Cela Hrvatska u Beogradu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
Nema većeg grada ni regije "lijepe njihove", a da nije upisan u mapu srpske prestonice
Reč je uglavnom o manjim ulicama, a većina njih, ipak, nije menjala ime
Tako da u Beogradu imamo ulice: u Vrcinu Zagrebačka ulica, a u Kotežu - Hrvatska.
Druga Zagrebačka ulica nalazila se na Savamali, ali je pre četiri godine promenila ime u Koče Popovića.
Zatim: Rovinjska, Crikvenička, Čazmanska, Sinjska i Korenička.
Veći gradovi kao što su Split, Rijeka i Osijek, takođe imaju svoje "mesto" u Beogradu. Splitska ulica nalazi se između Ustaničke i Mahmuta Ibrahimpašića na Voždovcu, dok se današnja Apatinska u Zemunu nekada takođe zvala Splitska. Riječka je jedna mala ulica na Vračaru, a zanimljivo je da se nedaleko od nje nalazi i Ulica vojvode Hrvoja, koja je dobila ime po Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću, a o kome je Telegraf već pisao. Osiječka ulica nalazi se na Čukarici.

Jedna od poznatijih ulica u Beogradu, koja se nalazi u istorijskom jezgru na Kosančićevom vencu nosi naziv Zadarska.

I manji gradovi Hrvatske zabeleženi su na beogradskoj mapi: Vukovarska ulica je na Senjaku, Đakovačka na Zvezdari, Varaždinska u Resniku, Kninska ulica nalazi se na Zvezdari, u Kaluđerici i Vinči, ali postoji i Ulica Kninske krajine u Borči. U Kaluđerici i Zemunu postoji i Senjska. Hvarska ulica je na Paliluli, Bjelovarska na Voždovcu, kao i Daruvarska, dok je Plitvička u naselju između Banjice i Miljakovca. U Kaluđerici se nalazi i Dubrovačka ulica, a na Zvezdari Delnička i Bračka.
Nisu samo gradovi upisani na kartu prestonice, već i glavne Hrvatske regije. Dalmatinska ulica nalazi se na Paliluli, Banijska u Borči, Slavonska u Zemunu, a Istarska na Savskom vencu. Na ovoj opštini nalazi se i Lička. Po planini Velebit zove se jedna ulica na Zvezdari, a po reci Kupi ulica na Zvezdari.

U Zagrebu je situacija mnogo drugačija. Brojne uličice nose imena srpskih gradova i regija, ali samo sa severa naše zemlje. Izuzetak je Prištinska ulica.

http://www.telegraf.rs/vesti/beogra...ove-a-da-nije-upisan-u-mapu-srpske-prestonice

Tema je otvorena ovde na Beogradu , a ne na Politici iako u ovome svemu ima i zrnce danasnje politike, jer je ovo stvar grada Beograda..
Da li vi mislite da je doslo vreme da se promene ovi nazivi ulica .Vreme bratstva i jedinsta je davno proslo...posebno sto nema reciprociteta u gradu Zagrebu, bar ne u brojcanom smislu

Ne bih menjao predratne nazive ulica...

Ja sam ko moja baba, ono što se zvalo kako sam zapamtio, teško menjam...Narodnog ftonta zovem tako, čak i Proleterskih brigada...jednom taksista..nije nego Krunska...ae vozi, satju ja tebi da objašnjavam...

- - - - - - - - - -

E, da, rado sam sa Ivana Milutinoviča prešao na Kneginje Zorke...i to je retkost da sam u glavi nešto promenio sa nazivima...u svom rodnom gradu....
I Zorka sad smeta ..... i Crnogorska, Makedonska, Zetska, Vardarska....mdaj..

- - - - - - - - - -

Šo Dubrovačka na Kaluđerici, kad su je promenili na Dortjolu?

al si ti to lepo upakovala, ali ipak ne na politiku lol

promena naziva ulica je trajala godinama, i devedesetih, zashto sad to pitanje
duh beograda ne moze izmeniti naziv, slichno kao sa brakom, ako promenish prezime
ili postojish ili ne
beograd je svashta preziveo, shto na globalnom , shto na lichnom nivou , beogradjani su iznad formi i sitnih strasti
drago bi mi bilo da vam je sve to nebitno, beograd je ponosan grad , smog caruje dusha uvek prisutna
sve ostalo su sitnice, nebitnoce

Da li vi mislite da je doslo vreme da se promene ovi nazivi ulica .Vreme bratstva i jedinsta je davno proslo...posebno sto nema reciprociteta u gradu Zagrebu, bar ne u brojcanom smislu

Na Vračaru i Zvezdari ti je stalno glava u torbi jer su automobili parkirani na trotoaru pa ti kao pešak moraš da ideš po putu i da se moliš da te neka budala ne zgazi... Fasade nekad prelepih zgrada se raspadaju, a sredjeni delovi grada sve više liče na neku austrijsku banju a ne na Beograd... tako da me imena ulica ni najmanje ne interesuju, a pogotovo me ne intreresuje neko natprđivanje sa Hrvatskom... Meni su ulice u Beogradu bitne zbog neke emocionalne veze - ovde smo radili to i to, ovde živi taj i taj - zabole me kako se zovu, onako najiskrenije. Ali tema je zanimljiva, nikad nisam razmišljala o tome :)

Ti nazivi ulica ni tada, a ni sada nisu davani slucajno, a kum je svakako bio beogradjanin, kako drugacije...
Tako da kada bi poceli redom da menjamo ulice onda bi na red dosle i crnogorske, bosanske, pa makedonske
ruske frnacuske i americke svakako...:) Naravno, ljudi bi se smejali jer bi morali da traze ulicu rodjenja negde po svetu...
Ali sta fali, ako se za to dobije neki dolar...:)

Šo Dubrovačka na Kaluđerici, kad su je promenili na Dortjolu?

А што би морали било шта да мењају? Истоимена улица може да буде на више места по граду. Битно је да то не буде на истој општини... мада и то је лако решиво са новим 6-бројним поштанским кодовима.

Дубровачка и Дунавска, на пример, се на Дорћолу додирују, а у Земуну им мало фали. Постоји још "дуплих" (и вишеструких) улица али у том случају је то последица дугог самосталног развоја два града.

ulica u zemunu, u kojoj su moji baka i deka imali kuću i u kojoj sam provela veći deo detinjstva i prve mladosti, zvala se - splitska....bilo mi je nekako glupo kad sam čula da se od pre nekog vremena zove - apatinska.
ne znam šta je split bogu zgrešio...tako da definitvno nisam vezana za apatinsku više.

Zasto bi posle raspada Jugoslavije, ratova, Oluje i svega sto se i dan danas desava, ulice u Beogradu nosile nazive:
Zagrebačka
Hrvatska.
Rovinjska,
Crikvenička,
Čazmanska,
Sinjska
Korenička.
Splitska
Riječka
Vojvode Hrvoja..to je njihov vladar iz 14 i 15 veka a ne nas
Zadarska
Vukovarska.. Đakovačka
Varaždinska
Kninska
Senjska
Bjelovarska
Daruvarska
Delnička
Bračka.
Dalmatinska
Banijska
Slavonska
Velebitska
itd

А што би морали било шта да мењају? Истоимена улица може да буде на више места по граду. Битно је да то не буде на истој општини... мада и то је лако решиво са новим 6-бројним поштанским кодовима.

Дубровачка и Дунавска, на пример, се на Дорћолу додирују, а у Земуну им мало фали. Постоји још "дуплих" (и вишеструких) улица али у том случају је то последица дугог самосталног развоја два града.

Naveli su samo Dubrovačku u Kaluđerici....kao,bitno da je tamo, a ova Du na DorČolu vrišti koliko je stara i poznata ul.

Inače, ja nisam da se novim ulicama daju nazivi koje je NIna npr. pobrojala, u novim naseljima, ali nisam ni da se predratnim menjaju nazivi. Time sam onda i protiv "duplikata"....

Zasto bi posle raspada Jugoslavije, ratova, Oluje i svega sto se i dan danas desava, ulice u Beogradu nosile nazive:
Zagrebačka
Hrvatska.
Rovinjska,
Crikvenička,
Čazmanska,
Sinjska
Korenička.
Splitska
Riječka
Vojvode Hrvoja..to je njihov vladar iz 14 i 15 veka a ne nas
Zadarska
Vukovarska.. Đakovačka
Varaždinska
Kninska
Senjska
Bjelovarska
Daruvarska
Delnička
Bračka.
Dalmatinska
Banijska
Slavonska
Velebitska
itd

1. septembar 2018 |
Došli sa svih strana, osvojili Beograd došljaci, a nama se zatro trag: Ovako je poslednji pravi Beograđanin jadikovao što nestaje prestonica kakvu zna
Jovanu je nedostajalo vreme kada je Beograd bio toliko mali, da su se svi znali... kao u većini gradova provincije

Srpska prestonica danas je meka za kosmopolite i raširenih ruku dočekuje sve koji u njega dođu. Zato, biti Beograđanin danas zapravo nema nikakve veze sa mestom rođenja, već sa manirima, kulturom, lokalnim patriotizmom, načinom života i stavom.

Ali, beše jednom neko vreme kada je postojao veliki jaz imeđu starosedelaca i novopridošlih. Doba kada se Beograd intenzivno širio, a u njega se, tražeći sreću, slivao živalj iz svih krajeva Balkana. Od varoši u kojoj su se svi znali, Beli grad se pretočio u gungulu, a na mesto laganih večernjih šetnji po korzou ulicama su potekle reke ljudi koji stalno negde žure.

Tačno na ovoj tački preloma, pre nešto manje od jednog veka, našao se Jovan Radosni Radić, od milja prozvan poslednji pravi Beograđanin.
stari-dvor-pre-drugog-svetskog-rata-830x0.jpg
Stari dvor pre Drugog svetskog rata. Foto: Wikipedia Commons/digital.nb.rs

Ostareli obućar nevoljan da menja svoje manire, nije bio usamljen u osećaju opasnosti da se pravim Beograđanima izgubi svaki trag u Beogradu.
Kako bi izrazio svoj jad i razlikovao se od svih novih komšija, sa 77 godina, počeo je da se oblači veoma neobično.

Na glavu svakoga jutra stavljao je kapu sa najrazličitijim grbovima i viteškim amblemima, na pleća navlači crni kaput, oblači viteške čakšire, a u rukama nosi neobičan štap i torbu. Sve kako bi ga neko lakše prepoznao i zapamtio.
p268919381015010-830x0.jpg
Jovana nisu mogli da ne prepoznaju Foto: Digitalna biblioteka NBS / "Vreme", 1938.

List "Vreme" je u subotu 15. oktobra 1938. godine, objavio je priču o Jovanu Radosnom Radiću. Starinu su ljudi redovno viđali kako prolazi ulicom pevajući "Aoj, Barno, dobri Barno, šta je tebi dodijalo...".

- Jad jadujem i svakom ga kazujem. Kako da se mi pravi Beograđani ne izgubimo u ovom saboru cele Jugoslavije - počeo je svoje kazivanje Radić obučen u svoju uniformu.
stari-vracar-1-830x0.jpg
Vračarska „kolonijalno-delikatesna radnja“ u Mutapovoj tokom međuratnog perioda. Foto: Arhiva

Na pitanje kakva je to uniforma, odgovara:

- Ako niste znali, moje je ime Jovan Radosni Radić. Najstariji sam živi beogradski obućar. Ima neko vreme pa srce hoće da mi pukne. Žao mi Beograda, starog Beograda. Eh, sinko, da ti samo znaš kako je teško proći ovim gradom u kome smo se, nekada, svi znali između sebe i bili jedna porodica. Ovo u poslednje vreme, davi me nešto. Došli sa svih strana, osvojili Beograd došljaci, a nama se zatro trag. Kad ulicom idem, moram da ćutim, jer niti koga više znam, niti mene ko zna. Tako mi je u Beogradu, kao tamo u nekoj Bengaliji, za koju sam nešto čuo... I, onda, reših se: nakitiću se ovako odličjima i grbovima, da me kogod zaustavi, ne bi li tako s kim reč mogao progovoriti. Eh, lepo staro vreme, kada je svak svakoga znao, zaustavio na sokaku i progovorio neku. Možda će se još neko ugledati na mene, pa se uniformisati ovako... Ne bi li se mi, stari Beograđani, nekako raspoznali u ovoj golemoj gužbi - njegove su reči.

mito da li si ti da se menjaju nazivi ulica u beogradu koji su na spisku

О, Боже - па НАРАВНО да сам за промену "дружеТито" назива улица у Београду. Мислио сам да то логично произлази из текста који сам поставио јер и моја породица припада старим Београђанима..........

Ja zelim ulicu Miki Mausa. On mi je pomogao kada sam bio u teskoj depresiji sa 5 godina starosti. Mislim da su sva deca, sada odrasli ljudi, duzni da pomognu Miki Mausu da se proslavi u Beogradu.

Kada pitaju nekoga "Gde zivis", a oni kazu "U ulici Miki Mausa", normalno je da ce da izazove osmeh i poneki podsmeh. To je u redu. Lepo je znati i poznavati ljude iz ulice Miki Mausa i onda se samo sebi smejati u bradu u prevozu.

Logika naziva ulica meni nikada nije bila potpuno jasna, pa tako gledam ulice koje su dobile nazive po raznoraznim generalima, cak i rimskim legijama. Sta ce nama ulica IV Flavijeve legije, koji djavo i sve sile univerzuma, u Visnjici? Koja je to logika i ko je to napravio?

Ako moze to da postoji, moze i ulica Miki Mausa. Eto, toliko od mene.

A nazive hrvatidjijica mogu slobodno u recycle bin.

zamislite da zivite u zemlji Srbiji ulici Hrvatska br.5 na primer
zar nije lepse umesto Hrvatska da bude ulica Lipa br.5 i da u toj ulici ima zasadjenih lipa

I da su sve fasade zgrada lepo uredjene i da mozes da zivis od rada, da narod nije stoka itd..
Ali reanost je nesto drugo. Koliko se nekome svidja ime ulice je subjektiva.. Ne treba menjati stara imena ulice zarad politike

Back