Čemu je služila bakljada??

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
239.170

Bakljada na Žeželjevom mostu pred dvogodišnjicu Banjske​

Uoči dvogodišnjice od oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, kada je stradalo troje Srba, na Žeželjevom mostu u Novom Sadu su zapaljene baklje.

Grupa muškaraca je na Žeželjevom mostu raširila transparent i zatim zapalila baklje.

Na transparentu su likovi trojice nastradalih, uz stih: "Starina mila tamo me zove, tu moram jednom oružan poć" iz pesme "Onamo, 'namo!"
https://www.021.rs/novi-sad/vesti/421898/bakljada-na-zezeljevom-mostu-pred-dvogodisnjicu-banjske

Čemu na takav način obeležavanje jednog lošeg događaja i to u Novom Sadu koji sa svim tim nema nikakve veze?

Evo i slike sa tog događaja:

1758729848244.png

Бањска?

То оно кад је ове радоичићеве нахватала полиција лажне државе Косово у шверцу, ови побегли у манастир, звали Вучића, а овај ургирао преко америчке амбасаде да им власти лажне државе Косово направе коридор за бекство до уже Србије?

Uoči dvogodišnjice od oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, kada je stradalo troje Srba, na Žeželjevom mostu u Novom Sadu su zapaljene baklje.

Grupa muškaraca je na Žeželjevom mostu raširila transparent i zatim zapalila baklje.

Na transparentu su likovi trojice nastradalih, uz stih: "Starina mila tamo me zove, tu moram jednom oružan poć" iz pesme "Onamo, 'namo!"
https://www.021.rs/novi-sad/vesti/421898/bakljada-na-zezeljevom-mostu-pred-dvogodisnjicu-banjske

Čemu na takav način obeležavanje jednog lošeg događaja i to u Novom Sadu koji sa svim tim nema nikakve veze?
Čekaj, stvarno nešto pametno očekuješ od ćacadi? :eek:

"Слава херојима!"? У изрежираном комаду послали су неке људе на клање, наместивши шиптарима волеј. При томе, главни џелат се извукао, и нико га не терети за "фијаско"? шиптари преузимају остатке српске државности на КиМ, а овде се слави?

"Слава херојима!"? У изрежираном комаду послали су неке људе на клање, наместивши шиптарима волеј. При томе, главни џелат се извукао, и нико га не терети за "фијаско"? шиптари преузимају остатке српске државности на КиМ, а овде се слави?
Terete ga na Kosovu, ako misliš na Radoičića. Raspisali su i poternicu za njim. Žali Bože tih ljudi što su uzaludno poginuli, sa obe strane.

Ali mene zanima čemu sad ovde ta predstava s bakljama. Podsetilo me je na bažkljade izvesnih tipova u belom po američkim filmovima.

Poslednja izmena:

Namešten penal "bratu" Kurtiju posle kojeg se niko više nije usudio ni da pomene tu famoznu ZSO koju su sad svi zaboravili, ni da reaguje dok su jedna po jedna institucija i zgrada i most padali dok gledamo live poslednje korake reintegracije severa u ustavni poredak Kosova. Inače za one zaboravne, neposredno pre toga su uveli sankcije Kurtiju jer nije bio kooperativan po Ohridskom sporazumu, ali nekome ovde smetao takav razvoj događaja pa poslao Milana...

E sada su smislili da nađu nešto "duhovno" i uzvišeno u tom debaklu, pošto plebs ovde voli takve stvari, da se Vlasi ne dosete...naravno omiljeni navijači u glavnoj ulozi moralne policije.

Namešten penal "bratu" Kurtiju posle kojeg se niko više nije usudio ni da pomene tu famoznu ZSO koju su sad svi zaboravili, ni da reaguje dok su jedna po jedna institucija i zgrada i most padali dok gledamo live poslednje korake reintegracije severa u ustavni poredak Kosova. Inače za one zaboravne, neposredno pre toga su uveli sankcije Kurtiju jer nije bio kooperativan po Ohridskom sporazumu, ali nekome ovde smetao takav razvoj događaja pa poslao Milana...

E sada su smislili da nađu nešto "duhovno" i uzvišeno u tom debaklu, pošto plebs ovde voli takve stvari, da se Vlasi ne dosete...naravno omiljeni navijači u glavnoj ulozi moralne policije.
Zašto misliš da volimo takve stvari?

Zato što ovde postoji jak kult "uzvišenih" poraza i patnje. Deo narativa koji će uvek imati svoju vernu publiku.
Ovo sam ja primetio još kao omladinac. Ja to zovem "sindrom žrtve i stradanja". Primetio sam da se Srbi i još neki narodi "ponose" svojim stradanjima. Stalno obeležavaju neka stradanja, žrtve, mučenike... Stalno se ponose ako se muče u životu. Ona čuvena kad sretneš nekog namučenog prijatelja, "lako je tebi". Kao da treba da se stidis što ti dobro ide ili imaš para. 🤔
Zamisli jednog Britanca ili, ne znam, Šveđana da se ponose stradanjima u svojoj istoriji. Boli ih k....

Svako mesto u Srbiji je srpsko mesto bez obzira na etnički sastav stanovništva.
Српско тако како си рекао је крајње нејасно. Да ли се односи на државу или етничку припадност.
Ако је свако место српско по држави Србији како би смо изразили места где Срби представљају већину становништва ?

Kao da nije bila baš neka grupica kako bi portal 021 da predstavi, bilo je neuporedivo više ljudi nego što obično privuku Mila Pajić i Brajan Brković.

77EDA1F6-09AB-4C0D-9782-96AD05B9E300.webp

Zato što ovde postoji jak kult "uzvišenih" poraza i patnje. Deo narativa koji će uvek imati svoju vernu publiku.
Izvini, ovo je projekcija sadržaja propagande naših suseda: da li bi se usudio da tako pišeš i o Bici na Mohiju? U Kosovskom boju je pala glava Emira pravovernih, a Mongoli su (zahvaljujući svojoj tadašnjoj neuporedivoj tehničkoj nadmoći nad Evropom - imali su pravu artiljeriju, i katapulte koji tuku odozgo, kao minobacači, i topove koji ispaljuju i velike strele, i pravu sačmu od običnih strela) bez nekih gubitaka do poslednjeg čoveka uništili bar dvostruko veću mađarsku vojsku. Posle toga je na najdivljačkije zamislive načine pobijeno oko 50% stanovnika Mađarske - ustanovljena depopulacija odmah posle Mongolske invazije, striktno naučnim metodom.,

Da li Mađari treba da se odreknu sami sebe da ne bi i oni bili opruženi za, kako ti kažeš, gajenje “jakog kulta ‘uzvišenih’ poraza i patnje”.

29D3F8FE-FAE4-400F-B220-E92FD009C42E.jpeg

Zbog čega je tako?
Izvini, ti živiš u Vojvodini, smatraš sebe za open minded, a kao da vrlo malo znaš o mađarskom narodu: definišući momenat za Mađare kao takve je bila Bitka na Muhiju, Batu-kanovi Mongoli su potpuno uništili znatno brojnoju mađarsku vojsku i posle pobili oko 50% stanovništva Mađarske. Mesto na kom je bio utvrđeni kolski logor kralja Bele IV (koji su Mongoli, bez opasnosti po sebe uništili katapultima, uz opštu pogibiju branilaca) je mađarsko nacionalno svetilište.

07374170-729A-4D76-9C59-0AB3E122ACB9.png

Back