemak kao oni. Moj obraz i savjest su čisti. Ne zavidim im ali i ne mislim da su oni odgovorni za moje finansijsko stanje.

Ne patim ni ja za onim sto su oni nakrali, ali patim sto sebi na posten nacin ne mogu da stvorim normalne uslove za osnivanje porodice.Voleo bih i ja da imam troje dece i kucu na tri sprata, pa da svakom ostavim ponesto, da sutra i oni mogu normalno da zive.
I te kako su odgovorni za svacije finansijsko stanje, ne samo tvoje i moje.

Back