Carpe diem ili memento mori?

memento mori.
nije isto jer iskoristiti svaki dan može biti da radim nešto štetno po sebe zarad nekog užitka privremenog.
seti se da si smrtan je ipak pažljiviji pristup, koji sadrži carpe diem, ali sa naglaskom na opreznost.
i ja tako dozivljavam...
carpe diem moze da bude bahatost, bilo sta...bez obzira da li sutra postoji...
i doista...za xy godina i nece biti bitno sta smo radili posto se niko nicega vise nece secati...
ali memento mori ima tu lepo si nazvao mozda opreznost ili probudjenost u duzem vremenskom periodu

carpe diem moze da bude bahatost, bilo sta...bez obzira da li sutra postoji...
i doista...za xy godina i nece biti bitno sta smo radili posto se niko nicega vise nece secati...
Ali zašto je bahatost ako radiš nešto što ti čini radost u tom trenutku (naravno,sve što radiš a ne povređuje drugog) ? Zamisli da ti je danas poslednji dan života ? Kako bi ga provela ? Ispunjavajući neke želje,grabeći momente,ili bi tihovala i čekala da završiš ? Uostalom,u starosti se najviše i najživlje seća upravo "ludosti" iz mladosti.

Ali zašto je bahatost ako radiš nešto što ti čini radost u tom trenutku (naravno,sve što radiš a ne povređuje drugog) ? Zamisli da ti je danas poslednji dan života ? Kako bi ga provela ? Ispunjavajući neke želje,grabeći momente,ili bi tihovala i čekala da završiš ? Uostalom,u starosti se najviše i najživlje seća upravo "ludosti" iz mladosti.
na primer mozda drogiranje u potencijalu povredjuje tvoju decu, bliznje?
ne kazem ni u jednom momentu da sam u pravu...ili nisam...niti sta je ispravno ili nije...samo pricamo :)

na primer mozda drogiranje u potencijalu povredjuje tvoju decu, bliznje?
ne kazem ni u jednom momentu da sam u pravu...ili nisam...niti sta je ispravno ili nije...samo pricamo :)
Carpe diem u sebi i sadrži memento mori,jer uživaš u svakom danu kao da ti je poslednji,znači,postoji pozadinski šum da je život prolazan i da ne znamo kada je taj čas.

IMG_20221021_123123.jpg

Ludosti nisu samo u mladosti i veoma pogrešno razmišljanje ako si mislila na ludo ponašanje,upravo u nekim situacijama sam daleko ludji sad nego u mladosti i iz razloga jer me totalno ne interesuje mišljenje drugih i nemam više neke nesigurnosti koje sam imao sa 20 godina. Sto se tice tiče opasnih situacija to je tačno da si u mladosti daleko manje oprezan i iz tog razloga treba neka iskustva kao putovanja obaviti u mladosti. To i jeste cilj da ne izgubiš djete u sebi zbog obaveza, problema itd. U tom slučaju bi Carpe diem postojao samo u mladosti.

Droga? Može te usrećiti tad ali posle se raspadaš. Rizičan seks sa svakom koju dohvatiš? Neka bolest ima da te zakači.
Ne može se život živeti kao da mi je svaki dan poslednji jer tada bih zaboravio na svoje obavezem - posao. Tako nešto je bezvezna ideja. Radiš i planiraš budućnost jer ne postoje indikacije da ćeš baš sutra umreti. Prosto.

Droga? Može te usrećiti tad ali posle se raspadaš. Rizičan seks sa svakom koju dohvatiš? Neka bolest ima da te zakači.
Ne može se život živeti kao da mi je svaki dan poslednji jer tada bih zaboravio na svoje obavezem - posao. Tako nešto je bezvezna ideja. Radiš i planiraš budućnost jer ne postoje indikacije da ćeš baš sutra umreti. Prosto.
Od mnogo lepih i bezopasnih "ludosti" ti si se odmah uhvatio za drogu i rizičan seks. A meni to uopšte nije bilo na pameti.

Uostalom,u starosti se najviše i najživlje seća upravo "ludosti" iz mladosti.
Stari ljudi znaju da podetinje. Doduse, bilo nekad. Danas si dete od pocetka do kraja zivota, tako da ne mozes da podetinjis. Da bi podetinjio, moras prvo da budes ozbiljan.

@Pagan je dao najbolje odgovore na temi. "Carpe diem" znaci "Ne misli na posledice, na buducnost". Cist hedonizam. "Seks, droga i rok en rol" sto neko rece.

Dakle carpe diem ili memento mori? :ceka:
Koji pristup je vama sadržajniji, značajniji možda bitniji?

Iskoristi svaki dan, uživaj u svakom danu ili seti se da si smrtan ili oba možda? Da je to vama isto ili vidite razliku?
Fenomenalna tema.
Nijedno.
Memento vivere . To je to. Seti se života ,seti se da si živ.
Carpe diam ako moram da biram .Međutim mislim da je fraza pomalo istrgnuta iz konteksta .Ugrabi dan , iskoristi ga maksimalno , u užitku , ali ne bez osvrta na sutra.
Memento mori nema lakoću ,životnost , odbija me u sekundi.

ali fora je upravo da ne znas da ti je poslednji dan i zato ne loodujes inace bi verovatno razbila ciglom prvi izlog, pokrala robu, nauzimala se para i troisla do mile volje jer ne postoji sutra.

imas zanimljive filmove na slicnu temu u kojima se ponavlja isti dan ... prakticno zivis dan bez posledica jer ne postoji sutra.

poslednji koji sam gledao i koji daje potpuno drugi pogled na ovo je repeaters

zanimljivo ga je pogledati..nije neki film, ali potpuno iskace iz klisea standardnih filmova na tu temu... sobzirom na tvoju profesiju nije lose da ga pogledas.

Back