Carina ili ti granična kontrola ljudi, roba, i usluga zašto se ne zove granična provera, nego baš reč carina?
Imah neki nesporazum sa DHL, pa sada sa Carinom, pa na kraju još i Poštu dočekati... Pa mi pade na pamet reč, car+ina....
Izvinjavam se zbog ovih silnih upitnika, kod mene tako izlazi tekst, ali ces razumeti:
Poreklo carine |
(�Re� nedelje�, NIN br. 2719)
Jovan �irilov se u kolumni �Re� nedelje�, bavio poreklom re�i carina koja, kako saznajemo, poti�e od titule �car�, kojom se krasio samo jedan srpski vladar.Carinu su ubirali mnogi kraljevi, haramba�e, du�devi i du�mani na putevima i me�ama, gdegod se dalo.
Te re�i su zavodljivo sli�ne fonetike, �to je i navelo g. �irilova na prebrz zaklju�ak, nau�trb njegove valjanosti. Re� carina poti�e od avestanske re�i karana, sa zna�enjima: obala, ivica, granica. Avestan je jedan od nekolicine sa�uvanih jezika stare ere. Malo je znano da je njegov izvorni naziv medski jezik, po narodu Medima, koji su carevali Eranom, zemljom Arijana, ograni�enom erom, koja je poznata kao Medsko carstvo.
Era je sinonim re�i karana, granica.
Re� me�a je sli�nog zna�enja i iz istog izvora �s onog svijeta�, otkuda je Ero.
Ba�tina medskog jezika, ave�tana, u srpskom jeziku je vidno i u ovom kratkom tekstu, gde je znatan broj upotrebljenih re�i medskog porekla, od starih zemana.
Izdvojio bih re� nau�trb, koja je osobena dragocenost u na�em jeziku jer je jedina �kamiljeg� korena, a poti�e od ustr, kamila.
DRAGAN SLAVI�,
Njujork